петък, 4 април 2014 г.

Панакота с шоколад и кафе

Времето се стопли, навън ухае на пролет, предстоят почивни дни. Удоволствието ще е пълно, ако си причиним и едно приятно кулинарно изживяване. Имам предложение.
Както и да оформите, декорирате и поднесете този десерт - в индивидуални  купички, силиконова формичка за пудинг или просто в чаша, ще останете очаровани от консистенцията и вкуса му. Необходимото условие е само да обичате шоколад и кафе!




Необходими продукти:

За шоколадовата смес:

150гр. шоколад (от 50до70%)
250гр. сладкарска сметана
350 мл прясно мляко
80 гр. захар
1 желатин (10гр)
1 ванилия по желание

За бялата кафеена смес:

3 жълтъка (ако яйцата са много едри, сложете 2)
250гр. сладкарска сметана
250мл прясно мляко
3 с.л. захар
8-10-12 кафеени зърна
1 желатин (10гр)


Начин на приготвяне:

В две отделни купички сипете малко студена вода и разтворете във всяка по един желатин. Оставете ги докато желатинът се стегне.
 Пригответе първата смес по следния начин - начупете шоколада на парченца и го разтопете на водна баня. Затоплете леко сметаната и прясното мляко(в което сте разтворили захарта). Прибавете сметаната бавно на части към разтопения шоколад при постоянно разбъркване до пълното и  усвояване и получаване на хомогенна смес. Постепенно добавете и млякото. Разбъркайте добре и в долния съд, който сте използвали за водната баня сложете желатина, за да се стопи.
През това време започнете да приготвяте втората смес. В малка тенджерка сипете сметаната, млякото  и сложете зърната кафе вътре. Затоплете докато заври и сместа започне да ухае приятно на кафе. Отдръпнете от котлона. В друг съд разбийте жълтъците със захарта и на слаб котлон затоплете леко. Започнете бавно на части да прибавяте млечно-кафеената смес към жълтъците при постоянно разбъркване на слаб котлон. Бъркайте до сгъстяване на сместа. Отдръпнете от котлона.
През това време желатинът би трябвало вече да се се стопил.
Във всяка от двете смеси добавете съответната купичка с желатин при постоянно разбъркване.
За по-добър резултат прецедете двете смеси и леко ги охладете.
Идва времето на забавната част. Ето как процедирах аз. Приготвих си чашки с еднаква вместимост за всяка от смесите. На дъното на голяма силиконова форма за пудинг с вместимост 1.5л. изсипах част от бялата смес и веднага поставих във фризера на хладилника за около 6-7 мин. докато сместа се желира. Извадих формата и изсипах част от шоколадовата смес. Отново върнах във фризера и така процедирах до свършване на смесите. След като изсипете и последната смес, покрийте формата с фолио или чиния и я оставете в хладилника за около 2ч.
През цялото това време поддържайте смесите леко топли, за да не желират преди да сте ги разпределили във формата.
Преди поднасяне потопете формата за кратко в гореща вода и обърнете желирания крем върху подходящ съд. Може да поднесете с карамелов сироп, но и без него сладкишът е доста ефектен.


Забележка: Наливайте всеки нов слой, само когато долният слой е желирал добре. В противен случай няма да има ясно обособени цветови пластове и ще получите по-скоро мраморен ефект.
Ако сте любители само на шоколада може да опитате рецептата ми за шоколадова панкота, а защо не и панакотата с праскови!
 Добър апетит!

23 коментара:

  1. Ооо красота, сигурна съм, че и на вкус е удоволствие за сетивата!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен е, Нелка!
    Голяма художничка си :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Дани, закъде сме без малко изкуство;)?! Благодаря ти!

      Изтриване
  3. С този десерт съм убедена,че апетитът ми ще е повече от добър,Нели!Даже ще е зверски голям :) .Боже,колко е изкусително!Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голям ще е, Роси! Ако дадеш малко от онази мазната баничка, може за бъде задоволен твоя звяр:)!

      Изтриване
  4. Никак не обичам вкуса на кафе, затова и не пия... Но пък харесвам аромата му. А тази панакота със сигурност ще е чудесна, за да зарадва любим човек, който обича ароматната напитка. :)
    Прекрасно изглежда, Нели, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, за любителите на кафе това е чудесен десерт, но ти просто можеш да пропуснеш кафеените зрънца!:)Поздрави!

      Изтриване
  5. Ето точно за това говорех днес, на човек му се иска да налапа монитора :) Сигурна съм, че всеки, който види това бижу ще си го помисли!
    Просто разкош, адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! То на мен това ми се искаше днес като гледах копривения ти пай:)! Какво да правим - съдба:)!

      Изтриване
  6. Прелест! Само като си представя аромата и вкуса, веднага ме засърбяват ръцете да опитам рецептата!
    Хубави почивни дни, Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  7. Б.агодаря, Лети! Хубави почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. И у нас тези дни наблягаме на кремчета, Нели. Страхотна пана кота си направила, много елегантна и вкусна! С удоволствие бих я опитала!
    Поздрави и усмихнат неделен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Това е вълшебство...,
    фантазия от фин вкус, нежен аромат и красива форма,
    съчетани в чудесна рецепта, страхотно изпълнение и впечатляващо представяне!
    Комплименти за теб, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Вкусен десерт, подходящо съчетание на двата цвята и красиво оформен! Невероятни снимки!
    Слънчева нова седмица, Нели!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за високата оценка и
    щедрите комплименти, Диде! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Сигурна съм, че я видях, омайващо вкусна и изкусително презентирана Панакота, но къде ми е коментара? или толкова съм била захласната, че съм забравила да го публикувам? Но пак ще кажа, че изглежда неустоима вкусна, красива, презентирана по много стилен начин! Светло посрещане на Великден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Благодаря, Кенди! Светъл Великден и на теб. Здраве, любов и мир да са!

      Изтриване
  13. Впечатлена съм Нели и от снимките и от рецептата !
    Приеми сърдечни поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...