неделя, 21 август 2011 г.

Тиквички "Салтимбока"

Казват, че най-големите бели човек сам си ги причинява. Ами така си е! Бях си дала дума, че в тези летни горещини няма да припарвам до тиган за пържене, защото... Защото жегата става още по-безмилостна, пърженото не е полезно,  парфюмът "пържено олио" взима връхна нотка в косата, кухнята плаче да бъде измита, обезмаслена и  основно излъскана. Все фактори, които един разумен човек не би пренебрегнал и не би си усложнявал излишно лятната вечер.
Аз постъпих неразумно.....
Отчитам, че ми повлияха външни фактори като пеп-4о, която наляво и надясно се хвалеше колко било вкусно пилето "Салтимбока", после попаднах и на рецептата на Драго за свинско "Салтимбока" по римски и най-накрая за капак попаднах на  кулинарното шоу на Майкъл Киарело, в което той най-безсрамно в разгара на лятото направи тиквички "Салтимбока".
Планът назря и след дълго обикаляне по разни хипермаркети накрая намерих заветната прясна салвия. Оттук нататък нещата са ясни. Първо направих нашумялото пиле.
Е, вярно е голяма вкусотия.
Но остана още салвия.
И гледах повторението на предаването:)


Необходими продукти за 4 порции:

2-3 тиквички, нарязани надлъжно (или напречно) на 2-3мм
(ако тиквичките са по-големи и дълги, ги срежете по средата )
прошуто или шунка, нарязана на тънки широки ленти
(аз използвах малка бомичка на Тандем и я нарязах надлъжно)
кашкавал, тънко нарязан надлъжно с размерите на тиквичките и шунката или сирене Фонтина, както е в оригиналната рецепта(аз не успях да намеря такова)
30 листа прясна салвия(градински чай)

Опитайте се лентите тиквички, шунка и кашкавал да са приблизително еднакви, за да не излиза плънката навън и за де получат правилни пакетчета, лесни и удобни за овалване.

брашно за овалване, около 2/3 ч.ч.
3 яйца за паниране
зехтин за пържене
сол и черен пипер


Начин на приготвяне:

Подсушаваме много добре нарязаните надлъжно и осолени тиквички и ги подреждаме на разстояние в тава върху пекарска хартия. Върху всяка тиквичка слагаме по резен прошуто, 2 листа салвия, кашкавал и захлупваме отново с тиквичка. Подсушаваме още веднъж, ако е необходимо, и панираме така получените пакетчета в яйце и брашно (аз завърших пак с яйце) и пържим в по-дълбок тиган в зехтин. Изваждаме, отцеждаме върху домакинска хартия, посоляваме със сол и черен пипер и поднасяме с лимон и запържени листа салвия в зехтин и сол. Може да избегнете пържената салвия при поднасяне, но аз препоръчвам непременно да я сложите между тиквичките и шунката - вкусът си струва!
След първата хапка забравяте всички неволи, съмнения и противоречия, които са ви измъчвали. Особено, ако от хладилника ви се усмихва бутилка студено шардоне или розе. Разбира се, може да се използва и студена бира!
На следващия ден, ако нещо от трапезата е оцеляло,  вие вече имате настроение за творчество в по-прохладна среда и може да се позабавлявате напълно заслужено като направите една весела фотосесия, намирайки и други начини за поднасяне на това блажено блюдо....


Това са така наречените тиквени момиченца "Салтимбока",


които накрая бяха изморени от позиране  и търсеха другарско рамо, на което да отпочинат:)



В заключение искам да кажа, че падна голяма забава и славно хапване. Наздраве!

16 коментара:

  1. Гуинет,как само ми харесват тиквичките ти,старохтни са!И сигурно много ароматни от салвията!Все още не съм пробвала пилето,но му се каня отдавна!

    Много сладурски снимки си направила на момичетцата с полички!:)

    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Хе-хе, последните снимки са много сладурски!
    Гуинет, щом е със салвия - наемам се да пробвам, много апетитно изглежда това предложение.
    Вътрешните фактори като аромат и мазнини са лесно поправими, лошото е, че пак ръка трябва да пипне :))
    Ама наистина каква е ароматна, а :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Гуинет , чудесно предложение с тиквички , обожавам ги !
    Последните две снимки са много сладурски ! :)))
    Поздрави и хубав утрешен ден .

    ОтговорИзтриване
  4. Това е голяма вкусотия.И аз като Пепчо, щом е със салвия ще пробвам.Много апетитно и забавно представяне :))

    ОтговорИзтриване
  5. Гуинет, наистина е било безсрамно да покажат това предаване :))))
    А тиквичките ти са сладурчета!!!!
    И аз опитах споменатото пиле, но установих, че салвията не е моята подправка!!!!
    Но ще ги опитам с друг аромат!!!!
    И така е : позирането не е лесна работа!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Гуинет,те манекенките мадат по подиумите ,та твоите новоизлюпени момиченца ли няма да се изморят!
    Чудесна рецепта,поднесена много много красиво и идейно!
    Снимките са прекрасни:)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна рецепта! Страхотни изкушаващи снимки! Още една подстрекателка за ястия със салвия. Ей, ще ме побъркате значи! :Р Какво да се прави, и тази вкусотия трябва да опитам. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Вкуснооооо и много ефектна презентация!
    С удоволствие бих опитала:)!


    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Мили момичета, благодаря ви много. Надявах се освен хубава рецепта да ви заредя и с малко весело настроение. Радвам се, че съм успяла! Хубава, вкусна и усмихната седмица на всички!
    Dzoli , thank you!

    ОтговорИзтриване
  10. Браво на теб!Страхотна идея и прекрасни снимки!И много,много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли, благодаря за оценката, приятно ми бе да го прочета! Особено от доказан кулинар и естет като теб! Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Сиренето да не би да е фонтина?
    Изглежда вкусно; чакам отговор, за да го направя.

    ОтговорИзтриване
  13. Да, фонтина е. Добре че обърна внимание, щеше да си стои грешно написано още време:)) Хайде, успех!

    ОтговорИзтриване
  14. Гуинет, привет!

    Самлтимбока е наистина вкусно за хапване, независимо в какъв вариант ще се приготвя :) Е, не бях гледала тази серия на Киарело и ти Благодаря за споделената рецепта! Изглежда страхотно и съм убедена във вкуса. Ще се пробва задължително и у нас :)
    А ти, опитвала ли си паниран алабаш? ... Два тънки резена, с дебело парче Мортадела по средата, а защо не и със салвия.... ;))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...