събота, 21 януари 2012 г.

Сладкиш с круши и порто сос

Хубаво е да започнем новата година на чисто, с вдъхновение, надежда, един джоб мечти и задължително с нещо сладичко. За да ни върви като по мед и масло!
Днешната рецепта е от типа, който много обичам - бърза, лесна, вкусна. След обилното похапване по празниците, тя е нещо, с което можете да поглезите себе си и домашните си любимци, без притеснения за килограмите, защото е плодова и лека. Сигурна съм, че ще ви хареса и горещо ви я препоръчвам.


Необходими продукти за 4 порции:


3 узрели, но не много меки круши от сорта Абат (става и с друг сорт)
400гр. бутер тесто "Белла"
1 жълтък
4 ч.л. пудра захар
1 к.л. канела

сок от 1/4 лимон
1 пръчка канела
1 с.л едро настъргана портокалова кора
120мл. вода
100 мл светло порто (аз използвах Tawny) или ароматно бяло (розе) вино
1-2 с.л захар
1 жълтък
1пълна к. л. царевично нишесте



Размразяваме тестото от вечерта в хладилник.
Разполовяваме крушите и ги обелваме. Почистваме от семенната част и дръжките.
В малка тенджерка кипваме водата с 1-2 с. л. кристална захар, лимоновия сок, пръчката канела, портокаловата кора и портото. Прибавяме почистените половинки круши и варим на по-слаб огън 4-5 мин. Изваждаме плода и го отцеждаме върху домакинска хартия.
Приготвяме 4 форми за тарти и с една от тях изрязваме от тестото 4 еднакви кръга като внимаваме да не притискаме и разпъваме твърде много тестото. Изрязваме кръгчета от хартия за печене с диаметър на формите и ги поставяме на дъното им. Отгоре слагаме тестените кръгове и намазваме с жълтък, разбит с малко вода или олио. Поръсваме всяка форма с по 1 ч.л. пудра захар и поставяме отгоре половинките круши, леко разрязани откъм широката страна. Поръсваме ги леко с пудра захар и канела.
Печем в предварително загрята до 190-200  градуса фурна около 15 - 20 мин. докато тестото се надигне и зачерви.
Охлаждаме  5 минути.


Изваждаме готовите сладкиши от формите.
Докато сладкишите се пекат, приготвяме сос от останалия сос от варенето на крушите. Прецеждаме го и го охлаждаме. В част от охладения сос разтваряме добре 1 пълна к.л. царевично нишесте и прибавяме разбития жълтък. Пюрираме останалата сварена круша.
 Връщаме тенджерката с прецедения сос на котлона и кипваме. На струйка прибавяме жълтъчено-нишестената смес като бъркаме, за да не се образуват топчета. Накрая прибавяме пюрето от крушата. Ако стане много гъсто, разредете с малко вода.
 Охлаждаме леко соса и поднасяме десерта като в чиния сипваме малко сос и върху него поставяме сладкиша.
Може да аранжирате с портокалова кора и пръчици канела.


Наслаждавайте се.

Не изхвърляйте изрезките от бутер тестото. Пригответе от него солени пръчици като го нарежете с къдрава резачка на ленти(не се притеснявайте, ако са с неправилна форма). Намажете ги с разбитите белтъци(може и само с единия), поръсете с малко червен пипер, настърган кашкавал и маково семе. Усучете лентите и ги поставете в тавичка върху хартия за печене. Изпечете ги заедно със сладкиша или след него.


Така ще имате и чудесно мезе за питието вечерта, ако не бъдат изядени междувременно:)).


Адаптирано от тук


26 коментара:

  1. Гуинет уникално красиво и вкусно! Снимките ти са разкош!Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Гуинет, усетих невероятния аромат на соса!
    Чудесен е!
    И в комбинация с крушите сладкиша е страхотен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Прелест! И сладкиша и снимките... и пръчиците:). Чудесни предложения! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Гуинет, обичам да гледам снимките ти! Винаги ги правиш с ...много вкус и стил...! Крушите са моите любими плодове и намирам предложението ти за крушов сладкиш ....наистина прекрасно!!! А....и крушите са винаги в прекрасно съчетание с канелата!!!
    Желая ти чудесни почивни дни! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ароматно и красиво предложение, Гуинет!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  6. Разкош! Напоследък преоткривам крушите. Някои от тях са много ароматни и сочни.
    Фантастично изглежда предложението ти :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ева, наистина е такъв!Благодаря ти!Прекрасна неделя и на теб!
    Дани, комбинацията е много сполучлива - канелата и портокалът си отиват чудесно!Прегръдка от мен!
    Канди, не обичам да разхищавам продукти, използвам всичко до последната троха:)) Радвам се, че това предложение ти допада!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, благодаря а хубавите думи!Хубава неделя на теб и твоето семейство!
    Федорка, така е. Бях купила 6 круши, но трите бяха скоропостижно унищожени:)) Затова порциите са само четири:))Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. РАЗКОШ!Представям си аромата и вкуса им.Ще го пробвам непременно. Благодаря Гуинет:)
    Хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. ГУИНЕТ,при теб както винаги е толкова апетитна и ароматно.Толкова нежно и красиво си ги направила
    Прегръщам те мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зичка, винаги намираш хубава дума за всеки! Благодаря ти!

      Изтриване
  11. Много ми допадна предложението, Гуинет!Представила си го великолепно!
    Вкусна неделя и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, радвам се, че ти допада рецептата! Поздрави!

      Изтриване
  12. Чудесни предложения, ще се възползвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много апетитно и вкусно предложение Нели!Обичам сладкиши с круши!
      Чудесен ден ти желая!

      Изтриване
    2. Благодаря, Бети! Чудесен плод са крушите!Спорна седмица!

      Изтриване
  13. Чудесен десерт,Нели,много ми харесва!Обичам всичко с бутер тесто,а като добавим и пладавете и соса-великолепно и много вкусно!

    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много лесен и много вкусен! Пробвай го!Успешна седмица!

      Изтриване
  14. Излизат ми някакви маймунки на самото описание на рецептатта- проблема е при мен, защото не е само в твоя блог.
    Обаче това не ми пречи да се възхитя на сладкиша и да кажа, че дълго време надничах тук в очакване на следващото ти изкушение;-)
    Прекрасно е!
    хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, доволна съм, че ме държиш под око! Надявам се, че няма да те разочаровам! Вдъхновена и щастлива да ти е седмицата!

      Изтриване
  15. И двете предложения са чудесни, мила Гуинет!

    А снимките, за тях нямам думи....!



    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леви, приятно ми стана от твоите похвали! Поздрави и чудесна седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  16. Ух че сочно и вкусно! Как да не му се прияде на човек? Трябва да е от желязо, за да устои на тази вкусотия:)
    А за изрезките - и аз така процедирам и обикновено се изяждат на момента:)

    ОтговорИзтриване
  17. Ау, какво изкушение! Чудесен сладкиш! Заповядай при мен, имам награди за теб! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Много апетитен с този сос, Гуинет!
    Обожавам сочни сладкиши, а ти си го направила перфектен; как да не ми се прииска сега парченце от него :))
    Поздрави и Честит вторник :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...