Това е старинна шотландска рецепта, която е чудесна алтернатива на коледния кейк. Можете да приготвите този лек и свеж плодов сладкиш и за сутрешното си кафе.
Времето за подготовка е около 25 минути.
Необходими продукти:
150 меко масло плюс още малко за намазване на готовия кейк
150гр. кафява захар
3 големи леко разбити яйца
225 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. касис или сушени червени боровинки
100 гр. грозде (ако нямате грозде сложете същото количество стафиди)
100гр. стафиди
50 гр. озахарени череши
50 гр. озахарени цитрусови корички
50гр. смлени бадеми
настърганата кора от 1 портокал и от 1 лимон
50гр. цели бланширани бадеми за украса по желание
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете и застелете с хартия за печене кръгла форма за кейк с диаметър 20 см. Ако използвате съд с по-малък диаметър, направете борд с хартията за печене.
Разбийте добре маслото със захарта и постепенно добавяйте яйцата. Накрая прибавете пресятото с бакпулвера брашно.
Внимателно прибавете към тази смес всички останали съставки като леко разбърквате с дървена лъжица..
Изсипете сместа в подмазаната и застлана с хартия форма и загладете повърхността с помощта на нож с плоско острие или лъжица.
Отгоре можете да украсите с бланширани бадеми или озахарени плодове.
Печете кейка в центъра на фурната около 2-2 1/2 ч. Ако започне да потъмнява го покрийте с фолио и допечете. Извадете готовия кейк и го охладете във формата. След това го извадете. Още леко топъл го намажете с масло.
Тестото позволява , ако кейкът е приготвен няколко седмици преди Коледа да се полива на всеки 3-4 дни с лъжица бренди или бърбън - става невероятно ароматен.
Насладете се на вкуса му и го споделете със семейството си и приятелите си на коледната трапеза.
Пожелавам на всички вас, мили мои читатели и приятели, весели коледни празници! Бъдете здрави и нека надеждата и любовта греят в душите ви като коледна звезда през цялата нова година!
Източник: сп. "Уверени в кухнята"
Необходими продукти:
150 меко масло плюс още малко за намазване на готовия кейк
150гр. кафява захар
3 големи леко разбити яйца
225 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. касис или сушени червени боровинки
100 гр. грозде (ако нямате грозде сложете същото количество стафиди)
100гр. стафиди
50 гр. озахарени череши
50 гр. озахарени цитрусови корички
50гр. смлени бадеми
настърганата кора от 1 портокал и от 1 лимон
50гр. цели бланширани бадеми за украса по желание
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете и застелете с хартия за печене кръгла форма за кейк с диаметър 20 см. Ако използвате съд с по-малък диаметър, направете борд с хартията за печене.
Разбийте добре маслото със захарта и постепенно добавяйте яйцата. Накрая прибавете пресятото с бакпулвера брашно.
Внимателно прибавете към тази смес всички останали съставки като леко разбърквате с дървена лъжица..
Изсипете сместа в подмазаната и застлана с хартия форма и загладете повърхността с помощта на нож с плоско острие или лъжица.
Отгоре можете да украсите с бланширани бадеми или озахарени плодове.
Печете кейка в центъра на фурната около 2-2 1/2 ч. Ако започне да потъмнява го покрийте с фолио и допечете. Извадете готовия кейк и го охладете във формата. След това го извадете. Още леко топъл го намажете с масло.
Тестото позволява , ако кейкът е приготвен няколко седмици преди Коледа да се полива на всеки 3-4 дни с лъжица бренди или бърбън - става невероятно ароматен.
Насладете се на вкуса му и го споделете със семейството си и приятелите си на коледната трапеза.
Пожелавам на всички вас, мили мои читатели и приятели, весели коледни празници! Бъдете здрави и нека надеждата и любовта греят в душите ви като коледна звезда през цялата нова година!
Източник: сп. "Уверени в кухнята"
Нели, страхотно предложение!
ОтговорИзтриванеМного обичам кейкове от този тип с много сушени плодове!Страхотни снимки!
Красива и пълна с емоции Коледа!
За Нова Година ще ти пожелая по-късно!А дотогава ти ни зарадвай с нещо друго интересно, както умееш ти!
Прегръдки!
Направо е супер! А в кутията ли го пече или тя е само за съхранение на кейка?
ОтговорИзтриванеБети, и аз съм им голям фен, макар че синът ми никак не ги долюбва. Но толкова много сладки направихме за празниците, че за всеки вкус има по нещо! Мислех да приключвам с рецептите за тази година, но знае ли човек, а пък и ти сега така ме разколеба с тези хубави думи:)) Благодаря ти! Сърдечни поздрави за теб и цялото семейство!
ОтговорИзтриванеДиана, радвам се, че ти харесва. Не е печен в кутията, а в йенска тенджерка с 18-20см диаметър. Някъде обаче четох, че може да се пече направо в кутиите. Аз обаче имам известни притеснения заради покритието им.
Нели, добре че направихте толкова вкуснотийки, че си изплакнах очите :)
ОтговорИзтриванеЧудесно е предложение ти!
Хубаво настроение!
Невероятен е, но и тази година не успях да го приготвя навреме за празника! Нищо, ще се насладя на твоя, толкова цветен, ароматен и вкусен, Гуинет!
ОтговорИзтриванеНезабравими празници на теб и любимите ти хора пожелавам от сърце! :)
Прекрасно коледно предложение! Интересно е, а и не съм го чувала досега. Толкова богат на плодове... Представям си вкуса...И аз щях да питам в какво е печен, но прочетох вече:). Весели празници и на теб! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеГуинет,обичам кейк с толкова много притурки,представям си колко богат вкус има,истинска наслада!Трапезата ви ще ухае неустоимо това е гарантирано с подобна сладост!Снимките отново са великолепни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за пожеланията,да ти се връщат стократно!
Щастлива Коледа!
Пак прекрасно предложение Гуинет.
ОтговорИзтриванеПравих твоя кейк с пиво и стана страхотен но утре ще побликувам ...Много се хареса.
Сега и този ме заинтригува и май ще се прави:)
Прекрасна вечер!
Обожавам всякакви кейкове и кексове от този сорт- козунак, панетоне, щолен и т.п. Определено рецептата ще влезе в дома ми постоянно. А снимките са чудесн!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И тук да намина и да кажа колко съм възхитена от този кейк. Разкош и с такова изобилие на сушени плодове...ммм, много много вкусно!
ОтговорИзтриванеГуинет, весели празници и на теб и цялото ти семейство!
Поздрави!
Аз уж приключих с коледните сладости, но ако така продължаваш ( и ти и останалите), ще се наложи пак да заметна престилката;-))))
ОтговорИзтриванеМного е хубав, за малко да попитам и аз дали в кутията го пече, но прочетох. Това с йената обаче, явно пак е вариант:-)
Благодаря, Гуинет и весели празници!
Обожавам коледните ти сладкиши, Гуинет :)!! Още ми е пред очите Ирландският ти сладкиш от миналата година, който така и не успях да пробвам - а сега ме изкушаваш и с това Шотландско бижу :) - изглажда неустоимо вкусно!!!
ОтговорИзтриванеВесели празници от мен :)
Кейка изглежда страхотно,а тези сушени плодове....красота...
ОтговорИзтриванеснимките са невероятни,сякаш ей сега ще го опитам....:))
браво
спокойни сънища и весело посрещане на коледните и новогодишни празници
Дани, все си мисля, че и ти си поприготвила нещичко, нали?:))
ОтговорИзтриванеЕви, колко мили думи си намерила за мен! Благодаря ти!
Канди, вкусът е много богат! Може да се направи и след празниците в по-подходящ момент. СТрува си! Поздрави!
Роси, твоите постове винаги ме зареждат с усмивка и добро настроение, защото са толкова позитивни. Много светлина и обич да сгряват сърцето ти в Коледната вечер! Прегръдка!
Зиче, как ме зарадва, че ви е харесал кексът с пиво. И у дома стана любим! Весела Коледа, мила!
krasi_yo, добре дошла! Имаме сходен вкус! Благодаря за похвалата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТаня, светла, вдъхновена Коледа и много обич пожелавам!Благодаря ти!
Мъхче, и аз бях изкушена от много рецепти, но тази година действам по-спокойно. Още ме държи споменът за миналогодишното предколедно изтощение! Весели празници!
О, Мина, как се радвам да те видя! Аз бих ти препоръчала този:))Весели и топли празници, мила!
miriams28, благодаря ти за хубавите думи! Нека и вашата Коледа бъде щастлива, светла и носеща много усмивки и надежда! Поздрави!
Уау разкошен кейк! Богат на вкусове, цветове и аромати!
ОтговорИзтриванеМила Гуинет, от сърце ти пожелавам незабравима,вълшебна Коледа и здраве на теб и цялото ти семейство!
Гуинет много красив и вкусен кеик :) Стрхотни снимки и много уют!
ОтговорИзтриванеМного весело посрещане на Коледа, здраве и топлина в домът ти, безчет усмивки от мен :)
Леви, благодаря за милото пожелание. Нека Коледата във вашия дом бъде изпълнена с любов, надежда и много усмивки! Весели празници!
ОтговорИзтриванеЕва, благодаря за комплимента! Щастлива, вдъхновена и весела Коледа, изпълнена с много обич пожелавам на вашия дом!Бъдете здрави!
ЧЕСТИТА КОЛЕДА!
ОтговорИзтриванеЗДРАВЕ ,КЪСМЕТ И УСМИВКИ!
Нели, кейкът ти изглежда страшно ароматен! Честита Коледа! Весели и изпълнени с топлина празници ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа,Нелка!
ОтговорИзтриванеМного здраве,топлина,обич,разбирателство,сполука и надежда да донесе в дома ти!
Здравче, честити да са всички зимни празници и в твоя дом. Благословена да е коледата и Новата година! Здраве, късмет, доброта и благополучие да са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Мира, за топлите и хубави пожелания. Много здраве, настроение и щастливи моменти да сгряват и вашия дом и сърцата ви!
Роси, мила, чудесно пожелание. Благодаря ти много за думите, които винаги достигат до сърцето ми. Нека любовта, здравето, щастието и късмета са постоянни гости в дома ви както по празниците, така и през цялата година!
Честита Коледа и Щастлива Нова година! Желая ти много здраве, усмивки и късмет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Мария! Нека да е благословен вашия дом през Новата година със здраве, щастие, мир, късмет и благополучие!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова 2012 година,Нелка!
ОтговорИзтриванеПожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!
Честита Нова 2012 година,
ОтговорИзтриванес пожелания за здраве, късмет и вдъхновение, много щастие и сбъднати мечти, Диана
Мили, Роси и Дианка, честита да е и за вас. Нека донесе здраве, хармония, мир и благополучие в домовете ви и изпълни сърцата ви с обич и светлина!
ОтговорИзтриванеУх, страхотно! Чудни снимки и кейк и толкова вкусно изглежда, че... :)
ОтговорИзтриванеНа човек му идва да си грабне от монитора:)