Този десерт е за всички, които обичат по-леките сладкиши. Може да го приготвите както с пресни, така и със замразени плодове. Приготвя се много лесно и бързо, просто трябва да имате повече търпение, докато престои необходимото време в хладилника.
Необходими продукти за форма с диаметър 20см.
Моята форма е с диаметър 18см, така че от останалата смес направих 2 минитортички в купички за крем карамел.
500мл. сладкарска сметана
500гр. кисело мляко
5-6 с.л. пудра захар(ако обичат по-сладко, добавете още)
2-3 капки сметанова ванилия
7-8 шоколадови бисквити "Закуска"
450гр. замразени или пресни червени плодове - ягоди, малини, къпини, боровинки, касис. (отделете от тях около 100-150гр. от тях за украса на тортата)
2 пакетчета желатин по 10гр.
За покритието ще ви е необходима желираща смес от този тип:
Начин на приготвяне:
Разтворете желатина в 200мл. студена вода и после го стопете на водна баня. Отдръпнете го от котлона и охладете леко.
Разбийте киселото мляко със захарта и прибавете сметаната към него. С помощта на ръчна бъркалка разбъркайте добре, но не много енергично, за да не вкарате въздух в сместа. Използвайте бъркалка, а не миксер, защото сметаната става много гъста на по-високи обороти и това ще се отрази на получената консистенция. Затоплете леко получената смес в микровълнова или на котлон (на най-ниска степен), като постоянно разбърквате и наблюдавате. В никакъв случай не трябва да завира, просто да се затопли. Към топлата млечна смес с разбъркване прибавете топлия желатин на струйка и разбъркайте добре.
Застелете откопчаваща се форма за торта със свежо фолио, така че да остане достатъчно количество фолио, висящо навън, с което после да покриете тортата. Притиснете плътно фолиото по стените на формата и с помощта на лъжица изсипете част от млечната смес на дъното. Отгоре начупете 2-3 бисквити и върху тях подредете плодове. Редувайте в този ред, докато продуктите свършат.
Не се страхувайте, че плодовете ще изплуват - млечната смес е достатъчно гъста и ще ги задържи на мястото им.
Завийте тортата с останалото навън фолио и я сложете за около 30-45 минути във фризера. След това я преместете за поне около един час в хладилника. Най-добре е да престои повече - 2-3 часа, ако разполагате със време.
За украсата:
Подредете върху тортата останалите плодове. Пригответе желиращата смес според указанията на пакетчето. (Аз я разтворих в компот от малини, разреден с малко вода.)
Отдръпнете от котлона и при непрестанно бъркане я охладете малко. Това е необходимо, тъй като, ако е гореща, ще стопи желираната млечна смес на тортата и това ще се отрази на външния и вид. Извадете вече стегналата се торта от хладилника, внимателно отделете фолиото и я обърнете в подходящ съд. Украсете я с останалите плодове. Изсипете леко топлата смес върху плодовете в центъра като с помощта на лъжица я разнесете навън по краищата.
Покрийте тортата с капак от кутия за торта или с по-голяма купа и я върнете в хладилника за още около 2-3 часа. Необходимо е тортата да престои повече време, за да омекнат бисквитите.
Добър апетит!
Четвърто - дори да не постигнете съвършен резултат, бъдете уверени, че тортата ще бъде изядена с удоволствие и ще ви помолят да направите пак!
Необходими продукти за форма с диаметър 20см.
Моята форма е с диаметър 18см, така че от останалата смес направих 2 минитортички в купички за крем карамел.
500мл. сладкарска сметана
500гр. кисело мляко
5-6 с.л. пудра захар(ако обичат по-сладко, добавете още)
2-3 капки сметанова ванилия
7-8 шоколадови бисквити "Закуска"
450гр. замразени или пресни червени плодове - ягоди, малини, къпини, боровинки, касис. (отделете от тях около 100-150гр. от тях за украса на тортата)
2 пакетчета желатин по 10гр.
За покритието ще ви е необходима желираща смес от този тип:
Начин на приготвяне:
Разтворете желатина в 200мл. студена вода и после го стопете на водна баня. Отдръпнете го от котлона и охладете леко.
Разбийте киселото мляко със захарта и прибавете сметаната към него. С помощта на ръчна бъркалка разбъркайте добре, но не много енергично, за да не вкарате въздух в сместа. Използвайте бъркалка, а не миксер, защото сметаната става много гъста на по-високи обороти и това ще се отрази на получената консистенция. Затоплете леко получената смес в микровълнова или на котлон (на най-ниска степен), като постоянно разбърквате и наблюдавате. В никакъв случай не трябва да завира, просто да се затопли. Към топлата млечна смес с разбъркване прибавете топлия желатин на струйка и разбъркайте добре.
Застелете откопчаваща се форма за торта със свежо фолио, така че да остане достатъчно количество фолио, висящо навън, с което после да покриете тортата. Притиснете плътно фолиото по стените на формата и с помощта на лъжица изсипете част от млечната смес на дъното. Отгоре начупете 2-3 бисквити и върху тях подредете плодове. Редувайте в този ред, докато продуктите свършат.
Не се страхувайте, че плодовете ще изплуват - млечната смес е достатъчно гъста и ще ги задържи на мястото им.
Завийте тортата с останалото навън фолио и я сложете за около 30-45 минути във фризера. След това я преместете за поне около един час в хладилника. Най-добре е да престои повече - 2-3 часа, ако разполагате със време.
За украсата:
Подредете върху тортата останалите плодове. Пригответе желиращата смес според указанията на пакетчето. (Аз я разтворих в компот от малини, разреден с малко вода.)
Отдръпнете от котлона и при непрестанно бъркане я охладете малко. Това е необходимо, тъй като, ако е гореща, ще стопи желираната млечна смес на тортата и това ще се отрази на външния и вид. Извадете вече стегналата се торта от хладилника, внимателно отделете фолиото и я обърнете в подходящ съд. Украсете я с останалите плодове. Изсипете леко топлата смес върху плодовете в центъра като с помощта на лъжица я разнесете навън по краищата.
Покрийте тортата с капак от кутия за торта или с по-голяма купа и я върнете в хладилника за още около 2-3 часа. Необходимо е тортата да престои повече време, за да омекнат бисквитите.
Добър апетит!
P.S. Тъй като получих доста въпроси около детайлите при приготвянето на тортата, ще се спра по-подробно на някои от тях.
Първо - не загрявайте много млечната смес, само толкова, колкото да няма много рязка разлика между нея и температурата на желатина. В противен случай тя ще стане много течна и бисквитите и плодчетата ще изплуват. Аз я поставям за няколко секунди в микровълновата.
Второ - не разбивайте с миксер млякото и сметаната, а с тел, защото в противен случай сметаната ще се сгъсти прекалено.
Второ - не разбивайте с миксер млякото и сметаната, а с тел, защото в противен случай сметаната ще се сгъсти прекалено.
Трето - ако не успеете да намерите такава желираща смес за покритието (нейното предимство е в това, че желира веднага, не се нуждае от време за стягане и с нея се постига този небрежен леко стичащ се ефект), може да приготвите сами желираща смес със желатин. В този случай трябва да предвидите място във формата (около пръст над млечната смес), да изсипете плодовото покритие след като млечната смес е вече желирала и да не обръщате тортата, а внимателно след разкопчаване на формата, да махнете фолиото.
Гуинет, от вчера въздишам по тази торта - толкова е свежа и апетитна, а ти си ни я поднесла толкова изкушаващо...благодаря за рецептата, ще се възползвам от нея, обичам желирани десерти.
ОтговорИзтриванеХубава неделя и успешна нова седмица ти желая!
Гуинет, много вкусна и красива торта си приготвила!Разреза е уникален, убедена съм, че чакането си заслужава!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Бих добавила и романтична!Взимам си го това парченце:)
ОтговорИзтриванеЕ, най-накрая я видях в цялата И прелест!
ОтговорИзтриванеИ да преглъщам, и да не преглъщам, ще е само виртуално!
Нещо не съм виждала тази желатинова заливка, но ще потърся.
Хубава неделя!
ГУИНЕТ, от темата още като я видях тази разкошотиях не ми излиза от главата.
ОтговорИзтриванеТолкова е хубава ,и примамлива ,че няма начин човек да не онемее пред гледката на такова изкушение.
Хубава вечер и прекрасна нова седмица!
Това е моята торта, вече е запомнена, само молбата ми е, от къде да си купя желиращата смес, защото никъде не съм я виждала! Красота! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного е красива, още от фейсбук си я харесах!А явно е и по моя вкус, много лека!Чудесно представяне, снимките са изключителни!Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасна и апетитна тортичка!И с това желе отгоре ммммм-страхотна е...
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Веднага си я запеметявам тази толкова лесна и изкушаваща тортичка. Не съм използвала такава желираща смес, но е крайно време, след вида на твоята превъзходна тортичка. Прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеСтрахотна комбинация, а визията и е прекрасна! Чудесна торта, лека, нежна и много вкусна!
ОтговорИзтриванеЧестно да си призная, подозирах, че тази тортичка ще ви хареса - не само заради визията, а и защото наистина е много вкусна и изключително лесна за приготвяне!
ОтговорИзтриванеМариетка, Мариана, Нели, Дани, Зиче, Павлина, Соня, Живка, Петя, Кенди, благодаря ви от сърце за хубавите думи и за това, че споделихте впечатленията си. Успешна седмица и добро настроение!
Много обичам торти със бисквитки.Тази ми стана фаворит.Благодаря за рецептата.Красив ден ти желая :)
ОтговорИзтриванеОх, ето я!
ОтговорИзтриванеОтмятам си направо тази вкусна страница, че да не я изгубя и с първите топли лъчи и вкусни ягоди ще я направя :)
Тортата безспорно е разкошна,Нели,но снимките....ах,снимките,мноооого й помагат да разбива сърца!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Фантастична! Толкова обичам такива нежни торти! Браво мила!
ОтговорИзтриванеЧудесна торта Гуинет,веднага отивам по магазините да купувам продуктите.
ОтговорИзтриванеТончита, и аз съм фен на по-леките десерти! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКокона, въобще не се съмнявам в теб:))
Роси, твоите емоционални коментари много ме стимулират!
Йоли, много ти благодаря. Ти си едно от моите вдъхновения:))!
Анонимен, успех:))!
Тортата е прекрасна!Гуинет благодаря за споделената рецепта,моята вече отлежава
ОтговорИзтриванев хладилника за утрешния празник.
Най-накрая нещо без печене (като за хора без фурна :-)) Ще я пробвам в края на месеца :-)
ОтговорИзтриванеУспех, Стела:))
ИзтриванеМного шик! Изглежда чудесен разхладителен десерт.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Или!
ИзтриванеТортата ти е фантастична!Опитах се да направя подобна но без захар а със стевия и беше чудесна на вкус, само на визия не можах да постигна твоите резултати!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната идея и те поздравявам!
Йорданка
Радвам се, че съм била полезна. Видях и твоя резултат - превъзходен е! Ще се възползвам от идеята ти за стевия вместо захар! Поздрави!
ИзтриванеЛеле, очите ми останаха върху това съвършенство Нелка! Невероятни снимки!
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта :) смятам да я направя за рождения ми ден другата седмица, но не разбрах само сметаната трябва ли да се разбие предварително (преди да се прибави към киселото мляко) или се добавя в течно състояние към млякото? Благодаря предварително за отговора :) Поздрави
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Ивелина! Радвам се, че сте избрала рецепта от моя блог. Не, сметаната не се разбива предварително. Обяснила съм подробно как се процедира после с млечната смес. Успех и дано ви хареса ! Поздрави!
ИзтриванеМммм, много вкусно звучи. Непременно ще си направя тази лека тортичка. :)
ОтговорИзтриване