Кюфтетата от тиквички са вкусно лятно ястие, което ще разнообрази менюто ви.
У дома обичаме тиквичките и често ги приготвям за моите домашни любимци под формата на супа от тиквички със сирене, тиквички "салтимбока" , гръцки пай "Kourkouto" или пай с гриловани тиквички. Препоръчвам ви някой път да опитате и тях. Предполагам, че и тази няма да е последната рецепта с тиквички в моя блог.
Въпреки, че много рядко използвам пърженето като топлинна обработка на храната, през годините съм правила кюфтета от тиквички по различни рецепти. Пробвала съм тази на Нанита с овесени ядки, чудесните кюфтета на Роси с пресен лук, сега ще ви предложа и моя вариант, който търпи импровизации според вкуса и наличните продукти.
Както при всички рецепти и тук най-важното е да използвате пресни и качествени продукти.
Необходими продукти:
1 кг. пресни тиквички
1 голяма глава стар лук
2-3 скилидки чесън
200г прясна извара
100г сирене
2 едри яйца
1 връзка пресен копър
1 шепа листа от пресен риган или 1/2 ч.л. сух риган
черен пипер
около 1 ч.л. сол (равна)
1 ч.ч. брашно, може да поеме и повече
олио за пържене
кисело мляко, чесън, сол и малко заквасена сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките и ги изцедете много добре на ръка. Настържете лука и го изцедете по същия начин. Вместо да ги стържете, може да ги смелите в кухненски робот и след това да ги изстискате.
Не солете тиквичките предварително, защото ще изстискате от тях прекалено много вода, а кюфтенцата все пак трябва да останат сочни.
Разбийте яйцата с тел, прибавете към тях пресованите скилидки чесън, ситно нарязаните копър и риган, черния пипер и солта. Разбъркайте добре и добавете тиквичките, лука, натрошеното сирене и изварата. Накрая добавете брашното на части до получаване на не много гъста смес. В процеса на пържене тиквичките ще овлажнят още сместа, затова добавяйте по малко брашно след всяка изпържена доза в тестото.
Аз използвам тиган с диаметър 28 см и поставям в него по 4 кюфтета. Не слагайте повече, защото това ще затрудни обръщането, а и мазнината ще свършва по-бързо и могат да загорят.
Загрейте тигана и сипете на дъното 4-5 с.л олио. Ако готвите на газов котлон, след първоначалното загряване, намалете газта на степен 2, ако ползвате керамичен или друг котлон, намалете на половина.
Загребвайте от сместа със супена лъжица и изсипвайте в тигана като приплесквате и оформяте кръгла форма със самата лъжица.
Обърнете кюфтенцата и ги запържете от другата страна до златисто. Поставяйте готовите кюфтенца върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Ако в процеса на пържене олиото в тигана свърши, добавете още няколко лъжици преди да поставите новата партида.
Кюфтенцата се пържат бързо, така че не се разсейвайте, за да не ги прегорите.
Поднесете готовите кюфтенца с млечен сос и студена бира.
Вкусни са както топли, така и студени!
Добър апетит!
У дома обичаме тиквичките и често ги приготвям за моите домашни любимци под формата на супа от тиквички със сирене, тиквички "салтимбока" , гръцки пай "Kourkouto" или пай с гриловани тиквички. Препоръчвам ви някой път да опитате и тях. Предполагам, че и тази няма да е последната рецепта с тиквички в моя блог.
Въпреки, че много рядко използвам пърженето като топлинна обработка на храната, през годините съм правила кюфтета от тиквички по различни рецепти. Пробвала съм тази на Нанита с овесени ядки, чудесните кюфтета на Роси с пресен лук, сега ще ви предложа и моя вариант, който търпи импровизации според вкуса и наличните продукти.
Както при всички рецепти и тук най-важното е да използвате пресни и качествени продукти.
Необходими продукти:
1 кг. пресни тиквички
1 голяма глава стар лук
2-3 скилидки чесън
200г прясна извара
100г сирене
2 едри яйца
1 връзка пресен копър
1 шепа листа от пресен риган или 1/2 ч.л. сух риган
черен пипер
около 1 ч.л. сол (равна)
1 ч.ч. брашно, може да поеме и повече
олио за пържене
кисело мляко, чесън, сол и малко заквасена сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките и ги изцедете много добре на ръка. Настържете лука и го изцедете по същия начин. Вместо да ги стържете, може да ги смелите в кухненски робот и след това да ги изстискате.
Не солете тиквичките предварително, защото ще изстискате от тях прекалено много вода, а кюфтенцата все пак трябва да останат сочни.
Разбийте яйцата с тел, прибавете към тях пресованите скилидки чесън, ситно нарязаните копър и риган, черния пипер и солта. Разбъркайте добре и добавете тиквичките, лука, натрошеното сирене и изварата. Накрая добавете брашното на части до получаване на не много гъста смес. В процеса на пържене тиквичките ще овлажнят още сместа, затова добавяйте по малко брашно след всяка изпържена доза в тестото.
Аз използвам тиган с диаметър 28 см и поставям в него по 4 кюфтета. Не слагайте повече, защото това ще затрудни обръщането, а и мазнината ще свършва по-бързо и могат да загорят.
Загрейте тигана и сипете на дъното 4-5 с.л олио. Ако готвите на газов котлон, след първоначалното загряване, намалете газта на степен 2, ако ползвате керамичен или друг котлон, намалете на половина.
Загребвайте от сместа със супена лъжица и изсипвайте в тигана като приплесквате и оформяте кръгла форма със самата лъжица.
Обърнете кюфтенцата и ги запържете от другата страна до златисто. Поставяйте готовите кюфтенца върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Ако в процеса на пържене олиото в тигана свърши, добавете още няколко лъжици преди да поставите новата партида.
Кюфтенцата се пържат бързо, така че не се разсейвайте, за да не ги прегорите.
Вкусни са както топли, така и студени!
Добър апетит!
И все пак бих опитала да ги изпека. Просто пържените тиквички не са ми най-любимото нещо, както и пърженето като цяло. Ама пък какъв загар си им подарила, Нели... Прекрасни кюфтенца! И това е то, от пържени кюфтенца цяла картина, чудесно е!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден! :)
Можеш, разбира се, Гери - определено е по-здравословен вариант. Но няма да имат същия загар :) Поздрави и на теб!
ИзтриванеБезумно вкусни и много апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Нелка!
Благодаря ти, мило другарче! :) Наистина са такива! Поздрав най-сърдечен!
ИзтриванеВкусно и красиво!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили! :)
ИзтриванеНай-вкусните кюфтенца, хем заради тиквичките, хем заради изварата ( много я обичам ), нищо че са пържени. За цялото количество, ( може би, защото ги насолих малко и ги изстисках два пъти, станаха много сухи ) съм използвала точно пет лъжици олио, което мисля, че не е много при положение, че има поне 6-7 порции от тях.
ОтговорИзтриванеПак ще ги приготвя със сигурност, пред Алберт (сина ми), минаха за картофени и съм много доволна :)
Благодаря за рецептата, Нели!
О, да, не се солят предварително точно поради тази причина. Ще го добавя изрично като информация, макар че съм дала точно указание :) Аз мислех, че няма по-голям фен на изварата от мен, но явно сме много :) Радвам се, че младежът е бил благородно и вкусно излъган. Благодаря ти, че сподели, Таничка! Поздрави и хубаво лято!
ИзтриванеНели, със сигурност са много добър вариант било то печени или пържени, стига да не е нещо месно в тези жеги!
ОтговорИзтриванеПоздрави и страхотни снимки :)
Благодаря от сърце!
ИзтриванеНеустоими!
ОтговорИзтриванеОбичам тиквички, обичам пържено, обичам извара!:))
Обаче тази година за пръв път получих някакви проблеми със стомаха, който се оказа доста упорит и малко се въздържам да пържа...ама си е мъка, особено като гледам снимките:(((
Веднъж-два пъти на три месеца може, Веси! Поздрави!
ИзтриванеАбсолщтно и най-отговорно заявявам, че ще ги опитам. изглеждат като любима храна;)
ОтговорИзтриванеОпитали ги вече, Мъхчо?! :)
ОтговорИзтриванеОлеее....как съм пропуснала тази красота!Изглеждат толкова.....вкусно!Със сигурност ще бъдат направени.Поздрави!
ОтговорИзтриванеКолко са апетитни тези кюфтенца! У дома също много ги обичаме , а рецептата изглежда толкова примамливо ! Трябва да я опитам ! Поздрави !
ОтговорИзтриванеСтанаха страхотно вкусни. Мерси за рецептата! Сложих и към 50 гр. настърган кашкавал. Направихме ги на гладка грил скара, а не тиган. Вкъсно!!! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че споделихте! Радвам се, че ви е било вкусно! Поздрави!
Изтриване