сряда, 29 февруари 2012 г.

Гюзлеми или питки с готово тесто

Една от моите баби (светла и памет) беше голяма майсторка на тестото. Правеше най-вкусните баници, питки, мекици, погачи, палачинки и тутманици, които някога съм яла.Какви златни ръце е имала тази трудолюбива жена, оцених с пълна сила едва днес, когато и аз започнах да се грижа за моето семейство. Разбира се, нищо не може да се сравни с вкуса на печивата, приготвени от домашни продукти - масло, брашно, сирене, мляко. Те наситиха моето детство с аромати, които никога вече няма да се повторят. Оттогава обичам всичко, приготвено с тесто и сирене. Всяка една непозната рецепта с тях е предизвикателство за мен и винаги, когато имам време, настават дни за експерименти.
 Преди доста време видях снимки на гюзлеми, които приличаха много на питките със сирене, които баба правеше и печеше направо върху печката или върху сач с малко топено масло. Така и ги наричаше - питки със сирене. Тя  ги приготвяше от тесто за хляб - само с брашно, мая, сол и вода. Така ги приготвям и аз. Плънката може да бъде различна - сирене, кашкавал, извара.
Гюзлемите, или както ги наричат още "турска баница",  се пекат на сач от ръчно точени кори с плънка. Срещала съм ги приготвени като квадратни пликове, като захлупени осморки или завити като охлювчета. Технологията на оформянето на гюзлемите като охлювче е същата като при бабините питки и затова избрах и това име.
Баба ги приготвяше като малки вити банички, добре приплескани отгоре, за да се разпредели плънката равномерно навсякъде.
В днешно време все по-често нямаме време и понякога месенето на тесто отнема доста време. Затова ще ви предложа бърз и не по-малко вкусен вариант на тези питки с готово тесто.


Необходими продукти за 6 питки:

500гр. готово тесто
(може да приготвите тестото и сами от 200мл.хладка вода, 1/2 к.л. захар, 1 к.л. сол, 1 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно и 1 1/2 ч.л. суха мая)
200-300гр- сирене или кашкавал
2-3 с.л. магданоз
шарена сол или самардала
масло и зехтин за намазване на питките отгоре и на тигана (или сача)


Разделяме втасалото тесто на топки. С ръце раздърпваме всяка топка на правилен кръг, като внимаваме да не е много тънко (тъй като тестото е с мая). Намазваме получените кръгове с масло и посипваме с плънка от сирене,  малко магданоз и шарена сол. Завиваме на руло като усукваме леко и завиваме на охлюв. С намаслена ръка приплескваме добре отгоре, докато питките станат по-плоски.
Намазваме тигана с малко смес от масло и зехтин  и печем питките от двете страни.( Ако сте приготвили тестото сами, след оформянето на питките ги оставете малко да втасат около 20 мин. Ако са приготвени с готово тесто, няма нужда от това.)
 След обръщането за изпичане на втората страна,  леко  притискаме отгоре, защото тестото започва да бухва и трябва да се изпече добре и по средата.
Ще вкусите едно вкусно печиво с пухкава и ароматна вътрешност и хрупкава златиста коричка. Изваждаме готовите питки и си ги хапваме с кеф още топли с кисело мляко или айран.
На следващата снимка питките са приготвени с кашкавал.

 Да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Нели, публикацията ти ,снимките ме потопиха в страхотна атмосфера на домашен уют и аромати от детството.Много, много вкусни снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Гуинет, разкошни са! С удоволствие си отмъквам едничка. На мен също са ми мил спомен от детството. Моята баба ги прави на квадрати, както си писала в началото. Е, вече и аз и помагам в тази дейност, че си е изморително цялото точене, но като стане време за похапване си е съвсем друго нещо :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, изглеждат възхитително...направо ме пирмамват да се изстрелям в кухнята и да ги замеся.
    Благодаря за споделената рецепта, Гуинет!
    Хубав мартенски ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Гуинет, толкова е апетитно :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ооо,Нели,пак си изкусителна!Много вкусни питки!Не знаех,че на това казват гюзлеми.
    И аз харесвам такъв вид плънка-вкусна,ароматна и богата!

    Хубава чере пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Гуинет,
    липсваше ми!
    Голяма красота! Другият път точно ей така ще ги навия питките;)
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, всъщност това за мен е ценното в рецептата - спомените, които събужда в мен. Рецептата не е нищо особено, просто поредният начин да приготвиш тесто със сирене. Но и наистина е вкусна! Поздрави!

    Таня, да изморително и изисква време, затова, ако попаднеш на хубаво готово тесто, става много бързо:)) Благодаря, че се отби и хубава вечер!

    Мариетка, аз обичам по-семплите и прости храна - най-вкусни са ми те. И тази е такава! А на теб пожелавам един прекрасен женски месец и много поводи за усмивки!


    И аз те прегръщам, Дани:))

    Роси, абе не са точно гюзлеми, (що ли не си ги написах питки)защото тексото е с мая. Но пък са много вкусни:))Хубав и весел март на теб и твоето семейство!

    Мъхче, как ме разнежи само! Благодаря ти! Поздравче и спорен ден утре!

    ОтговорИзтриване
  8. О, тия гюзлемички ги видях на едно друго място. Просто неустоими! Идва ми да си грабна от монитора.
    И техния ред на приготвяне ще дойде:)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
  10. Аз също правя гюзлеми,но тестото го приготвям без мая,а като за баница.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...