Това лято открих удоволствието от студената чаша светла бира. А миналия месец се насладих и на тъмното пиво в типично зимна планинска обстановка. О, миг, поспри...
Реших да впиша тъмното пиво и в кулинарните ми изживявания. Избрах тъмното пиво на "Загорка" с боровинков привкус. Получи се вълшебен, ароматен и богат кекс, който бе почти светкавично оценен и унищожен от домашните любимци. И от мен.
Силно ви го препоръчвам.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Богат, разкошен, плътен и кадифен вкус!
Моите забележки:
Готовата кексова смес е малко по-рядка от обикновеното кексово тесто, но това не бива да ви притеснява. Печенето продължава между 45 и 55 мин. На 35-40 мин. от печенето проверете тестото за готовност с дървено шишче.
Може да добавите към сместа сушени плодове(стафиди, череши, червени боровинки като ги редувате с изсипването на тестото - слой тесто, поръсвате със сушени плодове, слой тесто, отново плодове и т.н.)
Ако използвате друг вид тъмно пиво - на "Ариана" или "Козел", може да прибавите към кексовата смес и 1/4 до 1/2 ч.л. канела. Вкусът много печели от това.
Не го препичайте, за да се презастраховате - кексът трябва да остане леко влажен. Заливката, след като е напълно изстинал, също ще помогне за това!
Насладете му се с чаша кафе или чай!
Източник
Реших да впиша тъмното пиво и в кулинарните ми изживявания. Избрах тъмното пиво на "Загорка" с боровинков привкус. Получи се вълшебен, ароматен и богат кекс, който бе почти светкавично оценен и унищожен от домашните любимци. И от мен.
Силно ви го препоръчвам.
Необходими продукти:
- 150 г масло, плюс допълнително за подмазване на формата за печене
- 2 ч.ч захар( или 1ч.ч. захар и 1 пакетче суха стевия)
- 4 яйца
- 1 ч.ч бира, непълна
- 2 ч.ч пресято брашно, препълнени
- 3 с.л какао
- 1 бакпулвер
- За глазурата
- 200 г натурален шоколад
- 3-4 с.л. олио
- 100мл. неподсладена животинска сметана
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер маслото, захарта. Прибавяме яйцата. С лъжица добавяме последователно брашното и бирата, като бъркаме внимателно. Какаото и бакпулвера слагаме накрая. Разбиваме с миксера, докато в тестото се появят мехурчета. Аз свърших всичко това в голямата кана на робота с металния накрайник.
Изливаме готовата смес в подмазана форма за кекс или в малки формички за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на 170-175 градуса с обдухване до готовност. Кексът се надига доста във втората част на печенето. Проверявайте с дървено шишче дали сладкишът е изпечен, като го прободете и извадите, по повърхността не трябва да остава меко тесто.
За глазурата стопяваме шоколада на водна баня, прибавяме олиото и сметаната. Бъркаме енергично до получаване на гладка лъскава смес. Заливаме изпечения кекс или го намазваме с четчица с шоколадовата смес. Украсяваме по желание със смлени ядки или захарни пръчици.
Моите забележки:
Готовата кексова смес е малко по-рядка от обикновеното кексово тесто, но това не бива да ви притеснява. Печенето продължава между 45 и 55 мин. На 35-40 мин. от печенето проверете тестото за готовност с дървено шишче.
Може да добавите към сместа сушени плодове(стафиди, череши, червени боровинки като ги редувате с изсипването на тестото - слой тесто, поръсвате със сушени плодове, слой тесто, отново плодове и т.н.)
Ако използвате друг вид тъмно пиво - на "Ариана" или "Козел", може да прибавите към кексовата смес и 1/4 до 1/2 ч.л. канела. Вкусът много печели от това.
Не го препичайте, за да се презастраховате - кексът трябва да остане леко влажен. Заливката, след като е напълно изстинал, също ще помогне за това!
Насладете му се с чаша кафе или чай!
Източник
Просто прекрасен, друго не мога да кажа!
ОтговорИзтриванеМММММ...Гуинет какво изкушение самоооо..
ОтговорИзтриванеМного пухкав пък и с този шоколад прелест направо.
Благодаря за хубавата рецепта.
Прегръдки!
Записах,преписах и утре съм с миксер в ръка.Страхотно ме вдъхнови тая шоколадова прелест.Ще пиша отново дали , тая радост за окото е толкова омайна и за гърлото.:)
ОтговорИзтриванеТова изглежда прекрасно и непременно ще се прави. Имам само един въпрос- в рецептата пише 150 грама масло, но стандартните пакетчета са по 125 грама, дали ще пострада рецептата от 25 грама масло по-малко, че нямам електронна везна и не мога да преценя колко са 25 грама? Милена
ОтговорИзтриванеЩе ме накараш да го направя!
ОтговорИзтриванеСтанах фен на тази бира :)
Изглежда много сочен!
Хубава вечер, Гуинет!
Заинтригува ме, много! Не съм срещала досега кекс с тъмно пиво. Изглежда прекрасен, шоколадов и вкусен! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного ми е интересно това,а и изглежда чудесно.Превъзходен кекс.Обичам тъмна бира и май през зимата пия само такава.Непременно ще опитам.Браво!
ОтговорИзтриванеИнтересна комбинация, която веднага провокира интереса ми!
ОтговорИзтриванеНямам търпение да опитам!
Сърдечен поздрав!:)
Много подобна рецепта, но с червено вино, има в блога на Ирина Купенска. Правих го с леки промени-намалих захарта и какаото, много ни хареса. Ще пробвам и този, защото си падам по нестандартния... кекс:)
ОтговорИзтриванеЙонка (не искам да съм анонимка)
Умопомрачителен е кексът, Гуинет! Благодаря за споделената рецепта и чудесните снимки! Хубава седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеТова е нещо ново, интересно, вкусно и много красиво!
ОтговорИзтриванеПрегръдки:)
Е точно тази бира още не съм я опитвала, макар да съм си купила една бутилка за дегустация още преди две седмици.
ОтговорИзтриванеОбаче кексът е...... страхотен!!!!!!!
Много хубава седмица, Гуинет!
Траяна, наистина е такъв! Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗиче, радвам се, че и на теб ти харесва! И от мен голяма прегръдка!
Анонимен, ще очаквам отзиви!:))
Дани, според мен, вече си подготвена, за да го направиш:)) И да, сочен е!
ОтговорИзтриванеКанди, рецептите , които съм пробвала от GoodFood, никога не са ме разочаровали. Дано и при да е така!
Йоли, появата ти винаги ме усмихва и окуражава. Благодаря ти!
Леви, ще се радвам да споделиш впечатления! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЙонка, добре дошла! Ще се радвам, ако и това предложение ви допадне!
Еви, благодаря за милия комплимент!
Кате, както винаги си права:)) Поздрави!
ОтговорИзтриванеМъхче, е хайде де, тя зимата ще свърши:)) Хубава празнична седмица на теб и твоето семейство!
Гуинет,какъв е този размазваш сетивата кекс?То цвят,то вкус,то снимки-красота!
ОтговорИзтриванеПрекрасен е!
Весела Коледа!
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеКаролла, неволно изтрих коментара ви, но много се радвам, че кексът е допаднал на вашето семейство! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотен кекс с плътен вкус , направих го и много хареса на всички включително и на големия ми син , а той не ядеше досега кекс.Само не ми стана така тъмен , затова много те моля да кажеш какво какао използваш?
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е било вкусно с моята рецепта. Не мога да си спомня какво точно какао съм използвала, когато съм правила снимките, но по принцип купувам и съм много доволна от едно полско или чешко, на чийто етикет пише "Кралско какао". Какаото на д-р Йоткер също е хубаво, както и това на Йотис. А преди седмица попаднах на едно специално какао 22% на Биосет. Цената му за 50гр е 1.10 лв и е наистина много добро! Успех!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отговора , какво ще кажеш ако вместо масло използвам олио дали ще стане ?
ОтговорИзтриванеНяма да е същият сладкиш просто:) Вкусът на сладкишите с масло е неповторим!
ИзтриванеНаправени, изядени мъфини :) от кексовото ти тесто. Толкова сочни, че нямаха нужда от глазура (или поне не достигнаха до нея)
ИзтриванеБлагодаря ти, Нели!
И аз ти благодаря за доверието, Пеп!
ИзтриванеКексът ме впечатли първо с външния си вид, дори на снимките личи, че е сочен. И реших, че един ден ще изненадам момчетата вкъщи с него (те обожават шоколадови неща). Но след като прочетох и коментарите, реших, че няма смисъл да отлагам - ще се прави днес. Красимира.
ОтговорИзтриванеУспех, Краси! Сигурна съм, че няма за съжаляваш!
ИзтриванеВсъщност отложих и го направих за 8 март, да почерпя семейството. За съжаление в средата не се беше изпекъл хубаво и спадна след като го извадих. И въпреки това беше страхотен и изяден до трохичка (почерпих и една приятелка, и тя поиска да го направи). Затова днес се явих на "поправителен". Само дето го изпекох в тавичка като сладкиш. Този път се изпече както трябва. Вкусът е зашеметяващ - порест, сочен, дори суровото тесто е невероятно вкусно. Утре ще отнеса и на двете ми колежки, сигурна съм, че ще го одобрят. И няма начин да не е така, защото кекса е страхотен! Красимира.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е било вкусно, Краси. Бих ти препоръчала следващия път да го изпечеш във форма с дупка с средата - така няма да остава недопечено място. Ако нямаш специална такава форма, пробвай с обикновена тава като сложиш в средата купичка от крем карамел или по-висока чаша.:) Непременно подмажи с мазнина и поръси с брашно и купичката.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Прекрасна рецепта! Възможно ли е да се приложи в машината за хляб? Без миксер съм и само машината ме спасява за правене на кексове. :/
ОтговорИзтриванеЗдравейте! не знам какви са възможностите на вашата машина, но не мисля, че машината за хляб е подходяща за тази рецепта. Важно е маслото и захарта да се разбият на висока скорост на миксера дълго време, за да се получи пухкав крем и да удвоят обема си. Това ще придаде пухкавост и на самото печиво!
ИзтриванеБлагодаря Ви много за отзива! И аз предполжих така, защото рецептите за кекс в машина са малко по-различни за приготвяне. Ще изчакам миксера, за да се насладя на пълнотата на рецептата. Поздрави!
ОтговорИзтриване