Е, няма как! Повлече ли те кулинарната мода, няма спиране. Магически, интелигентен или многослоен, този сладкиш беше опитан (многократно) и у дома. По-важното е, че бе одобрен и унищожен с видимо блаженство. Предполагам заради приятния кафеен вкус и креместа текстура. И преди съм правила подобни многослойни сладкиши - като боне и сочен кокосов пай и имах очаквания за нещо приятно и галещо небцето. Тези очаквания се оправдаха напълно. Освен това сладкишът се приготвя лесно, което още повече ме кара горещо да ви го препоръчам.
Необходими продукти:
4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
100г брашно
180г захар
125 г стопено масло
25г тъмно какао
400 мл топло прясно мляко
100 мл силно еспресо (или 2 с.л. инстантно-разтворимо кафе)
2 с.л. уиски или Бейлис, както е в оригиналната рецепта
Начин на приготвяне:
Първо разбиваме белтъците на гъст сняг и отделяме настрани. В друг съд разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме постепено стопеното и леко охладено масло. Смесваме еспресото с прясното мляко и уискито и добавяме към жълтъците и захарта. Ако използвате инстантно (разтворимо) кафе, увеличете количеството на прясното мляко на 500мл. Принципът е, че общото количество течност трябва да е 500мл. На части към тази смес прибавяме предварително пресетите брашно и какао. Разбиваме добре с миксер до хомогенна смес. С голяма лъжица прибавяме от какаовата смес към разбитите на сняг белтъци до пълното усвояване на сместта. Използвайте силиконова шпатула или удобна лъжица и смесвайте със загребващи движения, за да не спадне обемът на белтъците. Получената смес на този етап е доста грозновата - рядка и парцалива, но така и трябва да бъде.
Намажете с масло и посипете с брашно квадратна форма с размери 20/20см и изсипете вътре готовата смес. Печете 10 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна, След това намалете фурната на 160 градуса и печете още 40 минути. При печенето кексовото тесто изплува отгоре, така че проверете само него с клечица - не бива да полепва нищо. Открехнете фурната на печката и оставете сладкиша вътре 10 мин. След това го извадете и охладете напълно, преди да го нарежете.
При поднасяне можете да поръсите с пудра захар или какао.
Разгледайте и източника на рецептата, който е едно от големите ми вдъхновения с хубавите рецепти и невероятните фотографии!
Необходими продукти:
4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
100г брашно
180г захар
125 г стопено масло
25г тъмно какао
400 мл топло прясно мляко
100 мл силно еспресо (или 2 с.л. инстантно-разтворимо кафе)
2 с.л. уиски или Бейлис, както е в оригиналната рецепта
Първо разбиваме белтъците на гъст сняг и отделяме настрани. В друг съд разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме постепено стопеното и леко охладено масло. Смесваме еспресото с прясното мляко и уискито и добавяме към жълтъците и захарта. Ако използвате инстантно (разтворимо) кафе, увеличете количеството на прясното мляко на 500мл. Принципът е, че общото количество течност трябва да е 500мл. На части към тази смес прибавяме предварително пресетите брашно и какао. Разбиваме добре с миксер до хомогенна смес. С голяма лъжица прибавяме от какаовата смес към разбитите на сняг белтъци до пълното усвояване на сместта. Използвайте силиконова шпатула или удобна лъжица и смесвайте със загребващи движения, за да не спадне обемът на белтъците. Получената смес на този етап е доста грозновата - рядка и парцалива, но така и трябва да бъде.
Намажете с масло и посипете с брашно квадратна форма с размери 20/20см и изсипете вътре готовата смес. Печете 10 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна, След това намалете фурната на 160 градуса и печете още 40 минути. При печенето кексовото тесто изплува отгоре, така че проверете само него с клечица - не бива да полепва нищо. Открехнете фурната на печката и оставете сладкиша вътре 10 мин. След това го извадете и охладете напълно, преди да го нарежете.
При поднасяне можете да поръсите с пудра захар или какао.
Разгледайте и източника на рецептата, който е едно от големите ми вдъхновения с хубавите рецепти и невероятните фотографии!
Нели, това още не съм го пробвала, макар да съм запазила няколко рецепти за него. Имам един любител на кремести десерти у дома, който ще е много доволен да му го поднеса, но временно забравяме за сладкиши, че напоследък прекалихме. Обаче толкова ми харесва в твое изпълнение, че го оставям на предна линия в листата за проби. Чудесна си, а снимките ти напоследък са убиец! Май си сменила фотоапарата, а? Я сподели малко, че и на мен ми предстои да обновя техниката! ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и красив, ноемврийски уикенд!
Ирме, всъщност имам ново тяло, но то не е кой знае колко различно от старото. Причината е, че просто седнах да прочета по-сериозно ръководството за ползване и разбрах, че всъщност нищо не съм знаела за снимането. Сега се опитвам да снимам с ръчни настройки, чета разни фотографски статии за различни стилове на снимане на храна и малко по малко се опитвам да прилагам наученото. И не на последно място започнах да снимам със статив. Благодаря ти за интереса и хубавите думи. Хубава седмица!
ИзтриванеАх, че е хубав този сладкиш! Наистина е уникален! Много, много ми хареса. Браво, благодаря ти много за чудесната рецепта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли. Радвам се, че го харесваш. Поздрави, мила!
ИзтриванеБожествен е!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Нелка!
Благодаря, Дани! Прегръщам те и аз!
ИзтриванеОх, какво изкушение! Прекрасен сладкиш. Отдавна поглеждам към шоколадовата рецепта, но така и си останах с гледането.
ОтговорИзтриванеВ твое изпълнение е просто перфектен!
Ил, ти ще го погледнеш пак, като свършат постите. Дотогава стискай очи и не гледай повече :)
ИзтриванеЗа всичко си помислила....хем си похапваме,хем си пийваме:))Прекрасен е твоят магьосник,Гуин!Поздрави:)!
ОтговорИзтриванеМиленка, не разчитай за пийването. По-добре си налей отделно малко:) Поздрави!
Изтриванестрахотен сладкиш, Нели! Аз един друг магически шоколадов правя, но няма да пропусна и този :)) Ще си направим.
ОтговорИзтриванеО, знам го твоя, Пепи - много шоколадов. Тук сме наблегнали повечко на кефенцето май:)
ИзтриванеЗдравей Колева!
ОтговорИзтриванеНаистина от сладкиша лъха сладка магия. Омаян съм!
Поздрави!
Благодаря, Пейчев! Поздрави и от мен!
ИзтриванеНели, невероятен е и сладкиша, и снимките!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Веси! Поздрави!
ИзтриванеИ аз обожавам кремести и сочни сладкиши, така че след като видях този, няма да го пропусна. Поздрави, Гуинет и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеДано ви хареса, Мъхче, макар че всички у вас няма да могат да мусе насладят заради кафето и алкохола! Поздравче!
ИзтриванеЖесток е! Обожавам такива сладкиши! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕ, в това е чарът на блоговете - все някъде намираш подходящото за теб :)! Поздрави, Кенди!
ИзтриванеМДа, от години го гледам и все не му идва реда, но твоите снимки преляха чашата :)) Пък и точно тази комбинация с кафе, уиски и какао мисля, че е перфектна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ аз така, Кате, канех му се от години, докато снимките не ме провокираха! Поздрави!
ИзтриванеУникално изглежда ... неустоимо фин, ароматен и ефектен.
ОтговорИзтриванеВълшебна комбинация от вкусове и ухания - благодаря за чудесната рецепта!
Сърдечни поздрави за теб, Нели и хубава нова седмица!
Как хубаво си го описала, Дианка! Много ти благодаря за хубавите думи! Поздрави и успешна и усмихната седмица!
ИзтриванеМного приятна комбинация. Много апетитно изглежда. Знам че съществува и вариянт със бял шоколат, които трява да пробвам обезателно.
ОтговорИзтриванеМоже би има, аз видях ванилов, лимонов, с тиква, с боровинки, сигурно и с бял шоколад има. Успех!
ИзтриванеНели, чуден, аристократичен, ароматен, шоколадов, ефектен и т.н. т.н.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Аля за хубавите думи, които винаги намираш за мен! Поздрави!
ИзтриванеНели,страхотно изглежда и в какаовата версия,даже е на три цвята,супер,идеален е и той,и снимките!Успешна седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за поощрението, Роси! Поздравче и хубава седмица от мен!
ИзтриванеЗдравейте,само на мен ли.ми.се виждат три.блата,как точно се получава?благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравейте!Е, нали е магически ?! Всъщност това не са блатове, а три слоя, които са с различна плътност.
ОтговорИзтриванеПривет Нели!
ОтговорИзтриванеПозволявам си, директно да говора на „ти“. Очарована, пленена, изумена, надъхана се чувствам– не знам точно коя дума да употребя за твоето творчество! Благодаря ти, че споделяш с всички нас тези уникати, твоите рецепти. Поздравления, че има дами като теб!!! Браво! Твоята чувствена душа съвсем точно е попаднала на името „Храна за душата“, във всеки един смисъл. А ръцете ти, явно са вълшебни! Браво! Бъди все така творческа, истинска и прецизна. Хора като теб са пример! Дават сили да се върви напред! Браво! Вече съм твой най-верен фен, дори и да не се справям така перфектно в приготвянето на вкуснотийките. И фотографията така ме привлича, както теб, но по разни причини не мога да си позволя добра техника. И фотографиите ти са толкова зареждащи. Непременно опитай да покажеш творчеството си в някоя галерия. Успех! И естествено ще чета новите рецепти и ще се опитвам да приготвя всичко което ни допада!
Здравей, анонимен верен фен :) Това, което си написала, ме развълнува много. Благодаря ти от сърце за хубавите думи, които са много задължаващи за мен. Всички тук сме от един отбор - учим се и споделяме. И аз така. Продължаваме заедно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта! Невероятен шоколадов вкус , много лек , по средата крема е с вкус близък до парфето. Направих го и се получи чудесно.Вече е моята любима и елегантна магия ! Хубав и щастлив ден !
ОтговорИзтриванеТеди, за мен това е най- голямата награда като кулинарен блогър и това ми носи удовлетворение и радост от това, че съм полезна. Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеУникална публикация, уникални снимки, уникални вкуснотии....!!! Нямам думи...!!!Откъде толкова много идеи и кулинарен усет?? Изглежда толкова вкусно, а... и с аромат на кафе!!! Непременно ще опитам! Сърдечни поздрави и пожелание за много цветно настроение!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бени!
ИзтриванеИзглежда невероятно красив и интересен с тези три слоя, а и много вкусен - прекрасен е!
ОтговорИзтриванеЩе пробвам и аз рецептата! Благодаря!
Поздрави, Нели!
Ще се радвам да ти хареса, Лети! Поздрави!
ИзтриванеНаистина е магически този сладкиш! Така ме омагьоса, че влиза в списъка за правене! Краткосрочния списък :) Благодаря за рецептата и весели празници от мен!
ОтговорИзтриванеУсмивка!
Тики, усмихната вълшебнице, опитай го, за да зарадваш твоя Фифин :)
ИзтриванеУникален е този сладкиш, невероятни снимки! Със сигурност ще го направя, бих искала да знам дали мога да заменя прясното мляко и с какво ( в къщи не консумираме прясно мляко). Благодаря предварително :) Дани
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи! Предполагам, че прясното мляко би могло да се замесги с кокосово мляко, може би и соево, но не съм го приготвяла с тях и не бих могла да гарантирам добър краен резултат. Ще се радвам, ако споделите как се е получило, защото ще имаме нова рецепта :)!
ОтговорИзтриванеIts a too Yummy Cake.
ОтговорИзтриванеМного рядко стана.при печене и като течно.ще стегнели след като изстине?
ОтговорИзтриванеДа, би трябвало!
Изтриване