Днес ще споделя с вас рецептата на един любим и ароматен кекс, който изчезва бързо от чинийките сутрин, обед и вечер!
Необходими продукти:
1/2 ч.ч брашно от елда или пшеничен зародиш
1 ч.ч. захар (може и по-малко, ако не обичате много сладко)
1 супена лъжица бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил
3/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
3 големи яйца, леко разбити
430 гр. пюре от тиква
1/3 чаша нискомаслено мляко
1/3 чаша олио
1 с. л. екстракт от ванилия
1/3 чаша сушени червени боровинки или 1/3 чаша стафиди(или и двете)
2 супени лъжици пудра захар, по желание
В голям съд смесваме всички сухи продукти и подправките, без ваниловата есенция. С миксер или в кухненски робот смиламе сварената (най-добре на пара) тиква на пюре, добавяме разбитите на ръка яйца, прясното мляко, олиото и ванилията и разбиваме на гладък крем. Разбъркваме много добре до хомогенна гъста маса сухите и течните компоненти и накрая прибавяме стафидите. Изсипваме във формата, заравняваме с лъжица и печем около 50-55 минути. Проверяваме с клечица за готовност - ако нищо не остава по клечката, кексът е готов. Изваждаме от фурната, охлаждаме в съда 5-10 мин. и обръщаме върху решетка до пълно изстиване.
По желание можете да го поръсите с пудра захар или, както в случая, с карамелов сос.
В подходящ съд карамелизирате 50гр. захар, дръпвате от котлона и добавяте 20гр. масло и 50мл. течна сметана при постоянно разбъркване. Връщате на котлона за около 1-2 минути до пълното хомогенизиране на съставките. Заливате изстиналия кекс с топлия сос.
Забележка: Кексът от настоящата фото сесия е, така да се каже, ощетен, жестоко ограбен в дълбоката си същност. Просто забравих да му сложа яйцата. Въпреки това, както виждате, се получи пухкав и бухнал. Така че, ако имате хранителна алергия към яйца или здравословни проблеми, които изискват тяхната неупотреба, спокойно можете да го приготвите без тях.
Може да използвате и следната комбинация от брашна - 2ч.ч бяло пшенично брашно и 1 ч.ч. брашно от лимец.
Към сместа може да добавите 1/3 ч.ч. едро накълцани орехи.
Налейте си чаша кафе!
Разкош! Страхотен кекс! Жалко, че в големите студове тиквата ми замръзна на терасата и трябваше да я изхвърля. :((
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да, наистина жалко! Но по пазарите още се намира:)) Поздрави!
ИзтриванеГуинет, сгряващ душата е кекса ти :)
ОтговорИзтриванеТопла прегръдка и хубав ден!
Благодаря ти, Дани! Слънчев и хубав зимен ден ти пожелавам!
ИзтриванеИ аз обичам много тиква и на кремчета и на кексчета!Много зимно и много ароматно!
ОтговорИзтриванеЧудесно Гуинет!
Бети, радвам се, че предложението ми ти допада!
ИзтриванеМного вкусно и красиво!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Мариана! Поздрави и на теб!
ИзтриванеСъвършен е! Мисля, че ще ми стане любима рецепта! Поздрави!
ОтговорИзтриванеУ дома е любима! Тази зима го правя вече пет пъти!
ИзтриванеСлънце в чинията :) прелест :)
ОтговорИзтриванеДа, топличко и приятно!:))
ИзтриванеОще един фен на тиквата да се изкаже в мое лице :) !Всякакви десерти с тиква тача,Нели,така че разбираемо и от твоя кекс ще съм не само впечатлена,но и много изкушена!Страхотно си е бухнал и без яйца!Ама ти що така го издаде,бедничкия! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Бедничкия, да:)) Прегръдки, Роси!
ИзтриванеХаресвам десертите с тиква. А тиквата придава много интересен цвят. Не мога да си представя как кекс става без яйца, но след като нагледно виждам, ясно е, че може, дори е повече от прекрасен! Чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кенди! Пробвай го смело без яйца - ще ти хареса!
ИзтриванеСъвършена форма, наситен вкус и домашен аромат. Прекрасен е, Неди! Хубав уикенд! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за комплиментите, Еви! Спорна седмица!
ИзтриванеВсъщност без яйца май ми харесва повече:))
ОтговорИзтриванеНели,ще го правя този кекс и това ти е....много ми допадна.А също много харесвам тиква-моите дори и няма да разберат за нея.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Приятна вечер!
Ще ти хареса, ако си фен на тиквата. Препоръчвам ти да го направиш без яйца! Благодаря!
Изтриване