За вечеря или пък за закуска
тези питки ти недей пропуска !
Няма да ви лъжа - вкусно е. Направо греховно вкусно! Направих ги спонтанно, изкушена от един много добре готвещ "колега", който беше направил хачапури по Аджарски. Пейчев, благодаря за вдъхновението!
При мен от нетърпение всичко бе пълна импровизация - придържах се само към формата. От аджарските му корени остана май само яйчицето в средата. Останалото е мълчание. В смисъл такъв, че след употреба губиш желание за разговор и за каквато и да е дейност, защото всичките ти мисли и кръв са се насочили към стомаха.
След този първи досег с грузинската кухня, съм силно заинтригувана и готова за нови приключения!
Рецептата е за 4 големи порции.
Необходими продукти за тестото:
500гр брашно
320 мл прясно мляко
1 яйце
7 гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1с.л. захар
1ч. л. сол
За плънката:
150гр. крема сирене
150 гр. настърган кашкавал
150 гр. краве сирене
200-250гр пресен спанак
20гр масло
сол на вкус
4 жълтъка
Аз замесих тестото в машината за хляб по познатия начин - първо течните съставки(разбитото яйце, млякото и зехтинът), отгоре сухите(брашното и в него три кладенчета за маята, солта и захарта). Ако нямате машина, замесете по обикновения начин на ръка. Тъй като при мен на програма тесто тестото ми превтасва, изчаквам тестото да втаса до удвояване на обема. Полученото тесто трябва да е меко и леко лепнещо. Изваждам го и го разделям на 4 топки с помощта на пластмасов нож.
Всяка топка обръщам и прищипвам краищата й навътре като бохчичка. Отново обръщам и поставям топките на разстояние една от друга върху поръсена с брашно повърхност. Покривам със свежо фолио и оставям да почиват около 20 мин.
През това време приготвям плънката.
Нарязвам ситно измития и почистен спанак и го задушавам в маслото докато омекне и промени цвета си. Охлаждам леко. Настъргвам кашкавала и го смесвам с натрошеното краве сирене. Прибавям крема сиренето и спанака и омесвам добре с ръка до получаването на пухкава мека смес. Добавете няколко лъжици прясно мляко, ако не ви се струва достатъчно мека. Посолете.
Върху поръсена с брашно повърхност раздърпайте внимателно с ръце всяка топка до получаването на кръг. Не точете и не мачкайте тестото с ръце - само го изтегляйте с пръсти. Така ще получите крехко и мекичко печиво. Разделете плънката на 4 и върху всеки кръг разстелете с лъжица от нея. Завийте два срещуположни края навътре към плънката и защипете с пръсти другите два. Пренесете върху набрашнена хартия за печене. Тъй като питките са доста големи, в една тавичка ще можете да съберете само две. По желание може да намажете питките с леко разбит белтък - като на последната снимка или да ги оставите леко набрашнени. Лично аз предпочитам втория вариант - като на втората снимка.
Изпечете ги две по две по следния начин:
Сложете тавичката в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете около 20 минути почти до готовност. Извадете тавичката и в плънката на всяка питка с помощта на нож или вилица направете по една дупка. Внимателно изсипете по един жълтък вътре. Върнете във фурната и запечете още 5-6 минути до готовност. Извадете питките и ги завийте с чиста кърпа, за да се задушат и омекнат. Дори да сте много нетърпеливи и гладни, не пренебрегвайте момента със задушаването. Сложете другата тавичка във фурната и процедирайте по същия начин.
Поднесете питките топли с парче краве масло върху тях и някаква ароматна сол.
Да ви е сладко!
тези питки ти недей пропуска !
Няма да ви лъжа - вкусно е. Направо греховно вкусно! Направих ги спонтанно, изкушена от един много добре готвещ "колега", който беше направил хачапури по Аджарски. Пейчев, благодаря за вдъхновението!
При мен от нетърпение всичко бе пълна импровизация - придържах се само към формата. От аджарските му корени остана май само яйчицето в средата. Останалото е мълчание. В смисъл такъв, че след употреба губиш желание за разговор и за каквато и да е дейност, защото всичките ти мисли и кръв са се насочили към стомаха.
След този първи досег с грузинската кухня, съм силно заинтригувана и готова за нови приключения!
Рецептата е за 4 големи порции.
Необходими продукти за тестото:
500гр брашно
320 мл прясно мляко
1 яйце
7 гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1с.л. захар
1ч. л. сол
За плънката:
150гр. крема сирене
150 гр. настърган кашкавал
150 гр. краве сирене
200-250гр пресен спанак
20гр масло
сол на вкус
4 жълтъка
Аз замесих тестото в машината за хляб по познатия начин - първо течните съставки(разбитото яйце, млякото и зехтинът), отгоре сухите(брашното и в него три кладенчета за маята, солта и захарта). Ако нямате машина, замесете по обикновения начин на ръка. Тъй като при мен на програма тесто тестото ми превтасва, изчаквам тестото да втаса до удвояване на обема. Полученото тесто трябва да е меко и леко лепнещо. Изваждам го и го разделям на 4 топки с помощта на пластмасов нож.
Всяка топка обръщам и прищипвам краищата й навътре като бохчичка. Отново обръщам и поставям топките на разстояние една от друга върху поръсена с брашно повърхност. Покривам със свежо фолио и оставям да почиват около 20 мин.
През това време приготвям плънката.
Нарязвам ситно измития и почистен спанак и го задушавам в маслото докато омекне и промени цвета си. Охлаждам леко. Настъргвам кашкавала и го смесвам с натрошеното краве сирене. Прибавям крема сиренето и спанака и омесвам добре с ръка до получаването на пухкава мека смес. Добавете няколко лъжици прясно мляко, ако не ви се струва достатъчно мека. Посолете.
Върху поръсена с брашно повърхност раздърпайте внимателно с ръце всяка топка до получаването на кръг. Не точете и не мачкайте тестото с ръце - само го изтегляйте с пръсти. Така ще получите крехко и мекичко печиво. Разделете плънката на 4 и върху всеки кръг разстелете с лъжица от нея. Завийте два срещуположни края навътре към плънката и защипете с пръсти другите два. Пренесете върху набрашнена хартия за печене. Тъй като питките са доста големи, в една тавичка ще можете да съберете само две. По желание може да намажете питките с леко разбит белтък - като на последната снимка или да ги оставите леко набрашнени. Лично аз предпочитам втория вариант - като на втората снимка.
Изпечете ги две по две по следния начин:
Сложете тавичката в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете около 20 минути почти до готовност. Извадете тавичката и в плънката на всяка питка с помощта на нож или вилица направете по една дупка. Внимателно изсипете по един жълтък вътре. Върнете във фурната и запечете още 5-6 минути до готовност. Извадете питките и ги завийте с чиста кърпа, за да се задушат и омекнат. Дори да сте много нетърпеливи и гладни, не пренебрегвайте момента със задушаването. Сложете другата тавичка във фурната и процедирайте по същия начин.
Поднесете питките топли с парче краве масло върху тях и някаква ароматна сол.
Да ви е сладко!
Нели, в един филм имаше един герой, чиято основна реплика и през 10 мин. беше Ай-ай-ай-ай-ай-ай. Е на така и аз си повтарям вече двадесетина минути и се чудя няма ли път към вас =)
ОтговорИзтриванеПът към нас има, хачапури няма:)) Препоръчвам ти ги горещо, Пепи!
ИзтриванеОбожавам хатчапури! Вкъщи ги хапваме по друг начин, но много ми допадна и твоя вариант, ще пробвам!
ОтговорИзтриванеМоже би като тънки питки с пълнеж? Правила съм такива, но вкусът е различен. И тези ще ти харесат:) Поздрави!
ИзтриванеРазкошотийка от където и да го погледнеш!
ОтговорИзтриванеЗа закуска няма да се организирам,но за обяд или вечеря ще ги опитаме и у нас,благодаря,Нели!
Прекрасен ден!
Роси, още съм под влиянието им и съм леко еуфорична, но наистина си струва да бъдат опитани. Хубав ден, мила!
ИзтриванеИ аз съм пристрастена към тези вкусотии. Ще опитам и плънката по твоята рецепта, толкова апетитно изглеждат, че не оставят никакво съмнение за вкуса си. Усмивки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Стеф! Да ви е сладко!:))
ИзтриванеАбсолютна прелест!Друго няма да кажа,излишно е.
ОтговорИзтриванеЙоли, благодаря ти!Поздрави!
ИзтриванеНели, и тук да кажа, че изглеждат страшно апетитни! Направо да ги загризеш от екрана! :) Бях решила да ги правя днес за закуска, но не иска момчето солено, сладичкото му било по-на сърце. Ама спанака си седи, та може за вечеря все пак да имаме :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Такива са, Ирмичка! Благодаря ти и се надявам да споделиш!Поздрави и хубав ден, мила!
ИзтриванеНикога не съм опитвала, ама толкова хвалене и толкова вкусни да изглеждат... Ще се пробва и това.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Вярно, че много ги похвалих, но заслужават:)) Хубав ден и на теб, Гери!
ИзтриванеПрекрасни и както изглежда...сравнително лесни за приготвяне са тези хатчапури!Поздрави,Гуинет:)!
ОтговорИзтриванеТака е - много лесни са за приготвяне! Поздрави, Милена!
ИзтриванеНевероятни! Как няма да са вкусни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянка!
ИзтриванеТолкова предизвикателно изглеждат! Интересно предложение и ме заинтригува, пък и идва сезона на пресния спанак, така че не може да не се пробва!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Има го вече, аз го купих от Кауфланд! Поздрави, Тили!
ИзтриванеО, не бих ги пропуснала:)! Разкошни са!
ОтговорИзтриванеДа, карат те да действаш спонтанно! И аз бях така:)) Благодаря, Кенди!
ИзтриванеНелка, неустоими са!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Дани, неотменно ме държиш под око! Благодаря! Хубав ден от мен!
ИзтриванеАми... да се изкажа и тук.
ОтговорИзтриванеПерфектни са.
О, лошата Илиянка се изказа:)) Благодаря сърдечно!
ИзтриванеЧудесни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лучия! Радвам се да те видя!
ИзтриванеИзглеждат неустоимо! Поздрави, Нели! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Спорен и хубав ден!
ИзтриванеПрекрасни хачапури.
ОтговорИзтриванеВече не мога да устоя на желанието да ги пробвам и аз.
Благодаря за рецептата, Нели!
Радвам се, че мога да я направя популярна, Таня, защото резултатът наистина си струва! Поздрави!
ИзтриванеИзглеждат много вкусни! Браво! :)
ОтговорИзтриванеНепременно ще ги направя и аз.
Аз правих подобни питки миналата година с формата на цървул ,с пълнеж от агнешко и кромид за Гергьовден.Жалко,че не мога да покажа тук със снимка.
Амбицирана съм да ги пробвам и с различни пълнежи. Сигурна съм, че и с месна плънка ще бъдат много вкусни! Поздрави, Мариана!
ИзтриванеЕй на това му се каня от доста време, но след снимките ти го пожелах на момента :)
ОтговорИзтриванеИзглежда наистина доста вкусно! Поздрави и хубав ден!
Най-сигурно и най-бързо е да направиш като мен - спонтанно. Удоволствието е пълно:)) Хубав ден, Елти!
ИзтриванеПросто велики! И за закуска, и за обяд, и за вечеря! Дори за между храненията!
ОтговорИзтриванеХи-хи, идваш от друго място май. Е, да не злоупотребяваме и да се придържаме към разумното и здравословното. Поздрави, Мъхче!
ОтговорИзтриванеИзглеждат великолепно, а чувала съм, че са много вкусни в оригинал. Много ми хареса твоят прочит на рецептата и ми се прииска не само да грабна един, но и да замеся тесто и да направя сама. Поздрави, Нели! ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! Опитай:))
ИзтриванеЧестит празник!
ОтговорИзтриванеБъди жена благословена,
с любов и нежност надарена,
с усмивка вечно озарена
и с много радост наградена!
http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313377_437116969703118_313462671_n.jpg
Зичка, благодаря ти сърдечно за голямата ти душа и топлото пожелание! Честит празник, мила!
ИзтриванеНели, след твоето представяне това чудо непременно ще се пробва!!! Не съм сигурна дали съм пробвала грузинска кухня, но твоята интерпретация на рецептата е буквално неустоима :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти желая!!!
Благодаря, Мина!
ИзтриванеГуинет, това е 3-та твоя рецепта, която правя и резултатът за пореден път е фантастичен. Благодарности от мен и моята чета!
ОтговорИзтриванеГуинет, благодаря за страхотната рецепта. Това е 3-та твоя рецепта, която правя и резултатът пак е фантастичен. Благодарности от мен и моята чета! Стефка
ОтговорИзтриванеМного се радвам да прочета това. Благодаря за обратната връзка и нека да ви е сладко! Поздрави!
Изтриване