Днес, оказва се, е ден, белязан с много празници.
По християнския календар днес е денят на пролетното равноденствие.
Днес ще бъде и първото за тази година слънчево затъмнение.
Не знаех, че човечеството имало и ден на щастието, но е факт - днес бил. (Ние като нация обаче нямаме право да го празнуваме, защото статистически сме били сред най-нещастните. Тюх!)
Оказа се, че днес бил и международния ден на франкофоните. При Мира пък прочетох, че днес бил и международния ден на макарона - е, има логика, нали такова - и на франкофоните...
Та в този ред на празници се подреждам на опашката със собствен личен такъв - годишнина на ей този блог. Четвърта! (Едно такова щастливо ми е, да ме извини статистиката!)
Отбелязвам го като поднасям благодарност на всички вас, които се отбивате тук и давате смисъл на това, което правя!
И с една сладка рецепта, дълго чакана от някои от вас :)
Необходими продукти:
За шоколадовото тесто:
200г брашно
1/2 ч.л. хлябна сода
50 г какао
125 г меко масло
100г бяла захар
100г кафява захар
50 г фъстъчено масло
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
За плънката:
80г пудра захар
120г фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
Подгответе си две тави и ги застелете с хартия за печене. Включете фурната и я загрейте на 180 градуса.
Пресейте брашното, какаото, содата и захарта. В друг съд разбийте маслото, захарта и фъстъченото масло.
Добавете към маслената смес яйцето и ванилията и разбъркайте добре до хомогенна смес. Започнете да добавяте на части сухата част от брашното и какаото към маслената като разбърквате внимателно до пълното и усвояване. Трябва да получите меко тесто.
Разделете полученото тесто на 32 топчета.
Фъстъченият пълнеж също оформете на 32 топчета .
Поставете шоколадова топка в дланта си , приплескайте я леко с пръсти и в средата поставете едно фъстъчено топче. Загърнете фъстъчето топче с шоколадовото тесто добре като съберете краищата на шоколадовото тесто и го запечатате добре около фъстъченото топче.
Поставете така оформената топчеста бисквитка в подготвената тава за печене.
Навлажнете дъното на водна чаша, топнете го в бяла захар и с него натиснете леко всяка топка, за да се получат плоски и озахарени бисквити.
Изпечете ги в предварително загрятата фурна за 8 мин. След изпичане бисквитките трябва да са меки.
След изваждане се охлаждат 5 мин. в тавата, , а след това внимателно се изваждат и се охлаждат върху решетка.
Насладете се с чаша кафе на тези много шоколадови и топящи се в устата бисквити!
Източник
По християнския календар днес е денят на пролетното равноденствие.
Днес ще бъде и първото за тази година слънчево затъмнение.
Не знаех, че човечеството имало и ден на щастието, но е факт - днес бил. (Ние като нация обаче нямаме право да го празнуваме, защото статистически сме били сред най-нещастните. Тюх!)
Оказа се, че днес бил и международния ден на франкофоните. При Мира пък прочетох, че днес бил и международния ден на макарона - е, има логика, нали такова - и на франкофоните...
Та в този ред на празници се подреждам на опашката със собствен личен такъв - годишнина на ей този блог. Четвърта! (Едно такова щастливо ми е, да ме извини статистиката!)
Отбелязвам го като поднасям благодарност на всички вас, които се отбивате тук и давате смисъл на това, което правя!
И с една сладка рецепта, дълго чакана от някои от вас :)
Необходими продукти:
За шоколадовото тесто:
200г брашно
1/2 ч.л. хлябна сода
50 г какао
125 г меко масло
100г бяла захар
100г кафява захар
50 г фъстъчено масло
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
За плънката:
80г пудра захар
120г фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
Подгответе си две тави и ги застелете с хартия за печене. Включете фурната и я загрейте на 180 градуса.
Пресейте брашното, какаото, содата и захарта. В друг съд разбийте маслото, захарта и фъстъченото масло.
Добавете към маслената смес яйцето и ванилията и разбъркайте добре до хомогенна смес. Започнете да добавяте на части сухата част от брашното и какаото към маслената като разбърквате внимателно до пълното и усвояване. Трябва да получите меко тесто.
Разделете полученото тесто на 32 топчета.
Фъстъченият пълнеж също оформете на 32 топчета .
Поставете шоколадова топка в дланта си , приплескайте я леко с пръсти и в средата поставете едно фъстъчено топче. Загърнете фъстъчето топче с шоколадовото тесто добре като съберете краищата на шоколадовото тесто и го запечатате добре около фъстъченото топче.
Поставете така оформената топчеста бисквитка в подготвената тава за печене.
Навлажнете дъното на водна чаша, топнете го в бяла захар и с него натиснете леко всяка топка, за да се получат плоски и озахарени бисквити.
Изпечете ги в предварително загрятата фурна за 8 мин. След изпичане бисквитките трябва да са меки.
След изваждане се охлаждат 5 мин. в тавата, , а след това внимателно се изваждат и се охлаждат върху решетка.
Насладете се с чаша кафе на тези много шоколадови и топящи се в устата бисквити!
Източник
Обичам твоя блог, много, страхотните ти снимки и винаги безотказни рецепти! Поздравявам те много!
ОтговорИзтриванеО, Поли, благодаря ти за тези така хубави думи! Поздрав най-сърдечен!
ИзтриванеЧестита блогогодинка на страхотния ти блог, Нели! Пожелавам ти още 100 по толкова да празнуваш :) Продължавай да ни радваш с вкусни и красиви неща както досега. Пожелавам ти повече читатели и желаещи да изпробват рецептите ти, защото са чудесни.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Колко хубави и дългосрочни пожелания, Габи! :) Благодаря ти!
ИзтриванеЧестита ти годинка на блога, Нели!
ОтговорИзтриванеЧестита ти и пролет, че както ни затрупа земята снощи със сняг, реших, че и пролет няма да си имаме :)
А бисквитките са прекрасни! Бих ги направила на мига, но фъстъчено масло нямам. Обаче ако ти имаш път насам :) Ще предложа кафе, пък от теб - бисквитки :)
Благодаря ти, Пеп! Ние тази зима сняг не видяхме изобщо, но пък студената пролет е обща за всички! Вие сте шокохолици, така че ще ви харесат тези бисквитки! А среща с кафе и бисквитка никога не отказвам !:)
ИзтриванеКазвам "Честито" за всички празници,а другото,което искам да кажа е : Наздраве за рожденика !
ОтговорИзтриванеБисквитките изглеждат страхотно!
Благодаря! Дай боже всички да сме здрави само - и списващия този блог, и неговите симпатични читатели!
ИзтриванеНелка, и тук искам да те поздравя за
ОтговорИзтриваневкусния и красив блог!
И да благодаря за рецептата :)
Прегръдки!
Аз ти благодаря, Дани, че ме сръчкваше така настоятелно :)! Прегръщам те!
ИзтриванеЧестити празници! Честити 4 годинки на блога! Все така да си креативна и да ни радваш с прекрасните си рецепти и снимки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Даре! Обещавам, че ще се постарая!
ИзтриванеЧестита годишнина на блога, Нели! С най-голямо удоволствие те посещавам, виртуално се почерпвам с вкусните ти предложения и се наслаждавам на прекрасните снимки!
ОтговорИзтриванеЧестити ти и другите празници! От повече глава не боли! :)))
Прегръдка!
Тъй, тъй, Инче! Взаимно се посещаваме ние за кулинарна радост на домашните ни любимци! :) Благодаря ти!
ИзтриванеИха, чудна почерпка си ни приготвила, Нели!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Веси!
ИзтриванеЧестит рожден ден на блога!А на теб ти пожелавам най-вече здраве,много творческо вдъхновение,още много години блогърстване и да продължаваш все така да ни показваш тези прекрасни вкусотийки!Бисквитките са чудесни!Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Деси, за страхотното пожелание! Поздрав най-сърдечен и от мен!
ИзтриванеНели,а аз все си мислех,че тези сладки вече ги имаш тук,е,тъкмо сега на празника ще се почерпя виртуално и ще си обещая да ги опитам реално,нали отскоро се запознахме в фъстъченото масло.Изглеждат много влажни и сочни и много апетитни!
ОтговорИзтриванеОще веднъж честита блогогодинка с пожелание удоволствието от срещите ни тук да е взаимно и за дълго!
Веднъж ги показвах в готварската тема, но без рецепта, Роси! Препоръчвам ти да ги опиташ - много шоколадови, влажни и вкусни! Благодаря ти, мило другарче! Поздрави1
ИзтриванеНаистина много поводи за празнуване днес! :-) Обаче, аз ще честитя един. Още много пъти по четири години чудесни идеи, вкусни рецепти и красиви снимки, Нели! Честита ти четвърта блогогодинка! Грабвам си една бисквитка, прелест са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лети, за хубавите пожелания!
ИзтриванеЧестита четвърта година на прекрасният ти блог!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за разкошните бисквитки!
Сърдечни поздрави и пожелания за много здраве и нестихващо вдъхновение!
Благодаря сърдечно, Хриси!
ИзтриванеЧестити 4 годинки на това удивително местенце! Присъединявам се към купона и дръпвам една бисквитка!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, бързо, че не останаха :)
ИзтриванеАми да са честити всички празници на малка патеричка;) И няма да мина без бисквитка, но фъстъченото масло не се харчи у дома, затова ще го подменя;) Поздрав, Гуинет!
ОтговорИзтриванеПълнежът търпи импровизации, Мъхче! Благодаря ти!
ИзтриванеНаистина ли съм пропуснала, този ден, чак не мога да повярвам :(
ОтговорИзтриванеПриеми на патерица моите искрени пожелания за още много години кулинарни приключения, много и различни вдъхновения и прелесните им изпълнение! Обожавам и фотографското ти творчество и ти желая безброй уникално приготвени и заснети шедьоври!
Прегръдки, Нелка!
Благодаря ти от сърце, Таничка за страхотните пожелания и хубавите думи, които винаги намираш за мен!
ИзтриванеСтанаха фантастични!
ОтговорИзтриванеМакар че се оказа, че имам 100 г масло и добавих една лъжица заквасена сметана!
Забравила съм прясното мляко...
Но нищо не им се случи :)
Прегръдки!
Много се радвам, Дани. Явно рецептата търпи импровизации! :) Светли празници, мила!
Изтриванепреди мъничко ги направих-вкуснииии, само, че аз поръсих със смлени орехи вместо със захар ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието, Меги! Надявам се, че ви е било вкусно!
ИзтриванеТези сладки са на Йоли
ОтговорИзтриване