сряда, 1 април 2015 г.

Супа от коприва

Пролетта дойде и ни поднесе щедро своите зелени дарове. Винаги се възползвам максимално от тях, защото най-вкусни са сезонните зеленчуци и плодове.
 Днес ще ви предложа рецепта за една от най-вкусните пролетни супи - тази с коприва. Може да я приготвите и със спанак, лапад или друго нещо зелено и любимо.
 Няма да ви убеждавам колко полезна е копривата за човешкия организъм - всички сме запознати добре  с това.


Необходими продукти за 4 порции:

1 пликче прясно набрана млада коприва
2 л вода
1 морков
2 скилидки чесън
1 малък домат
1 картоф
2-3 шепи фиде
50 г масло + 2 с.л. олио
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
пресни зелени подправки - джоджен, магданоз
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Измийте добре копривата и отстранете клечиците, ако има такива.
Кипнете водата и пуснете в нея копривата да поври 3-4 мин. заедно с щипка сода. Изключете котлона и оставете копривата вътре да се попари добре докато приготвите останалите зеленчуци.
Обелете картофа и го нарежете на малки кубченца.
Нарежете на същите кубчета и домата.
Накълцайте чесъна и срежете моркова на две. Едната част настържете на дребно ренде - тя ще придаде хубав цвят на супата, а другата нарежете на малки кубченца - те пък ще направят пъстра и красива всяка лъжица със супа :)
Разтопете маслото, прибавете олиото и добавете към тях настъргания морков и чесъна. Разбъркайте бързо докато мазнината се пооцвети в жълто и чесънът поомекне. Прибавете веднага 1 черпак от копривената вода. Добавете картофа и доматите и задушете 5 мин.
През това време отцедете копривата и я накълцайте с остър нож върху дъска.
Прибавете към задушените картофи и домати копривената вода, фидето и солта. Варете още 10 минути и изключете котлона.
( Ако приготвяте супата със спанак или лапад, може да използвате същото количество пилешки бульон.)
От жълтъка и киселото мляко направете застройка. Прибавете към нея с постоянно разбъркване 3-4 черпака от супата и после отново с разбъркване върнете застройката в готовата супа.
За разлика от спанака и лапада копривата е доста по-ароматна и има много приятен вкус. Затова често аз не добавям ароматни треви към тази супа.
Вие е може да поръсите с пресен магданоз или джоджен и да сервирате.
Ние я предпочитаме с натрошено сиренце във всяка купичка. По желание поръсете с черен пипер.


Това е всичко - за около 20 минути ще имате вкусна и полезна супа!
Да ви е сладко!

19 коментара:

  1. Настана едно облизване като отворих това приказно и много вкусно местенце, направооо от къде да започна... Затова от супата, тази любимата, сезонната и сигурно една от най-вкусните възможни... Минавам с възхищение през онуй веганското, дето грее от екрана с прекрасните си цветове и обещава свежест и много вкусове, а как е аранжирано само и майстор готвач може да завиди за прекрасната чиния..., и накрая, но не последно място десерти, но не какви да е, вегански изискан шедьовър, които блазни с вида си и успокоението, че е толкова вкусен колкото и полезен..., и онези разкошни планинки, пълни с хрупкави парченца, с любимия ми аромат на кафе и масло и разбира се за финал залети с шоколад, на това му казвам аз пир..., но думите не стигат, трябваше очите да могат да говорят тогава може би щях да бъда изчерпателна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Настана едно усмихване докато четях какво си написала, Таничка :)! Ще те почерпя някой ден с някое от тези неща, сигурна съм :) Благодаря ти за хубавите думи, толкова си щедра на похвали, че чак се притеснявам ! :) Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Ние още нямаме свежи дарове, но ги чакаме, виждат се зародиши тук-таме;) Обичам коприва във всичките и варианти, но тъй като навън е доста хладно, приветствам супата. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще дойдат и при вас, Мъхче. Въпрос на минути е вече:) Спокойна вечер от мен!

      Изтриване
    2. izxvarlia li se vodata ,b koiato e vriala koprivata? vednag ia izpix i me zabolia korema

      Изтриване
  3. Страхотен старт за пролетта!Много вкусна и полезна супичка си направила!Много ми хареса със добавеното сирене.Общо взето на зелените супи им отива...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, зеленко със сиренце е добър тандем :) Поздрави, Деси!

      Изтриване
  4. Умирам си за тази супичка! За мое щастие този път обаче ще съм жива :), защото наскоро си я готвих със спанак.
    Поздрави, Нели, и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, Гери, винаги успяваш да ме усмихнеш :)! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  5. Страхотна супичка! И аз като Мартето чакам ли чакам, но ще настъпи и това време - да си направим и ние супичка.
    Снимките са както винаги повече от красиви! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Няма връщане назад - идва пролетта! Поздрави!

      Изтриване
  6. Нели,винаги е толкова вкусно при теб,че и сита огладнявам моментално!Това е една от любимите супи на госпожицата,а моята е от лапад.Прегръдка и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси, че винаги намираш добра дума и ме поощряваш! Светли празници и във вашия дом! Поздрави!

      Изтриване
  7. С тез и апетитни снимки просто ме убеждаваш да опитам най-накрая супа от коприва! (пък и сиренце има, как да пропусна :)))
    Поздрави, Нелка и хубав четвъртък на теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въобще не можеш да ме убедиш, че ние си опитвала супа от коприва още! Поздрав най-сърдечен, Пеп, и хубав петък на теб :)!

      Изтриване
  8. Здравейте,
    Благодаря за рецептата. Имам едно допълнение - в началото описвате да се сложи чесъна с настъргания морков и след това пропускате да кажете да се сложи и половинката нарязан морков. Аз, като един начинаещ готвач, не се досетих, та сега май ще ми се превари картофа за сметка на моркова.
    Надявам се да стане вкусна супата!

    ОтговорИзтриване
  9. П.П. на първия ми коментар: също така не пише кога да добавим копривата обратно, след като сме я отцедили и накълцали.
    Извинявам се на всички опитни готвачи за невежите ми коментари.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се извивявайте, а продължавайте да питате. От дългогодишния кулинарен опит явно пропускам указания, приемайки, че се подразбират. Но от опит знам, че начинаещия очаква подробно описание на всичко, за да е по-уверен. Ще го имам предвид в предстоящите си рецепти. Благодаря!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...