петък, 4 септември 2015 г.

Шоколадово руло със смокини и орехов крем

Отива си и това лято - мокро, горещо, облачно, необятно, синьо и прекрасно. Изпратих щъркелите в любимия Несебър, радвах се на топлия пясък и красивия бряг, срещнах се с прекрасни приятели. Душата ми все още се усмихва..... Благодарна съм за всеки миг !
  След дългото неготвене и  мързелуване беше време да приготвя нещо по-така. Това руло подслади една прекрасна вечер с любими приятели. И макар че нашият национален отбор ни донесе горчив привкус със загубата си от Норвегия, това богато на вкус руло ни остави усещане за сладост и удоволствие.


Необходими продукти за 8- 10 порции:

За тестото:



  • 150 мл леко затоплено прясно мляко
  • 375 грама брашно
  • 7 грама суха мая
  • 2 супени лъжици какао
  • 100г меко краве масло
  • 70 грама пудра захар
  • 1 жълтък
  • 8 средни смокини, нарязани на половина

  • За намазване:

  • 1 жълтък плюс ½ ч.л. мляко, набързо
  • 1 супена лъжица маково семе и малко пудра захар
За плънката:

100г масло на стайна температура
80г пудра захар
80г смлени орехи
1 жълтък
8 смокини от сладко , нарязани на парченца или 8 накиснати предварително в топла вода смокини (най-ароматно става със сладко от зелени смокини)
Начин на приготвяне:

Разтворете  маята в хладкото мляко и разбъркайте внимателно с 1 чаена лъжичка от пудрата захар. Оставете настрана  за 10 минути да шупне, докато  подготвите останалите съставки.
Поставете брашното, какаото, маслото и пудрата захар в  кухненски робот. Пулсирайте около 10 секунди, или докато сместа заприлича на пясък.
Прехвърлете сместа в голяма купа, добавете жълтъка и млечната смес с маята. Разбъркайте с пръсти, след това преместете тестото върху чиста работна повърхност и месете в продължение на 8 минути. Може да замесите тестото и в кухненски робот или в машина за хляб.
Поставете тестото обратно в купата, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло място, докато удвои  размера си.
Пригответе плънката като смесите добре всички съставки с вилица или в кухненски робот. Приберете я в хладилник до момента, в който ще я използвате.
Извадете втасалото тесто и оформете на еднометров  фитил. Разточете с точилка като преобръщате фитила, докато получите правоъгълник с ширина около 14 -15 см  и дебелина около 4 - 5 мм.
Покрийте дъното на  форма за печене с размер 23-24см с хартия за печене и намажете страните и дъното  с масло. 
Върху разточения правоъгълник нанесете плънката  и поставете парчетата смокини равномерно. Завийте рулото стегнато, за да не останат въздушни джобове вътре.
Вземете единия край на рулото и и го завийте на спирала като започнете от средата на формата за печене. При завиването на спиралата оставете около сантиметър между страните - там ще поставите смокините.
Разполовете смокините и ги подредете в празнинките на рулото. Преди печене сладкишът ви трябва да изглежда ето така.



Може да поставите смокини и само във вътрешната част на спиралата.
Сложете рулото да втаса на топло място за около час или докато удвои обема си. Намажете повърхността му с разбитияс млякото жълтък и поръсете с маковите семена.
Изпечете рулото в предварително загрята на 170-180 градуса фурна за около 40 мин. Направете теста с дървеното шишче - ако не залепва нищо по него, сладкишът е готов.

Извадете сладкиша, покрийте с чиста кърпа и го охладете напълно. Това е много важно за крайния резултат.
Преди поднасяне можете да поръсите с малко пудра захар.


Добър апетит!

Моите препоръки:  

Тъй като тестото не е много сладко, може да добавите още малко захар или смокини към плънката по ваш вкус. Също така, ако сте любители на по-силните аромати, може да добавите малко ванилия, портокалова кора или канела, макар че така  естественият аромат на смокините ще се загуби. Ако ползвате сухи смокини, накиснете ги в ром или друг ароматен алкохол. 

15 коментара:

  1. Великолепен венец.........Благодаря,Нели!

    ОтговорИзтриване
  2. Добро утро, Нели!
    Направо ме зашеметиха снимките и чудната ти рецепта! Искам да снимам като теб!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ив! Ами че ти си снимаш перфектно, че и рецептите ти винаги са такива :)! Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Нели, това руло е способно да подслади всеки момент, ама сигурна съм. :) Чудесно е!
    Още по-прекрасна есен ти желая! Усмивки от мен. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Гери, обичам есента и я чакам с нетърпение! Нека и твоята бъде пъстра, хубава и насищаща!

    ОтговорИзтриване
  5. Нели, пак показваш нещо оригинално, а снимките са недостижими...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Веси! Няма недостижими неща :) Радвам се, че рецептата и визията и са ти харесали! Сладка да ти е есента!

      Изтриване
  6. Нели, такова вдъхновение си! Правила съм подобен десерт със сливи, но не ми е хрумвало как да използвам смокини - може би най-трудния ми плод за интегриране в десерти :) Ще се възползвам от рецептата! Благодаря и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен са ми трудни, Люси! Още повече, че тази година при нас смокините не бяха много сладки. Сладкото в пълнежа е просто задължително , да знаеш :) Благодаря ти и хубава седмица от мен!

      Изтриване
  7. ... малеее изглежда неустоимо вкусно :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...