Любими!!! Направени по онези стари рецепти, които всеки от нас пази грижливо записани в поовехтял тефтер - мило наследство от баба и мама.....
Дали защото събуждат спомени за пъргавите и отрудени ръце на баба, или за ваниловия аромата в кухнята на мама, за мен тези курабийки са специални. Приготвят се лесно и са най-вкусни с домашен мармалад от ябълки или сини сливи.
Чашката и каната в тази фотосесия са ми скъп спомен от баба, който мама ми завеща миналата години. Приех ги с благодарност и радост.
Необходими продукти за 40бр.:
2 яйца
около 500г брашно
6 с.л захар
160г кисело мляко
1ч.л. амонячна сода
1ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
5 с.л. мас на стайна температура (или 6-7 с.л. олио)
2 ванилии
гъст мармалад - от ябълки, сини сливи или шипки
кристална захар за овалване
Начин на приготвяне:
Прибавете двата вида сода в киселото мляко и оставете да шупне. С тел разбийте яйцата и захарта в дълбок съд. Добавете млякото, солта и мазнината и разбийте добре. Пресейте брашното и добавете към него ванилиите. Разбъркайте добре. Започнете да добавяте брашното към млечната смес с помощта на дървена лъжица. Когато започне да се оформя тесто, изсипете сместта върху силиконово килимче, мушама или каквото използвате за подложка за месене и омесете добре меко, нелепнещо тесто. Ако тестото все още лепне, добавете още малко брашно.
Разделете тестото на 4 топки. Всяка топка разточете на фитил, който нарежете на 10 парченца. Така общо ще получите 40бр. По-удобно е предварително да си приготвите две тави и да ги покриете с хартия за печене. Аз използвам двете черни тавички на фурната ми. Оформете първите 20 курабийки по следния начин. С ръце приплескайте топчето тесто като мекиче във форма на кръг. Направете първата доза от 20 парченца. В средата на всяко кръгче поставете от мармалада и захлупете под формата на полумесец като прищипнете добре краищата. Може да използвате зъбчетата на вилица за притискане. Така оформените курабийки оваляйте в захар и подрете на разстояние една от друга в първата тавичка. Сложете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна и ги изпечете за около 18-20мин. - до леко порозовяване. Докато първата тава се пече, оформете втората и след това я изпечете по същия начин.
Оставете курабийките да се охладят!
Може да ги поднесете с кафе, чай или със сироп от бъз. Всякак са вкусни! Добър апетит!
Дали защото събуждат спомени за пъргавите и отрудени ръце на баба, или за ваниловия аромата в кухнята на мама, за мен тези курабийки са специални. Приготвят се лесно и са най-вкусни с домашен мармалад от ябълки или сини сливи.
Чашката и каната в тази фотосесия са ми скъп спомен от баба, който мама ми завеща миналата години. Приех ги с благодарност и радост.
Необходими продукти за 40бр.:
2 яйца
около 500г брашно
6 с.л захар
160г кисело мляко
1ч.л. амонячна сода
1ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
5 с.л. мас на стайна температура (или 6-7 с.л. олио)
2 ванилии
гъст мармалад - от ябълки, сини сливи или шипки
кристална захар за овалване
Начин на приготвяне:
Прибавете двата вида сода в киселото мляко и оставете да шупне. С тел разбийте яйцата и захарта в дълбок съд. Добавете млякото, солта и мазнината и разбийте добре. Пресейте брашното и добавете към него ванилиите. Разбъркайте добре. Започнете да добавяте брашното към млечната смес с помощта на дървена лъжица. Когато започне да се оформя тесто, изсипете сместта върху силиконово килимче, мушама или каквото използвате за подложка за месене и омесете добре меко, нелепнещо тесто. Ако тестото все още лепне, добавете още малко брашно.
Разделете тестото на 4 топки. Всяка топка разточете на фитил, който нарежете на 10 парченца. Така общо ще получите 40бр. По-удобно е предварително да си приготвите две тави и да ги покриете с хартия за печене. Аз използвам двете черни тавички на фурната ми. Оформете първите 20 курабийки по следния начин. С ръце приплескайте топчето тесто като мекиче във форма на кръг. Направете първата доза от 20 парченца. В средата на всяко кръгче поставете от мармалада и захлупете под формата на полумесец като прищипнете добре краищата. Може да използвате зъбчетата на вилица за притискане. Така оформените курабийки оваляйте в захар и подрете на разстояние една от друга в първата тавичка. Сложете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна и ги изпечете за около 18-20мин. - до леко порозовяване. Докато първата тава се пече, оформете втората и след това я изпечете по същия начин.
Оставете курабийките да се охладят!
Може да ги поднесете с кафе, чай или със сироп от бъз. Всякак са вкусни! Добър апетит!
Божествени са :)
ОтговорИзтриванеИ снимките, и съдовете, и кифлите!
Май искаш да ме вкараш в грях, Нелка!
Прегръдки!
Благодаря, Дани! А за вкарването в грях какво да ти кажа - това май е целта ;)! Прегръщам те!
ИзтриванеАма наистина са вкусни, изглеждат чудесно! И колко много уют има в снимките ти... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен! И винаги да си пазиш милите спомени. :)
Вкусът на детството винаги е вкусен, Гери :)!
ИзтриванеВкусни кифлички и всичко е свързано с много мили спомени! Често ги правехме. Сега като че ли трудно може да се намери в по-новите рецепти употребата на амонячната сода, а с нея стават вкусни десерти.
ОтговорИзтриванеПриятна съботна вечер, Нели!
Така е, Инче. И аз вече почти не я използвам. Но е точно като "детски спомен жив".Спокойна и хубава седмица!
ИзтриванеМного позната рецепта, но курабийките ми изглеждат съвсем непознати. А са така изкусителни, особено така заскрежени! Подлагаш ме на изпитание, Нели! :) Ще ги опитам на всяка цена. Благодаря за предизвикателството, мила!
ОтговорИзтриванеКрасива и вкусна неделя от мен!
Със сигурност е позната, Ирме, толкова е стара. Но пък резултатът никога не разочарова! Опитай ги и в този вариант! Благодаря ти и спокойна вечер!
ИзтриванеМного хрупкави изглеждат тези вкусотийчета.....
ОтговорИзтриванеНели снимките са много изящни!Поздрави!
Хрупкави отвън, мекички отвътре са, Миленка! Благодаря за хубавите думи! Поздрави!
ИзтриванеИзглеждат хрупкави и в същото време топящи се в устата от мармалада.
ОтговорИзтриванеПрекрасни съдове и снимки!
Поздравиу Нели!
Благодаря, Габи! Ами точно такива са :)! Поздрав и от мен!
ИзтриванеНели, чудесни снимки, на тези вкусни курабийки! Тестото ми звучи като войнишките курабии. Съдовете са много хубави, особено каничката.
ОтговорИзтриванеБети, много са ми скъпи тези съдинки. Ние никога не сме наричали тези курабии войнишки, само курабийки с мармалад. Абе важното, че са вкусни!:) Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеКаква красота, Нели!
ОтговорИзтриванеВсяка една твоя публикация е малка история. Прекрасни снимки!!!
Поздрави!
Това е, защото обичам рецептите с история, Алечка. И обичам да създавам такива. Радвам се, че си го забелязала! Прегръщам те и ти благодаря!
ОтговорИзтриванеПризнавам, че единственото, което ме спира да ги направя още днес е, че се опитвам да съм на нисковъглехидратна диета! Изглеждат толкова класически вкусно!
ОтговорИзтриванеВъпросът с диетата стои на преден план и за мен, но си намирам поводи да го отлагам. Например с курабийки! :) Поздрави!
ИзтриванеПрекрасни ми се сториха на първо място снимките ти, в които се влюбвам всеки път, когато ги видя. След това прекрасна е рецептата, която е една неповторима класика и спомен, които и аз надявам се съм създала на детето ми от тези вкусни курабийки. И не на последно място прекрасна си ти, с твоята благодарност, която си личи в два реда!
ОтговорИзтриванеТаня, колко хубави думи си написала, караш ме да се чувствам специална :)! Благодаря ти, мила! Поздрав най-сърдечен!
ИзтриванеКакво по-хубаво от тези мили спомени /каничката с чашката,рецептите и аромата на ванилия/?Дано един ден да оставим същия спомен и усещане в нашите деца,и внуци.А курабийките-просто прекрасни!Стайлинга и снимките-страхотни!Слънчева и усмихната седмица!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Деси! Спомените ни са важно нещо и трябва да си ги пазим грижливо. Най-вече хубавите, нали!
ИзтриванеНели, добрите стари рецепти, нали...много са вкусни!
ОтговорИзтриванеТака е, Веси! Трябва да се поразровя тези дни за още нещо позабравено.....
ИзтриванеГреховно вкусни! Да можех да започна деня с тях наистина... Приятен ден, Нели!
ОтговорИзтриванеЩе можеш, Марте, като си ги забъркаш :)! Хубав ден и на теб!
ИзтриванеНели,направо оставам без думи пред невероятните ти кадри,направо ми проговориха и мигом си грабвам мислено от чудните ти полумесеци!Харесвам го това тесто!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеДа, Роси, най-обикновеното, нали! Благодаря ти за похвалата! Поздрави!
ИзтриванеНаистина са много красиви! Може ли човек да ги подмине, като само с очи може да се нахрани и да опита от този прекрасен вкус! Няма нищо по-хубаво от истинските, домашни сладки! Радвам се, че мога да намеря толкова ценна рецепта! Прегръдка, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси! Наистина няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна, затова се радвам, че мога да споделя тази рецепта с вас. Сигурно я има и в други варианти, но старите рецепти са изпитани и работят добре :) ! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКакво да кажа: еми страхотни са, радвам се, че успях да се справя и сега всички вкъщи им се наслаждаваме.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Катя! Аз пък се радвам на вашето наслаждение и най-вече на това, че съм ви вдъхновила да приготвите нещо вкудно за семейството си! Гответе с любов и се забавлявайте! Поздрави!
Изтриване