В първия ден на женския месец ми се иска да изтъкна качествата на женската ни природа -мекота, нежност, неустоимост, деликатност и очарование. Именно такива са и днешните сладкиши.
Относно етимологията на думата "скони" нямам кой знае какви познания. Аз бих ги определила като нещо средно между бисквитка, мъфин и курабийка. Но едно е сигурно - вкусни са. И то много. По принцип сконите сравнени с кифличките и курабийките изглеждат доста неглиже и имат по-недодялан вид, но ще забравите за това в момента, в който ги опитате.
Във виртуалния си кулинарен живот за пръв път на тях попаднах при Пепи. И като, всяка Дева, подходих доста резервирано и подозрително.
Последваха няколко опита, с всеки от които моята подозрителност се разтапяше все повече - така, както се разтапя маслото върху още топлата скона (познайте защо я сложих в женски род)!
Днес ще споделя с вас рецептата на едни от най-вкусните и ароматни сладкиши от този тип, които приготвям. В състава и не влизат яйца и е подходяща за хора с непоносимост към тях.
Необходими продукти за 8 бр.:
2 ч.чаши около 300гр. брашно
1 с.л. бакпулвер
4 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
1 ванилия
70 гр. студено масло, нарязано на малки парченца
1/2 чаша сушени боровинки, нарязани на ситно
1 ч.ч. заквасена сметана
В кухненски робот смесете брашното, захарта, бакпулвера, ванилията и солта, докато се разбъркат добре. Добавете маслото и разбивайте докато получите смес с консистенцията на едър пясък. Прехвърлете сместа в голяма купа и прибавете червените боровинки. Сложете сметаната и бъркайте, докато започне да се образува тесто.С намаслени ръце продължете да месите, докато получите мека, леко лепкава топка.
Поставете тестото върху набрашнена хартия за печене в тавичка и оформете питка с дебелина около 2 см.Срежете я диагонално на 8 парчета и с помощта на ножа ги раздалечете едно от друго.( Ако ви е трудно, може да направите това, след като я извадите от фризера и е стегнала). Поставете в тавичка за печене . Сложете ги във фризера за 10-15мин.
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Извадете охладените скони и ги изпечете за 12 до 15 минути, докато върховете им станат златисто-кафеви.
Охладете ги върху скара за 10 мин. и ги поднесете с масло и желе от дюли.
Може да ги поднесете със заквасена сметана, гъсто кисело мляко или разбита сладкарска сметана.
Наслаждавайте се!
Честита Баба Марта, мили приятели! Да сте винаги здрави и весели!
Относно етимологията на думата "скони" нямам кой знае какви познания. Аз бих ги определила като нещо средно между бисквитка, мъфин и курабийка. Но едно е сигурно - вкусни са. И то много. По принцип сконите сравнени с кифличките и курабийките изглеждат доста неглиже и имат по-недодялан вид, но ще забравите за това в момента, в който ги опитате.
Във виртуалния си кулинарен живот за пръв път на тях попаднах при Пепи. И като, всяка Дева, подходих доста резервирано и подозрително.
Последваха няколко опита, с всеки от които моята подозрителност се разтапяше все повече - така, както се разтапя маслото върху още топлата скона (познайте защо я сложих в женски род)!
Днес ще споделя с вас рецептата на едни от най-вкусните и ароматни сладкиши от този тип, които приготвям. В състава и не влизат яйца и е подходяща за хора с непоносимост към тях.
Необходими продукти за 8 бр.:
2 ч.чаши около 300гр. брашно
1 с.л. бакпулвер
4 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
1 ванилия
70 гр. студено масло, нарязано на малки парченца
1/2 чаша сушени боровинки, нарязани на ситно
1 ч.ч. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
В кухненски робот смесете брашното, захарта, бакпулвера, ванилията и солта, докато се разбъркат добре. Добавете маслото и разбивайте докато получите смес с консистенцията на едър пясък. Прехвърлете сместа в голяма купа и прибавете червените боровинки. Сложете сметаната и бъркайте, докато започне да се образува тесто.С намаслени ръце продължете да месите, докато получите мека, леко лепкава топка.
Поставете тестото върху набрашнена хартия за печене в тавичка и оформете питка с дебелина около 2 см.Срежете я диагонално на 8 парчета и с помощта на ножа ги раздалечете едно от друго.( Ако ви е трудно, може да направите това, след като я извадите от фризера и е стегнала). Поставете в тавичка за печене . Сложете ги във фризера за 10-15мин.
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Извадете охладените скони и ги изпечете за 12 до 15 минути, докато върховете им станат златисто-кафеви.
Охладете ги върху скара за 10 мин. и ги поднесете с масло и желе от дюли.
Може да ги поднесете със заквасена сметана, гъсто кисело мляко или разбита сладкарска сметана.
Наслаждавайте се!
Честита Баба Марта, мили приятели! Да сте винаги здрави и весели!
Очарователни са и снимките са много вкусни!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея,
ОтговорИзтриванеи аз съм правила без яйца и наистина се получават много добри.
Твоето предложение звучи и изглежда страхотно.
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
С пожелания за здраве и късмет, много щастие и сбъднати мечти, Диана
О, колко добре ми звучи всичко, ами много лесно се правели тези скони, все ги избягвам, изглеждат много вкусно! Поздрави и Честита Баба Марта!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта,Нели!Здраве и много усмивки на цялото семейство!
ОтговорИзтриванеСкони със сметана звучи точно както и изглежда-прекрасно и неустоимо!Взимам си една с твое позволение!
Прегръдки!
Честита Баба Марта!
ОтговорИзтриванеБети, Дианка, Павлина, Роси, Нели, честита Баба Марта! Да сте здрави, румени, засмени и много кулинарно вдъхновени:)) Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеХехе,
ОтговорИзтриванеаз предния път казах, че ми липсваш и ти се взе бележка;) приятно ми е да идвам тук често;)
Прекрасни скони, със сметана... звучи прекрасно!
А снимките са винаги на ниво;)
Честита Баба Марта!
Гуинет, много вкусно изглеждащи скоунс! :)
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта и хубава пролет!
Честита Баба Марта :))
ОтговорИзтриванеС пожелания за много здраве и щастие!
Скок, скок, черпя се със скокни и честита Баба Марта, Гуинет!
ОтговорИзтриванеДа си жива, здрава, руменя, засмяна, щастлива, обичана и късметлийка!:)
Ех, че вкусноооооо!
ОтговорИзтриванеЩе опитам с удоволствие!
Мъхче, Мира, Нели, Кокона, благодаря ви, мили дами, за чудесните пожелания!
ОтговорИзтриванеЛеви, благодаря, сигурна съм, че ще ти харесат. На следващия ден са също така крехки и ароматни!