четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Печени свински гърди с тъмно пиво и билки

Предлагам ви една сплотяваща семейството рецепта за студените есенни и зимни дни. Мъжете в семейството ще се зарадват особено.


Необходими продукти за 4-5 порции:

1-1.200кг цяло парче свински гърди или две по-малки (с повече месце по възможност)

тъмна бира и вода в съотношение 1:3 (не давам точни пропорции, защото зависи от съда, в който ще печете)

Подправки:
сухи - червен пипер, черен пипер, кориандър, кимион
свежи: - 1-2 с.л. мащерка, 2-3 стръка салвия, 1 с.л. розмарин, 7-8 скилидки небелен чесън
сол
50 мл олио

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.
Смесете солта със сухите подправки и разбъркайте добре. Препоръчвам кимионът да е в по-малко количество, защото ароматът му е доста наситен и, ако прекалите, останалите подправки няма да развият добре своя. Посолете от всички страни свинските гърди със сухите подправки и го оставете за поне час-два в хладилника.
Изсипете олиото на дъното на съд с капак, пригоден за печене във фурна. Сложете  парчето месо в съда за печене , поставете отстрани чесъна и свежите подправки. Прибавете водата заедно с малко сол и намажеге парчето отгоре с 1-2 с.л. олио. Запечете на програма "грил" за 10-20 минути докато придобие приятен загар. Сложете капака на съда, намалете фурната на 180 градуса и печете още около час, час и десет минути. По време на печенето проверявайте течността - не бива да извира. Ако това се случи, долейте течност в същото съотношение бира към вода.
След изпичане извадете съда от фурната, махнете капака и оставете месото вътре да се поохлади поне 10 минути. Пренесете го върху дъска и го нарежете  на порции. Полейте го със соса от печенето и поднесете с картофено пюре , карамелизиран лук, печени мариновани домати или настърган хрян със сметана.




Червеното вино или тъмната бира са препоръчителни!

16 коментара:

  1. Мммм, изглежда неземно вкусно, Нели!! Така като гледам ;) много червено и тъмна бира ще изпие тази благинка!!
    Поздравления за майсторското изпълнение и красивите снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно е, Мина. Каквото и да си говорим - трябва да се опита:)! Благодаря за похвалата и хубав петък!

      Изтриване
  2. Отлично печено! Много апетитно и с богат аромат! Снимките са убийствени, Нели! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме! През последните седмици разбрах колко малко знам всъщност за възможносгите на фотоапарата си и започнах опити за поправяне на пропуските.

      Изтриване
  3. ауууу Нели, страхотно изглежда това парче! Идва ми да ти посегна на чинията, или да хващам пътя за към теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп, знаех си, че няма да останеш безразлична при тази гледка.Ами хайде идвай - ей къде е :)!

      Изтриване
  4. Снимала си, като че ли най-важното ти нещо, Нели, така изглежда това парче свинско и аз се влюбих в него!
    Усещам ароматите и вкуса на бирeното сосче..., това е месото на месата, толкова е сочно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, аз не съм от най- големите фенове на свинското, но у дома има доста негови почитатели. Но от това си хапвам с удоволствие - наистина сочно и ароматно! Поздрави и хубави почивни дни!:)

      Изтриване
  5. И жените също ще му се зарадват, Нели! Първа ще се наредя за парченце. :) Ама е прекрасно!
    Усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Дойдоха твоите усмивки при мен, Гери.Парченце винаги ще се намери за теб! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда божествено, Нелка!
    И снимките са много въздействащи :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Впечатляващо ефектни и изразителни снимки, Нелка,
    а предполагам, че и вкусът е също толкова впечатляващ!
    Харесах и другите тестени изкушения -
    благодаря за чудесните рецепти и поздравления за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко хубави думи и всичките за мен:)! Благодаря, Диана! Поздрави!

      Изтриване
  9. Много апетитно е предложеното от теб месце, Нели! Обичам месца с бира, а с тъмна не съм пробвала, но няма да устоя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, от опит знам, че месото става по-крехко и вкусно с бира! Опитай, няма да останеш разочарована! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...