Хубаво е да започнем новата година на чисто, с вдъхновение, надежда, един джоб мечти и задължително с нещо сладичко. За да ни върви като по мед и масло!
Днешната рецепта е от типа, който много обичам - бърза, лесна, вкусна. След обилното похапване по празниците, тя е нещо, с което можете да поглезите себе си и домашните си любимци, без притеснения за килограмите, защото е плодова и лека. Сигурна съм, че ще ви хареса и горещо ви я препоръчвам.
Необходими продукти за 4 порции:
3 узрели, но не много меки круши от сорта Абат (става и с друг сорт)
400гр. бутер тесто "Белла"
1 жълтък
4 ч.л. пудра захар
1 к.л. канела
сок от 1/4 лимон
1 пръчка канела
1 с.л едро настъргана портокалова кора
120мл. вода
100 мл светло порто (аз използвах Tawny) или ароматно бяло (розе) вино
1-2 с.л захар
1 жълтък
1пълна к. л. царевично нишесте
Размразяваме тестото от вечерта в хладилник.
Разполовяваме крушите и ги обелваме. Почистваме от семенната част и дръжките.
В малка тенджерка кипваме водата с 1-2 с. л. кристална захар, лимоновия сок, пръчката канела, портокаловата кора и портото. Прибавяме почистените половинки круши и варим на по-слаб огън 4-5 мин. Изваждаме плода и го отцеждаме върху домакинска хартия.
Приготвяме 4 форми за тарти и с една от тях изрязваме от тестото 4 еднакви кръга като внимаваме да не притискаме и разпъваме твърде много тестото. Изрязваме кръгчета от хартия за печене с диаметър на формите и ги поставяме на дъното им. Отгоре слагаме тестените кръгове и намазваме с жълтък, разбит с малко вода или олио. Поръсваме всяка форма с по 1 ч.л. пудра захар и поставяме отгоре половинките круши, леко разрязани откъм широката страна. Поръсваме ги леко с пудра захар и канела.
Печем в предварително загрята до 190-200 градуса фурна около 15 - 20 мин. докато тестото се надигне и зачерви.
Охлаждаме 5 минути.
Изваждаме готовите сладкиши от формите.
Докато сладкишите се пекат, приготвяме сос от останалия сос от варенето на крушите. Прецеждаме го и го охлаждаме. В част от охладения сос разтваряме добре 1 пълна к.л. царевично нишесте и прибавяме разбития жълтък. Пюрираме останалата сварена круша.
Връщаме тенджерката с прецедения сос на котлона и кипваме. На струйка прибавяме жълтъчено-нишестената смес като бъркаме, за да не се образуват топчета. Накрая прибавяме пюрето от крушата. Ако стане много гъсто, разредете с малко вода.
Охлаждаме леко соса и поднасяме десерта като в чиния сипваме малко сос и върху него поставяме сладкиша.
Може да аранжирате с портокалова кора и пръчици канела.
Наслаждавайте се.
Не изхвърляйте изрезките от бутер тестото. Пригответе от него солени пръчици като го нарежете с къдрава резачка на ленти(не се притеснявайте, ако са с неправилна форма). Намажете ги с разбитите белтъци(може и само с единия), поръсете с малко червен пипер, настърган кашкавал и маково семе. Усучете лентите и ги поставете в тавичка върху хартия за печене. Изпечете ги заедно със сладкиша или след него.
Така ще имате и чудесно мезе за питието вечерта, ако не бъдат изядени междувременно:)).
Адаптирано от тук
Днешната рецепта е от типа, който много обичам - бърза, лесна, вкусна. След обилното похапване по празниците, тя е нещо, с което можете да поглезите себе си и домашните си любимци, без притеснения за килограмите, защото е плодова и лека. Сигурна съм, че ще ви хареса и горещо ви я препоръчвам.
Необходими продукти за 4 порции:
3 узрели, но не много меки круши от сорта Абат (става и с друг сорт)
400гр. бутер тесто "Белла"
1 жълтък
4 ч.л. пудра захар
1 к.л. канела
сок от 1/4 лимон
1 пръчка канела
1 с.л едро настъргана портокалова кора
120мл. вода
100 мл светло порто (аз използвах Tawny) или ароматно бяло (розе) вино
1-2 с.л захар
1 жълтък
1пълна к. л. царевично нишесте
Размразяваме тестото от вечерта в хладилник.
Разполовяваме крушите и ги обелваме. Почистваме от семенната част и дръжките.
В малка тенджерка кипваме водата с 1-2 с. л. кристална захар, лимоновия сок, пръчката канела, портокаловата кора и портото. Прибавяме почистените половинки круши и варим на по-слаб огън 4-5 мин. Изваждаме плода и го отцеждаме върху домакинска хартия.
Приготвяме 4 форми за тарти и с една от тях изрязваме от тестото 4 еднакви кръга като внимаваме да не притискаме и разпъваме твърде много тестото. Изрязваме кръгчета от хартия за печене с диаметър на формите и ги поставяме на дъното им. Отгоре слагаме тестените кръгове и намазваме с жълтък, разбит с малко вода или олио. Поръсваме всяка форма с по 1 ч.л. пудра захар и поставяме отгоре половинките круши, леко разрязани откъм широката страна. Поръсваме ги леко с пудра захар и канела.
Печем в предварително загрята до 190-200 градуса фурна около 15 - 20 мин. докато тестото се надигне и зачерви.
Охлаждаме 5 минути.
Изваждаме готовите сладкиши от формите.
Докато сладкишите се пекат, приготвяме сос от останалия сос от варенето на крушите. Прецеждаме го и го охлаждаме. В част от охладения сос разтваряме добре 1 пълна к.л. царевично нишесте и прибавяме разбития жълтък. Пюрираме останалата сварена круша.
Връщаме тенджерката с прецедения сос на котлона и кипваме. На струйка прибавяме жълтъчено-нишестената смес като бъркаме, за да не се образуват топчета. Накрая прибавяме пюрето от крушата. Ако стане много гъсто, разредете с малко вода.
Охлаждаме леко соса и поднасяме десерта като в чиния сипваме малко сос и върху него поставяме сладкиша.
Може да аранжирате с портокалова кора и пръчици канела.
Наслаждавайте се.
Не изхвърляйте изрезките от бутер тестото. Пригответе от него солени пръчици като го нарежете с къдрава резачка на ленти(не се притеснявайте, ако са с неправилна форма). Намажете ги с разбитите белтъци(може и само с единия), поръсете с малко червен пипер, настърган кашкавал и маково семе. Усучете лентите и ги поставете в тавичка върху хартия за печене. Изпечете ги заедно със сладкиша или след него.
Така ще имате и чудесно мезе за питието вечерта, ако не бъдат изядени междувременно:)).
Адаптирано от тук
Гуинет уникално красиво и вкусно! Снимките ти са разкош!Хубава неделя!
ОтговорИзтриванеГуинет, усетих невероятния аромат на соса!
ОтговорИзтриванеЧудесен е!
И в комбинация с крушите сладкиша е страхотен!
Прегръдки!
Прелест! И сладкиша и снимките... и пръчиците:). Чудесни предложения! Поздравления!
ОтговорИзтриванеГуинет, обичам да гледам снимките ти! Винаги ги правиш с ...много вкус и стил...! Крушите са моите любими плодове и намирам предложението ти за крушов сладкиш ....наистина прекрасно!!! А....и крушите са винаги в прекрасно съчетание с канелата!!!
ОтговорИзтриванеЖелая ти чудесни почивни дни! Прегръдки!
Много ароматно и красиво предложение, Гуинет!
ОтговорИзтриванеПрегръдки*)
Разкош! Напоследък преоткривам крушите. Някои от тях са много ароматни и сочни.
ОтговорИзтриванеФантастично изглежда предложението ти :)
Ева, наистина е такъв!Благодаря ти!Прекрасна неделя и на теб!
ОтговорИзтриванеДани, комбинацията е много сполучлива - канелата и портокалът си отиват чудесно!Прегръдка от мен!
Канди, не обичам да разхищавам продукти, използвам всичко до последната троха:)) Радвам се, че това предложение ти допада!
Кате, благодаря а хубавите думи!Хубава неделя на теб и твоето семейство!
ОтговорИзтриванеФедорка, така е. Бях купила 6 круши, но трите бяха скоропостижно унищожени:)) Затова порциите са само четири:))Поздрави!
РАЗКОШ!Представям си аромата и вкуса им.Ще го пробвам непременно. Благодаря Гуинет:)
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден!
Поздрави, Диана! Хубава седмица!
ИзтриванеГУИНЕТ,при теб както винаги е толкова апетитна и ароматно.Толкова нежно и красиво си ги направила
ОтговорИзтриванеПрегръщам те мила!
Зичка, винаги намираш хубава дума за всеки! Благодаря ти!
ИзтриванеМного ми допадна предложението, Гуинет!Представила си го великолепно!
ОтговорИзтриванеВкусна неделя и успешна нова седмица!
Вили, радвам се, че ти допада рецептата! Поздрави!
ИзтриванеЧудесни предложения, ще се възползвам!
ОтговорИзтриванеМного, много апетитно и вкусно предложение Нели!Обичам сладкиши с круши!
ИзтриванеЧудесен ден ти желая!
Благодаря, Бети! Чудесен плод са крушите!Спорна седмица!
ИзтриванеЧудесен десерт,Нели,много ми харесва!Обичам всичко с бутер тесто,а като добавим и пладавете и соса-великолепно и много вкусно!
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер!
Роси, много лесен и много вкусен! Пробвай го!Успешна седмица!
ИзтриванеИзлизат ми някакви маймунки на самото описание на рецептатта- проблема е при мен, защото не е само в твоя блог.
ОтговорИзтриванеОбаче това не ми пречи да се възхитя на сладкиша и да кажа, че дълго време надничах тук в очакване на следващото ти изкушение;-)
Прекрасно е!
хубава седмица!
Мъхче, доволна съм, че ме държиш под око! Надявам се, че няма да те разочаровам! Вдъхновена и щастлива да ти е седмицата!
ИзтриванеИ двете предложения са чудесни, мила Гуинет!
ОтговорИзтриванеА снимките, за тях нямам думи....!
Сърдечен поздрав!
Леви, приятно ми стана от твоите похвали! Поздрави и чудесна седмица ти пожелавам!
ИзтриванеУх че сочно и вкусно! Как да не му се прияде на човек? Трябва да е от желязо, за да устои на тази вкусотия:)
ОтговорИзтриванеА за изрезките - и аз така процедирам и обикновено се изяждат на момента:)
Ау, какво изкушение! Чудесен сладкиш! Заповядай при мен, имам награди за теб! Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеМного апетитен с този сос, Гуинет!
ОтговорИзтриванеОбожавам сочни сладкиши, а ти си го направила перфектен; как да не ми се прииска сега парченце от него :))
Поздрави и Честит вторник :)