Бях решила да споделя с вас тази рецепта на 14 февруари за деня на Св. Валентин, но някои обстоятелства ме накараха да я публикувам именно днес. Надявам се, че момичетата, чиито семейства настоятелно ги бяха помолили за този десерт, сега да задоволят всички неотложни желания:))
Няма да има разочаровани. Обещавам!
Този сладкиш лежи върху стабилната основа на трайфъла.
Трайфъл, както се досещате, е английска дума и назовава един типичен английски десерт, който се приготвя от сметана, сиропирани в шери или ликьор блатове и плодове - озахарени или пресни, най-често ягоди, малини или горски плодове.
Както при повечето рецепти и тази е претърпяла промени през годините и е подлагана на импровизации. Така че, няма да съм съвсем точна, ако нарека този сладкиш трайфъл, заради осезаемото присъствие на типично италианските маскарпоне и бишкоти.
У дома обичаме плодови сладкиши, особено тези с аромат на малини.
Аз от своя страна също импровизирах малко, но резултатът очарова домашните ми любимци. Какво повече му трябва на един кулинар!
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Облепете добре със свежо фолио подходящ правоъгълен съд. Моят бе с размери дължина - 26см, широчина.-12см, дълбочина 8 см,. Трябва да остане фолио за покриване на сладкиша. За да не ви остава смес, може да ползвате и по-голям съд.
Разтворете желатина върху няколко с.л. вода и оставете да набъбне. Претрийте малините през сито, за да отстраните семките. Ако са замразени, ги сложете за няколко минути в микровълновата.
Разтопете на водна баня желатина . Сложете малиновото пюре в метален съд на котлона, добавете 2 с.л. пудра захар и бъркайте, докато захарта се разтвори. Отдръпнете и прибавете в малиновата смес 2 ч.л. от стопения на водна баня желатин. Разбъркайте добре.
Разбийте маскарпонето със 100гр. пудра захар и прибавете ванилията. Разбийте сладкарската сметана до стабилно сгъстяване и я смесете с маскарпонето. С помощта на миксер или робот прибавете на тънка струйка леко охладения желатин към готовата смес.
С голяма лъжица сложете пласт сметана, отгоре разлейте 3-4 сл. малиново пюре. Топвайте за кратко всяка бишкота в шерито (портото или кафето) и подредете върху останалите съставки. Запълнете мястото между бишкотите с цели малини. Продължавайте да редувате по същия начин -сметанова смес, малиново пюре, бишкоти, като най-отгоре завършите със смес от сметана и малиново пюре. Загърнете добре сладкиша с фолиото и го оставете в хладилник поне за 4 часа. Аз го поставих за 1 час във фризера и после още 1 в хладилника.
От това количество продукти се получава смес вповече от тази, необходима за съда. На мен ми остана смес и пюре, от които направих в 4 чаши индивидуални сладкиши като редувах на същия принцип както в големия съд.
Когато сладкишът вече е стегнал, го издърпайте с фолиото от съда и го обърнете върху подходящо плато. Поръсете със запечени бадемови ядки отстрани и отгоре. Може да шприцовате розички от разбита сметана. Украсете с останалите малини.
Наслаждавайте се!
След този сладкиш, ще ви обичат още повече:))
Адаптирано оттук
Няма да има разочаровани. Обещавам!
Този сладкиш лежи върху стабилната основа на трайфъла.
Трайфъл, както се досещате, е английска дума и назовава един типичен английски десерт, който се приготвя от сметана, сиропирани в шери или ликьор блатове и плодове - озахарени или пресни, най-често ягоди, малини или горски плодове.
Както при повечето рецепти и тази е претърпяла промени през годините и е подлагана на импровизации. Така че, няма да съм съвсем точна, ако нарека този сладкиш трайфъл, заради осезаемото присъствие на типично италианските маскарпоне и бишкоти.
У дома обичаме плодови сладкиши, особено тези с аромат на малини.
Аз от своя страна също импровизирах малко, но резултатът очарова домашните ми любимци. Какво повече му трябва на един кулинар!
Необходими продукти:
- 300g пресни или замразени малини плюс още 10-12бр. за украса и за пълнежа между бишкотите
- 2 с.л. пудра захар за малиновото пюре
- 10гр. желатин
- 600ml течна сладкарска сметана
- 250г маскарпоне
- 2-3 капки сметанова ванилия
- 100г пудра захар
- 120-150ml сухо шери или порто за напояване на бишкотите (последния път аз използвах кафе еспресо с 5 с.л. бърбън и малко захар)
- 12-14 бр. бишкоти
- 50-80гр.запечени люспи бадеми (за украса)
Начин на приготвяне:
Облепете добре със свежо фолио подходящ правоъгълен съд. Моят бе с размери дължина - 26см, широчина.-12см, дълбочина 8 см,. Трябва да остане фолио за покриване на сладкиша. За да не ви остава смес, може да ползвате и по-голям съд.
Разтворете желатина върху няколко с.л. вода и оставете да набъбне. Претрийте малините през сито, за да отстраните семките. Ако са замразени, ги сложете за няколко минути в микровълновата.
Разтопете на водна баня желатина . Сложете малиновото пюре в метален съд на котлона, добавете 2 с.л. пудра захар и бъркайте, докато захарта се разтвори. Отдръпнете и прибавете в малиновата смес 2 ч.л. от стопения на водна баня желатин. Разбъркайте добре.
Разбийте маскарпонето със 100гр. пудра захар и прибавете ванилията. Разбийте сладкарската сметана до стабилно сгъстяване и я смесете с маскарпонето. С помощта на миксер или робот прибавете на тънка струйка леко охладения желатин към готовата смес.
С голяма лъжица сложете пласт сметана, отгоре разлейте 3-4 сл. малиново пюре. Топвайте за кратко всяка бишкота в шерито (портото или кафето) и подредете върху останалите съставки. Запълнете мястото между бишкотите с цели малини. Продължавайте да редувате по същия начин -сметанова смес, малиново пюре, бишкоти, като най-отгоре завършите със смес от сметана и малиново пюре. Загърнете добре сладкиша с фолиото и го оставете в хладилник поне за 4 часа. Аз го поставих за 1 час във фризера и после още 1 в хладилника.
От това количество продукти се получава смес вповече от тази, необходима за съда. На мен ми остана смес и пюре, от които направих в 4 чаши индивидуални сладкиши като редувах на същия принцип както в големия съд.
Когато сладкишът вече е стегнал, го издърпайте с фолиото от съда и го обърнете върху подходящо плато. Поръсете със запечени бадемови ядки отстрани и отгоре. Може да шприцовате розички от разбита сметана. Украсете с останалите малини.
Наслаждавайте се!
След този сладкиш, ще ви обичат още повече:))
Адаптирано оттук
Ах, Гуинет, и тук да кажа - прекрасен десерт си сътворила! представям си само каква насалда за сетивата е! Снимките са невероятно изкушаващи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав следобед!
Очарова ме!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Не е истина колко много ми се прииска да си бодна от това прекрасно нещо!!! Много вкусно изглежда, направо дяволски вкусно!!! И изумително бляскави снимки, Гуинет! Поздравления :)
ОтговорИзтриванеМариетка, krasi_yo, скромно благодаря:))
ОтговорИзтриванеФедорка, честно казано, снимките не са това, което исках да направя, но то е, защото много бързах. Абе да го кажа така - сладкишът е по-хубав от снимките:))Поздрави!
Невероятно красива плодова симфония!
ОтговорИзтриванеИзумителни снимки!
Благодаря за насладата, която изпитах, четейки тук, Нели!
Напълно си права,че след този сладкиш, ще те обичат повече у дома!
Приятен ден
Нора
Ей, Норче какъв емоционален коментар. Една голяма прегръдка от мен! Благодаря ти!
ИзтриванеПрекрасен е! И на вид и на вкус! Много ми харесва, много! Удивителен сладкиш! Поздравявам те! Добре, че го сподели по-рано, който има желание да си го приготви за празника! Браво!
ОтговорИзтриванеКенди, много е подходящ за специален повод - и вид си има, и вкус! Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата, Нели, от името на цялото семейство!!!
ОтговорИзтриванеОще по-изкусителен стана, като прочетох съставките :)))
Кремена
Успех, Креми:))
ИзтриванеПрекрасен десерт, Гуинет!:-))) Едно малко вълшебство! И аз искам да опитам съвсем мъничко, толкова изкусително изглежда! Поздравления!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав остатък от седмицата!
Мони, с удоволствие бих те почерпила!Хубава вечер!
ИзтриванеТука не е за хора със слаби сърца като мене ....
ОтговорИзтриванеГуинет направила си прелестно нещо направо завиждам на домашните ти ,че имат такъв кулинар в къщи.
Прегръдки!
Зиче, благодаря ти за оценката! То по тези места като нашите блогове все сме баш кулинари:)) Прегръщам те и аз!
ИзтриванеРазкошен е десерта, а за снимките нямам думи. Красота!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер.
Благодаря ти, Ели, за хубавите думи! Уютна, топла и спокойна вечер!
ИзтриванеГуинет, наслада за очите и душата :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
И за стомахчето, Дани:))
ИзтриванеСтрахотен сладкиш! Изглежда вкусно и красиво:) Как да не му се прияде на човек:)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за поощрението, Дари!
ИзтриванеИзглежда просто НЕВЕРОЯТНО,ПРЕКРАСНО,ЧУДЕСНО !!! Наистина ме заплени.Изглежда толкова вкусно,че чак нямам думи вече със които,да опиша тази красота.Браво и Благодаря за очарователната рецепта :)
ОтговорИзтриванеTonchita, зарадва ме този емоционален коментар! Благодаря ти!
ИзтриванеБоже, а аз, току що приключих работа и отварям това прекрасно нещо!
ОтговорИзтриванеЗнаеш ли как се чувствам,едва ще се добера до най- близката сладкарница за нещо сладичко, преди да се прибера!
Невероятно красиво и изкушаващо!
Прегръдки Гуинет*)
Катеенце! Благодаря ти, че намина! Една красива и отморяваща вечер ти пожелавам!
ИзтриванеСтрашно вкусно!Така съблазнително,че..... Чудна рецепта!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Нели!
ИзтриванеГуинет,
ОтговорИзтриванефантазия е тук! Всичките ми любими продукти събрани в едно очарователно малиново изкушение!!!!
И снимките както обикновено впечатляващи!!
Поздравления!
Мъхче, комбинацията наистина е сполучлива! Хубав и топъл уикенд!
ИзтриванеНеди, прекрасен е и сигурна съм, че ще стане един от любимите ми, заради малините...
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за прекрасен ден! :)
Благодаря ти, Еви! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотно вкусен десерт,Нели!И както винаги в красива премяна,комплименти!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Роси, мила, както винаги! Прегръдки!
ИзтриванеПрекрасни са новите ти предложения, Гуинет,
ОтговорИзтриванехаресах супата, десерта с круши, но с този сладкиш ме плени...
Великолепна комбинация от вкус, аромат и свежест и
страхотни снимки, както винаги.
Благодаря за удоволствието,
поздрави и усмихнат ден, Диана
Радвам се, че нещата, които съм предложила, ти допадат. Благодаря за хубавите думи! Спокойни почивни дни!
ИзтриванеНямаш милост, момиче :)!!! Това ти бижу ми е все пред очите, откакто го видях - и вероятно няма да "мирясам", докато не го пробваме!!! И кой ли би чакал чаааак до 14 февруари за подобно блаженство :))
ОтговорИзтриванеНе бива да се чака, Мина! Права си! Поздрави!
ИзтриванеАуу каква фантазия, Гуитет и на мен всичко с малини ми е любимо, а този сладкиш изглежда невероятно изкушение!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
И аз съм фен на малините и се поддадох на изкушението, което създадох:))Поздрави, Ева!
ИзтриванеRealmente espectacular muy tentadora y me imagino suave al paladar,muy hermosa,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеGracias, Rosita! Saludos!:))
ИзтриванеПрекрасен десерт-направо ми се прииска да грабва лъжицата и да греба от него...Толкова пухкав и кремест.
ОтговорИзтриванеПриятен ден ти желая,Гуинет!
Много точно си го определила - такъв е!:)) Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеГуинет, пак съм аз.:-))) В блогчето си имам награда, която искам да споделя с теб. Очаквам те!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Мони! Отивам да си я взема:))
Изтриване