сряда, 10 октомври 2012 г.

Крем супа от тиква с песто от салвия

" Хей, иде вятър, иде..."
Спомняте ли си този рефрен от  песента на ФСБ?  Велика група! Страхотни и стойностни песни. Невероятни текстове. Особено на Калин Донков...
 И така носталгично настроена, на фона на тази убийствено яка песен, прекрачила прага на есента и потръпваща още от вчерашния вятър, искам да ви предложа една сгряваща есенна крем супа от тиква, която, уверявам ви, е и невероятно вкусна. Истинска храна за душата!



 Тази крем супа от тиква винаги правя в по-малки количества, защото у дома има заклети традиционалисти, които упорито отказват да приемат тиквата, освен в сладките и приложения. Тяхна си работа! Те губят!
Затова днешната рецепта е в количество,  достатъчно точно за 3 порции.

Необходими продукти:

300 гр. сварена и пюрирана тиква
1 морков
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1/4 - 1/2 к.л. индийско орехче
1/2 к.л. сух джинджифил
сол
3-4 с.л. зехтин
микс от пипери (черен, зелен, розов)
30 мл. готварска сметана
150 мл прясно мляко
200мл вода (зеленчуков или пилешки бульон)


За пестото от салвия:

30-35 листа от прясна салвия
40 гр леко запечени орехови ядки
50мл зехтин, може и повече
3 големи скилидки чесън
1-2 к.л. сол
30 гр пармезан, който обаче може да се пропусне, ако го настържете и запечете върху крутоните






Начин на приготвяне:

Задушаваме в зехтина с малко вода и бульон ситно нарязаните морков, лук и чесъна до омекване, като периодично прибавяме по малко течност, за да избегнем запържването. Когато зеленчуците омекнат, добавяме към тях тиквеното пюре, млякото, останалата вода (бульон), солта, подправките,  сметаната и пасираме.
Пасирането може да стане и с прехвърляне в кухненски робот.
Варим крем супата от тиква още 5-6 минути за спойка на съставките и пълно овкусяване.
През това време приготвяме с пасатор пестото от салвия, като смесваме всички продукти.
Поднасям супата от тиква  с пармезанови чеснови крутони, 1 ч.л. песто от салвия и малко сметана за украса.


Пригответе крутоните като нарежете две-три филии по-сух хляб на малки кубчета. В тавичка върху хартия за печене изсипете 3-4 с.л. зехтин, 1 к.л.  сух чесън, щипка риган или чубрица ималко настърган пармезан(може и без него).  Разбъркайте добре зехтина с подправките и прибавете кубчетата хляб. Отново разбъркайте добре, за да поемат равномерно от мазнината. Изпечете ги на 200градуса за съвсем кратко време в предварително загрята  фурна на програма с вентилатор или грил. Внимавайте, защото изгарят бързо, стават готови за 4-5 мин.. Разбъркайте поне един път.

У дома и малки, и големи спазват при тази крем супа правилото на доброто дете, което послушно си изяжда всичко!


Пестото от салвия е изключително подходящо и за картофена крем супа, както и за гарниране на различни видове паста! Може да го съхранявате до една седмица в хладилник или да го замразите за 6 месеца!




Надявам се рецептата за крем супа от тиква да се хареса и във вашите домове и да сгрява стомахчетата ви през студените есенни и зимни дни!

21 коментара:

  1. Красиви снимки, топли и слънчеви! Супата изглежда фантастично и съм убедена, че много ще ми хареса! Хубав и усмихнат ден, Гуинет! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Много атрактивна супичка!
    И вкъщи всички са традиционалисти, освен ме, но ще опитаме :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни снимки и много вкусна супичка, Нели! Ама доброто дете си облизва със залче накрая купичката ;)
    Усмихнат и ползотворен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, какво да прави модерното дете като вместо залчета му дават крутони:))

      Изтриване
  4. Изглежда невероятно тази супичка! Още не съм опитвала, но май е време да и направя път в кухнята:)
    Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно изглежда.. примамва ме пестото от салвия и крутончетата :)

    ОтговорИзтриване
  6. Тиква и салвия е страхотна комбинация :)

    ОтговорИзтриване
  7. Нели ,ама как могат да не харесват такава изкушаваща супа? Страхотно изглежда и много апетитна!
    Хубава вечер и те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова е слънчева супата ти,Нели,че сгрява само като я съзерцавам!Страхотен колорит и красиво поднесена!Пропускайки салвията като не любима бих й се насладила и аз с удоволствие,но и у дома бих била единствена желаеща :) .
    Ако прикрия тиквата под лоното на морков и картоф имам по-голям шанс да не я усетят :) .
    Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила, Роси! Както винаги и сега си много изобретателна и креативна, особено в стратегията с прикриването! Благодаря ти за хубавите думи! Съжалявам, че не можахме да се срещнем!

      Изтриване
  9. И аз като послушните деца бих излапала цялата купичка, а пък понеже съм и от добрите ще поискам и допълнително!:)Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  10. При толкова много тикви през миналите години, никога не ми е минавала мисълта за супа ! Но така изкушаващо изглежда, че ще се пробвам. Пък и последната снимка е много добро доказателтво! Нели, тук удари в десятката!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Тилия, малко нетипична рецепта за нашите географски ширини е това, но пък много вкусна! Поздрави!

      Изтриване
  11. This looks so awesome. I love the photography too. I featured it on my Friday Five over @Feed Your Soul. here is the link - http://chefpeterskitchen.blogspot.com/2012/10/friday-five_12.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Peter, thank you for the nomination. Your blog is very interesting and entertaining. Good luck and inspiration!

      Изтриване
  12. Страхотно предложение :) Снимките са прекрасни.


    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Супата е великолепна,аз също я правя,но с пестото е друго нещо.Успехи.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...