вторник, 31 януари 2012 г.

Качамак на фурна с домати, спанак и сирена. И награда:)

Дали ще използвам западното полента или северното мамалига, тази почти древна храна е позната на всички. Макар че събужда противоречиви и различни реакции, това е изключително полезна, проста, здравословна и, смея да твърдя, вкусна храна.
Днес ще ви предложа един интересен вариант на приготвяне, който придава на това ястие средиземноморски вкус!



Необходими продукти за 4 порции:


250гр. царевичен грис
около 1 л. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. сух риган
1 буркан стерилизирани белени домати (680гр)
 3 скилидки чесън
300 гр. пресен или 12 топчета замразен спанак
50гр. настърган пармезан
200-300гр- сирене - бяло саламурено, козе или фета
3-4 с.л. зехтин
микс от пипери
чери доматчета за украса (по желание)



Начин на приготвяне:

Сварете царевичния грис според указанието на опаковката в подсолената вода  при непрестанно бъркане до момента, в който сместа започне да се отделя от стените на съда. Добавете розмарина и разбъркайте добре. Изсипете го в тавичка в размери , загладете добре с нож и оставете леко да се охлади. Обърнете го върху кухненска дъска или подложка с гладката част нагоре.
В същата тавичка, в която се е охлаждал качамакът, сложете 3-4 с.л. зехтин, изсипете доматите, смесени с пресования чесън  и малко сол, и отгоре подредете (по скоро разхвърляйте) измития, попарен,  отцеден и нарязан  спанак. Поръсете с риган. Добавете няколко щипки смлян смесен пипер - бял, зелен, червен и черен.
Сложете тавичката за 20-30 мин. във предварително загрята на 200 градуса фурна, за да поизврат доматите.
Нарежете охладената царевична смес на равни квадрати. Извадете тавата от фурната и наредете керемидообразно парчетата качамак. Поръсете щедро с пармезан и натрошете на едро сиренето върху ястието. Украсете с чери доматчетата. Върнете във фурната и печете  до зачервяване на краищата.
Сервирайте качамака топъл, като го полеете с доматено-спаначния сос .


Да ви е сладко!


Адаптирано оттук

Не мога да не ви се похваля с една много симпатична награда, която Мони бе така добра да сподели с мен!
Благодаря ти, Мони!

28 коментара:

  1. Гуинетче, един път само опитах качамак от готова смес и не го изядохме :)
    Сега ме караш да опитам отново, защото твоя изглежда чудесно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, много често правя качамак у дома, не само защото е много бър за приготвяне, но и ми е много вкусен.Обичам го най-вече с масло и саламурено сирене, но обичам и розмарин много, ще п робвам твоя вариант!
      Благодаря за идеята!

      Изтриване
    2. Дани, моята първа среща с качамака също не беше от най-приятните. Освен това има неща, които или приемаш, или не. Хубавото на рецепта е това, че комбинацията на продуктите тук много наподобява рецептите с италианска паста и доматен сос. Вкусна е!Поздрави!

      Изтриване
    3. Бети, тази зима в Родопите ядох точно такъв качамак, какъвто описваш, и дали защото беше много студено или пък бяхме доста огладнели - страшно ми хареса. Не си спомням моите баби да са правили качамак, нито пък майка ми. Той, така да се каже, е едно от кулинарните ми открития и не спирам да експериментирам с него. Днешната рецепта е една от най-сполучливите рецепти с царевично брашно, които съм приготвяла досега. Поздрави!

      Изтриване
  2. Изглежда много вкусно и предполагам е. Аз също правя на фурна, но с мляко. Гаранция няма нищо общо с готовата смес, а и трябва да се овкуси с нещо все пак:). Виждам твоите хапчици са прекрасно овкусени и аранжирани! Ще пробвам и по твоята рецепта! Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кенди, видът на храната безспорно е важен, за да нахрани първо окото, но и комбинацията на продуктите е сполучлива! Дано ви хареса!

      Изтриване
  3. Обичам качамак и честичко присъства на трапезата ни!
    Изглежда чудесно Гуинет!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Уютен ден ти желая!:))

      Изтриване
  4. Аууу,Дани,недей така,че знаеш ли от кога съм взела един пакет за проба,ама нещо все ме глождят съмнения,сега съвсем ме отказваш!
    Все пак Гуинет ни е представила разкошен вариант,поне визуално е невероятно красиво композиран!
    Поздрави и прегръдки,Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Роси, докато не опиташ, няма как да узнаеш, нали?:)) Давай смело на моя отговорност! Прегръдки!

      Изтриване
  5. Чудесно предложение! Гледах го и във фейса:)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно предложение!


    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Леви, и хубав уикенд!

      Изтриване
  7. Как си го подредила и с това чери-и-и ,страхотен е !

    ОтговорИзтриване
  8. Гуинет, изглежда неустоимо, направо ми се прияде! Отново ни поднасяш прекрасна рецепта, облечена в изкусителна визия, поздравления!
    Честита награда, заслужаваш я!
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи! Прегръдки!

      Изтриване
  9. Гуинет,
    наскоро се сетих, че не съм яла качамак от детството си, купих и направих ужасно количество;)
    Мислех, че скоро няма да ми хрумне пак да правя, но ето виж- тези снимки ме карат да размисля;)
    прекрасно изглежда и съм сигурна, че ще ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, какво да ти кажа - при качамака върви формулата за пускане на тото - с малки количества(суми), но редовно:))

      Изтриване
  10. Me encanta la polenta es un plato irresistible,luce muy hermoso,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда повече от фантастично, Неди! Честита награда, още много ще получаваш! Прегръдки с пожелания за усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво пожелание, Еви! Благодаря ти!

      Изтриване
  12. Гуинет, фантастично изглежда, както и всяко друго предложение при теб!:-)) Снимките отново са уникални!
    Сърдечни поздрави и пожелания за уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, твоята поява винаги е съпроводена с доброта и хубави емоции!

      Изтриване
  13. Това е великолепно, Гуинет! Снимките са прелестни и мисля, че чудесно описват вкуса! Аз обичам качамак, баба ми правеше доста често. Ще опитам този изкусителен вариант със сигурност!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако моя вариант ви хареса, Мария!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...