От доста време се каня да споделя с вас тук тази вкусна рецепта, на която попаднах в един италиански кулинарен блог. Разбира се, аз внесох своите промени според местните вкусове и капризи и мога смело да заявя, че резултатът е вкусен, красив и най-важното - сочен.
Правила съм това руло няколко пъти, като всеки път съм импровизирала по нещо от плънката. Прибавяла съм сушени сливи, стафиди, дюля, според наличностите, сезона и настроението. Никога не сме оставали разочаровани.
Продукти:
1 свинска рибица (филе) около 2-2,5 кг.
за плънката:
2 малки ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета - около 1 ч.ч.
(може да сложите 1 ябълка и 1 дюля)
1 стрък целина, нарязан на кубчета - около 1/2 ч.ч.
1 глава стар лук на кубчета - около 1/2 ч.ч., може и морков
1/2 ч. л. морска сол
прясно смлян черен пипер
1 счукана скилидка чесън
1 ч.ч. препечен хляб, нарязан на малки кубчета (около 2-3 филии)
1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(аз съм пробвала и с магданоз, босилек и мащерка)
кора от половин лимон
Билки за овалване на готовото руло преди изпичане:
1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(или магданоз, босилек и мащерка)
1 счукана скилидка чесън
кора от половин лимон
малко червен пипер и 2 с.л. зехтин
Приготвяне:
В тиган слагаме 4-5 с.л. зехтин и задушаваме зеленчуците и плодовете с морската сол и черния пипер около 6-7мин. Прибавяме чесъна за 1 мин., отдръпваме тигана от котлона и добавяме трохите хляб, билките и лимоновата кора. Разбъркваме много добре и оставяме да изстинат. Месото се срязва внимателно надлъжно (погледнете долу в източника - показано е как точно става) и върху него се разстила плънката. Навива се на стегнато руло, което се завръзва с конец. Овалва се в билковата смес и се поставя в дълбок намаслен съд за печене.
В малка тенджерка се възваряват 1-2 ч.ч. пилешки бульон ,1 ч.ч. ябълков сайдер или бяло вино
(аз сложих 1 ч.ч. портвайн), 1 с. л. зехтин. С горещата течност внимателно се залива около рулото и малко върху него. Слага се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се запича 20 мин. След това върху тавичката се поставя фолио или капак и се пече още около 1 час.
Съветвам ви да го оставите да изстине и тогава да го нарежете. Ние го харесваме повече студено, залято с топъл сос от печенето. Полученото руло е много сочно и ароматно, заради плодово-билковия пълнеж. Ако издържи до следващия ден е още по-вкусно.
Много сполучлива рецепта!
Не се плашете от моята многословност - рулото се приготвя изключително лесно и резултатът си струва! Бон апети!
Източник
Правила съм това руло няколко пъти, като всеки път съм импровизирала по нещо от плънката. Прибавяла съм сушени сливи, стафиди, дюля, според наличностите, сезона и настроението. Никога не сме оставали разочаровани.
Продукти:
1 свинска рибица (филе) около 2-2,5 кг.
за плънката:
2 малки ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета - около 1 ч.ч.
(може да сложите 1 ябълка и 1 дюля)
1 стрък целина, нарязан на кубчета - около 1/2 ч.ч.
1 глава стар лук на кубчета - около 1/2 ч.ч., може и морков
1/2 ч. л. морска сол
прясно смлян черен пипер
1 счукана скилидка чесън
1 ч.ч. препечен хляб, нарязан на малки кубчета (около 2-3 филии)
1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(аз съм пробвала и с магданоз, босилек и мащерка)
кора от половин лимон
Билки за овалване на готовото руло преди изпичане:
1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(или магданоз, босилек и мащерка)
1 счукана скилидка чесън
кора от половин лимон
малко червен пипер и 2 с.л. зехтин
Приготвяне:
В тиган слагаме 4-5 с.л. зехтин и задушаваме зеленчуците и плодовете с морската сол и черния пипер около 6-7мин. Прибавяме чесъна за 1 мин., отдръпваме тигана от котлона и добавяме трохите хляб, билките и лимоновата кора. Разбъркваме много добре и оставяме да изстинат. Месото се срязва внимателно надлъжно (погледнете долу в източника - показано е как точно става) и върху него се разстила плънката. Навива се на стегнато руло, което се завръзва с конец. Овалва се в билковата смес и се поставя в дълбок намаслен съд за печене.
В малка тенджерка се възваряват 1-2 ч.ч. пилешки бульон ,1 ч.ч. ябълков сайдер или бяло вино
(аз сложих 1 ч.ч. портвайн), 1 с. л. зехтин. С горещата течност внимателно се залива около рулото и малко върху него. Слага се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се запича 20 мин. След това върху тавичката се поставя фолио или капак и се пече още около 1 час.
Съветвам ви да го оставите да изстине и тогава да го нарежете. Ние го харесваме повече студено, залято с топъл сос от печенето. Полученото руло е много сочно и ароматно, заради плодово-билковия пълнеж. Ако издържи до следващия ден е още по-вкусно.
Много сполучлива рецепта!
Не се плашете от моята многословност - рулото се приготвя изключително лесно и резултатът си струва! Бон апети!
Източник
It looks fantastic and surely it tastes even better;)
ОтговорИзтриванеThank you, Dzoli, and welcome. To be sure, you have to cook it:)
ОтговорИзтриванеГуинет,
ОтговорИзтриванепрекрасна рецепта :)
Нали съм любител на използване на плодове
в основни ястия, това е точно за мен!
Сърдечни поздрави и хубав уикенд!
Страхотно филе! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеГуинет,много ми хареса рецептата.За първи път я срещам. Звучи вкусно, а и много красиво се е получило!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат и хубав ден:)))
Гуинет, това е точно мой тип рецепта - непременно ще се пробва :) есента, че сега едва се стягам да нарежа плодове или зеленчуци за салата :))
ОтговорИзтриванеПриятна неделя ти желая!!
Гуинет, чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеИзглежда вкусно, сочно и мноооого ароматно!
Допада ми начина, по който комбинираш вкусове и аромати!
Презентацията и снимките са изключително ефектни!
Поздрави и прекрасна вечер!
Изглежда фантастично! Много обичам рула от месо, а тази комбинация звучи многообещаващо!
ОтговорИзтриванеГуинет, дадох ти един пакет с награди. Тук е линка към моята публикация, където може да прочетеш повече
ОтговорИзтриванеhttp://vale-cooking-and-fun.blogspot.com/2011/08/2-award.html
Приятен ден
Валентина
Тази рецепта звучи изключително вкусно!Много ми допада комбинирането на плодове с месо, но досега съм опитвала само със сушени.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Марияна.
Знаех си аз, че месните рулца имат много почитатели:) Приятели, благодаря ви, че не останахте безразлични към тази рецепта. Сигурна съм, че няма да ви разочарова!Спорна и вкусна седмица ви пожелавам и ...доскоро:)
ОтговорИзтриванеVaLeNtInA, поласкана съм от жеста и вниманието! Благодаря сърдечно за тази чудесна награда, а аз си давам малко време, за да реша с кого да я споделя:)Успешна седмица ти пожелавам!
Гуинет,рулата при теб са винаги много апетитни и абсолютно ефектно поднесени!
ОтговорИзтриванеТолкова красноречиви снимки!
Плънка с хляб много ми допада,правила съм и аз,също със сладки плодове,но не съм показала още,та ще опитам и твоят вариант,със сигурност ще ми хареса,благодаря че сподели!
Гуинет,ефектно поднесена рецепта!И аз често гарнирам свинското с ябълков мус или боровинки,пробвала съм и с "туршия от вишни"Твоят вариант ме привлече с комбинацията на подправки и представянето и ще го приготвя у дома.Благодаря,че сподели рецептата!
ОтговорИзтриванеЕликсирче, Бети, много благодаря! Не се съмнявам въобще във вашите кулинарни възможности, така че ще очаквам нещо интересно и от вас на тази тема!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви! Правя руслото за четвърти път ,и винаги резултата е чудесен!
ОтговорИзтриване