Здравейте, приятели!
След кратък период на неособена активност, днес пристигам при вас с едно чудесно предложение, което може да приготвяте по всяко време на годината.
Аз обичам импровизациите в кухнята, защото често водят до неочаквано добри резултати. Особено когато вече са усвоени основните техники за приготвяне на определени ястия. Както ще забележите, моето предложение е нещо като трети братовчед на оригиналната рецепта Бьоф Строганоф, но въпреки далечната роднинска връзка е не по-малко вкусно.
Най-важното условие за успех при тази рецепта е да намерите качествено месо и да не го готвите прекалено дълго. Е, хайде напред към резултата.
Начин на приготвяне:
Накиснете в 400мл топла вода сухите манатарки за около 20-30 мин..
Почистете месото от ципите, ако има такива. С остър нож го нарежете на тънки лентички с дебелина около 5мм. Подсушете го добре с домакинска хартия. В тиган с керамично или незалепващо покритие разтопете маслото, прибавете зехтина и запържете месото от двете страни леко само докато побелее като го обръщате с помощта на готварска щипка. Не слагайте всичкото месо наведнъж, а на два-три пъти(ако работите с тиган с диаметър 28см), за да не се събира течност в тигана. Готовото месо поставете в топъл съд, посолете със сол и черен пипер и захлупете.
В същия тиган запържете нарязания на полумесеци лук и, когато той омекне, прибавете към него гъбите. Задушете под капак до омекването им - около 8-10 мин. в зависимост от температурата на готвене. Върнете месото при гъбите и лука и залейте с прецедената течност, в която са киснали манатарките. Оставете да поври около 3-4 мин. и добавете бялото вино, портото и омекналите манатарки. Захлупете тигана и оставете да поври още около 5 мин. Накрая добавете сметаната, овкусете със сол и черен пипер и оставете още 5 мин. на котлона до смесване на всички съставки. Сосът не трябва да е много гъст.
Поднесете ястието горещо, поръсено с пресен магданоз. Добра идея е да се сервира с картофено пюре с карамелизиран лук и мащерка.
Червеното вино е задължително! Добър апетит!
След кратък период на неособена активност, днес пристигам при вас с едно чудесно предложение, което може да приготвяте по всяко време на годината.
Аз обичам импровизациите в кухнята, защото често водят до неочаквано добри резултати. Особено когато вече са усвоени основните техники за приготвяне на определени ястия. Както ще забележите, моето предложение е нещо като трети братовчед на оригиналната рецепта Бьоф Строганоф, но въпреки далечната роднинска връзка е не по-малко вкусно.
Най-важното условие за успех при тази рецепта е да намерите качествено месо и да не го готвите прекалено дълго. Е, хайде напред към резултата.
Необходими продукти за 4-6 порции:
30гр. краве масло
2с.л. студено пресован зехтин
800 гр. прясно телешко месо
1 глава стар лук
300гр. пресни печурки
20гр. сушени манатарки
100 мл сухо бяло вино
50 мл. светло порто(може и розе)
150 мл готварска сметана
сол, черен пипер
връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Накиснете в 400мл топла вода сухите манатарки за около 20-30 мин..
Почистете месото от ципите, ако има такива. С остър нож го нарежете на тънки лентички с дебелина около 5мм. Подсушете го добре с домакинска хартия. В тиган с керамично или незалепващо покритие разтопете маслото, прибавете зехтина и запържете месото от двете страни леко само докато побелее като го обръщате с помощта на готварска щипка. Не слагайте всичкото месо наведнъж, а на два-три пъти(ако работите с тиган с диаметър 28см), за да не се събира течност в тигана. Готовото месо поставете в топъл съд, посолете със сол и черен пипер и захлупете.
В същия тиган запържете нарязания на полумесеци лук и, когато той омекне, прибавете към него гъбите. Задушете под капак до омекването им - около 8-10 мин. в зависимост от температурата на готвене. Върнете месото при гъбите и лука и залейте с прецедената течност, в която са киснали манатарките. Оставете да поври около 3-4 мин. и добавете бялото вино, портото и омекналите манатарки. Захлупете тигана и оставете да поври още около 5 мин. Накрая добавете сметаната, овкусете със сол и черен пипер и оставете още 5 мин. на котлона до смесване на всички съставки. Сосът не трябва да е много гъст.
Поднесете ястието горещо, поръсено с пресен магданоз. Добра идея е да се сервира с картофено пюре с карамелизиран лук и мащерка.
Червеното вино е задължително! Добър апетит!
Нели, добре си се завърнала!
ОтговорИзтриванеМного ароматно с този букет от гъби!
Радвам се да те заваря тук, Бети! Благодаря ти, знам, че не е точно твой тип, защото си вегетарианка, но наистина е много ароматно!
ИзтриванеНелка, фантастично е!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Благодаря ти, Дани! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеНели, много ми е приятно, че отново си в пространството!
ОтговорИзтриванеПредложението е чудесно!
Поздрави! :)
Благодаря за топлите думи, Дани! Радвам се, че предложението ми ти допада! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотно и много апетитно!
ОтговорИзтриванеМерси, Траянка! Така си е:))
ИзтриванеАма то му личи , че е много вкусно! Пък и тези снимки!!!!!
ОтговорИзтриванеЩе се прави, няма как;)
Хай, Мъхче:)) Благодаря, че намина, и се зариби от пръв поглед:))
ИзтриванеРазкошно ястие, Нели! Няма значение какви роднини са със Строганов, важното е, че е много вкусно и с толкова гъбки е вече и неустоимо, мила! А пък и с мащерка отгоре... ммм, фантазия! Много фотогенична порция!
ОтговорИзтриванеПри нас е малко труден въпросът с младо телешко, но падне ли ми винаги си готвя една подобна гозбица.
Поздрави и много усмивки от мен!
Благодаря, Ирма! То и при нас си е проблем да попаднеш на прясно качествено месо, но пък, намериш ли го, - си струва:))Проучвам още въпроса с лавандулата, но засега е само на разсад! Хубава вечер и поздрави!
ИзтриванеТрети, четвърти - едва ли има значение каква рода са, Нели. Сигурна съм, че е много вкусно, само за магданоза няма да се разберем :))
ОтговорИзтриванеХубава вечер на теб да е!
Е, Пеп, сега няма един магданоз да позволим да застане между нас:)) Ти мечи лук нямаш ли да му ръснеш отгоре:?)) Поздрав сърдечен!
ИзтриванеНели, резултатът е чудесен! Радвам се, че отново се появи! :)
ОтговорИзтриванеМного ми допада предложението да се сервира с картофено пюре с карамелизиран лук и мащерка.
Приятна вечер!
Благодаря, Тили! Добре си ми дошла:)) Наистина е добра комбинация, макар че идва един момент в който започваш да се чудиш кое да приемеш за основно ястие - телешкото или пюрето:))Хубава вечер!
ИзтриванеВсичко с телешко става много вкусно, а в комбинация със сметанов сос,идеална комбинация.Поздравления,Нели!
ОтговорИзтриванеИ аз споделям същата филоософия, Таня:)) Благодаря и приятна вечер!
ИзтриванеНели,защо така за дълго напускаш редиците ни на моменти?Гледай от какви прекрасности ни лишаваш-то снимки,то рецепта!
ОтговорИзтриванеВ свински и пилешки вариант този братовчед често ни гостува,само без манатарките,че половинката е малко въздържател на тема гъби,едвам прокарвам някоя печурка,макар че ако оставиш на мен-от аромата на манатарки за едно месце по-фантастично няма!
Поздрави и се взимай в ръце,че тук работа те чака! :)
Хубави почивни дни!