На прага на пролетта сме - с надежда за по-топло време, повече слънце и усмивки, повече радост и добро настроение, с несигурни, но покълнващи надежди за по-добър живот и по-сигурни времена. И извън нотката тъга - сянка на отиващата си зима, вярвам, че малките семенца на надеждата ще покълнат.
Обичам пролетта, с всичко което носи - от неочакваните обрати в прогнозата, до аромата на зюмбюл и закачливите усмивки на кокичетата и минзухарите, от несигурната резеда на мързеливо събуждащите се от сивотата широколистни гори до пищните зелени платна на поникналите есенници, които милват окото.
От кухненския ми прозорец виждам всяка година едно кайсиево дръвче как се събужда, не, как буквално избухва в нежен цвят от жажда за живот всяка пролет. И тази година така - покри се с цвят само за три дни. Какво пиршество за уморените ми от зимата очи!
Обичам пролетта...
Обичам и на трапезата ми да има по всичко от все още оскъдните и дарове - коприва, спанак, пресен лук, лапад. Тези листни зеленчуци са богати на жива енергия, от която изтощените ни зимни тела (и мисли) имат огромна потребност. Убедена съм, че най-полезна за нас е сезонната храна и затова не пропускам възможност да я предложа на моето семейство.
Днес ще предложа и на вас една такава вкусна пролетна рецепта.
Необходими продукти за 3 порции:
150гр. пресен лук
250гр. лапад (може да се замени със спанак)
200гр. пресни гъби
50гр. масло
2 с.л. брашно
1 малък морков
парче целина от глава
черен пипер
сол
1ч.л. сух джоджен
пресен магданоз и(или) джоджен
3 сварени яйца
Начин на приготвяне:
Измиваме, нарязваме лапада на ленти и го бланшираме за 2-3 мин. във вряща вода. Отцеждаме и го прехвърляме в купа със студена вода, за да запази цвета си.
В тиган разтопяваме маслото и прибавяме почистените и нарязани гъби и леко запържваме. Добавяме към тях настърганите(или нарязани наситно) морков и целина и задушаваме до омекване с 3-4 с.л. вода. Добавяме пресния лук и задушаваме докато остане на мазнина. Поръсваме с брашното, запържваме и с енергично разбъркване прибавяме на части около 2 ч.ч от течността, в която сме бланширали лапада, докато получим средно гъста каша. Добавяме отцедения лапад. Разбъркваме, посоляваме, прибавяме джоджена и черния пипер и оставяме още около 3-4 мин. на котлона да покъкри.
Отдръпваме и поръсваме щедро с магданоз или с пресен джоджен, ако ви се намира.
Понякога сварявам гъбите предварително в подсолена вода и ги добавям след омекването на лука, а водата от сваряването използвам за разреждане на кашата. И по този начин става много вкусно.
Поднасяме с варено яйце във всяка порция и лъжица кисело мляко с чесън по желание.
Вариант е към кашата да се добави и малко готварска сметана към края на готвенето, но според мен това са излишни калории.
Да ви е сладко!
Обичам пролетта, с всичко което носи - от неочакваните обрати в прогнозата, до аромата на зюмбюл и закачливите усмивки на кокичетата и минзухарите, от несигурната резеда на мързеливо събуждащите се от сивотата широколистни гори до пищните зелени платна на поникналите есенници, които милват окото.
От кухненския ми прозорец виждам всяка година едно кайсиево дръвче как се събужда, не, как буквално избухва в нежен цвят от жажда за живот всяка пролет. И тази година така - покри се с цвят само за три дни. Какво пиршество за уморените ми от зимата очи!
Обичам пролетта...
Обичам и на трапезата ми да има по всичко от все още оскъдните и дарове - коприва, спанак, пресен лук, лапад. Тези листни зеленчуци са богати на жива енергия, от която изтощените ни зимни тела (и мисли) имат огромна потребност. Убедена съм, че най-полезна за нас е сезонната храна и затова не пропускам възможност да я предложа на моето семейство.
Днес ще предложа и на вас една такава вкусна пролетна рецепта.
Необходими продукти за 3 порции:
150гр. пресен лук
250гр. лапад (може да се замени със спанак)
200гр. пресни гъби
50гр. масло
2 с.л. брашно
1 малък морков
парче целина от глава
черен пипер
сол
1ч.л. сух джоджен
пресен магданоз и(или) джоджен
3 сварени яйца
Начин на приготвяне:
Измиваме, нарязваме лапада на ленти и го бланшираме за 2-3 мин. във вряща вода. Отцеждаме и го прехвърляме в купа със студена вода, за да запази цвета си.
В тиган разтопяваме маслото и прибавяме почистените и нарязани гъби и леко запържваме. Добавяме към тях настърганите(или нарязани наситно) морков и целина и задушаваме до омекване с 3-4 с.л. вода. Добавяме пресния лук и задушаваме докато остане на мазнина. Поръсваме с брашното, запържваме и с енергично разбъркване прибавяме на части около 2 ч.ч от течността, в която сме бланширали лапада, докато получим средно гъста каша. Добавяме отцедения лапад. Разбъркваме, посоляваме, прибавяме джоджена и черния пипер и оставяме още около 3-4 мин. на котлона да покъкри.
Отдръпваме и поръсваме щедро с магданоз или с пресен джоджен, ако ви се намира.
Понякога сварявам гъбите предварително в подсолена вода и ги добавям след омекването на лука, а водата от сваряването използвам за разреждане на кашата. И по този начин става много вкусно.
Поднасяме с варено яйце във всяка порция и лъжица кисело мляко с чесън по желание.
Вариант е към кашата да се добави и малко готварска сметана към края на готвенето, но според мен това са излишни калории.
Да ви е сладко!
Нелка, чудесно усещане за пролет!
ОтговорИзтриванеИ толкова са галещи очите тези цветове!
Поздрави у много цъфнали надежди :)
Благодаря, Дани! В днешния мрачен и студен ден още повече ми се иска! Поздрави!
ИзтриванеМного свежо и приятно предложение, Нели!!! Напомня ми на бабините каши от детството ми, но с елегантно съвременни нотки :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер от мен!!!
И тази рецепта е вариация на рецепта, която знам от моята баба, но тя не слагаше гъби! Хубав и спорен ден от мен, Мина! Винаги се радвам да те видя!
ИзтриванеИзглежда страхотно! Пролет в чиния :)
ОтговорИзтриванеХубаво казано, Мария! Благодаря!
ИзтриванеДнес вечеряхме каша от пресен лук и половинът сподели, че чудно биха седели едни гъбки вътре;)Гледам не само той мисли так, а ако съдя по снимките, и ти, и той сте били прави;)Другият път ще добавя;)
ОтговорИзтриванеХубава пролетна вечер, Гуинет!
Подозирам, че у твоя половин дреме един неосъзнат кулинар:)) Нека да е слънчева седмицата ти, Мъхче!
ИзтриванеДе да имаше и левурда! Представяш ли си колко вкусна щеше да бъде :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки, Нели! Дори да не обича гъби човек, ще му се прииска да грабне лъжицата.
Лека нощ и хубаво утре!
Не се и съмнявам, Пепи! Нямам търпение да стане готова. Ще пробвам и с нея! Благодаря ти за хубавите думи! Хубав и спорен ден!
ИзтриванеОще едно интересно предложение за използване на пролетните дарове на природата!
ОтговорИзтриванеНели, невероятно красиви снимки!
Поздрави!
Мисля, че е доста популярно, моята баба често ни приготвяше подобни ястия! Благодаря, Тили, за похвалата! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотни кадри на още по-страхотна гозба,Нели!Направо ми огря в този мрачен ден!Друго нещо си е пролетта,и аз я жадувам и ми пълни и очи,и душа,и от аромати на цветенца се омайвам.Прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриванеДнес видях цяло ято щъркели, накацали на една ливада - толкова красива гледка бяха! Още се усмихвам при спомена. Иде пролетта, Роси, без съмнение! Благодаря ти за стимулиращите думи! Прегръщам те!
ИзтриванеНели, сякаш усетих пролетта в нейната прелест и цялост -
ОтговорИзтриванемного красиво написано, чудесна идея и страхотно представяне!
Сърдечни поздрави, хубаво настроение и усмивки, Диана
Щеше ми се да има някой развълнуван от моите копнежни думи за пролетта. Радвам се, че са стигнали до теб, Дианка! Благодаря ти от сърце! Поздрави с пожелание за красива и вдъхновяваща пролет!
ИзтриванеНели, прекрасна пролетна гозба!
ОтговорИзтриванеМного ме изкушава и ще пробвам непременно!
Прегръдки от мен!
Благодаря, Зичка! Знам, че си фен на подобни комбинации:)) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеМного апетитно изглежда. Не съм пробвала такава комбинация...
ОтговорИзтриванеИ аз така копнееща за пролет вече, а сякаш колкото по сме нетърпеливи, толкова повече се разтяга студеното
http://marrta.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/03/27/fleurca.1068904
поздрав!
Здравей, Марта! Радвам се, че съм те провокирала с моето пролетно предложение (и нетърпение:) и си надникнала тук!Добра комбинация е, а и продуктите са семпли! Надявам се, да ви хареса! Поздрави и от мен!
ИзтриванеКато виден фен на подобни зелени гостби мога само да адмирирам предложението, да преглътна и да се отправя към гората с торбичка за коприва...Хубав четвъртък, Нели!
ОтговорИзтриванеО, и с коприва ще стане, Иглика, сигурна съм! Спорна седмица!
ИзтриванеОбичам лапад и тези дни си готвих,но без гъби-ще ги имам в предвид следващият път.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Надявам се да ти хареса! Поздрави!
ИзтриванеПрибирам се от път и нямам търпение да погледна какви сте ги творили в кухните и ... я, изненада! И то толкова апетитна и гарантирано вкусна! Много красиви снимки, Нели! Предусещам вкуса на кашата ти, ммм - вкусно, ама много! За мен е новост само комбинацията на лапад с целина. Интересно звучи и ще опитам, тъкмо имам една голяма торба с лапад в хладилника. Отивам за гъбки утре :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и топли прегръдки от мен, Нели!
Аз много обичам целината, Ирма. Слагам я на супи, телешко, каши. А с горски гъбки ще стане още по-ароматна! Прегръщам те!
ИзтриванеИзглежда много апетитно тази гъбена каша:))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Маги! Трябва да видиш дали действително е така:))
ОтговорИзтриванеГолеми вкусотии съм пропуснала, но тази манджичка и погачата направо ме разтопиха, Гуинет :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни предложения, снимки също!