петък, 20 март 2015 г.

Шоколадови бисквити с фъстъчено масло

Днес, оказва се, е ден, белязан с много празници.
По християнския календар днес е денят на пролетното равноденствие.
Днес ще бъде и първото за тази година слънчево затъмнение.
Не знаех, че човечеството имало и ден на щастието, но е факт - днес бил. (Ние като нация обаче нямаме право да го празнуваме, защото статистически сме били сред най-нещастните. Тюх!)
 Оказа се, че днес бил и международния ден на франкофоните. При  Мира пък прочетох, че днес бил и международния ден на макарона - е, има логика, нали такова - и на франкофоните...
Та в този ред на празници се подреждам на опашката със собствен личен такъв - годишнина на ей този блог. Четвърта! (Едно такова щастливо ми е, да ме извини статистиката!)
Отбелязвам го  като поднасям благодарност на всички вас, които се отбивате тук и давате смисъл на това, което правя!
И с една сладка рецепта, дълго чакана от някои от вас :)


Необходими продукти:

За шоколадовото тесто:

200г брашно
1/2 ч.л. хлябна сода
50 г  какао
125 г меко масло
100г бяла захар
100г кафява захар
50 г фъстъчено масло
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия

За плънката:
80г пудра захар
120г фъстъчено масло


Начин на приготвяне:

Подгответе си две тави и ги застелете с хартия за печене. Включете фурната и я загрейте на 180 градуса.

Пресейте брашното, какаото, содата и захарта. В друг съд разбийте маслото, захарта и фъстъченото масло.
Добавете към маслената смес яйцето и ванилията и разбъркайте добре до хомогенна смес. Започнете да добавяте на части сухата част от брашното и какаото към маслената като разбърквате внимателно до пълното и усвояване. Трябва да получите  меко тесто.
Разделете полученото тесто на 32 топчета.
 Фъстъченият пълнеж също оформете на 32 топчета .
Поставете шоколадова топка в дланта си , приплескайте я леко с пръсти и в средата  поставете едно фъстъчено топче. Загърнете фъстъчето топче с шоколадовото тесто добре като съберете краищата на шоколадовото тесто и го запечатате добре около фъстъченото топче.
 Поставете така оформената топчеста  бисквитка в подготвената тава за печене.
Навлажнете дъното на водна чаша, топнете го в бяла захар и с него натиснете леко  всяка топка, за да се получат плоски и озахарени бисквити.
Изпечете ги в предварително загрятата фурна за 8 мин. След изпичане бисквитките трябва да са меки.
След изваждане се охлаждат 5 мин. в тавата, , а след това внимателно се изваждат и се охлаждат върху решетка.
Насладете се с чаша кафе на тези много шоколадови и топящи се в устата бисквити!


Източник

34 коментара:

  1. Обичам твоя блог, много, страхотните ти снимки и винаги безотказни рецепти! Поздравявам те много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Поли, благодаря ти за тези така хубави думи! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  2. Честита блогогодинка на страхотния ти блог, Нели! Пожелавам ти още 100 по толкова да празнуваш :) Продължавай да ни радваш с вкусни и красиви неща както досега. Пожелавам ти повече читатели и желаещи да изпробват рецептите ти, защото са чудесни.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко хубави и дългосрочни пожелания, Габи! :) Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Честита ти годинка на блога, Нели!
    Честита ти и пролет, че както ни затрупа земята снощи със сняг, реших, че и пролет няма да си имаме :)
    А бисквитките са прекрасни! Бих ги направила на мига, но фъстъчено масло нямам. Обаче ако ти имаш път насам :) Ще предложа кафе, пък от теб - бисквитки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пеп! Ние тази зима сняг не видяхме изобщо, но пък студената пролет е обща за всички! Вие сте шокохолици, така че ще ви харесат тези бисквитки! А среща с кафе и бисквитка никога не отказвам !:)

      Изтриване
  4. Казвам "Честито" за всички празници,а другото,което искам да кажа е : Наздраве за рожденика !
    Бисквитките изглеждат страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Дай боже всички да сме здрави само - и списващия този блог, и неговите симпатични читатели!

      Изтриване
  5. Нелка, и тук искам да те поздравя за
    вкусния и красив блог!
    И да благодаря за рецептата :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Дани, че ме сръчкваше така настоятелно :)! Прегръщам те!

      Изтриване
  6. Честити празници! Честити 4 годинки на блога! Все така да си креативна и да ни радваш с прекрасните си рецепти и снимки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Обещавам, че ще се постарая!

      Изтриване
  7. Честита годишнина на блога, Нели! С най-голямо удоволствие те посещавам, виртуално се почерпвам с вкусните ти предложения и се наслаждавам на прекрасните снимки!
    Честити ти и другите празници! От повече глава не боли! :)))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй, тъй, Инче! Взаимно се посещаваме ние за кулинарна радост на домашните ни любимци! :) Благодаря ти!

      Изтриване
  8. Иха, чудна почерпка си ни приготвила, Нели!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит рожден ден на блога!А на теб ти пожелавам най-вече здраве,много творческо вдъхновение,още много години блогърстване и да продължаваш все така да ни показваш тези прекрасни вкусотийки!Бисквитките са чудесни!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Деси, за страхотното пожелание! Поздрав най-сърдечен и от мен!

      Изтриване
  10. Нели,а аз все си мислех,че тези сладки вече ги имаш тук,е,тъкмо сега на празника ще се почерпя виртуално и ще си обещая да ги опитам реално,нали отскоро се запознахме в фъстъченото масло.Изглеждат много влажни и сочни и много апетитни!
    Още веднъж честита блогогодинка с пожелание удоволствието от срещите ни тук да е взаимно и за дълго!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднъж ги показвах в готварската тема, но без рецепта, Роси! Препоръчвам ти да ги опиташ - много шоколадови, влажни и вкусни! Благодаря ти, мило другарче! Поздрави1

      Изтриване
  11. Наистина много поводи за празнуване днес! :-) Обаче, аз ще честитя един. Още много пъти по четири години чудесни идеи, вкусни рецепти и красиви снимки, Нели! Честита ти четвърта блогогодинка! Грабвам си една бисквитка, прелест са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лети, за хубавите пожелания!

      Изтриване
  12. Честита четвърта година на прекрасният ти блог!
    Благодаря за разкошните бисквитки!
    Сърдечни поздрави и пожелания за много здраве и нестихващо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  13. Честити 4 годинки на това удивително местенце! Присъединявам се към купона и дръпвам една бисквитка!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, бързо, че не останаха :)

      Изтриване
  14. Ами да са честити всички празници на малка патеричка;) И няма да мина без бисквитка, но фъстъченото масло не се харчи у дома, затова ще го подменя;) Поздрав, Гуинет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пълнежът търпи импровизации, Мъхче! Благодаря ти!

      Изтриване
  15. Наистина ли съм пропуснала, този ден, чак не мога да повярвам :(
    Приеми на патерица моите искрени пожелания за още много години кулинарни приключения, много и различни вдъхновения и прелесните им изпълнение! Обожавам и фотографското ти творчество и ти желая безброй уникално приготвени и заснети шедьоври!
    Прегръдки, Нелка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Таничка за страхотните пожелания и хубавите думи, които винаги намираш за мен!

      Изтриване
  16. Станаха фантастични!
    Макар че се оказа, че имам 100 г масло и добавих една лъжица заквасена сметана!
    Забравила съм прясното мляко...
    Но нищо не им се случи :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Дани. Явно рецептата търпи импровизации! :) Светли празници, мила!

      Изтриване
  17. преди мъничко ги направих-вкуснииии, само, че аз поръсих със смлени орехи вместо със захар ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Меги! Надявам се, че ви е било вкусно!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...