Защо неделен ли! Защото през седмицата все гледаме да приготвим нещо набързо, само и само за да задоволим грешната и вредна потребност от нещо сладко. Затова пък в неделя можем да приготвим нещо по така. И не че има кой знае каква философия и трудност в приготвянето на тази рецепта, но не е и съвсем от рода на "забъркай и изпечи".
Времето, което ще вложите в този сладкиш, си струва всяка хапка от него:))
Необходими продукти:
За тестото:
250 гр брашно
60 гр захар
1 щипка сол
125 гр студено масло нарязано на малки кубчета
1 яйце, мазнина за формата
1/2 ч.л. канела
За плънката:
600гр. обелени и нарязани на четвъртинки ябълки
3 големи едри сливи
2-3 с.л. галета
1с.л. пудра захар, 1/4к.л. канела, 1 с.л царевично нишесте за овалване на ябълките
За крема:
60 гр. нишесте"Ванилия"
3-4 с.л. захар
550 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч нарязани на едро орехи за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта, прибавяме яйцето и постепенно на части прибавяме пресятото брашно и канелата. Може за свършите всичко това в кухненски робот. Отделете 1/3 от получената топка маслено тесто, завийте в свежо фолио, приплескайте, за да стане тънка и я поставете във фризера за около 30 мин. Останалото тесто завийте също в свежо фолио и оставете в хладилника.
През това време почистете ябълките, обелете ги, нарежете ги на четвъртинки и ги напръскайте с лимонов сок, за да не потъмнеят. Нарежете сливите на четвъртинки.
Пригответе крема, като разтворите нишестето в малко студено мляко и го прибавите при непрекъснато разбъркване към подсладеното врящо мляко. Трябва да получите гъст крем. Оставете го да се охлажда.
Извадете тестото от хладилника и го разточете между силиконова подложка и хартия за печене или фолио на кръг в диаметър 30 см. Пригответе откопчаваща се форма с диаметър 23 см., намажете я с масло и покрийте дъното с кръг хартия за печене. Прехвърлете разточеното тесто в нея и оформете с пръсти висок борд.
Поръсете дъното с галетата и подредете оваляните в нишестето и пудрата захар ябълки с изпъкналата част нагоре. Във вдлъбнатинките поставете сливите и залейте с леко охладения крем равномерно.
Извадете другата част от тестото от фризера и я настържете на едро върху крема. Поръсете с орехите и изпечете за 40-45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Извадете сладкиша и го оставете 5 минуги във формата. Откопчайте и пренесете в тортена чиния.
Охладете напълно. Нарежете сладкиша, когато изстине напълно.
Адаптирано оттук!
Времето, което ще вложите в този сладкиш, си струва всяка хапка от него:))
За тестото:
250 гр брашно
60 гр захар
1 щипка сол
125 гр студено масло нарязано на малки кубчета
1 яйце, мазнина за формата
1/2 ч.л. канела
За плънката:
600гр. обелени и нарязани на четвъртинки ябълки
3 големи едри сливи
2-3 с.л. галета
1с.л. пудра захар, 1/4к.л. канела, 1 с.л царевично нишесте за овалване на ябълките
За крема:
60 гр. нишесте"Ванилия"
3-4 с.л. захар
550 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч нарязани на едро орехи за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта, прибавяме яйцето и постепенно на части прибавяме пресятото брашно и канелата. Може за свършите всичко това в кухненски робот. Отделете 1/3 от получената топка маслено тесто, завийте в свежо фолио, приплескайте, за да стане тънка и я поставете във фризера за около 30 мин. Останалото тесто завийте също в свежо фолио и оставете в хладилника.
През това време почистете ябълките, обелете ги, нарежете ги на четвъртинки и ги напръскайте с лимонов сок, за да не потъмнеят. Нарежете сливите на четвъртинки.
Пригответе крема, като разтворите нишестето в малко студено мляко и го прибавите при непрекъснато разбъркване към подсладеното врящо мляко. Трябва да получите гъст крем. Оставете го да се охлажда.
Извадете тестото от хладилника и го разточете между силиконова подложка и хартия за печене или фолио на кръг в диаметър 30 см. Пригответе откопчаваща се форма с диаметър 23 см., намажете я с масло и покрийте дъното с кръг хартия за печене. Прехвърлете разточеното тесто в нея и оформете с пръсти висок борд.
Поръсете дъното с галетата и подредете оваляните в нишестето и пудрата захар ябълки с изпъкналата част нагоре. Във вдлъбнатинките поставете сливите и залейте с леко охладения крем равномерно.
Извадете другата част от тестото от фризера и я настържете на едро върху крема. Поръсете с орехите и изпечете за 40-45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Извадете сладкиша и го оставете 5 минуги във формата. Откопчайте и пренесете в тортена чиния.
Охладете напълно. Нарежете сладкиша, когато изстине напълно.
Адаптирано оттук!
Изглежда страшно сочно и вкусно. Поздрави за чудесното предложение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Поздрави и от мен!
ИзтриванеНелка, каква прекрасна идея ми даваш :)
ОтговорИзтриванеХубава и сладка неделя от мен!
Дано ти хареса, Дани! Спорна седмица!
ИзтриванеNе се и съмнявам, че си струва! Изглежда невероятно вкуснио!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянка, че не ме изпускаш от око! Поздрави!
ИзтриванеНели, разкошен сладкиш!
ОтговорИзтриванеАпетитен и ароматен, красиво поднесен и чудесни снимки!
Хубава неделна вечер!
Хубави думи си намерила отново за мен, Тили! Благодаря!
ИзтриванеМного сочен сладкиш, Нели!
ОтговорИзтриванеАз си останах днес без сладичко :) Да намина, а :)
Ти си добре дошла по всяко време, Пеп! Но да знаеш, че въпреки че още сме болни, сладкишът свърши:))
ИзтриванеВеликолепен ще добавя, че е сладкишът и много апетитен. Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! Хубава седмица!
ИзтриванеИзглежда много вкусно и ароматно, поздравления и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеНаистина е такъв сладкишът:) Поздрави, Иглика!
ИзтриванеНели, правя такъв сладкиш с две разлики - крема ми е домашен и никога не съм смесвала плодове, което пък е чудесна идея! Сините сливи (особено сушените) и ябълките се комбинират чудесно, а и с тези едри парченца орехи ми иде да бръкна през екрана и каквото докопам, взимам всичкото и бягам ;) Много, много изкушаващ сладкиш, с изумителни снимки!
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка от мен!
Този тих сладкиши не са новост, Ирмичка! Вариантите са многобройни и всичко е въпрос на вкус! Благодаря ти за щедрата похвала! Прегръщам те!
ИзтриванеНевероятно апетитен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Марианка!
ИзтриванеЯбълково разкошество! Нели, този сладкиш би бил чудесен завършек на всяка трапеза, поздравления!
ОтговорИзтриванеУслажда ми се похвалата от теб, Мари:))
ИзтриванеТочно си търсех комбинация от ябълки и крем, много ми хареса!Снимките са прелестни!Поздравления!
ОтговорИзтриванеДано ти хареса, Соня! Ще се радвам да споделиш! Спорна седмица!
ИзтриванеИзглежда прекрасно -
ОтговорИзтриваненаистина си заслужава труда, а предполагам за финия аромат и вкус.
Снимките са неустоими...
Чудесна ябълкова рецепта,
поздравления и хубава нова седмица, Диана
От естет като теб, Диана, тези думи наистина много радват! Благодаря ти сърдечно за милото отношение! Поздрави и хубава седмица!
ИзтриванеИнтересен сладкиш-ябълки и крем,много ми допаснаха!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да, комбинацията на вкусовете е чудесна:))
ИзтриванеЗдравей, Тонислава! Радвам се да те видя тук и, че оценяваш сладкото ми предложение! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНели, невероятен сладкиш! Много хубава идея и красиви снимки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Поздрави и хубава неделя!
ИзтриванеИ с първата снимка,която ти бе водеща ми премрежи погледа,и с тази сега още повече,Нели!
ОтговорИзтриванеДокато отговарях на коментарите при мен в дясно на блог рола ти следях изкъсо рокадите,и най-после пристигам да аплодирам сладкиша и да му се нагледам в близък план и цял ръст!Разкош,разкош и пак разкош,няма две мнения!Покрива всички необходими критерии за топ-десерт по моите стандарти!
А снимките-ето това се казва да гледаш на фотографията сериозно,красота!
Хубав ден! :)
О, мило Роси, благодаря за щедрите похвали. Ще ми се да правя по- добри снимки, но нямам време за упражнения. Важното е да те накарат да си представиш храната вече на небцето ти и да я пожелаеш:)) Благодаря ти, че оценяваш старанието ми и ме поощряваш. А относно сладкиша-просто трябва да го направиш или да ми дойдеш на гости:)) Прегръдка!
ИзтриванеСтрахотен е този сладкиш, а снимките са прелестни!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Коки!
Изтриване