четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Кекс с тиква и сушени плодове


Обичам тиквата! И вкусово, и визуално. Особено зимата, когато топлият и оранжев цвят и успокояващият и аромат внасят уют в дома. Много често изпадам в "тиквени периоди", в които я приготвям по различен начин - в солени и сладки ястия. До такава степен, че  домашните любимци започват да ме поглеждат  притеснено и умоляващо. Хубавото е, че на този етап и на мен започва вече да ми идва вповече и хармонията в разнообразното меню се възцарява.
Днес ще споделя с вас рецептата на един любим и ароматен кекс, който изчезва бързо от чинийките сутрин, обед и вечер!



Необходими продукти:

   2 1/2 ч. ч. брашно
   1/2 ч.ч брашно от елда или пшеничен зародиш
   1 ч.ч. захар (може и по-малко, ако не обичате много сладко)
   1 супена лъжица бакпулвер
   1 чаена лъжичка канела
   1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил
   3/4 чаена лъжичка сол
   1/4 чаена лъжичка индийско орехче
   3 големи яйца, леко разбити
    430 гр. пюре от тиква
    1/3 чаша нискомаслено мляко
    1/3 чаша олио
    1 с. л. екстракт от ванилия
    1/3 чаша сушени червени боровинки или 1/3 чаша  стафиди(или и двете)
    2 супени лъжици пудра захар, по желание


Намасляваме форма за кекс и я поръсваме с брашно. Загряваме фурната на 175 градуса с обдухване.

В голям съд смесваме всички сухи продукти и подправките, без ваниловата есенция. С миксер или в кухненски робот смиламе сварената (най-добре на пара) тиква на пюре, добавяме разбитите на ръка яйца, прясното мляко, олиото и ванилията и разбиваме на гладък крем. Разбъркваме много добре до хомогенна гъста маса сухите и течните компоненти и накрая прибавяме стафидите. Изсипваме във формата, заравняваме с лъжица и печем около 50-55 минути. Проверяваме с клечица за готовност - ако нищо не остава по клечката, кексът е готов. Изваждаме от фурната, охлаждаме в съда 5-10 мин. и обръщаме върху решетка до пълно изстиване.
По желание можете да го поръсите с пудра захар или, както в случая, с карамелов сос.


Сосът с карамел можете да приготвите по следния начин:

В подходящ съд карамелизирате 50гр. захар, дръпвате от котлона и добавяте 20гр. масло и 50мл. течна сметана при постоянно разбъркване. Връщате на котлона за около 1-2 минути до пълното хомогенизиране на съставките. Заливате изстиналия кекс с топлия сос.

Забележка:  Кексът от настоящата фото сесия е, така да се каже, ощетен, жестоко ограбен в дълбоката си същност. Просто забравих да му сложа яйцата. Въпреки това, както виждате, се получи пухкав и бухнал. Така че, ако имате хранителна алергия към яйца или здравословни проблеми, които изискват тяхната неупотреба, спокойно можете да го приготвите без тях.
Може да използвате и следната комбинация от брашна - 2ч.ч бяло пшенично брашно и 1 ч.ч. брашно от лимец.
Към сместа може да добавите 1/3 ч.ч. едро накълцани орехи.



Налейте си чаша кафе!

21 коментара:

  1. Разкош! Страхотен кекс! Жалко, че в големите студове тиквата ми замръзна на терасата и трябваше да я изхвърля. :((

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина жалко! Но по пазарите още се намира:)) Поздрави!

      Изтриване
  2. Гуинет, сгряващ душата е кекса ти :)
    Топла прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Слънчев и хубав зимен ден ти пожелавам!

      Изтриване
  3. И аз обичам много тиква и на кремчета и на кексчета!Много зимно и много ароматно!
    Чудесно Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно и красиво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Съвършен е! Мисля, че ще ми стане любима рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У дома е любима! Тази зима го правя вече пет пъти!

      Изтриване
  6. Слънце в чинията :) прелест :)

    ОтговорИзтриване
  7. Още един фен на тиквата да се изкаже в мое лице :) !Всякакви десерти с тиква тача,Нели,така че разбираемо и от твоя кекс ще съм не само впечатлена,но и много изкушена!Страхотно си е бухнал и без яйца!Ама ти що така го издаде,бедничкия! :)

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Харесвам десертите с тиква. А тиквата придава много интересен цвят. Не мога да си представя как кекс става без яйца, но след като нагледно виждам, ясно е, че може, дори е повече от прекрасен! Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кенди! Пробвай го смело без яйца - ще ти хареса!

      Изтриване
  9. Съвършена форма, наситен вкус и домашен аромат. Прекрасен е, Неди! Хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите, Еви! Спорна седмица!

      Изтриване
  10. Всъщност без яйца май ми харесва повече:))

    ОтговорИзтриване
  11. Нели,ще го правя този кекс и това ти е....много ми допадна.А също много харесвам тиква-моите дори и няма да разберат за нея.
    Благодаря за рецептата!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти хареса, ако си фен на тиквата. Препоръчвам ти да го направиш без яйца! Благодаря!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...