сряда, 1 април 2015 г.

Супа от коприва

Пролетта дойде и ни поднесе щедро своите зелени дарове. Винаги се възползвам максимално от тях, защото най-вкусни са сезонните зеленчуци и плодове.
 Днес ще ви предложа рецепта за една от най-вкусните пролетни супи - тази с коприва. Може да я приготвите и със спанак, лапад или друго нещо зелено и любимо.
 Няма да ви убеждавам колко полезна е копривата за човешкия организъм - всички сме запознати добре  с това.


Необходими продукти за 4 порции:

1 пликче прясно набрана млада коприва
2 л вода
1 морков
2 скилидки чесън
1 малък домат
1 картоф
2-3 шепи фиде
50 г масло + 2 с.л. олио
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
пресни зелени подправки - джоджен, магданоз
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Измийте добре копривата и отстранете клечиците, ако има такива.
Кипнете водата и пуснете в нея копривата да поври 3-4 мин. заедно с щипка сода. Изключете котлона и оставете копривата вътре да се попари добре докато приготвите останалите зеленчуци.
Обелете картофа и го нарежете на малки кубченца.
Нарежете на същите кубчета и домата.
Накълцайте чесъна и срежете моркова на две. Едната част настържете на дребно ренде - тя ще придаде хубав цвят на супата, а другата нарежете на малки кубченца - те пък ще направят пъстра и красива всяка лъжица със супа :)
Разтопете маслото, прибавете олиото и добавете към тях настъргания морков и чесъна. Разбъркайте бързо докато мазнината се пооцвети в жълто и чесънът поомекне. Прибавете веднага 1 черпак от копривената вода. Добавете картофа и доматите и задушете 5 мин.
През това време отцедете копривата и я накълцайте с остър нож върху дъска.
Прибавете към задушените картофи и домати копривената вода, фидето и солта. Варете още 10 минути и изключете котлона.
( Ако приготвяте супата със спанак или лапад, може да използвате същото количество пилешки бульон.)
От жълтъка и киселото мляко направете застройка. Прибавете към нея с постоянно разбъркване 3-4 черпака от супата и после отново с разбъркване върнете застройката в готовата супа.
За разлика от спанака и лапада копривата е доста по-ароматна и има много приятен вкус. Затова често аз не добавям ароматни треви към тази супа.
Вие е може да поръсите с пресен магданоз или джоджен и да сервирате.
Ние я предпочитаме с натрошено сиренце във всяка купичка. По желание поръсете с черен пипер.


Това е всичко - за около 20 минути ще имате вкусна и полезна супа!
Да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Настана едно облизване като отворих това приказно и много вкусно местенце, направооо от къде да започна... Затова от супата, тази любимата, сезонната и сигурно една от най-вкусните възможни... Минавам с възхищение през онуй веганското, дето грее от екрана с прекрасните си цветове и обещава свежест и много вкусове, а как е аранжирано само и майстор готвач може да завиди за прекрасната чиния..., и накрая, но не последно място десерти, но не какви да е, вегански изискан шедьовър, които блазни с вида си и успокоението, че е толкова вкусен колкото и полезен..., и онези разкошни планинки, пълни с хрупкави парченца, с любимия ми аромат на кафе и масло и разбира се за финал залети с шоколад, на това му казвам аз пир..., но думите не стигат, трябваше очите да могат да говорят тогава може би щях да бъда изчерпателна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Настана едно усмихване докато четях какво си написала, Таничка :)! Ще те почерпя някой ден с някое от тези неща, сигурна съм :) Благодаря ти за хубавите думи, толкова си щедра на похвали, че чак се притеснявам ! :) Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Ние още нямаме свежи дарове, но ги чакаме, виждат се зародиши тук-таме;) Обичам коприва във всичките и варианти, но тъй като навън е доста хладно, приветствам супата. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще дойдат и при вас, Мъхче. Въпрос на минути е вече:) Спокойна вечер от мен!

      Изтриване
    2. izxvarlia li se vodata ,b koiato e vriala koprivata? vednag ia izpix i me zabolia korema

      Изтриване
  3. Страхотен старт за пролетта!Много вкусна и полезна супичка си направила!Много ми хареса със добавеното сирене.Общо взето на зелените супи им отива...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, зеленко със сиренце е добър тандем :) Поздрави, Деси!

      Изтриване
  4. Умирам си за тази супичка! За мое щастие този път обаче ще съм жива :), защото наскоро си я готвих със спанак.
    Поздрави, Нели, и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, Гери, винаги успяваш да ме усмихнеш :)! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  5. Страхотна супичка! И аз като Мартето чакам ли чакам, но ще настъпи и това време - да си направим и ние супичка.
    Снимките са както винаги повече от красиви! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Няма връщане назад - идва пролетта! Поздрави!

      Изтриване
  6. Нели,винаги е толкова вкусно при теб,че и сита огладнявам моментално!Това е една от любимите супи на госпожицата,а моята е от лапад.Прегръдка и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси, че винаги намираш добра дума и ме поощряваш! Светли празници и във вашия дом! Поздрави!

      Изтриване
  7. С тез и апетитни снимки просто ме убеждаваш да опитам най-накрая супа от коприва! (пък и сиренце има, как да пропусна :)))
    Поздрави, Нелка и хубав четвъртък на теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въобще не можеш да ме убедиш, че ние си опитвала супа от коприва още! Поздрав най-сърдечен, Пеп, и хубав петък на теб :)!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...