четвъртък, 20 март 2014 г.

Домашен "Туикс" за блога - рожденик :)

Днес се навършват точно три години откакто започнах да списвам този блог.
Мислех си да почерпя виртуално с вчерашния кекс с банан, но съвестта ме загриза. Затова ви поднасям рецептата за този сладкиш с благодарност, че наминавате оттук, държите ме под око, намирате време за добра дума или закачка. Надявам се, че и занапред тук ще намирате по нещо вкусно както за душата, така и за стомаха, ще се чувствате уютно, добре и ще се забавлявате.
Благодаря на всички вас знайни и незнайни приятели и следовници, че давате смисъл на това, което правя.




Необходими продукти:

За бисквитения блат:

1 жълтък
150гр. брашно
щипка сол
80гр. масло (студено)
1 с.л. заквасена сметана
 50гр. кристална или пудра захар
1-2 ванилии


За карамеловия слой:

1.5 - 2 кутии варено кондензирано мляко
15-20гр. масло

За шоколадовия слой:

200-250гр. млечен шоколад (за моя вкус е най-добре смес от млечен и натурален)



Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и солта и ги пресипете в каната на кухненски робот с метален режещ накрайник. Прибавете захарта, маслото и миксирайте няколко пъти. Добавете жълтъка и сметаната и отново размесете докато получите ронливо маслено тесто. Ако е прекалено сухо, добавете още малко сметана. Ако нямате робот, можете да направите това върху дъска за рязане с помощта на голям кухненски нож - кълцайте върху продуктите докато придобият желаната консистенция.
Разстелете полученото тесто върху хартия за печене в тавичка с размери 30/22 см.  и заравнете добре с помощта на валяче за тесто или с пръсти. Надупчете равномерно с вилица и приберете във фризера за 10-15 мин.


 През това време в тиган с дебело дъно доварете кондензираното мляко като целта е леко да го сгъстите. Това става за десетина минути - даже и по-малко. Не бива да става прекалено гъсто. Внимавайте, защото при охлаждане ще се сгъсти допълнително.
Извадете тестото от фризера и го изпечете за 20-25 мин.  в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Охладете го и разнесете карамела върху охладеното тесто.

 Когато карамелът се охлади, го пресовайте с валячето или с пръсти. Може да го оставите и "леко рошав" - не е беда:).
Стопете на водна баня шоколада и залейте с него останалите слоеве.


Оставете малко шоколад за релефна декорация. Сложете сладкиша в хладилника за поне 2 часа.
Извадете го и от останалия шоколад с помощта на лъжица направете пръски върху втвърдения шоколадов слой. Приберете сладкиша за поне 4-5 часа и, преди поднасяне, нарежете с остър нож на блокчета. Сладкишът е най-вкусен на следващия ден.


Добър апетит!
Рецептата е от руски форум.

50 коментара:

  1. Нелка, много калории ни се събират днес :)
    Първо похапнах от банановия кейк, а сега тази вкусотия....
    Да си жива и здрава и да ни радваш душите.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От утре сме на диета, Дани:) Благодаря ти за винаги милото отношение е хубавите думи! Прегръщам те!

      Изтриване
  2. Ето ме пак днес :) Честит празник на блога ти! Пожелавам ви да се развивате заедно и все такива вкусни и красиви неща да ни поднасяте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вики. Радвам се, че харесвате нещата, които споделям! Честита първа пролет:)

      Изтриване
  3. Благодаря, Нели! Ако даваш по две блокчета на порция, както е в Туикс-а, ще ми дойде супер :) Как лакомо бих го захапала... дори не бих се замислила за калориите ;)) Разкошен сладкиш!
    Честит празник на блогчето, мила! Пожелавам ти нестихващ ентусиазъм, нови вдъхновения и приятели и още много по четири години да отбележиш, защото си струва, защото отбивайки се тук ми е много приятно и уютно, а вярвам и на всички останали. Продължавай в същия дух да ни радваш с вкусни рецепти и неотразими фотоси!
    Прегръдка сърдечна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Ирма, за така хубавите думи! Прегръдка!

      Изтриване
  4. Честит рожден ден на блога, Нели! С още много красоти да го запълниш и да се появяваш по-често.
    Уникално вкусно предложение за почерпка! Много ми харесва :) Дали няма да се намери пастичка за близкостоящо другарче :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пеп! За другарче като теб, правя веднага това доза! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  5. Голям разкош! И с тези големи, уникални снимки, направо ми идва да излапам монитора :)
    И, честити 3 годинки на блога! Все така креативна да си и да ни вдъхновяваш с красивите си предложения :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Даре! От тази година реших да презентирам със снимки в по-голям размер. Поздрави!

      Изтриване
  6. Честити три годинки, Нели! Пожелавам ти дългогодишно вдъхновение и желание да продължаваш да споделяш с нас тези прекрасности!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ил, за чудесните пожелания! До нови срещи:)

      Изтриване
  7. Приказно е, уникален десерт!
    Нели, честити 3 годинки, успех и занапред и мнооого години по 3 ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря за добрите думи! Дано имаме повече вкусни поводи за срещи!

      Изтриване
  8. Честита ти трета годинка на блога!! :) Много хубаво го отбелязваш с този туикс! Перфектно ти се е получил!
    Усмивка от мен и честита пролет също! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, благодаря за похвалата. Поздрав най-сърдечен.

      Изтриване
  9. Честити три годинки! Много здраве и вдъхновение за теб и много читатели и почитатели на чудесния блог!
    Прекрасен десерт и великолепни снимки! Направо се влюбих в подноса :-)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лети, и благодаря за щедрите комплименти. Радвам се, че си част от моите кулинарни приятели. Поздрави и спорна седмица!

      Изтриване
  10. Честит празник на блогчето,Нели!
    А този карамелен крем ми е любим.Вчера правих торта и ползвах от него-крайния резултата е впечатляващ.Твоите квадрати също.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, досега не бях ползвала готово карамелизирано мляко, но много ми допадна. Благодаря ти сърдечно за хубавите думи!

      Изтриване
  11. Честит празник на прекрасния ти блог , Нели,
    дойдох за изкушаващия кейк с банан, но и този сладкиш не му отстъпва - разкошен!
    Поздравления и пожелания за още вдъхновение и още много Х3,
    а днес, честита, усмихната и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита пролет и на теб, Дианка! Вчера видях вече щъркели и завързах мартениците:) Благодаря ти за комплиментите и чудесните пожелания! Слънчева и радостна пролет ти пожелавам!

      Изтриване
  12. Честита годишнина на блога и на неговата авторка, честита пролет!
    Блокчетата са толкова изкусителни, че си грабвам едни близначета и изчезвам, че ако още малко ги погледам, ще трябва да търся нещо сладко по никое време...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, винаги се радвам да те видя тук и се радвам, че тази рецепта е предизвикала твоя интерес и .... апетит:)

      Изтриване
  13. Честит рожден ден (на блога)! Все пак три годинки си е сериозна възраст.
    Пожелавам ти все така да ни радваш с вкусни нещица!
    Успех, Нели, не само в блогърството, но и във всички ти начинания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията! Дано добрите ни и полезни начинанията се сбъдват! Твоите също:) Поздрав!

      Изтриване
  14. Нели, още веднъж - честита годишнина на блога! Почерпих се с кекса, няма да откажа и на това шоколадово изкушение!
    Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Честита пролет и на теб!

      Изтриване
  15. Честита трета блогогодинка, Нели! Пожелавам ти много и верни читатели и последователи! А аз и от банановия кейк нямаше да откажа , но шоколадовия ти ''туикс'' ме спечели! Изглежда чудесно!
    Честита пролет! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, ти си едно от моите вдъхновения и затова много ме радват пожеланията ти. Благодаря ти от сърце! Поздрав!

      Изтриване
  16. Е, тук си има рожден ден и аз да дойда да честитя, да ни радваш, да твориш и готвиш все такива вкусоти! Поздрави и прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлина, за милите думи! Те ми дават мотивация да продължавам започнатото. Поздрав!

      Изтриване
  17. Много вкусен сладкиш, супер е!

    ОтговорИзтриване
  18. Честита Първа пролет и Честита трета годишнина на блога Ви! Много красиво място сте създали за тези три години! Ще си позволя да се възползвам от рецептата за десертчето. Хареса ми! Даже много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сиси! Ще се радвам, ако сладкишът ви хареса! Поздрав!

      Изтриване
  19. Честит рожден ден на това невероятно вкусно и красиво място, Нели! Нека то е вдъхновение за своите почитатели, а на теб ти носи много радост и удовлетвореност!
    Сладкишът е възхитителен!

    ОтговорИзтриване
  20. На патерици, но от сърце пожелавам на блога ти безброй читатели, а на теб нестихващо вдъхновение, здраве и много сбъднати мечти, Нели! Рецептата и снимките са неустоими! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря ти за хубавите пожелания!

      Изтриване
  21. Честита пролет, честит рожден ден на блога! По едно време ми беше зачезнала, но се радвам сега да те вида тук и то с такава хубава идея! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, така е, да, в последните няколко месеца присъствието ми е доста спорадично, но съм упорита:) Аз ти благодаря!

      Изтриване
  22. Честит празник на прекрасното ти кътче,Нели!Тук човек намира храна не само за душата,но и за сетивата си и винаги е приятно,полезно и уютно пребиваването!Не само страхотни рецепти,но и майсторски фотографии се услаждат на окото и небцето!Съжалявам единствено,че срещите ни не са много интензивни,но пък появиш ли се с нова рецепта-не се забравя лесно!Сладкишът е интересен,много ти харесах това търкало-валяче,трябва да си взема и аз такова,а кексът с банана си оставям за сладки сънища-невероятен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ти винаги намираш толкова много хубави думи за мен. Не знам дали ги заслужавам, но ти благодаря сърдечно! Прегръщам те!

      Изтриване
  23. Красиви, много красиви снимки Нели!
    И сладкишът ти изглежда страхотно :) Още си спомням за желираната торта с бисквити и плодове която приготвих по твоя рецепта :) Може и този туикс да го сполети същата участ :)
    А сега искам да те поздравя за вече отминалият празник на красивото ти блогче и да ти пожелая здраве, вдъхновение и време за още много години вписване!
    На мен лично точно време ми липсва и понеже отдавна не съм надничала при теб, тази сутрин си доставих това удоволствие :) и откривам чудесни предложения :)
    Хубав и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така се зарадвах, че с удоволствие си постояла при мен. Благодаря ти за хубавите думи и пожелания. И при мен времето все не достига, а ми се иска да съм по-редовна. А между другото, аз пробвах тортата със стевия, както си я приготвила ти, и много ни хареса. Това са реалните резултати от нашето виртуално кулинарно общуване:) Хубави почивни дни, gogolina!

      Изтриване
  24. Здравей Нели, исках само да споделя, че този сладкиш въодушевена от твоите снимки (видът му е неустоим ), направих миналата седмица и със сигурност стана един от любимите на синът ми. Както повечето малчугани доста си пада по всички онези десертчета в магазинната мрежа, наистина много ми допада идеята аз да му приготвям неща от този вид. Благодаря за споделената рецепта! Желая ти искрено много успехи в личен план и успешна, трета годинка на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, много се радвам, малчуганът е останал доволен. Благодаря ти за хубавите пожелания! А пък аз вече съм си избрала какво да опитам от чудесните рецепти в твоя блог!:) Поздрави!

      Изтриване
  25. Честит рожден ден на блога! И все така с красиви и вкусни неща да изпълваш страничките му! Рецептата е неустоима и на прочит, и на снимки! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря! Поздрави и на вас!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...