събота, 17 декември 2011 г.

Шоколадов кекс с тъмно пиво

Това лято открих удоволствието от студената чаша светла бира. А миналия месец се насладих и на тъмното пиво в типично зимна планинска обстановка. О, миг, поспри...


Реших да впиша тъмното пиво и в кулинарните ми изживявания. Избрах тъмното пиво на "Загорка" с боровинков привкус. Получи се вълшебен, ароматен и богат кекс, който бе почти светкавично оценен и унищожен от домашните любимци. И от мен.
Силно ви го препоръчвам.


Необходими продукти:


  • 150 г масло, плюс допълнително за подмазване на формата за печене
  • 2 ч.ч захар( или 1ч.ч. захар и 1 пакетче суха стевия)
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч бира, непълна
  • 2 ч.ч пресято брашно, препълнени
  • 3 с.л какао
  • 1 бакпулвер
  •  
  • За глазурата 
  • 200 г натурален шоколад
  • 3-4 с.л. олио
  • 100мл. неподсладена животинска сметана

Начин на приготвяне:


Разбиваме с миксер маслото, захарта. Прибавяме яйцата. С лъжица добавяме последователно брашното и бирата,   като бъркаме внимателно.  Какаото и бакпулвера слагаме накрая. Разбиваме с миксера, докато в тестото се появят мехурчета. Аз свърших всичко това в голямата кана на робота с металния накрайник.
Изливаме готовата смес в подмазана форма за кекс или в малки формички за мъфини. 
Печем в предварително загрята фурна на 170-175 градуса с обдухване до готовност. Кексът се надига доста във втората част на печенето. Проверявайте с дървено шишче дали сладкишът е изпечен, като го прободете и извадите, по повърхността не трябва да остава меко тесто.
За глазурата стопяваме шоколада  на водна баня, прибавяме олиото и сметаната. Бъркаме енергично до получаване на гладка лъскава смес. Заливаме изпечения кекс или го намазваме с четчица с шоколадовата смес. Украсяваме по желание със смлени ядки или захарни пръчици.



Богат, разкошен, плътен и кадифен вкус!

Моите забележки:

Готовата кексова смес е малко по-рядка от обикновеното кексово тесто, но това не бива да ви притеснява. Печенето продължава между 45 и 55 мин. На 35-40 мин. от печенето проверете тестото за готовност с дървено шишче.

Може да добавите към сместа сушени плодове(стафиди, череши, червени боровинки като ги редувате с изсипването на тестото - слой тесто, поръсвате със сушени плодове, слой тесто, отново плодове и т.н.)

Ако използвате друг вид тъмно пиво - на "Ариана" или "Козел", може да прибавите към кексовата смес и 1/4 до 1/2 ч.л. канела. Вкусът много печели от това.

Не го препичайте, за да се презастраховате - кексът трябва да остане леко влажен. Заливката, след като е напълно изстинал, също ще помогне за това!


Насладете му се с чаша кафе или чай!

Източник

32 коментара:

  1. Просто прекрасен, друго не мога да кажа!

    ОтговорИзтриване
  2. МММММ...Гуинет какво изкушение самоооо..
    Много пухкав пък и с този шоколад прелест направо.
    Благодаря за хубавата рецепта.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Записах,преписах и утре съм с миксер в ръка.Страхотно ме вдъхнови тая шоколадова прелест.Ще пиша отново дали , тая радост за окото е толкова омайна и за гърлото.:)

    ОтговорИзтриване
  4. Това изглежда прекрасно и непременно ще се прави. Имам само един въпрос- в рецептата пише 150 грама масло, но стандартните пакетчета са по 125 грама, дали ще пострада рецептата от 25 грама масло по-малко, че нямам електронна везна и не мога да преценя колко са 25 грама? Милена

    ОтговорИзтриване
  5. Ще ме накараш да го направя!
    Станах фен на тази бира :)
    Изглежда много сочен!
    Хубава вечер, Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  6. Заинтригува ме, много! Не съм срещала досега кекс с тъмно пиво. Изглежда прекрасен, шоколадов и вкусен! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ми е интересно това,а и изглежда чудесно.Превъзходен кекс.Обичам тъмна бира и май през зимата пия само такава.Непременно ще опитам.Браво!

    ОтговорИзтриване
  8. Интересна комбинация, която веднага провокира интереса ми!
    Нямам търпение да опитам!

    Сърдечен поздрав!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Много подобна рецепта, но с червено вино, има в блога на Ирина Купенска. Правих го с леки промени-намалих захарта и какаото, много ни хареса. Ще пробвам и този, защото си падам по нестандартния... кекс:)
    Йонка (не искам да съм анонимка)

    ОтговорИзтриване
  10. Умопомрачителен е кексът, Гуинет! Благодаря за споделената рецепта и чудесните снимки! Хубава седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Това е нещо ново, интересно, вкусно и много красиво!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  12. Е точно тази бира още не съм я опитвала, макар да съм си купила една бутилка за дегустация още преди две седмици.
    Обаче кексът е...... страхотен!!!!!!!
    Много хубава седмица, Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  13. Траяна, наистина е такъв! Благодаря!

    Зиче, радвам се, че и на теб ти харесва! И от мен голяма прегръдка!

    Анонимен, ще очаквам отзиви!:))

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, според мен, вече си подготвена, за да го направиш:)) И да, сочен е!

    Канди, рецептите , които съм пробвала от GoodFood, никога не са ме разочаровали. Дано и при да е така!

    Йоли, появата ти винаги ме усмихва и окуражава. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  15. Леви, ще се радвам да споделиш впечатления! Поздрави!

    Йонка, добре дошла! Ще се радвам, ако и това предложение ви допадне!

    Еви, благодаря за милия комплимент!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, както винаги си права:)) Поздрави!

    Мъхче, е хайде де, тя зимата ще свърши:)) Хубава празнична седмица на теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  17. Гуинет,какъв е този размазваш сетивата кекс?То цвят,то вкус,то снимки-красота!
    Прекрасен е!

    Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  18. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Каролла, неволно изтрих коментара ви, но много се радвам, че кексът е допаднал на вашето семейство! Поздрави!

      Изтриване
  19. Страхотен кекс с плътен вкус , направих го и много хареса на всички включително и на големия ми син , а той не ядеше досега кекс.Само не ми стана така тъмен , затова много те моля да кажеш какво какао използваш?

    ОтговорИзтриване
  20. Радвам се, че ви е било вкусно с моята рецепта. Не мога да си спомня какво точно какао съм използвала, когато съм правила снимките, но по принцип купувам и съм много доволна от едно полско или чешко, на чийто етикет пише "Кралско какао". Какаото на д-р Йоткер също е хубаво, както и това на Йотис. А преди седмица попаднах на едно специално какао 22% на Биосет. Цената му за 50гр е 1.10 лв и е наистина много добро! Успех!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря за отговора , какво ще кажеш ако вместо масло използвам олио дали ще стане ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да е същият сладкиш просто:) Вкусът на сладкишите с масло е неповторим!

      Изтриване
    2. Направени, изядени мъфини :) от кексовото ти тесто. Толкова сочни, че нямаха нужда от глазура (или поне не достигнаха до нея)
      Благодаря ти, Нели!

      Изтриване
    3. И аз ти благодаря за доверието, Пеп!

      Изтриване
  22. Кексът ме впечатли първо с външния си вид, дори на снимките личи, че е сочен. И реших, че един ден ще изненадам момчетата вкъщи с него (те обожават шоколадови неща). Но след като прочетох и коментарите, реших, че няма смисъл да отлагам - ще се прави днес. Красимира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успех, Краси! Сигурна съм, че няма за съжаляваш!

      Изтриване
  23. Всъщност отложих и го направих за 8 март, да почерпя семейството. За съжаление в средата не се беше изпекъл хубаво и спадна след като го извадих. И въпреки това беше страхотен и изяден до трохичка (почерпих и една приятелка, и тя поиска да го направи). Затова днес се явих на "поправителен". Само дето го изпекох в тавичка като сладкиш. Този път се изпече както трябва. Вкусът е зашеметяващ - порест, сочен, дори суровото тесто е невероятно вкусно. Утре ще отнеса и на двете ми колежки, сигурна съм, че ще го одобрят. И няма начин да не е така, защото кекса е страхотен! Красимира.

    ОтговорИзтриване
  24. Радвам се, че ви е било вкусно, Краси. Бих ти препоръчала следващия път да го изпечеш във форма с дупка с средата - така няма да остава недопечено място. Ако нямаш специална такава форма, пробвай с обикновена тава като сложиш в средата купичка от крем карамел или по-висока чаша.:) Непременно подмажи с мазнина и поръси с брашно и купичката.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте! Прекрасна рецепта! Възможно ли е да се приложи в машината за хляб? Без миксер съм и само машината ме спасява за правене на кексове. :/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! не знам какви са възможностите на вашата машина, но не мисля, че машината за хляб е подходяща за тази рецепта. Важно е маслото и захарта да се разбият на висока скорост на миксера дълго време, за да се получи пухкав крем и да удвоят обема си. Това ще придаде пухкавост и на самото печиво!

      Изтриване
  26. Благодаря Ви много за отзива! И аз предполжих така, защото рецептите за кекс в машина са малко по-различни за приготвяне. Ще изчакам миксера, за да се насладя на пълнотата на рецептата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...