Случвало ли ви се е да вкусите от нещо и толкова да ви хареса, че да не можете да се спрете докато не изядете всичко. И да си отрежете после още едно парче. И така в този ред.... Да, много е лошо, знам. Нездравословно, признак на лакомия и изветряло възпитание. Срам! Особено, ако предварително сте наясно с броя на погълнатите калории! Ей с такъв един обект искам да ви запозная днес. Така де, да не съм сама в прегрешенията!
Мислех да пусна публикацията утре, за да имам възможност да направя прилични снимки на дневна светлина, но обектът просто изчезваше със скоростта на светлината, така че реших да рискувам с качеството на снимките.
За шоколадовия слой:
3/4 ч.чаша меко масло на стайна температура
1 ч.чаша захар
2 яйца
1/2 ч.чаша брашно1 ч.л. ванилия
1/2 ч.лъжица канела
1/4 ч.лъжица сол
1/3 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.чаша какао
За тиквената смес:
1/2 ч.ч. кафява захар
170гр. обикновено крема сирене
2 препълнени с.л. брашно,
2/3 ч.чаша сварена пюрирана тиква
1 ч.л. ванилия
1/4 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Пресяваме и смесваме сухите съставки за шоколадовия слой - брашното, канелата, солта, бакпулвера, какаото. В друг съд разбиваме маслото, захарта, яйцата едно по едно и накрая ванилията . Прибавяме сухите съставки и разбъркваме добре до хомогенна смес, от която отделяме 3-4 с.л., които ще използваме за мраморния ефект.
С миксер или най-добре в кухненски робот разбиваме на крем съставките за тиквената смес.
Намасляваме и посипваме с брашно тортена форма с диаметър 23см. и изсипваме в нея готовата шоколадова смес. Върху нея изсипваме оранжевата смес и с помощта на лъжица изсипваме на няколко места остатъка от шоколадовата смес, която сме отделили предварително. С клечка за зъби разбъркваме до постигане на мраморна шарка и печем в предвалително заграта на 180 градуса фурна около 35минути.
Изваждаме сладкиша, охлаждаме 5 минути и внимателно отваряме формата и го прехвърляме в тортена чиния. Нарязваме на порции, когато е изстинал напълно.
Наслаждавайте се и се отдайте безсъвестно на прегрешението!
Благодаря за тази чудесна рецепта на Петрина! Посетете страхотния и блог - всичките и рецепти са невероятни!
За съвестта всички се разбрахме :)
ОтговорИзтриванеА снимките са ти перфектни, нищо им няма ;)
Благодаря ти, Нелка!
Хубава седмица и повече разходки след тази консумация :)
Благодаря, Дани! Доста разходки ще трябвайт май:)) Хубава седмица и на теб!
ИзтриванеСъгласна съм с Дани - невероятни снимки, направо са лице в лице, а съвест нямаме, т.е. само да има кой да ни почерпи с този сладкиш. Сега. Ама няма.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели, Нели :) И добре си си дошла в блога :)
Благодаря, Пепи! Ако скоро организираш още една среща, че почерпя:))
ИзтриванеАа, случвало ми се е Нели, и чувството за прегрешение ме е яло, ама аз пак ям, ли ям. Особено шоколад! :)) Снимките са ти чудесни, изобщо не си рискувала, да знаеш! И сладкишът изглежда божествено вкусен, само за прегрешения! :) Успокоявам се единствено с мисълта, че нямам налична тиква, иначе още сутринта бих го спретнала и греха за развалената ми диета и приспаната съвест, щеше да ти тежи на съвестта :))
ОтговорИзтриванеСладка и лека нощ от мен!
Ирма, рецептата наистина е много сполучлива, така че действай при първа възможност. Пък после ще се срамуваме в ъгъла:))Спорен ден!
ИзтриванеВеликолепен е сладкиша ти,Нели,сочен и красив!
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден ти пожелавам!
Роси, мила , както винаги! Прекрасен ден и на теб!
ИзтриванеНелче ама толкова е апетитен и красив сладкиша ти ,че се залепих на монитора направо!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!
Прекрасен ден и прегръдки!
Благодаря, Зичка:))!
ИзтриванеСтрахотни снимки! А за тази лудост към сладкото - присъща е на много хора. :)) Сладкишът е фантастичен! Сърдечни поздрави и слънчев ден! :))
ОтговорИзтриванеДа, точно това е думата - лудост!:)) Хубав ден, Дани!
ИзтриванеНели, радам се, че се появи отново и мога да се наслаждавам на хубавите ти снимки и кулинарни хрумвания!
ОтговорИзтриванеА това, дето си го описала в началото е толкова познато усещане!
ПРекрасен, слънчев и усмихнат ден!
Много си мила, Бети! Благодаря ти!
ИзтриванеHayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Teşekkürler! Gerçekten lezzetli!
ИзтриванеУауууу, страхотна първа снимка! Все пак си скрила парченце :))
ОтговорИзтриванеОт снощи оцеляха две парченца и днес ги експлоатирах и ги карах да позират безпощадно, преди безмилостно да унищожим и тях:))
ИзтриванеИ аз като Пепчо установих,
Изтриванече тази снимка с ябълката снощи я нямаше :)
Явно влизаме за кой ли път :)))
Невероятно красиво изглежда! Толкова обичам комбинацията шоколад и тиква! Мерси за рецептата! А моята съвест си е съвсем чиста - сладкиши правя и ядем само уикенда (и без това през седмицата нямам време, , при това по много. Просто през седмицата храната е чиста и умерена, а и правим дълги разходки с кучето :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Наистина е чудесна комбинация! Поздрави!
ИзтриванеТи можеш да не си харесваш снимките, но знаеш аз колко ги харесвам. Дори съм влюбена във всяка една от тях - в изяществото, хармонията на цветовете, в стила им...обаче! Това тиквено разкошество непременно ще се прави - сигурна съм, че и вкъщи ще изчезне със скоростта на светлината, благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Много щедри похвали , Мариетка! Благодаря ти и хубава вечер!
ИзтриванеНели, снимките са разкошни! А аз обмислям варианта да прескоча до вас, но явно няма вече от тази вкусотия:)
ОтговорИзтриванеНяма, разбира се, но ти само кажи кога ще наминеш, за да спретна още един!:))
ИзтриванеСигурна съм, че е много вкусно, защото правя един чийзкейк с тиква и шоколад и е разкошен. Твоят сладкиш изглежда великолепно, освен красив и много ароматен! Чудесна рецепта и много красиви снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кенди!
ИзтриванеБожествен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еос!
ИзтриванеЕдва ли има някой, който да не прегрешава при нещо вкусно, а при това кулинарно изящество още повече! Правила съм чийзкейк с тиква и шоколад, така че ми е познат прекрасния вкус!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки! Поздравления!
Така е, Тилия! Благодаря!
ИзтриванеСнимките са си супер!Веднага си преписвам рецептата,че имам тиква в момента и търсех нещо бързо и ефектно.Благодаря ти за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня! Мисля, че резултатът ще ти хареса!
ИзтриванеОх, случвало ми се е и все с шоколадови истории се случва.:)
ОтговорИзтриванеСнимките са чудесни, както винаги:)
То и при нас така:)) Благодаря, Коки!
Изтриванекакво е сметанова ванилия? откъде се купува? течно ли е? може ли успешно да се замени с обикновена ванилия?
ОтговорИзтриванеПредвид това, че никой не е попитал за нея, предполагам, че всички коментирали преди мен знаят какво е това и им се намира под ръка.
Сметановата ванилия е течна ванилия с аромат на сметана. Може спокойно да се замени с обикновена ванилия. Не съм я срещала в магазинната мрежа, купувам я от разпространител на едро.
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеИ аз се присъединявам към въпроса за сметановата ванилия. Също така искам да попитам необходимо ли е тиквата предварително да се свари и след това да се пюрира?
Ани, да тиквата се сварява предварително и се пюрира, след което се смесва с останалите съставки. Успех!:))
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!
ОтговорИзтриванеКолкото пъти съм го хапвала този сладкиш, винаги има нещо объркано в рецептата, но винаги е страшно вкусен! Освен това ме накара да захаресам канела. :)
Вярвам ви за това с канелата. Моят брат не обича канела, но в този сладкиш се сдобрява с нея :)
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванесладкишът ви изглежда невероятно и съм сигурна, че на вкус ще е още по-успешен! И снимките са топ!
Имам два въпроса към рецептата:
1. какъв сорт тиква е подходящ (вие какъв използвахте)?
2. какво е сметанова ванилия?
Благодаря ви предварително за отговора!
Поздрави от Лора
Здравей, Лора! Благодаря за хубавите думи. Тиквата, която използвам е сорт "цигулка"(не знам как е официалното и наименование. На вид е дълга и тънка с форма на цигулка. Ползвала съм и кръгла обикновена тиква - също е много вкусно. Сметанова ванилия е течен ванилов екстракт с аромат на сметана. Ако не успеете да намерите такъв, успешно можете да ползвате и обикновена ванилия или ванилов екстракт. Успех и да ви е сладко! :)
Изтриване