"Есента и виното са близки......"
Павел Матев
Днес у дома ухае на есен, на сладко вино и на канела. Ухае на спомени, на детство и ябълки!
Обичам това ухание! То изпълва дома ми всеки път, когато приготвям вкусния десерт, с който ще ви запозная след малко!
Необходими продукти за 4-5 порции:
За крема:
5-6 ябълки, обелени и нарязани на четвъртинки
50 мл. сладко десертно вино (марсала, порто)
200мл. вода
1 пръчка канела
70 - 80-90 гр. захар (зависи от сорта на ябълките) според вкуса
2 пълни с.л. царевично нишесте
500мл. прясно мляко
100мл. сладкарска сметана
канела
За подложката:
4-5 шоколадови бисквити ("Закуска","Еверест")
1к.ч. силно еспресо, подсладено и овкусено с 2с.л. бърбън или ароматен алкохол
В тенджерка сложете обелените парченца ябълки, залейте ги с виното, водата и захарта и прибавете пръчката канела. Сварете ги за около 20 мин. на бавен огън. Охладете. Отстранете пръчката канела и пасирайте.
Сварете крем от прясното мляко и предварително разтвореното в студена част от него нишесте. В момента на завиране добавете ябълковото пюре и разбъркайте добре до хомогенна смес.
Охладете я при постоянно разбъркване, за да не хваща коричка.
Подгответе подходящи чаши и натрошете на дъното им на едри парчета шоколадовите бисквити. Полейте с кафето и разпределете ябълковия крем върху пияните бисквити.
Разбийте сладкарската сметана на гъст крем и с помощта на шприц украсете отгоре. Поръсете с малко канела.
Охладете за около час-два и поднесете.
Насладете се на страхотната комбинация от вкусове!
Павел Матев
Днес у дома ухае на есен, на сладко вино и на канела. Ухае на спомени, на детство и ябълки!
Обичам това ухание! То изпълва дома ми всеки път, когато приготвям вкусния десерт, с който ще ви запозная след малко!
Необходими продукти за 4-5 порции:
За крема:
5-6 ябълки, обелени и нарязани на четвъртинки
50 мл. сладко десертно вино (марсала, порто)
200мл. вода
1 пръчка канела
70 - 80-90 гр. захар (зависи от сорта на ябълките) според вкуса
2 пълни с.л. царевично нишесте
500мл. прясно мляко
100мл. сладкарска сметана
канела
За подложката:
4-5 шоколадови бисквити ("Закуска","Еверест")
1к.ч. силно еспресо, подсладено и овкусено с 2с.л. бърбън или ароматен алкохол
В тенджерка сложете обелените парченца ябълки, залейте ги с виното, водата и захарта и прибавете пръчката канела. Сварете ги за около 20 мин. на бавен огън. Охладете. Отстранете пръчката канела и пасирайте.
Сварете крем от прясното мляко и предварително разтвореното в студена част от него нишесте. В момента на завиране добавете ябълковото пюре и разбъркайте добре до хомогенна смес.
Охладете я при постоянно разбъркване, за да не хваща коричка.
Подгответе подходящи чаши и натрошете на дъното им на едри парчета шоколадовите бисквити. Полейте с кафето и разпределете ябълковия крем върху пияните бисквити.
Разбийте сладкарската сметана на гъст крем и с помощта на шприц украсете отгоре. Поръсете с малко канела.
Охладете за около час-два и поднесете.
Насладете се на страхотната комбинация от вкусове!
Нелка, липсва само червената точка със забранената възраст :)
ОтговорИзтриванеУхае чудесно!
Прегръдка и хубаво настроение!
Изглежда великолепно! Слънчев уикенд! :)
ОтговорИзтриванеКато прочетох заглавието на рецептата първата мисъл ми беше "Защо пък за възрастни?! Ябълков крем е подходящ за всички!" След като видях съставките, вече ми беше ясно :)
ОтговорИзтриванеНели, прекрасна идея и изглежда изкушаващо!
Приятен ден и прекрасни почивни дни!
По-вкусно и красиво здраве му кажи!Изключително добро и адски апетитно десертче,Нелка!Много ми харесва!
ОтговорИзтриванеС пожелание за релаксиращ уикенд!
Прекрасно! Красота и аромат, прекрасен уикенд!
ОтговорИзтриванеЕх, с удоволствие ще си хапна кремче:) Много красиви снимки:)
ОтговорИзтриванеОхоо, страхотно е! И както имам ябълки... скоро ще изпратя децата на село ;)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Много,много интересно,вкусно,леко и ароматно!Поздравления!
ОтговорИзтриванеДани, Dani, Тилия, Роси, Ева, Кокона, Елти, Таня, благодаря ви! Кремът наистина е много ароматен и вкусен, а и се приготвя бързо! Хубави почивни дни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасен десерт, гледах го и във фейсбук, Нели! Представям си как ухае!Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта! Обожавам всичко с ябълки и няма да я пропусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Благодаря, Краси! Дано ви хареса!
ИзтриванеРазкош! Снимките са толкова топли и нежни, поздравления! И благодаря за идеята - толкова много ябълки има тази година, но повечето - по-дребни, червиви, децата им се мръщят, но така ще си ги хапваме и няма да се похабят...
ОтговорИзтриванеХубава и уютна неделя, мила!
И при нас е така, затова проблемните ябълки винаги ги влагам в подобни десерти!Спорна седмица, Мариетка!
ИзтриванеЕ как да не дадеш на детето от този разкош? Грехота е направо! Фантастичен крем!
ОтговорИзтриванеЙоли, ами те, горките, нали си нямат ензим за разграждане на алкохола, ще почакат до подходяща възраст.:)) Благодаря!
ИзтриванеРазкошни, въздействащи снимки - как да устоиш?! :)
ОтговорИзтриванеТази вечер, Нели ще опитаме кремчето и утре ще докладвам. Мами ме от няколко дни, откакто го видях в групата, та днес вече се кандардисах :))
Лека вечер!
Благодаря, Ирма! Надявам се да ви хареса! Чакам отзиви!
ИзтриванеКакво ли не бих дала точно сега за едно такова ябълково изкушение....;)
ОтговорИзтриванеНевероятно красиво е всичко!
Мъхче, помисли си добре какво ще дадеш и може да имаме сделка:))
Изтриване