понеделник, 8 октомври 2012 г.

Мраморен шоколадово-тиквен брауниз



Случвало ли ви се е да вкусите от нещо и толкова да ви хареса, че да не можете да се спрете докато не изядете всичко. И да си отрежете после още едно парче. И така в този ред.... Да, много е лошо, знам. Нездравословно, признак на лакомия и изветряло възпитание. Срам! Особено, ако предварително сте наясно с броя на погълнатите калории! Ей с такъв един обект искам да ви запозная днес. Така де, да не съм сама в прегрешенията!
 Мислех да пусна публикацията утре, за да имам възможност да направя прилични снимки на дневна светлина, но обектът просто изчезваше със скоростта на светлината, така че реших да рискувам с качеството на снимките.




За шоколадовия слой:

3/4 ч.чаша меко масло на стайна температура
1 ч.чаша захар
2 яйца
1/2 ч.чаша брашно
1 ч.л. ванилия
1/2 ч.лъжица канела
1/4 ч.лъжица сол
1/3 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.чаша какао

За тиквената смес:


1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар
170гр. обикновено крема сирене
2 препълнени с.л. брашно,
2/3 ч.чаша сварена пюрирана тиква
1 ч.л.  ванилия
1/4 ч.л.  канела




Начин на приготвяне:

Пресяваме и смесваме сухите съставки за шоколадовия слой - брашното, канелата, солта, бакпулвера, какаото. В друг съд разбиваме маслото, захарта, яйцата едно по едно и накрая ванилията . Прибавяме сухите съставки и разбъркваме добре до хомогенна смес, от която отделяме 3-4 с.л., които ще използваме за мраморния ефект.
С миксер или най-добре в кухненски робот разбиваме на крем съставките за тиквената смес.
Намасляваме и посипваме с брашно тортена форма с диаметър 23см. и изсипваме в нея готовата шоколадова смес. Върху нея изсипваме оранжевата смес и с помощта на лъжица изсипваме на няколко места остатъка от шоколадовата смес, която сме отделили предварително. С клечка за зъби разбъркваме до постигане на мраморна шарка и печем в предвалително заграта на 180 градуса фурна около 35минути.
Изваждаме сладкиша, охлаждаме 5 минути и внимателно отваряме формата и го прехвърляме в тортена чиния. Нарязваме на порции, когато е изстинал напълно.
Наслаждавайте се и се отдайте безсъвестно на прегрешението!






Пожелавам ви вкусна и умиротворяваща есен!

Благодаря за тази чудесна рецепта на Петрина! Посетете страхотния и блог - всичките и рецепти са невероятни!

43 коментара:

  1. За съвестта всички се разбрахме :)
    А снимките са ти перфектни, нищо им няма ;)
    Благодаря ти, Нелка!
    Хубава седмица и повече разходки след тази консумация :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Доста разходки ще трябвайт май:)) Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Съгласна съм с Дани - невероятни снимки, направо са лице в лице, а съвест нямаме, т.е. само да има кой да ни почерпи с този сладкиш. Сега. Ама няма.
    Благодаря, че сподели, Нели :) И добре си си дошла в блога :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! Ако скоро организираш още една среща, че почерпя:))

      Изтриване
  3. Аа, случвало ми се е Нели, и чувството за прегрешение ме е яло, ама аз пак ям, ли ям. Особено шоколад! :)) Снимките са ти чудесни, изобщо не си рискувала, да знаеш! И сладкишът изглежда божествено вкусен, само за прегрешения! :) Успокоявам се единствено с мисълта, че нямам налична тиква, иначе още сутринта бих го спретнала и греха за развалената ми диета и приспаната съвест, щеше да ти тежи на съвестта :))
    Сладка и лека нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, рецептата наистина е много сполучлива, така че действай при първа възможност. Пък после ще се срамуваме в ъгъла:))Спорен ден!

      Изтриване
  4. Великолепен е сладкиша ти,Нели,сочен и красив!
    Прекрасен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, мила , както винаги! Прекрасен ден и на теб!

      Изтриване
  5. Нелче ама толкова е апетитен и красив сладкиша ти ,че се залепих на монитора направо!
    Страхотна рецепта!
    Прекрасен ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни снимки! А за тази лудост към сладкото - присъща е на много хора. :)) Сладкишът е фантастичен! Сърдечни поздрави и слънчев ден! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно това е думата - лудост!:)) Хубав ден, Дани!

      Изтриване
  7. Нели, радам се, че се появи отново и мога да се наслаждавам на хубавите ти снимки и кулинарни хрумвания!
    А това, дето си го описала в началото е толкова познато усещане!
    ПРекрасен, слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Hayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  9. Уауууу, страхотна първа снимка! Все пак си скрила парченце :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От снощи оцеляха две парченца и днес ги експлоатирах и ги карах да позират безпощадно, преди безмилостно да унищожим и тях:))

      Изтриване
    2. И аз като Пепчо установих,
      че тази снимка с ябълката снощи я нямаше :)
      Явно влизаме за кой ли път :)))

      Изтриване
  10. Невероятно красиво изглежда! Толкова обичам комбинацията шоколад и тиква! Мерси за рецептата! А моята съвест си е съвсем чиста - сладкиши правя и ядем само уикенда (и без това през седмицата нямам време, , при това по много. Просто през седмицата храната е чиста и умерена, а и правим дълги разходки с кучето :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина е чудесна комбинация! Поздрави!

      Изтриване
  11. Ти можеш да не си харесваш снимките, но знаеш аз колко ги харесвам. Дори съм влюбена във всяка една от тях - в изяществото, хармонията на цветовете, в стила им...обаче! Това тиквено разкошество непременно ще се прави - сигурна съм, че и вкъщи ще изчезне със скоростта на светлината, благодаря за споделената рецепта!
    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много щедри похвали , Мариетка! Благодаря ти и хубава вечер!

      Изтриване
  12. Нели, снимките са разкошни! А аз обмислям варианта да прескоча до вас, но явно няма вече от тази вкусотия:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма, разбира се, но ти само кажи кога ще наминеш, за да спретна още един!:))

      Изтриване
  13. Сигурна съм, че е много вкусно, защото правя един чийзкейк с тиква и шоколад и е разкошен. Твоят сладкиш изглежда великолепно, освен красив и много ароматен! Чудесна рецепта и много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  14. Едва ли има някой, който да не прегрешава при нещо вкусно, а при това кулинарно изящество още повече! Правила съм чийзкейк с тиква и шоколад, така че ми е познат прекрасния вкус!
    Чудесни снимки! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Снимките са си супер!Веднага си преписвам рецептата,че имам тиква в момента и търсех нещо бързо и ефектно.Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Мисля, че резултатът ще ти хареса!

      Изтриване
  16. Ох, случвало ми се е и все с шоколадови истории се случва.:)
    Снимките са чудесни, както винаги:)

    ОтговорИзтриване
  17. какво е сметанова ванилия? откъде се купува? течно ли е? може ли успешно да се замени с обикновена ванилия?
    Предвид това, че никой не е попитал за нея, предполагам, че всички коментирали преди мен знаят какво е това и им се намира под ръка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сметановата ванилия е течна ванилия с аромат на сметана. Може спокойно да се замени с обикновена ванилия. Не съм я срещала в магазинната мрежа, купувам я от разпространител на едро.

      Изтриване
  18. Здравейте,

    И аз се присъединявам към въпроса за сметановата ванилия. Също така искам да попитам необходимо ли е тиквата предварително да се свари и след това да се пюрира?

    ОтговорИзтриване
  19. Ани, да тиквата се сварява предварително и се пюрира, след което се смесва с останалите съставки. Успех!:))

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотна рецепта!
    Колкото пъти съм го хапвала този сладкиш, винаги има нещо объркано в рецептата, но винаги е страшно вкусен! Освен това ме накара да захаресам канела. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярвам ви за това с канелата. Моят брат не обича канела, но в този сладкиш се сдобрява с нея :)

      Изтриване
  21. Здравейте,

    сладкишът ви изглежда невероятно и съм сигурна, че на вкус ще е още по-успешен! И снимките са топ!
    Имам два въпроса към рецептата:
    1. какъв сорт тиква е подходящ (вие какъв използвахте)?
    2. какво е сметанова ванилия?

    Благодаря ви предварително за отговора!
    Поздрави от Лора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лора! Благодаря за хубавите думи. Тиквата, която използвам е сорт "цигулка"(не знам как е официалното и наименование. На вид е дълга и тънка с форма на цигулка. Ползвала съм и кръгла обикновена тиква - също е много вкусно. Сметанова ванилия е течен ванилов екстракт с аромат на сметана. Ако не успеете да намерите такъв, успешно можете да ползвате и обикновена ванилия или ванилов екстракт. Успех и да ви е сладко! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...