За мен това е едно от най-вкусните летни ястия. Приготвя се лесно и води до пристрастяване. От няколко години го приготвям у дома, като за първи път го видях при Кеми.
С годините тази рецепта с основание влезе в доста кулинарни блогове.
При мен почти всяко готвене е импровизация, затова и тук добавям любими на семейството аромати. Която и рецепта да изберете, няма да сбъркате, защото резултатът е от тези, за които казват "да си оближеш пръстите".
Изпечено и готово за поднасяне, това ястие при нас не може да стигне до фотосесия, затова и тук е онагледено в суров вид, малко преди да отпътува към фурната.
Необходими продукти за 4 порции:
500г кайма
1 кг патладжани (обикновено 4 по-малки патладжана)
1 ч.л сух риган
черен пипер на вкус, сол
2 големи глави лук
1 глава чесън
4-5 хубави месести домата
4-5 чушки (сиврия или нещо по-лютичко)
по половин връзка пресен босилек и пресен риган
4-5 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните, нарежете ги напречно на парчета с дебелина около 1.5см, като внимавате да не ги срязвате докрай. За целта можете да прокарате в долната им част дървено шишче, което ще регулира разрезите на ножа. Потопете ги в подсолена вода за 15мин. с разрезите надолу, за да премахнете горчивия вкус. (Днес вече има сортове, които нямат горчив вкус, но технологията е такава).
През това време омесете добре каймата с една ситно нарязана глава лук, 1-2 пресовани скилидки чесън, черен пипер, риган и сол. Намажете дъното на съда , в който ще печете с 1-2 с. л. олио.
Измийте патладжаните, подсушете ги и ги напълнете с малки топчета кайма, които поставяйте между срязаните парчета. Подредете ги в тавата и около тях сложете нарязанияя на едри парчета лук, обелените цели скилидки чесън, целите чушки и нарязаните на едри парчета домати. Между тях поставете и пресните билки, за да не прегарят.
Поръсете с още малко риган и залейте с останалото олио. Печете ги в първоначално в силно загрята на 200 градуса фурна под капак или под фолио около 40 минути.
Махнете капака(фолиото), намалете фурната на 180 градуса и допечете ястието до готовност още около 15-20 мин.
Ястието е вкусно както топло, така и студено. Понася прилични количества студена бира, така че се подгответе.
Добър апетит!
С годините тази рецепта с основание влезе в доста кулинарни блогове.
При мен почти всяко готвене е импровизация, затова и тук добавям любими на семейството аромати. Която и рецепта да изберете, няма да сбъркате, защото резултатът е от тези, за които казват "да си оближеш пръстите".
Изпечено и готово за поднасяне, това ястие при нас не може да стигне до фотосесия, затова и тук е онагледено в суров вид, малко преди да отпътува към фурната.
Необходими продукти за 4 порции:
500г кайма
1 кг патладжани (обикновено 4 по-малки патладжана)
1 ч.л сух риган
черен пипер на вкус, сол
2 големи глави лук
1 глава чесън
4-5 хубави месести домата
4-5 чушки (сиврия или нещо по-лютичко)
по половин връзка пресен босилек и пресен риган
4-5 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните, нарежете ги напречно на парчета с дебелина около 1.5см, като внимавате да не ги срязвате докрай. За целта можете да прокарате в долната им част дървено шишче, което ще регулира разрезите на ножа. Потопете ги в подсолена вода за 15мин. с разрезите надолу, за да премахнете горчивия вкус. (Днес вече има сортове, които нямат горчив вкус, но технологията е такава).
През това време омесете добре каймата с една ситно нарязана глава лук, 1-2 пресовани скилидки чесън, черен пипер, риган и сол. Намажете дъното на съда , в който ще печете с 1-2 с. л. олио.
Измийте патладжаните, подсушете ги и ги напълнете с малки топчета кайма, които поставяйте между срязаните парчета. Подредете ги в тавата и около тях сложете нарязанияя на едри парчета лук, обелените цели скилидки чесън, целите чушки и нарязаните на едри парчета домати. Между тях поставете и пресните билки, за да не прегарят.
Поръсете с още малко риган и залейте с останалото олио. Печете ги в първоначално в силно загрята на 200 градуса фурна под капак или под фолио около 40 минути.
Махнете капака(фолиото), намалете фурната на 180 градуса и допечете ястието до готовност още около 15-20 мин.
Ястието е вкусно както топло, така и студено. Понася прилични количества студена бира, така че се подгответе.
Добър апетит!
Чудесно е, а аз още не съм го правила :)
ОтговорИзтриванеМного хитра е тази идея с дървеното шишче!
Ще го опитам задължително, Нелка :)
Прегръдка!
Какво чакаш, Дани?! Хайде, докато има свежи зеленчуци още.... :)
ИзтриванеО, правила съм го десетки пъти. Супер вкусно се получава. И при нас се получава така със снимките, но и определено не е много фотогенично в опечен вариант! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, преди солариума е по-хубав :) Поздрави, Габи!
ИзтриванеЧудесно изглежда! Никога не съм го правила този кебап. Май ще ме вдъхновиш. Благодаря ти Нелка.
ОтговорИзтриванеАми като се замисля ти май само това не си правила досега :) Поздрави!
ИзтриванеЧудесна гозба,Нели,и толкова много лято е събрала тази тавичка!Все някога ще го уловиш в обектива и в готов вид и ще допълниш публикацията да оплакнем око отново!Хубав август!
ОтговорИзтриванеДа, Роси, когато съм сама, с аранжиран предварително кулинарен стайлинг, статив ит.н. Но тогава пък сигурно няма да ми се готви :)
ИзтриванеО, това го обичаме всички у дома! Но и при мен не стига никога до фотосесия, Нели, напълно подкрепям думите ти - много, много вкусно ястие е! Правих го и в онзи вариант, при който патладжана е обвит изцяло с каймата, но този тук, с ветрилото, е най-удачен - позволява оптимално запичане на всички продукти и разкриването на по-богат вкус и аромат. С тиквички и пилешко също ще ти хареса. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Точно - перфектно овкусяване, Ирме! Поздрави и прегръдка!
ИзтриванеИдвам да ти изкажа благодарности за вкусната гозба от половинът! Уникално вкусна стана, Нелка!
ОтговорИзтриванеО, така най-обичам - когато мъжете са доволни от храната, има мир и любов :)! Поздрави, Кро!
Изтриване