Винаги съм харесвала простите и семпли рецепти. Днес ще споделя една такава с вас.
Тестото е доста популярно. Аз за пръв път го видях при studi .
Плодовете могат да бъдат според вашите предпочитания и вкус, но за мен една от най-ароматните и приятни комбинации в този сладкиш е тази между ябълки, сушени сливи и канела. Чудесен и много лесен сладкиш!
Необходими продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 равна ч. л. сода за хляб
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 равна ч.л. канела
7-8 с.л. олио
настъргана кора от половин или един лимон
Аз използвам ч.ч. с вместимост 300мл. пълна догоре за тавичка с размери 30/22см.
3-4 големи ябълки, обелени и нарязани на резенчета
шепа сушени сливи, предварително накиснати за 30-40мин в гореща вода - отцедени и нарязани на лентички
За поръсване преди изпичане:
50 гр. орехи, нарязани на едро
5 с.л. филирани бадеми
За поръсване след изпичане:
2-3 сл. пудра захар, смесена с 1/2 к.л. канела
Начин на приготвяне:
Смесваме киселото мляко със содата и след 2-3 мин. прибавяме към тях захарта. Разбиваме с теб, докато захарта се поразтвори. Добавяме на части пресятото брашно, олиото, канелата и накрая лимоновата кора.
Изсипваме получената средно гъста смес в подмазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Върху тестото забождаме ябълковите резенчета, като между тях поставяме резенчета сушени сливи. Поръсваме равномерно с едрите орехи и бадемовите люспи и печем около 50-55 мин. на 170 градуса с вентилатор. Проверяваме за готовност по стария изпитан метод с клечка за зъби или дървено шишче - ако не оставя лепкава смес по него, значи е готово.
Изваждаме от фурната и поръсваме с канелената захар.
Като всеки плодов сладкиш и този ще разкрие най-богато ароматите си няколко часа след изпичане. Лично на мен ми е най-вкусен на следващия ден, когато е станал ароматен и леко влажен, но това не винаги е възможно поради субективни обстоятелства:)
Тестото е доста популярно. Аз за пръв път го видях при studi .
Плодовете могат да бъдат според вашите предпочитания и вкус, но за мен една от най-ароматните и приятни комбинации в този сладкиш е тази между ябълки, сушени сливи и канела. Чудесен и много лесен сладкиш!
Необходими продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 равна ч. л. сода за хляб
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 равна ч.л. канела
7-8 с.л. олио
настъргана кора от половин или един лимон
Аз използвам ч.ч. с вместимост 300мл. пълна догоре за тавичка с размери 30/22см.
3-4 големи ябълки, обелени и нарязани на резенчета
шепа сушени сливи, предварително накиснати за 30-40мин в гореща вода - отцедени и нарязани на лентички
За поръсване преди изпичане:
50 гр. орехи, нарязани на едро
5 с.л. филирани бадеми
За поръсване след изпичане:
2-3 сл. пудра захар, смесена с 1/2 к.л. канела
Начин на приготвяне:
Смесваме киселото мляко със содата и след 2-3 мин. прибавяме към тях захарта. Разбиваме с теб, докато захарта се поразтвори. Добавяме на части пресятото брашно, олиото, канелата и накрая лимоновата кора.
Изсипваме получената средно гъста смес в подмазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Върху тестото забождаме ябълковите резенчета, като между тях поставяме резенчета сушени сливи. Поръсваме равномерно с едрите орехи и бадемовите люспи и печем около 50-55 мин. на 170 градуса с вентилатор. Проверяваме за готовност по стария изпитан метод с клечка за зъби или дървено шишче - ако не оставя лепкава смес по него, значи е готово.
Изваждаме от фурната и поръсваме с канелената захар.
Като всеки плодов сладкиш и този ще разкрие най-богато ароматите си няколко часа след изпичане. Лично на мен ми е най-вкусен на следващия ден, когато е станал ароматен и леко влажен, но това не винаги е възможно поради субективни обстоятелства:)
Добър апетит!
Прекрасен сладкиш, Нели! Съжалявам, че имам само две ябълки - веднага бих запретнала ръкави! Но, така ме изкушава, а и днес нямаме десерт, че може и да направя една малка доза ;) Ха, да видим колко ми е слаб ангела сега! :)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер, мила!
Нашите ангели си ги знаем, Ирмичка:)А сладкишчето е сочно и ароматно - особено на другия ден!И аз те прегръщам!
ИзтриванеСъс сигурност вкусен и ароматен!
ОтговорИзтриванеТака е, Живе! При това се приготвя лесно!
ИзтриванеОтвсякъде дебне ябълкова магия, просто да не се нагледа човек. Много ароматно предложение и все с любими съставки.
ОтговорИзтриванеПоздрави, чудесни снимки!
Гери, и аз забелязах кулинарната ябълкова атака тези дни. Това ще да е като едно сбогуване със зимните рецепти:) Благодаря ти и хубав ден!
ИзтриванеКолко красив сладкиш, харесва ми визията отгоре, а снимките са прелестни и много нежни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКенди, благодаря ти за хубавите думи! Хубав и спорен ден!
ИзтриванеИзкушително вкусен!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Нелка!
Хайде, Дани, ти си наред:)Предавам ти щафетата! Поздрав сърдечен!
ИзтриванеИзглежда неустоимо! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеАмииии.... такова е:) Поздрави, Дани!
ИзтриванеОоооо ,страхотно ! Чудесна рецепта ! Обичам ябълки и канела !
ОтговорИзтриванеПоздрави:) !
Иве, феновете на ябълките сме доста, а сладкишчето си го бива:) Поздрави!
ИзтриванеКой не обича ябълки и канела? И да ти кажа, щом е лек, значи е за мен, Не че не харесвам И тежки сладкиши, но за да пощадя себе си, наблягам на леките;) Ще опитам и този-неустоим е, Гуинет!
ОтговорИзтриванеЗа теб е, за теб е! Благодаря ти, Мъхче!
ИзтриванеПрекрасен! Нели, няма ли да те видим на кулинарния фест?:)
ОтговорИзтриванеОх, Траянка, хвърлям по едно око на информацията, но не знам дали ще успея да се организирам! Иначе съм ентусиазирана:) Поздрави!
ИзтриванеНели, комбинацията е великолепна!Сладкишът изглежда много вкусен!
ОтговорИзтриванеБети, винаги се радвам на твоята мила поява! Благодаря ти!
ИзтриванеКакво красиво представяне -
ОтговорИзтриванеизглежда с много аромат, фин вкус и нежна визия!
Поздравления,
хубав, успешен и усмихнат ден, Диана
Според моите критерии си го описала много точно, Дианка! Благодаря ти и хубав ден!
ИзтриванеИ снимките и визията са страхотни, но не само това, то си личи, че е вкусен. Както казваш рецептата е семпла, аз също много харесвам такива рецепти. Пролетен ден ти желая!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Таня! Семплите рецепти са коз за всяко готвещо момиче, нали?:) Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеПрисъединявам се към казаното от Бети,много пухкав,плодов сладкиш и страхотни кадри отново,Нели!
ОтговорИзтриванеЕдно парче точно сега с кафето ще ми дойде отлично,ама къде го...... :)
Прегръдка и хубав ден!
Е, Роси, нали сключихме сделка:) Само не сме уточнили с кое кафе точно! Благодаря ти, мила!
ИзтриванеОще в групата се захласнах по този невероятен плодов сладкиш!
ОтговорИзтриванеОбожавам тази комбинация!
Страхотни снимки и представяне!
Поздравления, Нели!
Благодаря, Инче! Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеНели, невероятно ароматно и вкусно предложение, обожавана комбинация! Поздрави и лека нощ!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допада, Иглика! Сърдечни поздрави и от мен!
ИзтриванеEeeе, изглежда невероятно! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани:)
ИзтриванеСтрахотна изглежда тази комбинация между ябълки и сливи ! И аз много обичам ябълките и бях показала някои рецепти , които ако имаш време мояе да посетиш :)))
ОтговорИзтриванеДа, една от любимите ми комбинации на вкусове! Ще погледна, разбира се!:)
Изтриване