събота, 28 септември 2013 г.

Пълнена тиква със сушени плодове и локум

Есен е! Топла, слънчева, леко ветровита, щедра, натежала, изобилна, сладка....
Любимият ми сезон! В него се чувствам толкова уютно, завладяна от някаква безгрижна детска радост!
Не искам да оставя точно септември без една традиционна вкусна есенна рецепта, която, сигурна съм, е любима в много български домове.




Необходими продукти:

1 средна, по-скоро малка тиква ( може и цигулка, както в този случай)
1 с.л. мед
5-6 сушени смокини
5-6 сушени сливи
2-3 ябълки, обелени и нарязани на парчета
1 круша
1-2 шепи бяло десертно грозде или стафиди
1 кутия локум, нарязан на малки парченца
3 с.л. ароматен коняк или десертно вино (Марсала, Порто)
2-3 с.л. овесени ядки за плътност на пълнежа
щипка канела
щипка индийско орехче
щипка джинджифил

Силно препоръчвам тиквата да се напълни само със сезонни плодове, които могат да бъдат както сушени, така и пресни - ароматът е наситен, а вкусът - неповторим.




Отрязваме капаче с дръжка. Почистваме тиквата от семенната част с лъжица и я намазваме с 1-2 с. л. мед. Смесваме добре плодовете - пресни и сушени, заливаме с алкохола и поръсваме с подправките. Разбъркваме добре и оставяме 10 мин. за да се овкусят. Поставяме тиквата в тавичка с малко вода, напълваме я с плодовата смес и печем около 2-2.30 ч. на 180 градуса до омекване. Поднасяме студена на следващия ден или вечерта, ако сте успели да я опечете сутринта. Може да поръсите със запечени ядки - орехови, бадемови, лешникови!


Добър апетит и нека ви е сладка есента!

26 коментара:

  1. Изключително вкусен десерт! Единственият "недостатък" е, че се пече доста време, но ароматът и вкусът си заслужават!
    Нели, невероятно апетитни и предизвикателни снимки!
    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусен, така е! Всяка година първата тиква, която ми донесат, я правя по този начин. Благодаря, Инче!

      Изтриване
  2. Това е разкошен сладък десерт! Представям си ароматът в кухнята по време на печене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ароматът е уютен и умиротворяващ:) Поздрави, Лучия!

      Изтриване
  3. Много вкусна снимка :) ! Миналата година си правих тиква , но нямах локум и сложих желирани бонбони , сега имам и ще опитам рецептата ти ,Нели ! А септември и на мен ми е любим месец , а тази година при нас е чудесен , не си спомням такъв красив септември !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ванче! Септември и тук е едно откровение от топли палитри! Поздрави!

      Изтриване
  4. Никога не съм опитвала тиквата по този начин, а я обожавам... Изглежда чудесно, Нели, есенна приказка е при теб...
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, никога пък и не е късно, нали, Гери:) Можеш да поръсиш отгоре със запечени орехови или бадемови ядки - става още по-вкусно! Поздрави и спорна седмица!

      Изтриване
  5. Рецептата, наистина е вкусна!
    А щом като есента ти е любим сезон, се надявам на още вкуснотийки тук!
    Прегръдка, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така ми се иска да имам повече време за рецепти и за блогуване, но тази година нещо не ми се получава. Благодаря ти, Бети. Знам, че като вегетарианец ще оцениш подобаващо това предложение! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  6. Звучи и изглежда така примамливо - есенна тиква на изобилието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, Мартичке, не си ме забравила:) Така исках да презентирам есента с първата снимка - изобилна и топла! Благодаря, че си го уловила! Поздрави и много есенно вдъхновение ти пожелавам:)

      Изтриване
  7. Така уютно е тук! И толкова вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Кенди. Твоята поява пък допринася за сърдечността и приятелското настроение тук! Благодаря!

      Изтриване
  8. Ех,Нели,рано си извикала духа на Коледа,ама пък и времето навън е в унисон!Обожавам пълнена тиква,приготвила си я перфектно!Представям си как е ухаела къщата!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти. Късметлийка съм, че има кой да ми изпраща тикви, така че коледният аромат у дома започва да се носи още през есента. Спорна и усмихната седмица!

      Изтриване
  9. Добре си се завърнала, Нели :)
    Страхотен десерт ще е това, представям си с локума как ще се топи в устата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря за топлото посрещане! Съмнявам се обаче , че досега не си приготвяла тиква с локум:) Голяяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  10. v momenta se pe4e nnnqma da vi kazvam kakv e aromata se6tsite se :) :) :) ,samo nqmax alkoxol takav kakavo e po recepta imam yiski ama ne slojix,ama i bez nego 6te stane ,blagodarq za receptata

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам да прочета това! Дано ви е било вкусно и ароматно! Поздрави!

      Изтриване
  11. Страхотно! Задължително ще изпробвам рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Tazi receepta mi e kaza edna dama ot Kazanluuk i reshx da q probvam za Koleda.Dano se spravq.Veseli praznici na vsichki.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мдааа, разбират ги дамите от Казанлък тиквените работи! :)

      Изтриване
  13. А ако добавите при сервиране и лъжица сладолед.... разкош

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност - колкото повече, толкова повече :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...