сряда, 6 май 2015 г.

Печено агнешко бутче с билки и ментово песто с див чесън

Честит Гергьовден на всички!
Това е първата рецепта с агнешко в блога ми. Причината да няма такива е, че не сме големи почитатели на това месо. Приготвяме го основно за Великден и Гергьовден винаги по стара традиционна рецепта. През останалото време на годината го забравяме.
Обикновено за тези празници се събираме доста хора и винаги месото се приготвя по една и съща рецепта в комплект с традиционната дроб сърма.
Тази година си останахме вкъщи и аз реших да експериментирам, защото вчера на пазара си купих чудесни пресни билки - мента, естрагон, див чесън. Посяла съм си  розмарин, салвия и джоджен, така че просто пърхам от пролетни зелении и билки.
Прочетох доста рецепти в блогове и списания, попаднах на чудесни идеи, но реших да се доверя на себе си и да експериментирам.
Със сигурност не откривам топлата вода с тази рецепта, но наистина съм много доволна от крайния резултат - ароматно и сочно месо със средиземноморски аромат и лек ориенталски намек! Прекрасно е!



Необходими продукти:

1 агнешки бут - 1.8 - 2 кг
сокът от 1 лимон и 1 портокал

За пестото:
3  скилидки чесън
1/2 връзка мента - около 4-5 стръка ( само листата)
1/2 връзка див чесън (наричан още левурда, мечи лук) около 15 -20 листа
2 с.л. натрошени бадеми
50 мл зехтин, сол

4 скилидки чесън, нарязани на пръчици
1 ч.л. канела
150 мл бяло вино, 150мл вода
3 стръка розмарин
сол, черен пипер


Начин на приготвяне:

Мариновайте почистеното и подсушено бутче от предишната вечер в сока от портокала и лимона. Поставете го в здрава торба в хладилника, която може да поразклащате от време навреме, за да се облее месото равномерно.
На сутринта извадете маринованото цитрусово бутче и го натрийте със сол, черен пипер и канела. Направете няколко дълбоки разреза в него. Поставете в дупчиците нарязаните надлъжно скилидки чесън и стръкчета розмарин.
Пригответе пестото като пасирате в кухненски робот пресния див чесън, ментата, зехтина и бадемите.
Намажете обилно бутчето от двете страни с пестото. Ще ви остане известно количество песто - запазате го в хладилника.
Загрейте фурната на 220 градуса на програма грил или горен реотан.
Поставете бутчето в дълбока тавичка, подмазана с олио или зехтин. Запечете месото за 10 минути, от едната страна, обърнете го и го запечете и от другата в много добре загрятата фурна.
Извадете тавичката, добавете виното, водата и сол, ако е нужно.  Покрийте я с алуминиево фолио. Намалете фурната на 170 градуса и печете три часа и половина.
Извадете месото от фурната и го оставете да си почине поне 10 минути.
Преди поднасяне го намажете с останалата част от свежото песто. Нарежете и залейте всяка порция със соса от печеното. Към всяка порция добавете резен лайм или лимон.


Добър апетит!


8 коментара:

  1. Божествено е, Нелка!
    Представям си аромата на пестото, защото обожавам мента!
    А добавката на канела е нещо, което обичам :)
    Не прочетох нищо за виното, но сигурно го слагаш
    в тавата при печене!
    Честит Празник и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. ПРевъзходно е това месце, Нели! Направо приканва с апетитните ти снимки!
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно е Нели! Цял ден ми се подмята във фейса и ме изкушава.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Е няма такава вкусотия, наистина го мисля и съм сигурна, че няма кой да ме опровергае!!! Снимките са като да се пресегнеш и да боцнеш едно вкусно парченце, така приканват!
    Прегръдки от мен, Нели!

    ОтговорИзтриване
  5. Нели, превъзходно изглежда това!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, момичета! Наистина е много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  7. Убиец рецепта! Направо ме прободе с нож в сърцето!

    И да отбележа - засрами се, от 6 май те няма. То аз не се вясвам много, ама ти ме биеш по всички параграфи.
    Чакам нова рецепта в блога. Да видим до края на лятото ще има ли :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дръж се, Коки, не умирай! Пък за рецепта - ще видим:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...