Какво заглавие на публикация измислих, а?! Но колкото и нелогично и странно да звучи, се надявам да съм достатъчно последователна в изложението на мислите си, за да стане разбираемо.
Първо - за угризенията.... Да, имам такива! Погледнах хронологията на публикациите си в блога за последните два месеца и ме хвана срам - по една на месец. Срам! На всичкото отгоре едни добри хора са ми дали награди в този период на сериозна липса.
Първо искам сърдечно да благодаря на Moni за великодушното й и щедро сърце и желанието да сподели с мен тази чудесна награда.
Благодаря за добрите и топли думи, които намира за мен, когато идва в моя блог. Приемам я с радост и съм щастлива, че ме е добавила в списъка на своите приятели в кухнята.
Много приятно ме изненада и Таня с една награда, която ми е много симпатична заради посланието, което носи - факлоносец на огъня на усмивката. Когато започнах този блог се надявах публикациите ми освен полезни, да са интересни и забавни и да събуждат добро настроение и усмивки. Тази награда ме кара да вярвам, че съм успяла. Благодаря ти, Таня!
Моля от днес нататък да се отнасяте с по-голям респект и уважение към мен - факлоносеца!
Благодаря и на всички останали мои приятели, които минават през моето местенце и споделят мнения, че събудиха угризения у мен и ме поразмърдаха малко, за да поема своите отговорности на трудолюбив и съвестен блогър.
И ето я най-сетне и рецептата, която трябваше на публикувам още в края на юни, но поради обективни и субективни причини ще се появи на бял свят днес.
Спаначени крокети със сусам
Необходими продукти:
500 гр. пресен спанак /или пакетче замразен спанак - размразен и добре отцеден/
250 гр. извара
1 стрък пресен лук или малка глава стар лук
2 яйца
1 пълна с.л. заквасена сметана
12 листа мента
сол, черен пипер
6 с.л. пармезан
галета за овалване , смесена с 4-5 с.л. сусам
Начин на приготвяне:
Задушаваме нарязания дребно лук в зехтин и малко вода и добавяме спанака с малко сол. Разбъркваме до омекването на спанака и изпаряването на течността. Охлаждаме. Ако използвате размразен спанак, го изстискайте добре. Преместваме върху дъска и нарязваме ситно лучено-спаначената смес. Прехвърляме я в в подходящ съд и прибавяме яйцата, изварата, ментата, сол, черен пипер, пармезан и няколко лъжици галета - сместа не трябва да е много мека и лепкава. Омесваме добре. С мокри или намазнени ръце оформяме кръгли топчета с големина на едър орех, които овалваме в галетата и сусама. Готовите топчета изпържваме в горещо олио, като обръщаме и внимаваме да не прегорят.
Крокетите могат да бъдат изпечени и на фурна върху пекарска хартия за по-здравословно. В такъв случай ги залейте леко със струйка зехтин или олио или поставете по малко парченце масло върху тях. Можете да ги сервирате както топли, така и студени - еднакво вкусни са. Аз ги предложих с млечно-чеснов ментов сос. Надявам се, че пиете бира и бяло вино!?
Добър апетит!
Първо - за угризенията.... Да, имам такива! Погледнах хронологията на публикациите си в блога за последните два месеца и ме хвана срам - по една на месец. Срам! На всичкото отгоре едни добри хора са ми дали награди в този период на сериозна липса.
Първо искам сърдечно да благодаря на Moni за великодушното й и щедро сърце и желанието да сподели с мен тази чудесна награда.
Благодаря за добрите и топли думи, които намира за мен, когато идва в моя блог. Приемам я с радост и съм щастлива, че ме е добавила в списъка на своите приятели в кухнята.
Много приятно ме изненада и Таня с една награда, която ми е много симпатична заради посланието, което носи - факлоносец на огъня на усмивката. Когато започнах този блог се надявах публикациите ми освен полезни, да са интересни и забавни и да събуждат добро настроение и усмивки. Тази награда ме кара да вярвам, че съм успяла. Благодаря ти, Таня!
Моля от днес нататък да се отнасяте с по-голям респект и уважение към мен - факлоносеца!
Благодаря и на всички останали мои приятели, които минават през моето местенце и споделят мнения, че събудиха угризения у мен и ме поразмърдаха малко, за да поема своите отговорности на трудолюбив и съвестен блогър.
И ето я най-сетне и рецептата, която трябваше на публикувам още в края на юни, но поради обективни и субективни причини ще се появи на бял свят днес.
Спаначени крокети със сусам
Необходими продукти:
500 гр. пресен спанак /или пакетче замразен спанак - размразен и добре отцеден/
250 гр. извара
1 стрък пресен лук или малка глава стар лук
2 яйца
1 пълна с.л. заквасена сметана
12 листа мента
сол, черен пипер
6 с.л. пармезан
галета за овалване , смесена с 4-5 с.л. сусам
Начин на приготвяне:
Задушаваме нарязания дребно лук в зехтин и малко вода и добавяме спанака с малко сол. Разбъркваме до омекването на спанака и изпаряването на течността. Охлаждаме. Ако използвате размразен спанак, го изстискайте добре. Преместваме върху дъска и нарязваме ситно лучено-спаначената смес. Прехвърляме я в в подходящ съд и прибавяме яйцата, изварата, ментата, сол, черен пипер, пармезан и няколко лъжици галета - сместа не трябва да е много мека и лепкава. Омесваме добре. С мокри или намазнени ръце оформяме кръгли топчета с големина на едър орех, които овалваме в галетата и сусама. Готовите топчета изпържваме в горещо олио, като обръщаме и внимаваме да не прегорят.
Крокетите могат да бъдат изпечени и на фурна върху пекарска хартия за по-здравословно. В такъв случай ги залейте леко със струйка зехтин или олио или поставете по малко парченце масло върху тях. Можете да ги сервирате както топли, така и студени - еднакво вкусни са. Аз ги предложих с млечно-чеснов ментов сос. Надявам се, че пиете бира и бяло вино!?
Добър апетит!
Е, прекрасни награди си имаш :)
ОтговорИзтриванеА иначе трябва да те глобим за
това, че рядко ни радваш напоследък с вкуснотийки!
Като тази!
Поздрави и хубава вечер!
Ееее, слава богу, завърна се ти :)
ОтговорИзтриванеИ с много апетитна публикация :)
Вече не изчезвай за толкова време :)
Поздрави и хубави почивни дни!
Първо да честитя наградите!!!!
ОтговорИзтриванеРецептата и презентацията са чудесни както винаги!
Сърдечни поздрави и прекрасна вечер!
Рецептата е чудесна,Гуинет!Взимам си едно,две търкалета,топнати в сосче!
ОтговорИзтриванеЧестити награди!Да ти се множат и носят топли чувства и емоции!
А на последващия линк имаш от мен още една,докато те нямаше,дано те зарадва колкото и останалите!
http://kulinarenelixir.blogspot.com/2011/08/blog-post.html
Поздрави от мен и хубави почивни дни!
Чудничко предложение!Много ми харесва,ще се пробва!Честити награди!Поздрави и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеГуинет, честити награди!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милите думи в публикацията!:-)))
Прекрасна рецепта с чудесни снимки, вкуснички изглеждат крокетите!:-))))
Спокойна нощ и чудесни и усмихнати почивни дни!
Честити награди! Крокетите изглеждат страхотно! Много хубави снимки!
ОтговорИзтриванеГуинет, добре завърнала се! Честити награди! Крокетите изглуждат много примамливо!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Честити награди !
ОтговорИзтриванеЗавръщаш се с много вкусна рецепта Много ми допада :) Снимките също
Само не разбирам защо трябва да изпитваш угризения? Аз също не пускам много редовно рецепти в блога ми, правя го за удоволствие, а не защото трябва
С удоволствие следя повечето кулинарни блогове, а твоят е един от тях. Очаквам новите ти предложения с интерес :)
Поздрави
Вики
Ех, колко е хубаво, че рецептата ви допада! Благодаря ви, мили момичета за милото посрещане и хубавите думи!
ОтговорИзтриванеДани, плащам глобата с крокетче!:)
пеп-4о, надявам се вече да съм по-редовно на линия, но това лято се оказа доста натоварено, така че може да има и други отсъствия. Но ще си нося извинителна бележка:)
Леви, КАТЕРИНА, Мони, Валентина, Мира, Виктори, зарадваха ме добрите ви думи и пожелания! Сърдечни поздрави на вас! много вдъхновени и усмихнати дни ви желая!
Еликсирче, трогваш ме отново с този жест на внимание! Ако можеше, щеше да видиш как събуждаш усмивка на лицето ми с всеки твой пост! Много ти благодаря за споделената награда!!!