Така се случи, че точно на днешния ден преди две години направих първата си публикация тук.
Няколко седмици мислих каква рецепта да споделя с вас на този ден и избрах да ви почерпя виртуално с една погача, на която бях хвърлила око отдавна. Е, "лошата" Илиянка ме изпревари, но не мисля, че това е пречка да ви покажа тази чудесна питка и в мое изпълнение.
Ще ми се от днешната пита да раздам по парченце за здраве и късмет на всички вас, които през тези две години сте били част от виртуалния ми живот, носили сте ми е реална усмивка и подкрепа, насърчение и сте стопляли душицата ми с добра и блага дума, доверявали сте се на моите рецепти и сте ги предлагали на вашите семейства.
Благодаря ви, приятели, за доверието и искрено се надявам да прекарваме още дълго време тук заедно, да споделяме идеи, да се забавляваме и да храним душите си с обич и позитивизъм, естетика и доброта, докато изхранваме всекидневно домашните си любимци.
Необходими продукти за една по-малка погача за тавичка с диаметър 26см.:
350-370 гр. брашно:
1яйце и 1 белтък
100мл. топло прясно мляко
100мл. кисело мляко
2с.л. олио
12гр. прясна или 5 гр. суха мая
1ч.л. захар
1с.л. равна сол
60-70гр. меко масло
1 жълтък за намазване
сусам, мак за поръсване
Начин на приготвяне:
Аз приготвям тестото в машината за хляб по познатия ред - първо мокрите, отгоре сухите съставки. Когато ползвам прясна мая, първо я размивам в малко топло мляко, 2 с.л. брашно и захар докато шупне и я изсипвам при киселото мляко, яйцата и олиото. Поръсвам отгоре пресятото брашно и добавям солта. След измесване оставям тестото леко да втаса в машината около 10-15 минути преди да започна да работя с него. После разделям на 8 еднакви топчета, които разточвам на питки, които, без последната, се намазват обилно с масло след разточване и се поставят една върху друга. Покриват се с чиста кърпа или, ако работите върху силиконово килимче, се завиват с него, за да втасат около 20 мин.
След този период разточваме внимателно подредените една върху друга питки в кръг с диаметър 50см. Тук може да видите целия процес. Вместо на 3, може да разрежете остатъка от външната страна на кръга на 5 части. Ако работите върху силиконова подложка, използвайте пластмасов нож при рязането.
Подреждаме разрязаните на две кифлички върху намазана с масло форма, покрита с хартия за печене и ги оставяме да втасат около час на топло .
Намазваме с жълтък, разбит с малко олио, поръсваме със сусам и печем на 180 градуса с вентилатор до зачервяване.
Изваждаме от фурната и задушаваме под влажна кърпа около 10 мин.
Ще получите слоесто, пухкаво и ароматно печиво, което ще бъде меко и уханно дори на следващия ден.
Добър апетит!
Източник:
Няколко седмици мислих каква рецепта да споделя с вас на този ден и избрах да ви почерпя виртуално с една погача, на която бях хвърлила око отдавна. Е, "лошата" Илиянка ме изпревари, но не мисля, че това е пречка да ви покажа тази чудесна питка и в мое изпълнение.
Ще ми се от днешната пита да раздам по парченце за здраве и късмет на всички вас, които през тези две години сте били част от виртуалния ми живот, носили сте ми е реална усмивка и подкрепа, насърчение и сте стопляли душицата ми с добра и блага дума, доверявали сте се на моите рецепти и сте ги предлагали на вашите семейства.
Благодаря ви, приятели, за доверието и искрено се надявам да прекарваме още дълго време тук заедно, да споделяме идеи, да се забавляваме и да храним душите си с обич и позитивизъм, естетика и доброта, докато изхранваме всекидневно домашните си любимци.
350-370 гр. брашно:
1яйце и 1 белтък
100мл. топло прясно мляко
100мл. кисело мляко
2с.л. олио
12гр. прясна или 5 гр. суха мая
1ч.л. захар
1с.л. равна сол
60-70гр. меко масло
1 жълтък за намазване
сусам, мак за поръсване
Начин на приготвяне:
Аз приготвям тестото в машината за хляб по познатия ред - първо мокрите, отгоре сухите съставки. Когато ползвам прясна мая, първо я размивам в малко топло мляко, 2 с.л. брашно и захар докато шупне и я изсипвам при киселото мляко, яйцата и олиото. Поръсвам отгоре пресятото брашно и добавям солта. След измесване оставям тестото леко да втаса в машината около 10-15 минути преди да започна да работя с него. После разделям на 8 еднакви топчета, които разточвам на питки, които, без последната, се намазват обилно с масло след разточване и се поставят една върху друга. Покриват се с чиста кърпа или, ако работите върху силиконово килимче, се завиват с него, за да втасат около 20 мин.
След този период разточваме внимателно подредените една върху друга питки в кръг с диаметър 50см. Тук може да видите целия процес. Вместо на 3, може да разрежете остатъка от външната страна на кръга на 5 части. Ако работите върху силиконова подложка, използвайте пластмасов нож при рязането.
Подреждаме разрязаните на две кифлички върху намазана с масло форма, покрита с хартия за печене и ги оставяме да втасат около час на топло .
Намазваме с жълтък, разбит с малко олио, поръсваме със сусам и печем на 180 градуса с вентилатор до зачервяване.
Изваждаме от фурната и задушаваме под влажна кърпа около 10 мин.
Ще получите слоесто, пухкаво и ароматно печиво, което ще бъде меко и уханно дори на следващия ден.
Добър апетит!
И честита първа пролет:))!
А аз ти благодаря, че продължаваш да споделяш с нас! Пожелавам от сърце още дълги години това прекрасно място да бъде във виртуалното пространство, а на теб много здраве и любов!
ОтговорИзтриванеПогачата е невероятна и си отчупвам парченце!
Усмихнат и прекрасен ден! :)
Благодаря ти, Дани! Хубав и спорен ден!
ИзтриванеЧестит Празник!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти още много кулинарни вдъхновения!
Питката е повече от прекрасна!!!
И Честита Първа Пролет! :)
О, Илианка, от майстор като теб ми се услажда такава похвала!
Изтриванеа днес е и сряда, чупвам си парченце за здраве.
ОтговорИзтриванеЧестит ти рожден ден на блога, Нели!
Още дълги години и той да ни носи наслада, усмивки и вкусни рецепти!
Хубав и слънчев пролетен ден!
Спомних си, че празнуваш в сряда, Пеп:)) Благодаря ти за хубавите пожелания!
ИзтриванеНели, Честита годишнина!
ОтговорИзтриванеСъздала си чудесно място за "вкусни и сладни кулинарни рецепти", което с удоволствие посещавам:)
Пожелавам ти от сърце още много рецепти да публикуваш, още много последователи да вдъхновяваш!
Разкошна питка за празника, направена с много любов! Прекрасни снимки!
Прегръдки!
Благодаря за хубавите думи и пожелания! Те ме стимулират и радват, Тили! Хубав ден!
ИзтриванеМила Нели,
ОтговорИзтриванеЧестита ти годишнина!
Красива погача си направила! И ти пожелавам много кулинарно вдъхновение, то може и да не ти липсва...Май по-добре е да ти пожелая време, време за снимки и публикации!
Харесва ми стилът ти и настроението, което ми носиш!
И най-важното здраве и много усмивки!
Бети, ти винаги успяваш да ме развълнуваш! И да ме вдъхновяваш:)) Благодаря ти!
ИзтриванеЧестита годишнина!Погачката е прекрасна-продължавай все така!Здраве и още по-вкусни предизвикателства!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря Живка! Радвам се, че те виждам тук!
ИзтриванеЧестита годишнина!Питката е великолепна!Желая ти много кулинарни услехи, много почитатели и споделени мигове на удоволствие от хубавата храна!
ОтговорИзтриванеСоня, благодаря ти за упоритото желание да ме поздравиш - видях и двата коментара:)) и за прекрасните пожелания!
ИзтриванеНелка, започнала си блога на първа пролет!
ОтговорИзтриванеИ винаги ни радваш с много позитивизъм и прекрасни предложения!
И днешното не е изключение :)
То Илианка кого ли не изкушава!!!!
Да си жива и здрава и да сме заедно в позитивното зареждане!
Прегръдка от мен и много усмивки!
Да, Дани, така се оказа:)) Илианка я знаем ние, но добре че ви има и теб, и Илианка и всички одтанали други изкусителки и подстрекателки - големи добрини и благини сте ни причинили:))Благодаря сърдечно за топлите пожелания!
ИзтриванеЧестита годишнина на прекрасният ти блог Нели!
ОтговорИзтриванеЧупнах си от прекрасната ти пита и ти пожелавам още 100 пъти по толкова години да ни радваш с невероятните си рецепти!
Прекрасен ден!
Зичка, твоето присъствие и стимул винаги ме стоплят! Прегръщам те!
ИзтриванеЧестит празник на блога и Честита Първа Пролет!!! Прекрасна е погачата! Пожелавам много годинки в блогпространството с вкусни рецепти и верни приятели!:)
ОтговорИзтриванеКенди, благодаря ти сърдечно! Хубав ден!
ИзтриванеЧестита пролет и честита блогогодишнина! Питата е прелестна! Нели, пожелавам много здраве и чудна храна и за нашите души!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи, Иглика. Радвам се, че това, което споделям тук, ви харесва!
ИзтриванеНели, честити 2 годинки, още много по толкова. Все с такова вдъхновение и желание да твориш и споделяш.
ОтговорИзтриванеЧудесна погача си направила. Поздрави!
Поздрави и на теб, Гери! Благодаря ти!
ИзтриванеУбивате ме с тези питки вие двечките, Нели! Следващото изпълнение е мое - не мога да устоя и това е то! Калпазанки! Пак тесто ще ме карате да ям! :) Ама като е толкова хубава... като дете с червени бузки - е, как да не го щипнеш, а? :)))
ОтговорИзтриванеИ да не забравя, мила:
Честита годишнина на блогчето! Пожелавам ти още вдъхновения, кулинарни страсти, вкусни и красиви моменти, които непременно да споделяш с нас, почитателите ти!
Топла прегръдка!
Непременно я пробвай, Ирма! Много питки съм правила, но тази е специална - като козунак е, ароматна и пухкава! Ще чакам с нетърпение и твоето изпълнение! Благодаря за топлите и сърдечни думи и пожелания, които си намерила за мен! Спорен и хубав ден ти пожелавам от сърце! Прегръщам те!
ИзтриванеНели,честито още веднъж на твоето уютно местенце и нека все така е пълно с изящество и красота,с вкус и аромати,с добри приятели!
ОтговорИзтриванеТази погача е върховна,като кроасанчета са пластовете и непременно ще я направя и аз,благодаря ти!Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!
Роси, появата ти тук винаги ме радва. Внасяш толкова емоция, топлота и настроение! Благодаря ти!
ИзтриванеНа патерици, но от сърце желая на блога ти безброй читатели, а на теб здраве, нестихващо вдъхновение и успехи! :)
ОтговорИзтриванеПогачата е не само много красива, но и изключително вкусна. Ще си отчупя едно парче. :)
Еви, благодаря ти за хубавите пожелания! Погачата наистина е много вкусна! Явно и ти си била изкушена:)) Хубав и вдъхновен ден ти желая!
ИзтриванеРазкошна погача , прекрасни снимки !
ОтговорИзтриванеЗдраве и дълголетие за теб и за тези които обичаш и те даряват с любов !
А на твоето чудесно блогче … много вкусни предложения и много почитатели!
Поздрав сърдечен :)
Много благодаря за чудесните пожелания и хубавите думи! Те са ми стимул и вдъхновение! Поздрави!
ОтговорИзтриване