Много ме забавлява съжителството на различни по произход думи в това заглавие, но приветствам италиано-турския завършек в полза на крайния резултат.
Рецептата е доста разпространена и има защо. Всъщност при мен сладоледът се получи случайно - просто забравих чашите с желирания крем във фризера.
И това много ни хареса.
Та да не бъбря излишно, минавам към рецептата:
За 6 броя порции (чаши):
150 грама тъмен шоколад 70% какао
Рецептата е доста разпространена и има защо. Всъщност при мен сладоледът се получи случайно - просто забравих чашите с желирания крем във фризера.
И това много ни хареса.
Та да не бъбря излишно, минавам към рецептата:
За 6 броя порции (чаши):
150 грама тъмен шоколад 70% какао
400 гр сладкарска сметана
300 г прясно мляко
80 грама захар
1 /10гр./пакетче желатин на доктора
Шам фъстък или лешници за украса
Начин на приготвяне:
Накисваме желатина в студена вода за 10 мин. Затопляме млякото и разтваряме в него захарта. Разтопяваме шоколада на водна баня и го смесваме със сметаната, която предварително сме затоплили. Бъркаме докато получим хомогенна шоколадова смес. Прибавяме топлото подсладено мляко и продължаваме да бъркаме. Сместа не бива да завира. Отдръпваме съда с шоколадовата смес и стопяваме на водна баня желатина.
Прибавяме втечнения желатин към шоколадовата смес и бъркаме до пълното му разтваряне.
Изсипваме леко охладената смес в подходящи купички или форми и охлаждаме поне 4-5 часа в хладилник.
Ето и историята на сладоледа в този случай. Тъй като ми се стори, че сместа не е стегнала добре, поставих купичките във фризера.
Запичаме натрошения шам фъстък (лешник) за няколко минути на тиган или в микровълнова и украсяваме готовия шоколадов крем.
Наслаждавайте се!
Гуинет,много красив десерт и предидвикващо различни асоциации заглавие.А за вкуса - любимия ми - шоколад,изобщо няма съмнение,как ще се топи в устата.Страхотен пост!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за рецептата още веднъж :)
ОтговорИзтриванеБети, вкусен е, от типа "бързосвършващи":)Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеblqsak , ще се радвам да споделиш резултата, ако решиш да го направиш - лесно е! Добре дошла си винаги! Хубава вечер!
Лелееее, Гуинет, какво е това? Направо очите ми станаха на палачинки като го видях. Още в неделя запрятам ръкави. Искам да го опитам този крем! Може ли само да ми кажеш 5-6 листа желатин на колко пакетчета желатин, да кажем на Доктора, се равняват. Досега не съм ползвала такъв на листчета, а пък и нямам никаква представа от къде мога да си купя. :(
ОтговорИзтриванеХубава вечер! Прекрасен уикенд и благодаря за страхотната рецепта!
Всяко "гостуване" при теб, мила Гуинет е пиршество за сетивата!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, перфектна презентация!
Адмирации!
Сърдечни поздрави и усмихнат ден!
Невероятно изкушение!
ОтговорИзтриванеКак да си отиде лятото, когато все се намира кой да го подкупи да остане още малко.
ОтговорИзтриванеОчарователен флирт с шоколада, Гуинет!
Поздрави!
Еййй,Гуинет и при теб,като при великите открития,чудесния десерт,се е получил случйно!
ОтговорИзтриванеКрасива и много вкусна грешка се е получила от разсеяността ти:)))
И аз ще го пробвам:)
Прегръдки:)
Изключителна рецепта, много фино представяне и поднасяне! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеLooks delicious and beautiful :)
ОтговорИзтриванеГуинет,забравен,незабравен,всякак ще е разкошен този десерт!Голяма вкусотия представяш отново!
ОтговорИзтриванеВкусна,усмихната и лежерна неделя пожелавам!
Таня и за мен работата с тези листи беше малко объркваща. 6 листа са достатъчни за 500мл. течност и определено не са достатъчни за да стегне добре сместа. Аз се придържах точно към рецептата, но 8 листа щяха да са по-добре. Ако желатинът на доктора е 10гр и е достатъчен за 500мл. течност, за тази рецепта ще трябва пакетче и половина, тъй като общото количество течност тук е 850мл. Ще направя и корекция да броя на листата. Дано съм била полезна! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЛеви, Траяна, много ви благодаря за хубавите думи! Хубава и спокойна неделна вечер!
ОтговорИзтриванеВили, да, права си - не искам да пускам лятото да си отиде, но и есента е подходяща за подобни флиртове, нали? Поздрави и вдъхновяваща есен ти пожелавам!
Катерина, със сигурност и някой друг го е открил преди мен, но това няма значение, когато резултатът те води до блаженство!:) Ше се радвам да споделиш впечатления! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕва, много ми е приятно да прочета такива думи от кулинар и естет като теб! Благодаря ти! Хубава нова седмица!
Helena, thank you!:)
ОтговорИзтриванеЕликсирче, вярно е, че е вкусен! Благодаря ти, че ме държиш под око!:) Хубава, вкусна и спорна седмица ти желая!
Гуинет, как изкушаваш само...вече захладня и бях решила да извадя контейнера на машината за сладолед от фризера, но гледайки твоите снимки май размислих...
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица ти желая!
Гуинет, от дни гледам тази превъзходна рецепта, изглежда много вкусен този сладолед, ще го изпробваме! Снимките са яудесни :) Сърдечни поздрави и усмивки :)
ОтговорИзтриванеЕва от "simple things & more ..."
Мариетка, за тази рецепта не ти трябва машина - слагай направо във фризера:) Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЕва, благодаря ти много за хубавите думи! И добър апетит ви пожелавам! Спорна и усмихната седмица!
Много ми харесаха новите ти предложения, Гуинет -
ОтговорИзтриванеза сладкиша със сливи, пая с тиквички, но този шоколадова фантазия ме очарова.
Благодаря за чудесните идеи,
поздрави и хубави празнични дни, Диана
А аз, di_ani, ти благодаря да хубавите думи! Нека празничните дни бъдат щастливи за теб!
ОтговорИзтриванеНе мога да откъсна поглед от снимките! Фантастични са;-)
ОтговорИзтриванеТози сладолед няма как да не ми хареса!
Хубава почивка ти желая!
Мъх, благодаря за похвалите! Опитай тази рецепта - много лесна е за приготвяне и вкусът е неповторим! Поздрави!
ОтговорИзтриванеГуинет, чудесна Пана-кота, така я обожавам, но никога не съм правила в къщи...може и да набера смелост някой ден за твоята рецепта, страхувам се да не излапам цялото количество обаче.!
ОтговорИзтриванеИ по езичето желирано попреглътнах!
Спорна и вкусна седмица!
Мария
Мария, престраши се - заслужава си! Благодаря ти за подкрепата и хубавите думи! Поздрави и хубава есенна седмица!
ОтговорИзтриванеНели
Благодаря за хубавата рецепта, много ми харесва.
ОтговорИзтриванеПоздрави.:)
Винаги си добре дошла, Джинджър:) Поздрави и на теб!
ОтговорИзтриванеГуинет, чудесен десерт! Направих го и му се насладихме както се казва с кеф. Само едно нещо ме притесни- шоколада не ми се разтвори изцяло в млякото и сметаната. Останаха едни малки парцалчета и не знам от какво са. Бърках, разтърквах шоколада, но не... Използвах шоколадова кувертюра 50% какао...
ОтговорИзтриванеПоздравления още веднъж за рецептата, вкъщи ще се прави със сигурност често :)
Поздрави
Галя
Галя, още малко е трябвало да го разбъркаш или да загрееш течността(без да завира). Черният шоколад се разтваря по-бавно в сметана, отколкото на водна баня. При мен веднъж се получи така, защото бързах:)) Радвам се, че ви е харесал десерта. Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря много за съвета, следващия път ще загрея още малко. Струваше ми се, че всеки момент ще заври и затова свалих сместта от котлона. Следващия път може да пробвам да заместя половината от шоколада с млечен. Мисля, че ще се получи хубав вкус.
ИзтриванеВкъщи постоянно ни остава сладкарска сметана, тъй че ще експериментирам.
Много вкусно ми стана! Мнооого :) Колко лесно и семпло, а сигурна съм, с такъв божествен вкууус! Ще опитам да импровизирам върху твоята рецепта и ще ти се похваля :)
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден,
Вики
Запрятай ръкави, Вики, няма да съжаляваш:))
ИзтриванеИзвинявам се за глупавия въпрос, но кое се води сладкарска сметана? Тази на спрей или течна, подсладена?
ОтговорИзтриванеНе е глупав въпросът ви, човек не може да знае всичко. Сладкарската сметана е течна и леко подсладена. Разликата между тази на спрей и течната е, че спреят изкарва готова разбита сметана, а течната трябва да се разбие с миксер, за да придобие същата стегната консистенция.
Изтриване