вторник, 31 януари 2012 г.

Качамак на фурна с домати, спанак и сирена. И награда:)

Дали ще използвам западното полента или северното мамалига, тази почти древна храна е позната на всички. Макар че събужда противоречиви и различни реакции, това е изключително полезна, проста, здравословна и, смея да твърдя, вкусна храна.
Днес ще ви предложа един интересен вариант на приготвяне, който придава на това ястие средиземноморски вкус!



Необходими продукти за 4 порции:


250гр. царевичен грис
около 1 л. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. сух риган
1 буркан стерилизирани белени домати (680гр)
 3 скилидки чесън
300 гр. пресен или 12 топчета замразен спанак
50гр. настърган пармезан
200-300гр- сирене - бяло саламурено, козе или фета
3-4 с.л. зехтин
микс от пипери
чери доматчета за украса (по желание)



Начин на приготвяне:

Сварете царевичния грис според указанието на опаковката в подсолената вода  при непрестанно бъркане до момента, в който сместа започне да се отделя от стените на съда. Добавете розмарина и разбъркайте добре. Изсипете го в тавичка в размери , загладете добре с нож и оставете леко да се охлади. Обърнете го върху кухненска дъска или подложка с гладката част нагоре.
В същата тавичка, в която се е охлаждал качамакът, сложете 3-4 с.л. зехтин, изсипете доматите, смесени с пресования чесън  и малко сол, и отгоре подредете (по скоро разхвърляйте) измития, попарен,  отцеден и нарязан  спанак. Поръсете с риган. Добавете няколко щипки смлян смесен пипер - бял, зелен, червен и черен.
Сложете тавичката за 20-30 мин. във предварително загрята на 200 градуса фурна, за да поизврат доматите.
Нарежете охладената царевична смес на равни квадрати. Извадете тавата от фурната и наредете керемидообразно парчетата качамак. Поръсете щедро с пармезан и натрошете на едро сиренето върху ястието. Украсете с чери доматчетата. Върнете във фурната и печете  до зачервяване на краищата.
Сервирайте качамака топъл, като го полеете с доматено-спаначния сос .


Да ви е сладко!


Адаптирано оттук

Не мога да не ви се похваля с една много симпатична награда, която Мони бе така добра да сподели с мен!
Благодаря ти, Мони!

28 коментара:

  1. Гуинетче, един път само опитах качамак от готова смес и не го изядохме :)
    Сега ме караш да опитам отново, защото твоя изглежда чудесно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, много често правя качамак у дома, не само защото е много бър за приготвяне, но и ми е много вкусен.Обичам го най-вече с масло и саламурено сирене, но обичам и розмарин много, ще п робвам твоя вариант!
      Благодаря за идеята!

      Изтриване
    2. Дани, моята първа среща с качамака също не беше от най-приятните. Освен това има неща, които или приемаш, или не. Хубавото на рецепта е това, че комбинацията на продуктите тук много наподобява рецептите с италианска паста и доматен сос. Вкусна е!Поздрави!

      Изтриване
    3. Бети, тази зима в Родопите ядох точно такъв качамак, какъвто описваш, и дали защото беше много студено или пък бяхме доста огладнели - страшно ми хареса. Не си спомням моите баби да са правили качамак, нито пък майка ми. Той, така да се каже, е едно от кулинарните ми открития и не спирам да експериментирам с него. Днешната рецепта е една от най-сполучливите рецепти с царевично брашно, които съм приготвяла досега. Поздрави!

      Изтриване
  2. Изглежда много вкусно и предполагам е. Аз също правя на фурна, но с мляко. Гаранция няма нищо общо с готовата смес, а и трябва да се овкуси с нещо все пак:). Виждам твоите хапчици са прекрасно овкусени и аранжирани! Ще пробвам и по твоята рецепта! Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кенди, видът на храната безспорно е важен, за да нахрани първо окото, но и комбинацията на продуктите е сполучлива! Дано ви хареса!

      Изтриване
  3. Обичам качамак и честичко присъства на трапезата ни!
    Изглежда чудесно Гуинет!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  4. Аууу,Дани,недей така,че знаеш ли от кога съм взела един пакет за проба,ама нещо все ме глождят съмнения,сега съвсем ме отказваш!
    Все пак Гуинет ни е представила разкошен вариант,поне визуално е невероятно красиво композиран!
    Поздрави и прегръдки,Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Роси, докато не опиташ, няма как да узнаеш, нали?:)) Давай смело на моя отговорност! Прегръдки!

      Изтриване
  5. Чудесно предложение! Гледах го и във фейса:)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно предложение!


    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Как си го подредила и с това чери-и-и ,страхотен е !

    ОтговорИзтриване
  8. Гуинет, изглежда неустоимо, направо ми се прияде! Отново ни поднасяш прекрасна рецепта, облечена в изкусителна визия, поздравления!
    Честита награда, заслужаваш я!
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Гуинет,
    наскоро се сетих, че не съм яла качамак от детството си, купих и направих ужасно количество;)
    Мислех, че скоро няма да ми хрумне пак да правя, но ето виж- тези снимки ме карат да размисля;)
    прекрасно изглежда и съм сигурна, че ще ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, какво да ти кажа - при качамака върви формулата за пускане на тото - с малки количества(суми), но редовно:))

      Изтриване
  10. Me encanta la polenta es un plato irresistible,luce muy hermoso,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда повече от фантастично, Неди! Честита награда, още много ще получаваш! Прегръдки с пожелания за усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Гуинет, фантастично изглежда, както и всяко друго предложение при теб!:-)) Снимките отново са уникални!
    Сърдечни поздрави и пожелания за уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, твоята поява винаги е съпроводена с доброта и хубави емоции!

      Изтриване
  13. Това е великолепно, Гуинет! Снимките са прелестни и мисля, че чудесно описват вкуса! Аз обичам качамак, баба ми правеше доста често. Ще опитам този изкусителен вариант със сигурност!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...