След кратко затишие отново съм на линия с една много вкусна и апетитна рецепта от
Въпреки че тестото за стромболи се приготвя само от брашно, вода и мая, аз реших да използвам моето любимо тесто за пиде, с което правя най-хубавите пици (защото стромболите са си всъщност пици, навити на руло). Препоръчвам го, защото след изпичане тестото е меко, крехко и много, много вкусно.
Необходими продукти за тестото:
2 яйца на стайна температура
За плънките:
За плънката с шунка и кашкавал:
тънко нарязани слайсове от шунка, пушено свинско филе или какъвто колбас предпочитате - сещам се за мортадела, прошуто, пуешко филе.
тънко нарязан кашкавал, няколко печени червени или зелени чушки - добре подсушени, може да се прибавят маслини , пресни листа босилек, задушен с масло спанак или мариновани сушени домати - според вашия вкус
Единственото условие за добър резултат е продуктите да бъдат нарязани тъничко и да не се прекалява с тях, за да не попречи количеството на успешното завиване на рулцето. При подреждането аз започвам с кашкавала.
Тук съм представила любимите ни стромболи - със спанак и сьомга и с кашкавал и шунка. Тъй като тази с шунка и кашкавал изисква само да се нарежат и подредят продуктите в средата на разточеното тесто, ще се спра на спаначената плънка.
За спаначената плънка:
1 котлет от сьомга около 350 - 400 г (прясна или замразена - съответно трябва да я размразите)
300г пресен спанак
40г кашкавал - настърган
3 големи скилидки чесън
40 г краве масло
черен пипер
сол
3 с.л пресен босилек или 2 с.л. песто с босилек
Приготвяне на плънката:
Овкусете сьомгата с малко лимонов сок и черен пипер, оставете я за 5-6 минути. През това време в тиган с незалепващо покритие разтопете маслото и задушете в него ситно накълцания чесън с 1 с.л вода докато омекне. Прибавете към него измития и нарязан спанак и задушете за 2-3 минути до омекване. Наръсете го с черен пипер и го охладете. Подсушете добре сьомгата и в същия тиган , в койте сте задушили спанака, я запечете за по 4 минути от всяка страна. Охладете леко и с помощта на вилица накъсайте месото като отстраните костите. Смесете добре спанака, кашкавала и парчетата сьомга, прибавете босилека и посолете на вкус. Разделете сместа на 6 купчинки - за всеки лист тесто. Ето тук съм показала различните етапи от приготвянето.
Както вече споменах, количеството на тестото е за 12бр. Ако работите с половината от тестото, го разделете на 6 топки. Разточете всяка топка тънко на правоъгълник и поставете от плънката в средата. После оформете по посочения начин. Оставете стромболите на топло да втасат за около 25 мин., намажете ги с жълтък, разбит с олио, поръсете с любима подправка и изпечете на 200-220 градуса за около 12-15 мин.
Извадете ги от фурната и ги покрийте с чиста кърпа за около 5-6 минути.
италианската кухня. Да са живи и здрави италианците дето са сътворили толкова кулинарни добрини на този свят. Разбира се редовното кулинарно добруване по техен почин може да доведе до преместване на колана с няколко дупки, но това е друга тема.
Сега да се отдадем на това изкушение. С чиста съвест!Въпреки че тестото за стромболи се приготвя само от брашно, вода и мая, аз реших да използвам моето любимо тесто за пиде, с което правя най-хубавите пици (защото стромболите са си всъщност пици, навити на руло). Препоръчвам го, защото след изпичане тестото е меко, крехко и много, много вкусно.
Необходими продукти за тестото:
2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол
За намазване:
1 жълтък
30мл. олио
Замесете тесто по обичайния начин или в машината за хляб на програма тесто. Работете с тестото след първото втасване.
От това количество тесто ще ви излязат 12 стромболи, така че, ако членовете на семейството ви са по-малко, е добре да го разделите на две, да замразите едната половина или да я оставите в хладилника и да приготвите нещо с нея на следващия ден.
За плънките:
За плънката с шунка и кашкавал:
тънко нарязани слайсове от шунка, пушено свинско филе или какъвто колбас предпочитате - сещам се за мортадела, прошуто, пуешко филе.
тънко нарязан кашкавал, няколко печени червени или зелени чушки - добре подсушени, може да се прибавят маслини , пресни листа босилек, задушен с масло спанак или мариновани сушени домати - според вашия вкус
Единственото условие за добър резултат е продуктите да бъдат нарязани тъничко и да не се прекалява с тях, за да не попречи количеството на успешното завиване на рулцето. При подреждането аз започвам с кашкавала.
Тук съм представила любимите ни стромболи - със спанак и сьомга и с кашкавал и шунка. Тъй като тази с шунка и кашкавал изисква само да се нарежат и подредят продуктите в средата на разточеното тесто, ще се спра на спаначената плънка.
За спаначената плънка:
1 котлет от сьомга около 350 - 400 г (прясна или замразена - съответно трябва да я размразите)
300г пресен спанак
40г кашкавал - настърган
3 големи скилидки чесън
40 г краве масло
черен пипер
сол
3 с.л пресен босилек или 2 с.л. песто с босилек
Овкусете сьомгата с малко лимонов сок и черен пипер, оставете я за 5-6 минути. През това време в тиган с незалепващо покритие разтопете маслото и задушете в него ситно накълцания чесън с 1 с.л вода докато омекне. Прибавете към него измития и нарязан спанак и задушете за 2-3 минути до омекване. Наръсете го с черен пипер и го охладете. Подсушете добре сьомгата и в същия тиган , в койте сте задушили спанака, я запечете за по 4 минути от всяка страна. Охладете леко и с помощта на вилица накъсайте месото като отстраните костите. Смесете добре спанака, кашкавала и парчетата сьомга, прибавете босилека и посолете на вкус. Разделете сместа на 6 купчинки - за всеки лист тесто. Ето тук съм показала различните етапи от приготвянето.
Както вече споменах, количеството на тестото е за 12бр. Ако работите с половината от тестото, го разделете на 6 топки. Разточете всяка топка тънко на правоъгълник и поставете от плънката в средата. После оформете по посочения начин. Оставете стромболите на топло да втасат за около 25 мин., намажете ги с жълтък, разбит с олио, поръсете с любима подправка и изпечете на 200-220 градуса за около 12-15 мин.
Извадете ги от фурната и ги покрийте с чиста кърпа за около 5-6 минути.
Налейте си вино и започвайте!
Много са вкусни, Нелка, обезателно ще си направя :)
ОтговорИзтриванеСнимките са трепач! Останаха ми очите в тях :)
Благодаря, Даре! Разбрах вече, че си ги направила и се радвам, че сте ги харесали. А за снимките - първи стъпки в този стил са ми. Благодаря за поощрението!
ИзтриванеБожествени са, Нелка!
ОтговорИзтриванеОсобено със сьомга!
Снимките ти са прекрасни!
В момента имам питки от тестото за пиде, но ми напомняш за пица!
И за дупките на колана изобщо не ми говори....
Прегръдка!
И аз предпочитам със спанак, Дани! Благодаря за хубавите думи и аз те прегръщам!
ИзтриванеНеустоими са стромболите ти, Нели!
ОтговорИзтриванеЗа мен със спанак също, моля! :)
Прегръдка и красив, снежен уикенд!
От една порода сме, Ирме :)! При нас снежец няма, но беше красив уикенд!
ИзтриванеЛеле, Нели, защо дойдох да видя какво си сътворила... Може ли такъв златист цвят, може ли такива плънки, може ли такива снимки...
ОтговорИзтриванеАма красота, че и отчайващо вкусна. Изчезвам, да знаеш... :)
Усмивки от мен!
Е, Гери как защо - защото, си добре дошла. А пък ти поостани и размисли :) Поздравче от мен!
ИзтриванеЛеле! Върха са! Няма да откажа с каквато и да е плънка, Нелка.
ОтговорИзтриванеМного изкушаващи!
Благодаря, Ил! Поздрави и хубава седмица!
ИзтриванеАуу направо искам да са пред мен тези апетитни стромболи!!! Много са апетитни!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и усмивки! :)
Благодаря ви за хубавите думи! Спорна седмица!
ИзтриванеАбсолютно великолепие, много ми харесват! Прекрасни снимки! Поздрави и приказна неделя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Поли. Пробвай ги! :)
ИзтриванеХич не ме интересува как ще се отрази на дупката на колана ми, така бих си хапнала с най-голямо удоволствие... Толкова са изкусителни тези Стромболи, едни такива златисти и ароматни, мммм....прелестни!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Нели!
Ами такива са, Таничка. Препоръчвам ти да ги направиш. Наистина забравяш за дупките на колана. Благодаря ти, прегръщам те!
ИзтриванеПрекрасни са! Чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеХубава неделя.
Благодаря, Габи :)! Хубава седмица!
ИзтриванеЧудни хлебчета!
ОтговорИзтриванеЗдревей, Веси! Препоръчвам ти ги!
ИзтриванеНели, добре дошла! Липсваше ни!..Прекрасни снимки!...Страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеРадвам се да те видя, Аля! Благодаря за хубавите думи! Поздрави!
ИзтриванеНели,как вкусно започва деня с тази разкошна гледка пред мен!Нестоими Стромболи!Правих преди време по рецепта на Лети,наистина са една великолепна вариация на пицата!Прегръдка и хубава сряда!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! И аз те прегръщам!
ОтговорИзтриванеОтдавна не бях посещавала това прекрасно местенце. Много ми е приятно да те разглеждам. Така сетивата ми се насищат с красота, а фантазията ми си представя вкусовете на рецептите. Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриване