Подобни супи са много подходящи за студеното време. Тази година зимата завъртя бялата си опашка през март и оскрежи нетърпеливите ни надежди за слънчева и топла пролет.
Затова ви предлагам тази много лесна, вкусна бистра супа, която е любима на моето семейство.
Дори да нямате голям опит в кухнята, ще се справите с това предизвикателство.
Необходими продукти за 5-6 порции:
1/2 пиле (или 5-6 парти бутчета или 2-3 бутчета с горна и долна част) заедно с костите
1 морков
1 корен пащърнак
1 резен от глава целина
5-6 средни картофа
1ч.ч. кисело зеле( ако не разполагате с кисело, заменето го с прясно)
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 зърно бахар
2 с.л. олио (по желание)
сол
пресен магданоз (листа от целина или девисил) за поръсване
Начин на приготвяне:
Сложете месото в тенджера с 2.5 - 3л. студена вода на котлона. Наблюдавайте и малко преди завиране на течността започнете да обирате пяната. Това е важно, защото супата е бистра и полученият бульон трябва да е максимално чист.
На този етап може да прецедите бульона и да го прехвърлите заедно с месото в друг съд, но, ако сте били прецизни с обирането на пяната, това няма да е необходимо.
Добавете солта и варете месото на слаб огън около 30-35 мин (ако пилето е домашно, ще му е необходимо повече време).
През това време обелете картофите и почистете кореноплодните.
След като месото е вряло трийсетина минути (или повече), добавете целите картофи, почистените кореноплодни, черния пипер, бахара, олиото и дафиновия лист и варете още 30-35 минути на слаб огън.
Изключете котлона и извадете месото и картофите. Обезкостете месото и нарежете картофите на половинки. Ако сте сложили моркова, целината и пащърнака цели, нарежете и тях.
Върнете всичко в тенджерата, възврете течността за още 5 мин. и поръсете с нарязан магданоз.
Поднесете супата гореща! Добър апетит!
Затова ви предлагам тази много лесна, вкусна бистра супа, която е любима на моето семейство.
Дори да нямате голям опит в кухнята, ще се справите с това предизвикателство.
Необходими продукти за 5-6 порции:
1/2 пиле (или 5-6 парти бутчета или 2-3 бутчета с горна и долна част) заедно с костите
1 морков
1 корен пащърнак
1 резен от глава целина
5-6 средни картофа
1ч.ч. кисело зеле( ако не разполагате с кисело, заменето го с прясно)
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 зърно бахар
2 с.л. олио (по желание)
сол
пресен магданоз (листа от целина или девисил) за поръсване
Начин на приготвяне:
Сложете месото в тенджера с 2.5 - 3л. студена вода на котлона. Наблюдавайте и малко преди завиране на течността започнете да обирате пяната. Това е важно, защото супата е бистра и полученият бульон трябва да е максимално чист.
На този етап може да прецедите бульона и да го прехвърлите заедно с месото в друг съд, но, ако сте били прецизни с обирането на пяната, това няма да е необходимо.
Добавете солта и варете месото на слаб огън около 30-35 мин (ако пилето е домашно, ще му е необходимо повече време).
През това време обелете картофите и почистете кореноплодните.
След като месото е вряло трийсетина минути (или повече), добавете целите картофи, почистените кореноплодни, черния пипер, бахара, олиото и дафиновия лист и варете още 30-35 минути на слаб огън.
Изключете котлона и извадете месото и картофите. Обезкостете месото и нарежете картофите на половинки. Ако сте сложили моркова, целината и пащърнака цели, нарежете и тях.
Върнете всичко в тенджерата, възврете течността за още 5 мин. и поръсете с нарязан магданоз.
Поднесете супата гореща! Добър апетит!
Супата е и полезно и много вкусно ястие. Не може без нея! :) Най-обичам бистра от домашно пиле, за разлика от останалата част от семейството, но не съм си угаждала от дълго време, та трябва да се поглезя някой ден! Разкошна е твоята, Нели! Иска ми се да придърпам чинийката насам. :)
ОтговорИзтриванеХубава съботна вечер, мила!
Прегръдка!
Не си падам по бистрите супи, но такава бих си хапнала от домашно пиленце, страхотен аромат носи, който впрочем взе да избледнява...
ОтговорИзтриванеПоздрави, Нели!
Обичам пилешки супички, а това че има кисело зеле я прави различна и надявам се вкусна. Не съм опитвала зеле под формата на супа, а звучи интересно. Сещам се, че имаше една диета със супа от зеле, ама не знам съставките.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесна супа!!!
ОтговорИзтриванеТолкова е бистра и толкова е апетитна, Нели?
Знаеш,че на тема пилешка супа бях бая време въздържател,но преборих скруполите и трябва да ти кажа,че ми идва да грабна лъжицата,толкова е апетитна!Хубава нова седмица,Нели!
ОтговорИзтриванеОбичам ги гъсти, обичам ги бистри, особено пък в студено време! :) Пък и с толкова зеленчуци, представям си вкуса. Изкушаващи снимки!
ОтговорИзтриванеНели, хубава вечер!