четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Гратен с картофи, червена ряпа и пармезан

Здравейте, приятели!
След доста дълго отсъствие се завръщам в родните блогърски среди с една семпла, но много вкусна рецепта, изключително актуална за есенния сезон.
Обичам есента, тя ме зарежда със спокойствие и ми носи усещане за хармония. Дори когато ми се струва, че съм я загубила завинаги.


Обичам ласкавите есенни лъчи на слънцето, примигващите под слънчевите милувки с оранжевите си клепки листа,


яркото пиршество от греещи топли цветове


смълчаните паркове, които само засилват усещането, че "иде време за горест"





 спокойната меланхолия, която пропълзява във всяка моя клетка.
 И не е случайно, че събрах сили и желание да се завърна на моето си местенце тук точно в сърцето на есента.
Вдъхнових се за тази рецепта от Танита, която пък я открила в друг чудесен блог. Аз я интерпретирах по мой вкус и потвърждавам, че резултатът е наистина много вкусен. Включването на червената ряпа в рецептата бе предизвикателство за мен, защото досега не бях използвала този зеленчук в рецепти, освен в есенна салата с моркови и зеле. Крайният резултат ни изненада много приятно - деликатен  вкус и  приятна консистенция.

 
Ето ги и необходимите продукти:
 
 
1 кг. картофи, обелени и нарязани на тънки шайби с дебелина 3-4 мм.
220 гр. червена ряпа, нарязана също на тънки шайби
1 оранжева или червена чушка на шайби
1 голяма глава лук, нарязан на шайби
50 гр едро настърган пармезан
70 гр едро настърган кашкавал
1ч.ч прясно мляко
1ч.ч. готварска сметан
12 малки листа салвия(градински чай)
сол, микс от пипери(черен, зелен и розов)
 
Намазваме с масло тавичка за печене с размери  23/30см и в нея редим зеленчуците керемидообразно със застъпване, като целта е да се откроят симетрично цветните редове с ряпата и чушката и зеленчуците да застанат почти изправени в тавичката. Между тях вмъкваме на места нарязаната ситно салвия и настъргания пармезан.
Кипваме млякото, сметаната, солта и пиперите до разтварянето на солта и заливаме подредените зеленчуци. Отгоре поръсваме с кашкавал. Печем 50 минути отначало на 200 градуса, после на 180.
 
 

 
Сервираме със студено бяло вино или бира.
Хубава, спокойна и хармонична есен пожелавам на всички!


 

28 коментара:

  1. Невероятни снимки! Наистина са храна за душата! А огретенчето звучи много вкусно :)

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Добре се завърнала мила Гуинет липсваше ми наистина.
    Страхотна публикация невероятни снимки и прекрасен гратен.
    Прегръщам те ,и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно и дългоочаквано завръщане! Снимките са изключително зареждащи, а предложението със златистите картофки - направо фантастично! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Гуинет, вече ти писах че ми липсваше!
    И да се заредиш с много сили и енергия през тази прекрасна есен!
    Предложението ти е чудесно!
    Прегръдка и хубави, слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Мили момичета, благодаря ви за хубавите думи и топлото посрещане! Голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Нели,най-после!
    Ааааа,така няма да се разберем,много дълго ни изобстави и мисля,че на всички им липсваше,особено с тези невероятно красиви фотоси!Без да отбирам много професионално,но снимките на природата са съвършени...какви цветове само,прехласнах се!
    Много подхождат и на ястието ти-топло,уханно и вкусно!
    Надявам се да изкараме заедно зимата,нали? :)
    Пожелавам усмихнато утре и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Роси! Благодаря ти за мотивиращата емоция! И аз се надявам:)) Хубав петък!

      Изтриване
  7. "Хванала" си красивите цветове на есента в тези снимки. Приятно настроение носят :-) И гратенът ми хареса, ще го опитам.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. Интересен гратен с добавка на ряпа! Нещо нетрадиционно и изглеждащо много вкусно.
    А есенните снимки са невероятни! Просто нямам думи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Много красиви есенни снимки! И рецептата звучи доста примамливо! Поздрави и нека е усмихнат денят ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Дени, Тилия, Елти, радвам се, че есенните ми снимки ви харесват! Благодаря ви за хубавите думи! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  11. Такава топлота лъха от цялата публикация.Страхотно ми хареса Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  12. Добре си си завърнала в блог пространството, Гуинет :)
    Рецептата е много интересна, а снимките са наистина приказни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря за милото посрещане! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  13. Какви красиви есенни снимки, отначало помислих, че са картини! Толкова са... Великолепни!!! Рецептата също е вкусна, изобщо цялата публикация е невероятна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кенди, приятно ми стана, че оценяваш по този начин снимките, макар че има какво да се желае! Благодаря ти!

      Изтриване
  14. Страхотно, липсваше на пространството! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, надявам се отсега нататък разделите да не са толкова дълги!:))

      Изтриване
  15. Много красиви снимки и вкусно предложение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Дианка! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  16. Гуинет,
    тази есен, дето я има в снимките ти, още я няма около нас;) Но с нетърпение я чакам, както чаках и ти да се появиш отново.
    Рецептата е шарена и звучи много вкусно!
    Хубава есен ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Мъхче! Това са есенни снимки от минали години, с които исках да илюстрирам тази есенна рецепта, защото според мен носят очарованието на сезона в пълната му сила! Ще се потопим в тази пищност след дни! Хубава есен и на теб!

      Изтриване
  17. Интересно! Аз пък червена ряпа не съм виждала. Само бяла и черна:) Трябва да опитам:) И аз само в салати съм я хапвала, но явно има и други приложения:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересен и успешен експеримент бе това с ряпата. Пробвай, сигурна съм, че ще ти допадне:))

      Изтриване
  18. Нели, гратенът е чудесен, днес го приготвих. Червената ряпа я заместих с едно нещо наречено beetroot, което мисля, че се превежда като цвекло, това което боядисва всичко в лилаво :-) и се получи много вкусно.
    Поздрави и мерси за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, изпитвам удовлетворение всеки път, когато някой споделя, че рецептата му е харесала. Да, ти си използвала червено цвекло, което е интересна идея. Благодаря за обратната връзка! Поздрави!

      Изтриване
  19. Нямаше ме седмица и съм пропуснала тази красота!
    Прекрасни снимки, изпълнени със спокойствие и топлина! Много красиви, Нели! И много истински! Да ти кажа попадам на фотографски блогове, в които пейзажите са толкова изпъстрени с цветове, че се чудя колко от това е истинско и колко е обработено. Ясно, че без обработка не става, но според мен :) се прекалява. Някъде. Тук при теб всичко е истинско, също както и гратена :) съм убедена, че е вкусен. А не нагласен за снимка :)
    Абе отплеснах се.
    Поздрави сърдечни и хубава нова седмица, Нели!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...