От доста време му се канех на този гръцки пай и вече в края на лятото реших, че е крайно време да го направя. Рецептата е чудесна, резултатът вкусен и удовлетворяващ. Какво по-хубаво за един кулинар:)!
Необходими продукти:
1 глава стар лук или 5 стръка пресен
600 гр. тиквички - (2 средни тиквички)
5 яйца
230 гр. кисело мляко
200 гр. сирене
200 гр. извара (моцарела или кашкавал също е удачен вариант)
150 гр. брашно
115 мл. зехтин
2 ч.л. бакпулвер
1ч.л. червен пипер
сол, черен пипер
1 връзка копър
8-9 или 12 кръгчета тиквички са покриване на пая (според вида на съда за печене)
чери доматчета за украса - съответно 4 или 6, нарязани на половинки
Начин на приготвяне:
Измитите тиквички се нарязват на малки кубчета с кората. Лукът се нарязва надребно и се задушава в 1/3 от зехтина с малко вода до омекване. Прибавят се тиквичките и се задушават до омекване. Ако има излишна течност, оцеждаме в гевгир и охлаждаме.
Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганите сирена и киселото мляко. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и разбъркваме добре. Смесваме яйчената с охладената смес от тиквичките и прибавяме останалия зехтин, нарязания копър, червения и черния пипер, сол на вкус (аз не сложих).
Изсипваме готовата смес в подмазана и посипана с галета форма (аз ползвах кръгла откопчаваща се форма с диаметър 23см) поставяме кръгчетата от тиквички отгоре и и печем 50 минути на 180 с обдухване. Изваждаме топваме чери доматчетата в малко брашно откъм срязаната страна и ги поставяме в центъра на кръгчетата тиквички. Запичаме още 10 минути.
Изваждаме и охлаждаме. Изваждаме от формата и нарязваме пая студен. Моята форма е с улей и това не позволява изтичане на мазнина или течности, но ако вашата няма, сложете фолио или пекарска хартия под съда или изпечете в затворен съд.
Аз поднесох с млечно-чеснов сос с копър!
Добър апетит!
Необходими продукти:
1 глава стар лук или 5 стръка пресен
600 гр. тиквички - (2 средни тиквички)
5 яйца
230 гр. кисело мляко
200 гр. сирене
200 гр. извара (моцарела или кашкавал също е удачен вариант)
150 гр. брашно
115 мл. зехтин
2 ч.л. бакпулвер
1ч.л. червен пипер
сол, черен пипер
1 връзка копър
8-9 или 12 кръгчета тиквички са покриване на пая (според вида на съда за печене)
чери доматчета за украса - съответно 4 или 6, нарязани на половинки
Начин на приготвяне:
Измитите тиквички се нарязват на малки кубчета с кората. Лукът се нарязва надребно и се задушава в 1/3 от зехтина с малко вода до омекване. Прибавят се тиквичките и се задушават до омекване. Ако има излишна течност, оцеждаме в гевгир и охлаждаме.
Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганите сирена и киселото мляко. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и разбъркваме добре. Смесваме яйчената с охладената смес от тиквичките и прибавяме останалия зехтин, нарязания копър, червения и черния пипер, сол на вкус (аз не сложих).
Изсипваме готовата смес в подмазана и посипана с галета форма (аз ползвах кръгла откопчаваща се форма с диаметър 23см) поставяме кръгчетата от тиквички отгоре и и печем 50 минути на 180 с обдухване. Изваждаме топваме чери доматчетата в малко брашно откъм срязаната страна и ги поставяме в центъра на кръгчетата тиквички. Запичаме още 10 минути.
Изваждаме и охлаждаме. Изваждаме от формата и нарязваме пая студен. Моята форма е с улей и това не позволява изтичане на мазнина или течности, но ако вашата няма, сложете фолио или пекарска хартия под съда или изпечете в затворен съд.
Аз поднесох с млечно-чеснов сос с копър!
Добър апетит!
Ей, че апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеИ много добре е "порционирано" така с черитата :) Да не смее никой да си реже по-голямо парче :))
Поздрави и усмихнат ден на теб!
Ох,че вкусно е пак тук,Гуинет!
ОтговорИзтриванеИ пак страхотни снимки!Грабвам си едно парченце за обяд!
Харесва ми новото оформление на кътчето ти,подчертава от пръв поглед за какво майсторство иде реч!
Поздрави от мен!:)
Страхотно поднасяне!
ОтговорИзтриванеИ снимките!
Хубав ден!
This looks fanatstic;))
ОтговорИзтриванеТова наистина ме плени!Уникална рецепта с превъзходно изпълнение и снимки!
ОтговорИзтриванеМоите овации!
Красота, красота, красота!
ОтговорИзтриванеБраво, Гуинет!
Много ми допадна и новият облик на сайта ти!
Сърдечни поздрави!
Страхотни снимки! Чуден! Браво!
ОтговорИзтриванеГуинет, имаш прекрасна нова премяна на блога !
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, поднесено много естетски!
Сърдечни поздрави!
Апетитно и красиво !
ОтговорИзтриванеУха, изглежда толкова апетитно... Прекрасно предложение!
ОтговорИзтриванеЕй, момичета, как се радвам, че ви е харесало моето предложение!
ОтговорИзтриванеПеп-4о, много си наблюдателна - точно това е ролята на доматчетата и кръгчетата тиквички отгоре -порционират!:)
Еликсирче, Леви, Дани, радвам се, че ви допада новата дрешка на блога!:)
Мъх, Катерина, Траяна, Нели, Илианка, благодаря ви много за хубавите думи!
Dzoli, thank you!
Гуинет,отново невероятно изкушаващо предложение!Превъзходна презентация!И да не си гладен ти се иска да похапнеш едно от тези прекрасни парченца.Ей това със сосчето е за мен!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и от мен!
Гуинет,забравих да кажа,че много ми хареса колажа,който си сложила в началото!Красиво!
ОтговорИзтриванеПрекрасен е паят, Гуинет, като картинка, направо!
ОтговорИзтриванеПоздравления отново за вкусно, красиво и елегантно поднесения и презентиран пай!:-)))
Сърдечни поздрави!
Ще се повторя и тук, страхотен пай много ми хареса и представянето, а снимките са изкушаващи. Поздравления Гуинет :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта и страхотни снимки.:)
ОтговорИзтриванеБети, много си мила! Благодаря ти! Това със сосчето точно за теб запазих!:)!
ОтговорИзтриванеМони, vicktory , благодаря и на вас за хубавите думи! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеblqsak, добре дошла в моето местенце! Благодаря за оценката! Поздрави!
ОтговорИзтриванеГуинет, много хубав и оригинален пай! Със сигурност е много изкушаващ! Чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави празнични дни!
Мира, благодаря! Радват ме хубавите ти думи! Хубав празник и на теб!
ОтговорИзтриванеГуинет, впечатляващо вкусно солено предложение си показала. Идвам ти на гости ако е останала поне една трохичка.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Отдавна няма трохички от този, но за гости приготвям веднага още един чисто нов пай:)!
ОтговорИзтриванеГуинет, пак да си кажа - този пай не ми дава мира :))! Така апетитно и примамливо изглежда - и е така ...елегантен и красив, че да му е жал на човек да го хапне!!
ОтговорИзтриванеО, и честита нова премяна на блога ти - много му отива!!
Вкусно до няма и къде! И красиво, много! :)
ОтговорИзтриванеГуинет, благодаря ти за посещението в моя блог и добрите думи - така пък и аз открих твоя блог! Този пай е невероятна красота - обичам храната да храни очите, стомасите ни вече отдавна са се напълнили и заситили....Ще го пробвам задължително, у дома рядко ядем тестени, така че това ще е добър повод.
ОтговорИзтриванеУсмихната и вкусна вечер!
Мария
Много си мила, Мина, благодаря! И се поусмири малко - знаеш как:)
ОтговорИзтриванеSweetness , благодаря много!
ОтговорИзтриванеПепеляшка, добре дошла си винаги! Благодаря за хубавите думи! Хубава и вкусна есен!
ОтговорИзтриване