Необходими продукти за 4-5 порции:
1-1.200кг цяло парче свински гърди или две по-малки (с повече месце по възможност)
тъмна бира и вода в съотношение 1:3 (не давам точни пропорции, защото зависи от съда, в който ще печете)
Подправки:
сухи - червен пипер, черен пипер, кориандър, кимион
свежи: - 1-2 с.л. мащерка, 2-3 стръка салвия, 1 с.л. розмарин, 7-8 скилидки небелен чесън
сол
50 мл олио
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Смесете солта със сухите подправки и разбъркайте добре. Препоръчвам кимионът да е в по-малко количество, защото ароматът му е доста наситен и, ако прекалите, останалите подправки няма да развият добре своя. Посолете от всички страни свинските гърди със сухите подправки и го оставете за поне час-два в хладилника.
Изсипете олиото на дъното на съд с капак, пригоден за печене във фурна. Сложете парчето месо в съда за печене , поставете отстрани чесъна и свежите подправки. Прибавете водата заедно с малко сол и намажеге парчето отгоре с 1-2 с.л. олио. Запечете на програма "грил" за 10-20 минути докато придобие приятен загар. Сложете капака на съда, намалете фурната на 180 градуса и печете още около час, час и десет минути. По време на печенето проверявайте течността - не бива да извира. Ако това се случи, долейте течност в същото съотношение бира към вода.
След изпичане извадете съда от фурната, махнете капака и оставете месото вътре да се поохлади поне 10 минути. Пренесете го върху дъска и го нарежете на порции. Полейте го със соса от печенето и поднесете с картофено пюре , карамелизиран лук, печени мариновани домати или настърган хрян със сметана.
Червеното вино или тъмната бира са препоръчителни!
Мммм, изглежда неземно вкусно, Нели!! Така като гледам ;) много червено и тъмна бира ще изпие тази благинка!!
ОтговорИзтриванеПоздравления за майсторското изпълнение и красивите снимки!
Вкусно е, Мина. Каквото и да си говорим - трябва да се опита:)! Благодаря за похвалата и хубав петък!
ИзтриванеОтлично печено! Много апетитно и с богат аромат! Снимките са убийствени, Нели! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ирме! През последните седмици разбрах колко малко знам всъщност за възможносгите на фотоапарата си и започнах опити за поправяне на пропуските.
Изтриванеауууу Нели, страхотно изглежда това парче! Идва ми да ти посегна на чинията, или да хващам пътя за към теб :)
ОтговорИзтриванеПеп, знаех си, че няма да останеш безразлична при тази гледка.Ами хайде идвай - ей къде е :)!
ИзтриванеСнимала си, като че ли най-важното ти нещо, Нели, така изглежда това парче свинско и аз се влюбих в него!
ОтговорИзтриванеУсещам ароматите и вкуса на бирeното сосче..., това е месото на месата, толкова е сочно :)
Таня, аз не съм от най- големите фенове на свинското, но у дома има доста негови почитатели. Но от това си хапвам с удоволствие - наистина сочно и ароматно! Поздрави и хубави почивни дни!:)
ИзтриванеИ жените също ще му се зарадват, Нели! Първа ще се наредя за парченце. :) Ама е прекрасно!
ОтговорИзтриванеУсмивки от мен!
Дойдоха твоите усмивки при мен, Гери.Парченце винаги ще се намери за теб! Поздрав най-сърдечен!
ОтговорИзтриванеИзглежда божествено, Нелка!
ОтговорИзтриванеИ снимките са много въздействащи :)
Прегръдка!
Благодаря, Дани ;)!
ИзтриванеВпечатляващо ефектни и изразителни снимки, Нелка,
ОтговорИзтриванеа предполагам, че и вкусът е също толкова впечатляващ!
Харесах и другите тестени изкушения -
благодаря за чудесните рецепти и поздравления за теб!
Колко хубави думи и всичките за мен:)! Благодаря, Диана! Поздрави!
ИзтриванеМного апетитно е предложеното от теб месце, Нели! Обичам месца с бира, а с тъмна не съм пробвала, но няма да устоя.
ОтговорИзтриванеВеси, от опит знам, че месото става по-крехко и вкусно с бира! Опитай, няма да останеш разочарована! Поздрави!
Изтриване