Честит вторник, приятели! Днес имам да си честитя и още нещо - моят блог става на една годинка! Пу, пу, пу, да не му е уроки!
Честно да си призная, не очаквах да проявя такова постоянство. И въпреки, че натурата ми е предразположена към разни равносметки, днес няма да отчитам цифри, статистики и да правя мастити изводи. Съпругът ми направи с едно изречение най-точната оценка - "Жена, това всичкото ние ли сме го изяли:)) Но това е само едната страна на нещата.
Защото нищо нямаше да е същото, ако вас ви нямаше.
Искам само да ви благодаря. На всички вас, които намирахте време, желание и потребност да наминете на моето местенце, да хвърлите по едно око, да се доверите на някоя рецепта, да съпреживеете някои от моите емоции и да оставите добра дума. Благодаря ви за подкрепата, за коментарите, за отделеното време.
Вече имам отговор на съмненията си дали има смисъл това, с което се захванах преди година почти на шега. Вие сте причината, стимулът и удовлетворението. Радвам се, че ви има и искам да споделя този ден с вас.
И на рожден ден, като на рожден ден. Не може без торта.
И по какъвто и начин да ви прозвучи, аз направих тази торта за вас (въпреки, че ще бъде изядена от домашните ми любимци) и искрено се надявам някой ден да имам възможност да ви почерпя не само виртуално.
Не знам за вас, но за мен комбинацията от малини и шоколад е неустоима.
Необходими продукти:
За блата:
3 яйца
2/3 чаена чаша брашно
2/3 чаша захар на пясък
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици зехтин
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
За малиновия слой:
500 гр. замразени малини, къпини, боровинки или микс от горски плодове
4 с.л. захар
150мл. вода
1 пак желатин 10гр.
За шоколадовия слой:
700мл. течна сладкарска сметана
170гр. черен шоколад
10 гр. желатин
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта на пукхав крем, прибавете зехтина и на части пресятата предварително суха смес от брашното какаото и бакпулвера. Разбийте до гладка смес на високи обороти.
Загрейте фурната на 175 градуса и облепете с хартия за печене намаслена форма с размер 23 см. Изсипете сместа и печете до суха клечка, около 15-18минути. Изведете и охладете.
Сиропирайте блата с 50мл. силно еспресо, 2 с.л. бърбън и 1 ч.л. захар (аз използвах 2 капки стевия).
Докто блатът се пече, сложете в тенджерка плодовете, водата и захарата, докато сместа заври. Отдръпнете. Прибавете стопения на водна баня, предварително накиснат във 100мл. вода желатин и разбъркайте добре до пълното му разтваряне. Охладете.
Изсипете малиновата смес върху сиропирания блат и оставете за 20 мин. във фризера. След това преместете в хладилника.
Време е да се приготви и шоколадовия слой. Стопете шоколада на водна баня или микровълновата фурна и охладете леко. Разбийте в робот или с миксер сметаната, прибавете ванилията и при непрекъсната бъркане добавете стопения шоколад на части. Накрая добавете стопения на водна баня желатин. Изсипете шоколадовия мус върху жериралата вече плодова смес, покрийте с купа или подходящ съд или свежо фолио и оставете тортата за около 4-6 часа в хладилника. Най-добре за цяла нощ. Един час преди поднасяне, поставете тортата във фризера.
Преди поднасяне я посипете с пресято какао и нарежете на парчета с топъл нож.
Добър апетит!
Адаптирано оттук
Честно да си призная, не очаквах да проявя такова постоянство. И въпреки, че натурата ми е предразположена към разни равносметки, днес няма да отчитам цифри, статистики и да правя мастити изводи. Съпругът ми направи с едно изречение най-точната оценка - "Жена, това всичкото ние ли сме го изяли:)) Но това е само едната страна на нещата.
Защото нищо нямаше да е същото, ако вас ви нямаше.
Искам само да ви благодаря. На всички вас, които намирахте време, желание и потребност да наминете на моето местенце, да хвърлите по едно око, да се доверите на някоя рецепта, да съпреживеете някои от моите емоции и да оставите добра дума. Благодаря ви за подкрепата, за коментарите, за отделеното време.
Вече имам отговор на съмненията си дали има смисъл това, с което се захванах преди година почти на шега. Вие сте причината, стимулът и удовлетворението. Радвам се, че ви има и искам да споделя този ден с вас.
И на рожден ден, като на рожден ден. Не може без торта.
И по какъвто и начин да ви прозвучи, аз направих тази торта за вас (въпреки, че ще бъде изядена от домашните ми любимци) и искрено се надявам някой ден да имам възможност да ви почерпя не само виртуално.
Не знам за вас, но за мен комбинацията от малини и шоколад е неустоима.
Необходими продукти:
За блата:
3 яйца
2/3 чаена чаша брашно
2/3 чаша захар на пясък
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици зехтин
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
За малиновия слой:
500 гр. замразени малини, къпини, боровинки или микс от горски плодове
4 с.л. захар
150мл. вода
1 пак желатин 10гр.
За шоколадовия слой:
700мл. течна сладкарска сметана
170гр. черен шоколад
10 гр. желатин
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта на пукхав крем, прибавете зехтина и на части пресятата предварително суха смес от брашното какаото и бакпулвера. Разбийте до гладка смес на високи обороти.
Загрейте фурната на 175 градуса и облепете с хартия за печене намаслена форма с размер 23 см. Изсипете сместа и печете до суха клечка, около 15-18минути. Изведете и охладете.
Сиропирайте блата с 50мл. силно еспресо, 2 с.л. бърбън и 1 ч.л. захар (аз използвах 2 капки стевия).
Докто блатът се пече, сложете в тенджерка плодовете, водата и захарата, докато сместа заври. Отдръпнете. Прибавете стопения на водна баня, предварително накиснат във 100мл. вода желатин и разбъркайте добре до пълното му разтваряне. Охладете.
Изсипете малиновата смес върху сиропирания блат и оставете за 20 мин. във фризера. След това преместете в хладилника.
Време е да се приготви и шоколадовия слой. Стопете шоколада на водна баня или микровълновата фурна и охладете леко. Разбийте в робот или с миксер сметаната, прибавете ванилията и при непрекъсната бъркане добавете стопения шоколад на части. Накрая добавете стопения на водна баня желатин. Изсипете шоколадовия мус върху жериралата вече плодова смес, покрийте с купа или подходящ съд или свежо фолио и оставете тортата за около 4-6 часа в хладилника. Най-добре за цяла нощ. Един час преди поднасяне, поставете тортата във фризера.
Преди поднасяне я посипете с пресято какао и нарежете на парчета с топъл нож.
Добър апетит!
Адаптирано оттук
Нели,
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина на блога ти!Чудесна идея да го създадеш!През времето, което съм те посещавала винаги съм отркивала интересни идеи и рецепти!Радвам се,че си сред моите виртуални кулинарни приятели!Искам да ти пожелая да бъдеш винаги усмихната и да носиш пролетта в душата си!Много нови вдъхновения и сбъднати мечти по отношение на блога ти и в личен план!
Чудесен десерт си приготвила!И за мен съчетанаието на шоколад с малини и други горски плодове е особено привлекателно!
Черпя се виртуално с парченце и ти пожелавам приятен празничен ден!
Ох, забравих половината неща, които мисля за блога ти!Показваш много стил, красота и естетика и правиш от кулинарията изкуство!Поздравления за красивите снимки и уютни публикации, за позитивизма и приятелското отношение!
ОтговорИзтриванеP.S.Много романтичен сервиз!
Бети, благодаря ти за хубавите думи - много ме развълнува!
ИзтриванеЧестита първа годишнина на блога, Гуниет! Въпреки че от съвсем скоро го посещавам, го намирам за изключително красиво и приветливо място :-)
ОтговорИзтриванеЗа вкуса на шоколадовата торта с малините, мога само да си мечтая. Изглежда страхотно! Поставката за тортата много ми хареса :-)
Хубав първи ден от пролетта!
Поздрави
Благодаря ти, Дени! Радвам се, че ти е хубаво тук! Топла и вдъхновена пролет ти пожелавам!
ИзтриванеЧестита годишнина на блогчето ти,Нели!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти все така да ти носи удовлетворение и много положителни чувства!
Честита пролет!
А тортата е....размазваща!
Подноса и шпатулата-тоже!
Прегръдки и хубаво,пролетно настроение!
Роси, ти си ми вярно блог другарче и събуждаш винаги усмивки и топли чувства с появата си! Прегръщам те и голямо благодаря!
ИзтриванеЧестити празници, Нели -
ОтговорИзтриванена блога, на първата пролет и на неустоимата малинова торта с шоколадова мус!
Моите поздравления за идеите, стила и финеса, с които поддържаш това прекрасно място.
Сърдечни пожелания за още много вдъхновение и публикации, лично удовлетворение и пролетно настроение, Диана
Дианка, ти си едно от моите големи вдъхновения. Благодаря ти от сърце за милите думи!
ИзтриванеНЕЛИ,честит рожден ден на прекрасният ти блог!
ОтговорИзтриванеВинаги влизам с кеф тука защото всичко е направено с много любов!
Тортата ти е много изискана като за рожден ден супер апетитна!
Прегръдки и честита пролет!
Зичка, усмихваш ме всеки път. Прегръщам те!
ИзтриванеЧестит празник, Неди! Нестихващо вдъхновение, безброй читатели и успехи ти желая от сърце!
ОтговорИзтриванеТортата е неустоима с тази комбинация от продукти, а подносът ме "грабна" и "отнесе"! :)
Еви, винаги се радвам на твоята поява. Благодаря за чудесните пожелания! А за подноса - и аз така - "грабна ме" и го отнесох:))
ИзтриванеЧестита годинка! парти, парти, парти!!! Страхотна торта! А статистиката на мъжа ти, направо ме разби! Не съм се замисляла за това:):):) Пожелавам ти още много годинки в блогпространството, вкусни рецепти и много забавления! Честита първа пролет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кенди. Слънчево и ведро пролетно настроение ти пожелавам!
ИзтриванеЕееее, много празници имаш днес, Гуинет!
ОтговорИзтриванеЧестита ти годинка на блога! Много се радвам, че навреме открих това местенце, създадено от теб и поддържано с такава любов, креативност и изпълнено с красиви снимки.
Честита ти първа пролет! Слънчева да е и изпълнена с безброй усмивки!
Аз празнувам в сряда, но нищо :)
Честит вторник!
Пепи, ами то май аз си ги направих:)) Че и букети получих даже! Благодаря ти за пожеланията! Аз и в сряда мога да празнувам:))
ИзтриванеГуинет, чудесно е да имаш празници!
ОтговорИзтриванеЧестит вторник, макар че аз празнувам в сряда :)
Честита годинка!
Радвам се, че те има и с удоволствие ти гостувам!
Имам чувството, че си много слънчев човек като блога ти!
Обожавам снимките ти като тези, с разтекла се и изкусителна, плънка!
Благодаря ти за почерпката, а комбинацията е неустоима!
Сърдечни прегръдки и много слънчево настроение през пролетта!
Благодаря за сърдечните и хубави пожелания, Дани! Прегръщам те!
ИзтриванеЧестит първи рожден ден на твоето местенце, Гуинет! Нека се навъртят още много, красиви и вкусни, за наша радост!
ОтговорИзтриванеКакто винаги съм казвала - аз съм възхитена от всичко, което показваш - снимките ти са невероятни като стайлинг и въздействие, от тях струи такава светлина...всяко ястие е много вкусно, интересно и поднесено с много любов. Благодаря ти за всеки един от многото мигове, прекарани тук - за мен е истинско удоволствие!
Честита пролет! Нека ти донесе много усмивки и слънчево настроение!
Мариетка, тивинаги успяваш да ме развълнуваш. И сега така... Нека винаги в душата ти е пролетно и светло!
ИзтриванеЧестити празници, Нели! Удоволствие е за мен да те чета!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за тортата!
За мен е чест и удоволствие, Зори! Благодаря ти!
ИзтриванеГуинет,
ОтговорИзтриванеаз се радвам, че те намерих в пространството- твоето местенце е едно от най-красивите тук и ми е много приятно да те навестявам. Честит рожден ден, нека бъдат още много, много...
И аз съм почитател на комбинацията шоколад -малини, така че грабвам парченце и ти желая хубава вечер!
Честита пролет!
Взаимно е, взаимно е, Мъхче!:)) Благодаря!
ИзтриванеЧестита първа годинак на вкусното ти местенце, Гуинет!!! Още мнооого рождени дни и безброй почитатели ти желая - и все такива изкусителни предложения да ни представяш!! И всеки ден да е празник за теб :) а вторниците - двойни празници!!
ОтговорИзтриванеИ честита пролет също :)
Мина, ти винаги ме държиш под око. Виждам, че и сега е така. Благодаря ти и нека твоите пожелания се върнат при теб умножени по цифра по избор:))!
ИзтриванеПърво честитка, от първият път, който влязох при теб съм запленена и винаги излапвам всичко пред очите ми.
ОтговорИзтриванеОт сутринта мисля за тази торта и този поднос, но нямах време да напиша нищо! Уникални!
Поздравявам те сърдечно и все така...страхотна!
Павлинка, за тази торта не трябва да се мисли. Тя трябва да бъде изяждана. За препоръчване - системно:)) Благодаря ти за хубавите думи!
ИзтриванеЧестит първи рожден ден на блога и от мен . Още много , много годинки да отпразнуваш за на пред :-) Тортата изглежда жестоко , сигурна съм и че е била страшно вкусна. И честита пролет да не забравя ;-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Хриси! Беше вкусна! Даже много!:))
ИзтриванеГуинет честита първа годинка на прекрасното ти местенце! Блога ти е много цветен, красив и пълен с вкусни предложения! Пожелавам ти още много годинки да се радваш на вдъхновение и красиви идеи!
ОтговорИзтриванеТортата е фантазия и е сред най-любимите ми комбинации!
Честита първа пролет и много здраве и усмивки :)
Еви, радост е да ти видя! Благодаря ти за страхотните пожелания! Много пролет в душата ти пожелавам!
ИзтриванеЧестит Рожден ден на блога ти Нели.Мъхчето е права - това е едно от най-красивите, елегантни и вкусни места в нет пространството.Благодаря,че те има! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЙоли, усмихваш ме толкова топло с появата и с милите си думи. Дали слънчевите същества като теб имат нужда от още слънце. Пожелавам ти го - за да бъдеш винаги заредена с вдъхновение, усмивка и доброта - такава, каквато си те представям. Прегръщам те!
ИзтриванеЧестит рожден ден на блога и от мен! От съвсем скоро попаднах на това местенце и с голямо удоволствие го разглеждам. Нели, много ми харесва тук и със сигурност от днес ще бъдеш част от списъка ми с любими блогове! Страхотна торта, и не само - снимките са великолепни и всичко, което правиш. Личи си, че всичко сътворяваш с много любов и сърце! Пожелавам ти още много дълго време да споделяш с читателите си нещата от твоя свят! :)
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден Ден на блога и на милата му съдържателка! Нели, от известно време се отбивам тук и твоето местенце ми харесва много. Прекрасно е всичко, което правиш! Тортата е великолепна. Включвам те с удоволствие в списъка на любимите ми блогове. Пожелавам ти още дълго време да споделяш с нас нещата от твоя мъничък свят! Аз тепърва навлизам в сферата на блогърстването, определено има на какво да се науча от хора като теб. Прекрасен ден! :)
ОтговорИзтриванеДани, приятно ми бе да прочета, че се чувстваш добре тук! Благодаря ти за хубавите думи! Вдъхновена и слънчева пролет! Успех в блогърстването:))
ИзтриванеГуинет, честит рожден ден на патерици! Пожелавам ти (си) да ни радваш още много със страхотните си публикации.
ОтговорИзтриванеТази тортичка ще се пробва още идния уикенд : )
Деси, благодаря! Пробвай я - лесно е, а вкусът е ммммм....:))
ИзтриванеЧестита блогогодинка малко на патерици :) Пожелавам по-много от нещата пораждащи усмивки, подправени с умерени дози слънце (море) и поднесени с много вдъхновение. Иначе казано - още поне 100 пъти да ни почерпиш с такава вкусна тортичка за рождените дни на блога :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеГаби, благодаря! Доста задължаващо е това пожелание - дано сме живи и здрави след 100 години и да не ни треперят ръцете, докато правим торти!:))
ИзтриванеО, това десертче го видях вече! Красиво, красиво и апетитно!
ОтговорИзтриванеЧестита пролет, Гуинет! Нека донесе много здраве, усмивки и добро настроение!:)