Случвало ли ви се е да вкусите от нещо и толкова да ви хареса, че да не можете да се спрете докато не изядете всичко. И да си отрежете после още едно парче. И така в този ред.... Да, много е лошо, знам. Нездравословно, признак на лакомия и изветряло възпитание. Срам! Особено, ако предварително сте наясно с броя на погълнатите калории! Ей с такъв един обект искам да ви запозная днес. Така де, да не съм сама в прегрешенията!
Мислех да пусна публикацията утре, за да имам възможност да направя прилични снимки на дневна светлина, но обектът просто изчезваше със скоростта на светлината, така че реших да рискувам с качеството на снимките.
За шоколадовия слой:
3/4 ч.чаша меко масло на стайна температура
1 ч.чаша захар
2 яйца
1/2 ч.чаша брашно1 ч.л. ванилия
1/2 ч.лъжица канела
1/4 ч.лъжица сол
1/3 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.чаша какао
За тиквената смес:
1/2 ч.ч. кафява захар
170гр. обикновено крема сирене
2 препълнени с.л. брашно,
2/3 ч.чаша сварена пюрирана тиква
1 ч.л. ванилия
1/4 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Пресяваме и смесваме сухите съставки за шоколадовия слой - брашното, канелата, солта, бакпулвера, какаото. В друг съд разбиваме маслото, захарта, яйцата едно по едно и накрая ванилията . Прибавяме сухите съставки и разбъркваме добре до хомогенна смес, от която отделяме 3-4 с.л., които ще използваме за мраморния ефект.
С миксер или най-добре в кухненски робот разбиваме на крем съставките за тиквената смес.
Намасляваме и посипваме с брашно тортена форма с диаметър 23см. и изсипваме в нея готовата шоколадова смес. Върху нея изсипваме оранжевата смес и с помощта на лъжица изсипваме на няколко места остатъка от шоколадовата смес, която сме отделили предварително. С клечка за зъби разбъркваме до постигане на мраморна шарка и печем в предвалително заграта на 180 градуса фурна около 35минути.
Изваждаме сладкиша, охлаждаме 5 минути и внимателно отваряме формата и го прехвърляме в тортена чиния. Нарязваме на порции, когато е изстинал напълно.
Наслаждавайте се и се отдайте безсъвестно на прегрешението!
Благодаря за тази чудесна рецепта на Петрина! Посетете страхотния и блог - всичките и рецепти са невероятни!
За съвестта всички се разбрахме :)
ОтговорИзтриванеА снимките са ти перфектни, нищо им няма ;)
Благодаря ти, Нелка!
Хубава седмица и повече разходки след тази консумация :)
Благодаря, Дани! Доста разходки ще трябвайт май:)) Хубава седмица и на теб!
ИзтриванеСъгласна съм с Дани - невероятни снимки, направо са лице в лице, а съвест нямаме, т.е. само да има кой да ни почерпи с този сладкиш. Сега. Ама няма.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели, Нели :) И добре си си дошла в блога :)
Благодаря, Пепи! Ако скоро организираш още една среща, че почерпя:))
ИзтриванеАа, случвало ми се е Нели, и чувството за прегрешение ме е яло, ама аз пак ям, ли ям. Особено шоколад! :)) Снимките са ти чудесни, изобщо не си рискувала, да знаеш! И сладкишът изглежда божествено вкусен, само за прегрешения! :) Успокоявам се единствено с мисълта, че нямам налична тиква, иначе още сутринта бих го спретнала и греха за развалената ми диета и приспаната съвест, щеше да ти тежи на съвестта :))
ОтговорИзтриванеСладка и лека нощ от мен!
Ирма, рецептата наистина е много сполучлива, така че действай при първа възможност. Пък после ще се срамуваме в ъгъла:))Спорен ден!
ИзтриванеВеликолепен е сладкиша ти,Нели,сочен и красив!
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден ти пожелавам!
Роси, мила , както винаги! Прекрасен ден и на теб!
ИзтриванеНелче ама толкова е апетитен и красив сладкиша ти ,че се залепих на монитора направо!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!
Прекрасен ден и прегръдки!
Благодаря, Зичка:))!
ИзтриванеСтрахотни снимки! А за тази лудост към сладкото - присъща е на много хора. :)) Сладкишът е фантастичен! Сърдечни поздрави и слънчев ден! :))
ОтговорИзтриванеДа, точно това е думата - лудост!:)) Хубав ден, Дани!
ИзтриванеНели, радам се, че се появи отново и мога да се наслаждавам на хубавите ти снимки и кулинарни хрумвания!
ОтговорИзтриванеА това, дето си го описала в началото е толкова познато усещане!
ПРекрасен, слънчев и усмихнат ден!
Много си мила, Бети! Благодаря ти!
ИзтриванеУауууу, страхотна първа снимка! Все пак си скрила парченце :))
ОтговорИзтриванеОт снощи оцеляха две парченца и днес ги експлоатирах и ги карах да позират безпощадно, преди безмилостно да унищожим и тях:))
ИзтриванеИ аз като Пепчо установих,
Изтриванече тази снимка с ябълката снощи я нямаше :)
Явно влизаме за кой ли път :)))
Teşekkürler! Gerçekten lezzetli!
ОтговорИзтриванеНевероятно красиво изглежда! Толкова обичам комбинацията шоколад и тиква! Мерси за рецептата! А моята съвест си е съвсем чиста - сладкиши правя и ядем само уикенда (и без това през седмицата нямам време, , при това по много. Просто през седмицата храната е чиста и умерена, а и правим дълги разходки с кучето :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Наистина е чудесна комбинация! Поздрави!
ИзтриванеТи можеш да не си харесваш снимките, но знаеш аз колко ги харесвам. Дори съм влюбена във всяка една от тях - в изяществото, хармонията на цветовете, в стила им...обаче! Това тиквено разкошество непременно ще се прави - сигурна съм, че и вкъщи ще изчезне със скоростта на светлината, благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Много щедри похвали , Мариетка! Благодаря ти и хубава вечер!
ИзтриванеНели, снимките са разкошни! А аз обмислям варианта да прескоча до вас, но явно няма вече от тази вкусотия:)
ОтговорИзтриванеНяма, разбира се, но ти само кажи кога ще наминеш, за да спретна още един!:))
ИзтриванеСигурна съм, че е много вкусно, защото правя един чийзкейк с тиква и шоколад и е разкошен. Твоят сладкиш изглежда великолепно, освен красив и много ароматен! Чудесна рецепта и много красиви снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кенди!
ИзтриванеБожествен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еос!
ИзтриванеЕдва ли има някой, който да не прегрешава при нещо вкусно, а при това кулинарно изящество още повече! Правила съм чийзкейк с тиква и шоколад, така че ми е познат прекрасния вкус!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки! Поздравления!
Така е, Тилия! Благодаря!
ИзтриванеСнимките са си супер!Веднага си преписвам рецептата,че имам тиква в момента и търсех нещо бързо и ефектно.Благодаря ти за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня! Мисля, че резултатът ще ти хареса!
ИзтриванеОх, случвало ми се е и все с шоколадови истории се случва.:)
ОтговорИзтриванеСнимките са чудесни, както винаги:)
То и при нас така:)) Благодаря, Коки!
Изтриванекакво е сметанова ванилия? откъде се купува? течно ли е? може ли успешно да се замени с обикновена ванилия?
ОтговорИзтриванеПредвид това, че никой не е попитал за нея, предполагам, че всички коментирали преди мен знаят какво е това и им се намира под ръка.
Сметановата ванилия е течна ванилия с аромат на сметана. Може спокойно да се замени с обикновена ванилия. Не съм я срещала в магазинната мрежа, купувам я от разпространител на едро.
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеИ аз се присъединявам към въпроса за сметановата ванилия. Също така искам да попитам необходимо ли е тиквата предварително да се свари и след това да се пюрира?
Ани, да тиквата се сварява предварително и се пюрира, след което се смесва с останалите съставки. Успех!:))
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!
ОтговорИзтриванеКолкото пъти съм го хапвала този сладкиш, винаги има нещо объркано в рецептата, но винаги е страшно вкусен! Освен това ме накара да захаресам канела. :)
Вярвам ви за това с канелата. Моят брат не обича канела, но в този сладкиш се сдобрява с нея :)
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванесладкишът ви изглежда невероятно и съм сигурна, че на вкус ще е още по-успешен! И снимките са топ!
Имам два въпроса към рецептата:
1. какъв сорт тиква е подходящ (вие какъв използвахте)?
2. какво е сметанова ванилия?
Благодаря ви предварително за отговора!
Поздрави от Лора
Здравей, Лора! Благодаря за хубавите думи. Тиквата, която използвам е сорт "цигулка"(не знам как е официалното и наименование. На вид е дълга и тънка с форма на цигулка. Ползвала съм и кръгла обикновена тиква - също е много вкусно. Сметанова ванилия е течен ванилов екстракт с аромат на сметана. Ако не успеете да намерите такъв, успешно можете да ползвате и обикновена ванилия или ванилов екстракт. Успех и да ви е сладко! :)
Изтриване