Казват, че най-големите бели човек сам си ги причинява. Ами така си е! Бях си дала дума, че в тези летни горещини няма да припарвам до тиган за пържене, защото... Защото жегата става още по-безмилостна, пърженото не е полезно, парфюмът "пържено олио" взима връхна нотка в косата, кухнята плаче да бъде измита, обезмаслена и основно излъскана. Все фактори, които един разумен човек не би пренебрегнал и не би си усложнявал излишно лятната вечер.
Аз постъпих неразумно.....
Отчитам, че ми повлияха външни фактори като пеп-4о, която наляво и надясно се хвалеше колко било вкусно пилето "Салтимбока", после попаднах и на рецептата на Драго за свинско "Салтимбока" по римски и най-накрая за капак попаднах на кулинарното шоу на Майкъл Киарело, в което той най-безсрамно в разгара на лятото направи тиквички "Салтимбока".
Планът назря и след дълго обикаляне по разни хипермаркети накрая намерих заветната прясна салвия. Оттук нататък нещата са ясни. Първо направих нашумялото пиле.
Е, вярно е голяма вкусотия.
Но остана още салвия.
И гледах повторението на предаването:)
Необходими продукти за 4 порции:
2-3 тиквички, нарязани надлъжно (или напречно) на 2-3мм
(ако тиквичките са по-големи и дълги, ги срежете по средата )
прошуто или шунка, нарязана на тънки широки ленти
(аз използвах малка бомичка на Тандем и я нарязах надлъжно)
кашкавал, тънко нарязан надлъжно с размерите на тиквичките и шунката или сирене Фонтина, както е в оригиналната рецепта(аз не успях да намеря такова)
30 листа прясна салвия(градински чай)
Опитайте се лентите тиквички, шунка и кашкавал да са приблизително еднакви, за да не излиза плънката навън и за де получат правилни пакетчета, лесни и удобни за овалване.
брашно за овалване, около 2/3 ч.ч.
3 яйца за паниране
зехтин за пържене
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Подсушаваме много добре нарязаните надлъжно и осолени тиквички и ги подреждаме на разстояние в тава върху пекарска хартия. Върху всяка тиквичка слагаме по резен прошуто, 2 листа салвия, кашкавал и захлупваме отново с тиквичка. Подсушаваме още веднъж, ако е необходимо, и панираме така получените пакетчета в яйце и брашно (аз завърших пак с яйце) и пържим в по-дълбок тиган в зехтин. Изваждаме, отцеждаме върху домакинска хартия, посоляваме със сол и черен пипер и поднасяме с лимон и запържени листа салвия в зехтин и сол. Може да избегнете пържената салвия при поднасяне, но аз препоръчвам непременно да я сложите между тиквичките и шунката - вкусът си струва!
След първата хапка забравяте всички неволи, съмнения и противоречия, които са ви измъчвали. Особено, ако от хладилника ви се усмихва бутилка студено шардоне или розе. Разбира се, може да се използва и студена бира!
На следващия ден, ако нещо от трапезата е оцеляло, вие вече имате настроение за творчество в по-прохладна среда и може да се позабавлявате напълно заслужено като направите една весела фотосесия, намирайки и други начини за поднасяне на това блажено блюдо....
Това са така наречените тиквени момиченца "Салтимбока",
които накрая бяха изморени от позиране и търсеха другарско рамо, на което да отпочинат:)
В заключение искам да кажа, че падна голяма забава и славно хапване. Наздраве!
Аз постъпих неразумно.....
Отчитам, че ми повлияха външни фактори като пеп-4о, която наляво и надясно се хвалеше колко било вкусно пилето "Салтимбока", после попаднах и на рецептата на Драго за свинско "Салтимбока" по римски и най-накрая за капак попаднах на кулинарното шоу на Майкъл Киарело, в което той най-безсрамно в разгара на лятото направи тиквички "Салтимбока".
Планът назря и след дълго обикаляне по разни хипермаркети накрая намерих заветната прясна салвия. Оттук нататък нещата са ясни. Първо направих нашумялото пиле.
Е, вярно е голяма вкусотия.
Но остана още салвия.
И гледах повторението на предаването:)
Необходими продукти за 4 порции:
2-3 тиквички, нарязани надлъжно (или напречно) на 2-3мм
(ако тиквичките са по-големи и дълги, ги срежете по средата )
прошуто или шунка, нарязана на тънки широки ленти
(аз използвах малка бомичка на Тандем и я нарязах надлъжно)
кашкавал, тънко нарязан надлъжно с размерите на тиквичките и шунката или сирене Фонтина, както е в оригиналната рецепта(аз не успях да намеря такова)
30 листа прясна салвия(градински чай)
Опитайте се лентите тиквички, шунка и кашкавал да са приблизително еднакви, за да не излиза плънката навън и за де получат правилни пакетчета, лесни и удобни за овалване.
брашно за овалване, около 2/3 ч.ч.
3 яйца за паниране
зехтин за пържене
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Подсушаваме много добре нарязаните надлъжно и осолени тиквички и ги подреждаме на разстояние в тава върху пекарска хартия. Върху всяка тиквичка слагаме по резен прошуто, 2 листа салвия, кашкавал и захлупваме отново с тиквичка. Подсушаваме още веднъж, ако е необходимо, и панираме така получените пакетчета в яйце и брашно (аз завърших пак с яйце) и пържим в по-дълбок тиган в зехтин. Изваждаме, отцеждаме върху домакинска хартия, посоляваме със сол и черен пипер и поднасяме с лимон и запържени листа салвия в зехтин и сол. Може да избегнете пържената салвия при поднасяне, но аз препоръчвам непременно да я сложите между тиквичките и шунката - вкусът си струва!
След първата хапка забравяте всички неволи, съмнения и противоречия, които са ви измъчвали. Особено, ако от хладилника ви се усмихва бутилка студено шардоне или розе. Разбира се, може да се използва и студена бира!
На следващия ден, ако нещо от трапезата е оцеляло, вие вече имате настроение за творчество в по-прохладна среда и може да се позабавлявате напълно заслужено като направите една весела фотосесия, намирайки и други начини за поднасяне на това блажено блюдо....
Това са така наречените тиквени момиченца "Салтимбока",
които накрая бяха изморени от позиране и търсеха другарско рамо, на което да отпочинат:)
В заключение искам да кажа, че падна голяма забава и славно хапване. Наздраве!
Гуинет,как само ми харесват тиквичките ти,старохтни са!И сигурно много ароматни от салвията!Все още не съм пробвала пилето,но му се каня отдавна!
ОтговорИзтриванеМного сладурски снимки си направила на момичетцата с полички!:)
Поздрави и прегръдки!
Such a nice pics taht speak for themselves:)
ОтговорИзтриванеХе-хе, последните снимки са много сладурски!
ОтговорИзтриванеГуинет, щом е със салвия - наемам се да пробвам, много апетитно изглежда това предложение.
Вътрешните фактори като аромат и мазнини са лесно поправими, лошото е, че пак ръка трябва да пипне :))
Ама наистина каква е ароматна, а :)))
Гуинет , чудесно предложение с тиквички , обожавам ги !
ОтговорИзтриванеПоследните две снимки са много сладурски ! :)))
Поздрави и хубав утрешен ден .
Това е голяма вкусотия.И аз като Пепчо, щом е със салвия ще пробвам.Много апетитно и забавно представяне :))
ОтговорИзтриванеГуинет, наистина е било безсрамно да покажат това предаване :))))
ОтговорИзтриванеА тиквичките ти са сладурчета!!!!
И аз опитах споменатото пиле, но установих, че салвията не е моята подправка!!!!
Но ще ги опитам с друг аромат!!!!
И така е : позирането не е лесна работа!
Поздрави и хубава нова седмица!
Гуинет,те манекенките мадат по подиумите ,та твоите новоизлюпени момиченца ли няма да се изморят!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта,поднесена много много красиво и идейно!
Снимките са прекрасни:)
Страхотна рецепта! Страхотни изкушаващи снимки! Още една подстрекателка за ястия със салвия. Ей, ще ме побъркате значи! :Р Какво да се прави, и тази вкусотия трябва да опитам. :)
ОтговорИзтриванеВкуснооооо и много ефектна презентация!
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих опитала:)!
Поздрави и успешна нова седмица!
Мили момичета, благодаря ви много. Надявах се освен хубава рецепта да ви заредя и с малко весело настроение. Радвам се, че съм успяла! Хубава, вкусна и усмихната седмица на всички!
ОтговорИзтриванеDzoli , thank you!
Браво на теб!Страхотна идея и прекрасни снимки!И много,много вкусно!
ОтговорИзтриванеЙоли, благодаря за оценката, приятно ми бе да го прочета! Особено от доказан кулинар и естет като теб! Поздрави и усмихната седмица!
ОтговорИзтриванеСиренето да не би да е фонтина?
ОтговорИзтриванеИзглежда вкусно; чакам отговор, за да го направя.
Да, фонтина е. Добре че обърна внимание, щеше да си стои грешно написано още време:)) Хайде, успех!
ОтговорИзтриванеГуинет, привет!
ОтговорИзтриванеСамлтимбока е наистина вкусно за хапване, независимо в какъв вариант ще се приготвя :) Е, не бях гледала тази серия на Киарело и ти Благодаря за споделената рецепта! Изглежда страхотно и съм убедена във вкуса. Ще се пробва задължително и у нас :)
А ти, опитвала ли си паниран алабаш? ... Два тънки резена, с дебело парче Мортадела по средата, а защо не и със салвия.... ;))
Ами защо не:))
Изтриване