Колкото и популярен десерт да е това и много хора от моето поколение да го помнят още от детските си години, аз като дете не го познавах. Мама не го е приготвяла у дома, нито пък аз на моето семейство до преди няколко дни.
Но, когато видях рецептите и чудесните презентациите на този толкова вкусен и лесен десерт при Кокона и Ил, не можах да издържа и ги приготвих.
За два дни три пъти!
Още при първия път станаха чудесни, но исках да ги изпробвам и с други съставки.
Така че днес всъщност тук ще ви представя две рецепти - първата много шоколадова с изразен вкус на кафе, която стана фаворит на мъжката част и другата - с кандирани портокалови корички и ром, която е абсолютен мой фаворит.
Първи вариант - с шоколад и кафе
Необходими продукти:
300г бисквити (чаени или Еверест) - аз използвах чаени с мед и масло
120г стопено масло
100г шоколад с цели лешници
3 с. л . какао
3 с.л. пудра захар
1/2 к. л. канела
100 черен шоколад за заливка + 1ч.л. олио
4-5 с.л. силно еспресо
захарни пръчици за украса
Втори вариант - с кандирани портокалови корички и алкохол
Необходими продукти:
300г бисквити Еверест с орехи
130г стопено масло
60 г смлени орехи
2 с.л. какао
3с.л. пудра захар
2 с.л. кандирани портокалови корички, накиснати за около час в
3 с.л. алкохол - уиски, бял ром
100г шоколад за заливане + 1ч.л. олио
още малко кандирани корички за украса
Приготвянето и на двата вида скалички става по идентичен начин.
Бисквитите се смилат на едри трохи в робот или се счукват под фолио.
Шоколадът също се смила в робот или се настъргва. Прехвърля се заедно с трохите в дълбок съд и към тях се прибавят пресятото какао, пресятата пудра захар и канелата. Накрая добавяме стопеното и охладено масло и с ръце смесваме добре всички съставки. В първия случай накрая добавяме кафето, а във втория(без канела) - алкохола и коричките.
Трябва да получите маслени трохи.
От тях с ръце оформете скаличките. От това количество ще получите 8-9 бр.
Стопете шоколада на водна баня и добавете за блясък и по-течна консистенция към него олиото. С помощта на чаена лъжичка облейте с шоколад всяка скаличка.
Поръсете със захарни пръчици или захаросани цитрусови корички.
Оставете готовите скалички на хладно за една нощ (ако това е възможно) и сервирайте на нетърпеливите домашни любимци.
Моите забележки: Този десерт е от онези, които разкриват своите най-добри качества на следващия ден, защото е необходимо време всички съставки да се споят добре и да поемат ароматите си.
Това зависи в голяма степен от вида на бисквитите, които ще изберете. По-твърдите бисквити поемат маслото и ароматите по-дълго време, затова, ако сте по-нетърпеливи, изберете по-ронливи и меки бисквити.(Чаените бисквити с мед и масло са по-твърди от ореховите бисквити "Еверест").
Можете да приготвите скаличките и за детско парти като им придадете форма на животинки, като тези таралежчета по-долу. В такъв случай изключете кафето и алкохола от рецептата и ги заместете със съответното количество прясно мляко или сметана.
Може да увеличите количеството на ядките до 100г и вместо орехи да използвате бадеми. Във всички случаи ще ви бъде много вкусно. И калорично, за да сме честни! :)
Да ви е сладко!
Но, когато видях рецептите и чудесните презентациите на този толкова вкусен и лесен десерт при Кокона и Ил, не можах да издържа и ги приготвих.
За два дни три пъти!
Още при първия път станаха чудесни, но исках да ги изпробвам и с други съставки.
Така че днес всъщност тук ще ви представя две рецепти - първата много шоколадова с изразен вкус на кафе, която стана фаворит на мъжката част и другата - с кандирани портокалови корички и ром, която е абсолютен мой фаворит.
Първи вариант - с шоколад и кафе
Необходими продукти:
300г бисквити (чаени или Еверест) - аз използвах чаени с мед и масло
120г стопено масло
100г шоколад с цели лешници
3 с. л . какао
3 с.л. пудра захар
1/2 к. л. канела
100 черен шоколад за заливка + 1ч.л. олио
4-5 с.л. силно еспресо
захарни пръчици за украса
Втори вариант - с кандирани портокалови корички и алкохол
Необходими продукти:
300г бисквити Еверест с орехи
130г стопено масло
60 г смлени орехи
2 с.л. какао
3с.л. пудра захар
2 с.л. кандирани портокалови корички, накиснати за около час в
3 с.л. алкохол - уиски, бял ром
100г шоколад за заливане + 1ч.л. олио
още малко кандирани корички за украса
Приготвянето и на двата вида скалички става по идентичен начин.
Бисквитите се смилат на едри трохи в робот или се счукват под фолио.
Шоколадът също се смила в робот или се настъргва. Прехвърля се заедно с трохите в дълбок съд и към тях се прибавят пресятото какао, пресятата пудра захар и канелата. Накрая добавяме стопеното и охладено масло и с ръце смесваме добре всички съставки. В първия случай накрая добавяме кафето, а във втория(без канела) - алкохола и коричките.
Трябва да получите маслени трохи.
От тях с ръце оформете скаличките. От това количество ще получите 8-9 бр.
Стопете шоколада на водна баня и добавете за блясък и по-течна консистенция към него олиото. С помощта на чаена лъжичка облейте с шоколад всяка скаличка.
Поръсете със захарни пръчици или захаросани цитрусови корички.
Оставете готовите скалички на хладно за една нощ (ако това е възможно) и сервирайте на нетърпеливите домашни любимци.
Моите забележки: Този десерт е от онези, които разкриват своите най-добри качества на следващия ден, защото е необходимо време всички съставки да се споят добре и да поемат ароматите си.
Това зависи в голяма степен от вида на бисквитите, които ще изберете. По-твърдите бисквити поемат маслото и ароматите по-дълго време, затова, ако сте по-нетърпеливи, изберете по-ронливи и меки бисквити.(Чаените бисквити с мед и масло са по-твърди от ореховите бисквити "Еверест").
Можете да приготвите скаличките и за детско парти като им придадете форма на животинки, като тези таралежчета по-долу. В такъв случай изключете кафето и алкохола от рецептата и ги заместете със съответното количество прясно мляко или сметана.
Може да увеличите количеството на ядките до 100г и вместо орехи да използвате бадеми. Във всички случаи ще ви бъде много вкусно. И калорично, за да сме честни! :)
Да ви е сладко!
Защо ли всичко вкусно е и калорично...:))) Чудесни скалички! И на мен май повече са ми фаворит с портокаловите корички.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ей това се питам и аз, Хриси :)! Благодаря ти!
ИзтриванеЧудесни са и в двата варианта!
ОтговорИзтриванеХубав ден, Нелка!
Така е, Дани! Хубава вечер на теб!
ИзтриванеЗа два дни три пъти :) Много добре. Заразни станаха тези скалички.
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че са много вкусни и твоите, Нели. И няма как, при тези продукти.
Слънчев поздрав от Ловеч!
Здравей, Ловеч! :) И благодаря за хубавите думи, Ил!
ИзтриванеМного, много апетитни скалички! А като гледам и бързо се приготвят. Снимките ти са както винаги- прекрасни.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Така е, Габи! И бързо се изяждат:) Поздрави!
ИзтриванеДано е възможно да се скрият на хладно и то за цяла нощ :)
ОтговорИзтриванеМного красиво представяне!
Възможно е, но е трудно :)!Благодаря и поздрави!
ИзтриванеМного вкусно изглеждащи скалички!И двата варианта ми харесват.Наистина това е един прекрасен десерт от детството /заедно със салам тортата и халвичките с орехи/,който и вкъщи не сме приготвяли,но за сметка на това по сладкарниците имаше в изобилие ;) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Деси! Поздрав най-сърдечен!
ИзтриванеНевероятни са - вкусни и красиви!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Нели!
Благодаря,Инче! Хубава вечер и на теб!
ИзтриванеЕто това е. Дояде ми се веднага. А не обичам скалички. Разбираш ли какво можеш, каква е силата ти?
ОтговорИзтриванеЙоли, винаги успяваш да ме усмихнеш! Благодаря ти, мила!
ИзтриванеУникални са!
ОтговорИзтриванеТи знаеш най-добре, Даре!:)
ИзтриванеНели, страхотни са тези скалички!!!
ОтговорИзтриванеА снимките са невероятни. Браво, както винаги си и на върха.
Поздрави!
Аля, не очаквах такъв вкус от толкова лесен десерт, но е факт- чудесни са! Благодаря ти, мила!
ИзтриванеНе си падам никак по скалички, но и твоите са фантастични!
ОтговорИзтриванеВеси, аз не знаех дали си падам или не по тях преди да ги направя, но ми харесаха. Особено портокаловите! Поздрав най-сърдечен!
ИзтриванеЕй това са истински скалички, онези, които продаваха някога не ги обичах много, но тези са ммммм! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за похвалата, Поли! Прегръдка!
ИзтриванеНе понасях нито един друг сладкиш от онова време- само този ( и понякога баклава). Прекрасни са, върна ме във времето, когато тичах до "Фонфон" за тях;) Поздравче!
ОтговорИзтриванеНикакво тичане повече. Запрятай ръкави и ги направи, Мъхче:)! Поздравче и за теб и за четата!
ИзтриванеТоку-що ги направих по варианта с кафето. Обаче ги омесих на кюфтета, по-лесно и компактно ми се видя :D
ОтговорИзтриванеХе, това е страхотна идея за сладки кюфтета:)!
ИзтриванеВзимам си една от тези с коричките,и за мен са топ-вариант,много красиви кадри както винаги,Нели!С пожелание за усмихнат уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Спокойни и усмихнати почивни дни!
ИзтриванеЗабравих сърдечно да благодаря за превъзходната рецепта!!!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесала!
ОтговорИзтриванеМного са ми апетитни! Ще се почерпя с първите ;)
ОтговорИзтриване