събота, 24 януари 2015 г.

Курабийки с кисело мляко и мармалад

Любими!!! Направени по онези  стари рецепти, които всеки от нас пази грижливо записани в поовехтял тефтер - мило наследство от баба и мама.....
Дали защото събуждат спомени за пъргавите и отрудени ръце на баба, или за ваниловия аромата в кухнята на мама, за мен тези курабийки са специални. Приготвят се лесно и са най-вкусни с домашен мармалад от ябълки или сини сливи.
Чашката и каната в тази фотосесия са ми  скъп спомен от баба, който мама ми завеща миналата години. Приех ги с благодарност и радост.



Необходими продукти за 40бр.:

2 яйца
около 500г брашно
6 с.л захар
160г кисело мляко
1ч.л. амонячна сода
1ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
5 с.л. мас на стайна температура (или 6-7 с.л. олио)
2 ванилии

гъст мармалад - от ябълки, сини сливи или шипки
кристална захар за овалване


Начин на приготвяне:

 Прибавете двата вида сода в киселото мляко и оставете да шупне. С тел разбийте яйцата и захарта в дълбок съд. Добавете млякото, солта  и мазнината и разбийте добре. Пресейте брашното и добавете към него ванилиите. Разбъркайте добре.  Започнете да добавяте брашното към млечната смес с помощта на дървена лъжица. Когато започне да се оформя тесто, изсипете сместта върху силиконово килимче, мушама или каквото използвате за подложка за месене и омесете добре меко, нелепнещо тесто. Ако тестото все още лепне, добавете още малко брашно.
Разделете тестото на 4 топки. Всяка топка разточете на фитил, който нарежете на 10 парченца. Така общо ще получите 40бр. По-удобно е предварително да си приготвите две тави и да ги покриете с хартия за печене. Аз използвам двете черни тавички на фурната ми. Оформете първите 20 курабийки по следния начин. С ръце приплескайте топчето тесто като мекиче във форма на кръг. Направете първата доза от 20 парченца. В средата на всяко кръгче поставете от мармалада и захлупете под формата на полумесец като прищипнете добре краищата. Може да използвате зъбчетата на вилица за притискане.  Така оформените курабийки оваляйте в захар и подрете на разстояние една от друга в първата тавичка. Сложете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна и ги изпечете за около 18-20мин. - до леко порозовяване. Докато първата тава се пече, оформете втората и след това я изпечете по същия начин.
Оставете курабийките да се охладят!


Може да ги поднесете с кафе, чай или със сироп от бъз.  Всякак са вкусни! Добър апетит!


32 коментара:

  1. Божествени са :)
    И снимките, и съдовете, и кифлите!
    Май искаш да ме вкараш в грях, Нелка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! А за вкарването в грях какво да ти кажа - това май е целта ;)! Прегръщам те!

      Изтриване
  2. Ама наистина са вкусни, изглеждат чудесно! И колко много уют има в снимките ти... :)
    Поздрави от мен! И винаги да си пазиш милите спомени. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусни кифлички и всичко е свързано с много мили спомени! Често ги правехме. Сега като че ли трудно може да се намери в по-новите рецепти употребата на амонячната сода, а с нея стават вкусни десерти.
    Приятна съботна вечер, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Инче. И аз вече почти не я използвам. Но е точно като "детски спомен жив".Спокойна и хубава седмица!

      Изтриване
  4. Много позната рецепта, но курабийките ми изглеждат съвсем непознати. А са така изкусителни, особено така заскрежени! Подлагаш ме на изпитание, Нели! :) Ще ги опитам на всяка цена. Благодаря за предизвикателството, мила!
    Красива и вкусна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност е позната, Ирме, толкова е стара. Но пък резултатът никога не разочарова! Опитай ги и в този вариант! Благодаря ти и спокойна вечер!

      Изтриване
  5. Много хрупкави изглеждат тези вкусотийчета.....
    Нели снимките са много изящни!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хрупкави отвън, мекички отвътре са, Миленка! Благодаря за хубавите думи! Поздрави!

      Изтриване
  6. Изглеждат хрупкави и в същото време топящи се в устата от мармалада.
    Прекрасни съдове и снимки!
    Поздравиу Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Ами точно такива са :)! Поздрав и от мен!

      Изтриване
  7. Нели, чудесни снимки, на тези вкусни курабийки! Тестото ми звучи като войнишките курабии. Съдовете са много хубави, особено каничката.

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, много са ми скъпи тези съдинки. Ние никога не сме наричали тези курабии войнишки, само курабийки с мармалад. Абе важното, че са вкусни!:) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Каква красота, Нели!
    Всяка една твоя публикация е малка история. Прекрасни снимки!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Това е, защото обичам рецептите с история, Алечка. И обичам да създавам такива. Радвам се, че си го забелязала! Прегръщам те и ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Признавам, че единственото, което ме спира да ги направя още днес е, че се опитвам да съм на нисковъглехидратна диета! Изглеждат толкова класически вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпросът с диетата стои на преден план и за мен, но си намирам поводи да го отлагам. Например с курабийки! :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Прекрасни ми се сториха на първо място снимките ти, в които се влюбвам всеки път, когато ги видя. След това прекрасна е рецептата, която е една неповторима класика и спомен, които и аз надявам се съм създала на детето ми от тези вкусни курабийки. И не на последно място прекрасна си ти, с твоята благодарност, която си личи в два реда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, колко хубави думи си написала, караш ме да се чувствам специална :)! Благодаря ти, мила! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  13. Какво по-хубаво от тези мили спомени /каничката с чашката,рецептите и аромата на ванилия/?Дано един ден да оставим същия спомен и усещане в нашите деца,и внуци.А курабийките-просто прекрасни!Стайлинга и снимките-страхотни!Слънчева и усмихната седмица!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Деси! Спомените ни са важно нещо и трябва да си ги пазим грижливо. Най-вече хубавите, нали!

      Изтриване
  14. Нели, добрите стари рецепти, нали...много са вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Веси! Трябва да се поразровя тези дни за още нещо позабравено.....

      Изтриване
  15. Греховно вкусни! Да можех да започна деня с тях наистина... Приятен ден, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще можеш, Марте, като си ги забъркаш :)! Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  16. Нели,направо оставам без думи пред невероятните ти кадри,направо ми проговориха и мигом си грабвам мислено от чудните ти полумесеци!Харесвам го това тесто!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, най-обикновеното, нали! Благодаря ти за похвалата! Поздрави!

      Изтриване
  17. Наистина са много красиви! Може ли човек да ги подмине, като само с очи може да се нахрани и да опита от този прекрасен вкус! Няма нищо по-хубаво от истинските, домашни сладки! Радвам се, че мога да намеря толкова ценна рецепта! Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря, Люси! Наистина няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна, затова се радвам, че мога да споделя тази рецепта с вас. Сигурно я има и в други варианти, но старите рецепти са изпитани и работят добре :) ! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Какво да кажа: еми страхотни са, радвам се, че успях да се справя и сега всички вкъщи им се наслаждаваме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Катя! Аз пък се радвам на вашето наслаждение и най-вече на това, че съм ви вдъхновила да приготвите нещо вкудно за семейството си! Гответе с любов и се забавлявайте! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...