Понякога неуспехите в кухнята могат да ви научат повече отколкото добре приготвените рутинни неща. Така се случи тези дни при мен. Преди няколко седмици синът ми имаше рожден ден, но беше болен и не можахме да го отпразнуваме подобаващо. Затова днес реших да му направя любимия ни шоколадов кекс с тъмно пиво. Обикновено пека кекса във висока силиконова форма, която не изисква намасляване и поръсване с брашно. Този разглезващ навик ме подведе този път, защото избрах метална форма с уж незалепващо покритие. Всичко вървеше добре до момента, в който трябваше да извадя изпечения кекс от формата. Заинати се шоколадовото му чудо и от инат излезе на две почти равни половини. Бре!
Въобще нямах време да се ядосвам, защото се сетих как в хладилника кротко отлежава кутия с маскарпоне. И ето ви нова рецепта - хем вкусна, хем ефектна!
Рецептата за кекса е същата както при шоколадовия кекс с тъмно пиво. Този път използвах тъмната черешова бира на Каменица.
Необходими продукти:
Въобще нямах време да се ядосвам, защото се сетих как в хладилника кротко отлежава кутия с маскарпоне. И ето ви нова рецепта - хем вкусна, хем ефектна!
Рецептата за кекса е същата както при шоколадовия кекс с тъмно пиво. Този път използвах тъмната черешова бира на Каменица.
Необходими продукти:
- 150 г масло, плюс допълнително за подмазване на формата за печене
- 2 ч.ч захар( или 1ч.ч. захар и 1 пакетче суха стевия)
- 4 яйца
- 1 ч.ч бира, непълна
- 2 ч.ч пресято брашно, препълнени
- 3 с.л какао
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
За крема:
1 кутия маскарпоне(500г)
200мл сладкарска сметана
200 г заквасена сметана
пудра захар на вкус
1 ванилия
сладко от череши
настърган шоколад за украса, зрънца от нар
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер маслото и захарта. Прибавяме яйцата. С лъжица добавяме последователно брашното и бирата, като бъркаме внимателно. Какаото и бакпулвера слагаме накрая. Разбиваме с миксера, докато в тестото се появят мехурчета. Аз свърших всичко това в голямата кана на робота с металния накрайник.
Изливаме готовата смес в подмазана форма за кекс или в малки формички за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на 170-175 градуса с обдухване до готовност - около 45 - 50 мин. Кексът се надига доста във втората част на печенето. Проверявайте с дървено шишче дали сладкишът е изпечен, като го прободете и извадите, по повърхността не трябва да остава меко лепкаво тесто. Извадете изпечения кекс от формата и го охладете. Срежете го на две с остър нож.
Разбийте с миксер сладкарската сметана с пудрата захар и ванилията. После прибавете внимателно към нея заквасената сметана и маскарпонето, като разбърквате бавно с лъжица до хомогенна смес. Намажете половината крем върху долната част на кекса и поставете цели парченца череши от сладко. Поставете отгоре втората част от срязания кекс и нанесете останалия крем. Украсете с череши, настърган шоколад или зрънца от нар. Приберете тортата за два часа в хладилник, за да стегне добре.
Разбийте с миксер сладкарската сметана с пудрата захар и ванилията. После прибавете внимателно към нея заквасената сметана и маскарпонето, като разбърквате бавно с лъжица до хомогенна смес. Намажете половината крем върху долната част на кекса и поставете цели парченца череши от сладко. Поставете отгоре втората част от срязания кекс и нанесете останалия крем. Украсете с череши, настърган шоколад или зрънца от нар. Приберете тортата за два часа в хладилник, за да стегне добре.
Това тесто при правилно изпичане е влажно, с плътен, кадифен вкус. Ако обаче сте превишили времето за печене, е възможно тестото да стане малко сухо. В такъв случай може да сиропирате леко блатовете със соса от черешовото сладко, разреден с малко вода.
Добър апетит!
Уааааау! Направо занемях! Нарът напоследък е превзел блоговете, но тук стои повече от прекрасно!
ОтговорИзтриванеВеликолепни снимки, великолепен десерт, а усещам (гледайки продуктите), че и вкусът е великолепен!
Есенни поздрави, Гуинет!
Благодаря, Лети! Наистина се получи вкусна комбинация. Поздрав най-сърдечен и хубави почивни дни!
ИзтриванеТова си е съвършенство! Прекрасни снимки! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че снимките ви харесват и благодаря за хубавите думи! Поздрави:)!
ИзтриванеЖиво и здраво да ти е момчето, Нели! Много късмет и щастие му пожелавам, нека сбъдва всичките си мечти! Кексът е приказен,а снимките умопомрачителни! Поднасям ти искрените си комплименти, мила!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава вечер!
Благодаря ти от сърце, Ирме! Дано си сбъднат чудесните ти пожелания! Прегръщам те!
ИзтриванеТолкова е привлекателен, че ако не бях прочела историята му, бих си помислила, че така е замислен и всичко е по план! Но от човек с опит и съвършено креативен поглед в кулинарията изобщо не се изненадвам, че дефекта се е превърнал в ефект :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен кейк с божествен крем и представяне като на филмова звезда! Снимките омагьосват!
Голяма прегръдка, мила Нели!
С колко щедри похвали си ми дошла , Таничка! Благодаря ти за високата оценка! С годините се научаваме да превръщаме дефектите в ефекти май:)! И аз те прегръщам!
ОтговорИзтриванеНели, какво по-хубаво от това... Към всяка малка радост да добавим още, превръщайки уж недостатъка в допълнитена радост. Е, получила си го на максимум! Страхотен кекс! Да ти е живо и здраво момчето и да му върви като на теб - от всичко да създава красота и да извлича успех!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря за хубавите пожелания, Гери!
ИзтриванеАууу ... направо разкош! Прекрасни снимки! Поздрави мила с най-добри пожелания за момчето!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце!
ИзтриванеМного красив кекс, който е още по-интересен и като рецепта. Нели, стил и красота е това твоето! Наистина!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мило Йоли! :)
ИзтриванеНели, погрешка или не, но се е получил поредния ти фантастичен кекс! На патерица честит рожден ден и на синчето, и никога да не боледува, особено пък на рождения си ден! Късмет!
ОтговорИзтриванеТази есен болестите ни налазиха рано, дано вече си отиват, че се поизмъчихме! Благодаря , Веси!
ИзтриванеЧестит да ти е рожденика,Нали,пожелавам му много успехи в спорта и любовта!Кексчето добре,че се е счупило,че така е станало не една ,ами цели две идеи по-красиво,сочно и вкусно!А иначе и на мен ми се е случвало това със залепването като пропусна да напръскам формата.Важното е,че своевременно дефектът се е превърнал в страхотен ефект,поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за пожеланията, Роси! Дано само е здрав! А иначе всички си имаме своите кулинарни куриози - нали трябна да е весело :)!
ИзтриванеФантастичен кейк, Нелка!
ОтговорИзтриванеИ прекрасни снимки!
Обичам, когато от дефекта стане чудесен ефект!
Да ви е живо и здраво порасналото момче и да постигне
мечтите си!
Прегръдки, мила!
Благодаря , Дани! И аз те прегръщам, мила!
ИзтриванеНели, честито на рожденика, а на теб адмирации за прекрасната идея!
ОтговорИзтриванеСрахотно както винаги и убедена съм, че е много вкусно!
Аля, трябва да го направиш, за да си напълно убедена:)!
ИзтриванеТова е класиката дефект-ефект. И не мога да разбера защо хората се тюхкат, а не се хванат да довършат по нестандартен начин заплануваното. Страхотен е, Гуинет! И много здраве на рожденика!
ОтговорИзтриванеКогато ситуацията позволява да се довършат нещата е добре, иначе само тюхкането остава:)! Благодаря ти, Мартушко! Поздрави!
ОтговорИзтриване