вторник, 26 февруари 2013 г.

Хачапури със спанак и сирена

 За вечеря или пък за закуска
тези питки ти недей пропуска     smile3521 !


Няма да ви лъжа - вкусно е. Направо греховно вкусно! Направих ги спонтанно, изкушена от един много добре готвещ "колега", който беше направил хачапури  по Аджарски. Пейчев, благодаря за вдъхновението!
При мен от нетърпение всичко бе пълна импровизация  - придържах се само към формата. От аджарските му корени остана май само яйчицето в средата. Останалото е мълчание. В смисъл такъв, че след употреба губиш желание за разговор и за каквато и да е дейност, защото всичките ти мисли и кръв са се насочили към стомаха.
След този първи досег с грузинската кухня, съм силно заинтригувана и готова за нови приключения!







Рецептата е за 4 големи порции.

Необходими продукти за тестото:

500гр брашно
320 мл прясно мляко
1 яйце
7 гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1с.л. захар
1ч. л. сол

За плънката:

150гр. крема сирене
150 гр. настърган кашкавал
150 гр. краве сирене
200-250гр пресен спанак
20гр масло
сол на вкус
4 жълтъка



Аз замесих тестото в машината за хляб по познатия начин - първо течните съставки(разбитото яйце, млякото и зехтинът), отгоре сухите(брашното и в него три кладенчета за  маята, солта и захарта).  Ако нямате машина, замесете по обикновения начин на ръка. Тъй като при мен на програма тесто тестото ми превтасва, изчаквам тестото да втаса до удвояване на обема. Полученото тесто трябва да е меко и леко лепнещо. Изваждам го и го разделям на 4 топки с помощта на пластмасов нож.
Всяка топка обръщам и прищипвам краищата й навътре  като бохчичка. Отново обръщам и поставям топките на разстояние една от друга върху поръсена с брашно повърхност. Покривам със свежо фолио и оставям да почиват около 20 мин.
През това време приготвям плънката.
Нарязвам ситно измития и почистен спанак и го задушавам в маслото докато омекне и промени цвета си. Охлаждам леко. Настъргвам кашкавала и го смесвам с натрошеното краве сирене. Прибавям крема сиренето и спанака и омесвам добре с ръка до получаването на пухкава мека смес. Добавете няколко лъжици прясно мляко, ако не ви се струва достатъчно мека. Посолете.






 Върху поръсена с брашно повърхност раздърпайте внимателно с ръце всяка топка до получаването на кръг. Не точете и не мачкайте тестото с ръце - само го изтегляйте с пръсти. Така ще получите крехко и мекичко печиво. Разделете плънката на 4  и върху всеки кръг разстелете с лъжица от нея. Завийте два срещуположни края навътре към плънката и защипете с пръсти другите два. Пренесете върху набрашнена хартия за печене. Тъй като питките са доста големи, в една тавичка ще можете да съберете само две. По желание може да намажете питките с леко разбит белтък - като на последната снимка или да ги оставите леко набрашнени. Лично аз предпочитам втория вариант - като на втората снимка.
Изпечете ги две по две по следния начин:
Сложете тавичката в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете около 20 минути почти до готовност. Извадете тавичката и в плънката на всяка питка с помощта на нож или вилица направете по една дупка. Внимателно изсипете по един жълтък вътре. Върнете във фурната и запечете още 5-6 минути до готовност. Извадете питките и ги завийте с чиста кърпа, за да се задушат и омекнат. Дори да сте много нетърпеливи и гладни, не пренебрегвайте момента със задушаването.  Сложете другата тавичка във фурната и процедирайте по същия начин.
Поднесете питките топли с парче краве масло върху тях и някаква ароматна сол.


Да ви е сладко!

47 коментара:

  1. Нели, в един филм имаше един герой, чиято основна реплика и през 10 мин. беше Ай-ай-ай-ай-ай-ай. Е на така и аз си повтарям вече двадесетина минути и се чудя няма ли път към вас =)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Път към нас има, хачапури няма:)) Препоръчвам ти ги горещо, Пепи!

      Изтриване
  2. Обожавам хатчапури! Вкъщи ги хапваме по друг начин, но много ми допадна и твоя вариант, ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би като тънки питки с пълнеж? Правила съм такива, но вкусът е различен. И тези ще ти харесат:) Поздрави!

      Изтриване
  3. Разкошотийка от където и да го погледнеш!
    За закуска няма да се организирам,но за обяд или вечеря ще ги опитаме и у нас,благодаря,Нели!
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, още съм под влиянието им и съм леко еуфорична, но наистина си струва да бъдат опитани. Хубав ден, мила!

      Изтриване
  4. И аз съм пристрастена към тези вкусотии. Ще опитам и плънката по твоята рецепта, толкова апетитно изглеждат, че не оставят никакво съмнение за вкуса си. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  5. Абсолютна прелест!Друго няма да кажа,излишно е.

    ОтговорИзтриване
  6. Нели, и тук да кажа, че изглеждат страшно апетитни! Направо да ги загризеш от екрана! :) Бях решила да ги правя днес за закуска, но не иска момчето солено, сладичкото му било по-на сърце. Ама спанака си седи, та може за вечеря все пак да имаме :)))
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такива са, Ирмичка! Благодаря ти и се надявам да споделиш!Поздрави и хубав ден, мила!

      Изтриване
  7. Никога не съм опитвала, ама толкова хвалене и толкова вкусни да изглеждат... Ще се пробва и това.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, че много ги похвалих, но заслужават:)) Хубав ден и на теб, Гери!

      Изтриване
  8. Прекрасни и както изглежда...сравнително лесни за приготвяне са тези хатчапури!Поздрави,Гуинет:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е - много лесни са за приготвяне! Поздрави, Милена!

      Изтриване
  9. Невероятни! Как няма да са вкусни!

    ОтговорИзтриване
  10. Толкова предизвикателно изглеждат! Интересно предложение и ме заинтригува, пък и идва сезона на пресния спанак, така че не може да не се пробва!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има го вече, аз го купих от Кауфланд! Поздрави, Тили!

      Изтриване
  11. О, не бих ги пропуснала:)! Разкошни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, карат те да действаш спонтанно! И аз бях така:)) Благодаря, Кенди!

      Изтриване
  12. Нелка, неустоими са!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, неотменно ме държиш под око! Благодаря! Хубав ден от мен!

      Изтриване
  13. Ами... да се изкажа и тук.
    Перфектни са.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, лошата Илиянка се изказа:)) Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  14. Отговори
    1. Благодаря, Лучия! Радвам се да те видя!

      Изтриване
  15. Изглеждат неустоимо! Поздрави, Нели! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Спорен и хубав ден!

      Изтриване
  16. Прекрасни хачапури.
    Вече не мога да устоя на желанието да ги пробвам и аз.
    Благодаря за рецептата, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че мога да я направя популярна, Таня, защото резултатът наистина си струва! Поздрави!

      Изтриване
  17. Изглеждат много вкусни! Браво! :)
    Непременно ще ги направя и аз.

    Аз правих подобни питки миналата година с формата на цървул ,с пълнеж от агнешко и кромид за Гергьовден.Жалко,че не мога да покажа тук със снимка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амбицирана съм да ги пробвам и с различни пълнежи. Сигурна съм, че и с месна плънка ще бъдат много вкусни! Поздрави, Мариана!

      Изтриване
  18. Ей на това му се каня от доста време, но след снимките ти го пожелах на момента :)
    Изглежда наистина доста вкусно! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-сигурно и най-бързо е да направиш като мен - спонтанно. Удоволствието е пълно:)) Хубав ден, Елти!

      Изтриване
  19. Просто велики! И за закуска, и за обяд, и за вечеря! Дори за между храненията!

    ОтговорИзтриване
  20. Хи-хи, идваш от друго място май. Е, да не злоупотребяваме и да се придържаме към разумното и здравословното. Поздрави, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  21. Изглеждат великолепно, а чувала съм, че са много вкусни в оригинал. Много ми хареса твоят прочит на рецептата и ми се прииска не само да грабна един, но и да замеся тесто и да направя сама. Поздрави, Нели! ;)

    ОтговорИзтриване
  22. Честит празник!
    Бъди  жена благословена,
    с любов и нежност надарена,
    с усмивка вечно озарена
    и с много радост наградена!

    http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313377_437116969703118_313462671_n.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зичка, благодаря ти сърдечно за голямата ти душа и топлото пожелание! Честит празник, мила!

      Изтриване
  23. Нели, след твоето представяне това чудо непременно ще се пробва!!! Не съм сигурна дали съм пробвала грузинска кухня, но твоята интерпретация на рецептата е буквално неустоима :)
    Хубава нова седмица ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Гуинет, това е 3-та твоя рецепта, която правя и резултатът за пореден път е фантастичен. Благодарности от мен и моята чета!

    ОтговорИзтриване
  25. Гуинет, благодаря за страхотната рецепта. Това е 3-та твоя рецепта, която правя и резултатът пак е фантастичен. Благодарности от мен и моята чета! Стефка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам да прочета това. Благодаря за обратната връзка и нека да ви е сладко! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...