неделя, 10 февруари 2013 г.

Соленки с извара

Много лесна и много вкусна. Така бих представила днешната рецепта. Соленките, които ще направите, ще бъдат ароматни и мекички дори на следващия ден, ако оцелеят. Подходяща за приготвяне в някой петъчен следобед или съботна утрин, за да има нещо за гризкане през почивните дни и следобеди.




Необходими продукти:

250 гр. извара
250 гр. брашно
180 гр.масло
1 голямо яйце
1ч.л. сол
ким, мак, сусам, ленено семе за поръсване

Начин на приготвяне:

Отделяме жълтъка от белтъка. Разбъркваме добре изварата с жълтъка и посоляваме. Намачкваме пресятото брашно с мазнината до получаване на трохи. Събираме двете смеси и омесваме меко тесто, което разделяме на 4 топки. Всяка топка оформяме на руло, което нарязваме на 8 еднакви парчета. От всяко парченце оформяме фитилче, което поставяме върху пекарска хартия под формата на подкова. Може да ги оформите и като кифлички като тези в предната част на снимката и вътре да поставите пълнеж по избор - аз сложих нярязани подсушени маслинки. От това количество ще приготвите две тави със соленки. Въпреки че не се надуват много, оставете достатъчно разстояние между тях при печене.
Разбийте белтъка и с помощта на четчица намажете обилно всяка соленка. Поръсете със семена по избор и изпечете в предарително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин.
Извадете и охладете върху решетка.
Добър апетит!





Рецептата е руска, предоставена от Лабрекс!
 Благодаря и от сърце, че споделя толкова сполучливи рецепти с нас.

33 коментара:

  1. Изглеждат много по-добре от купешките, друго си е домашната храна - пък макар и само за гризкане.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери! Привилегия стана вече домашно приготвената храна. Поздрави!

      Изтриване
  2. Много апетитни, Нели! Ще ги пробвам още тези дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, дано ти харесат. Ще чакам да споделиш! Хубава вечер!

      Изтриване
  3. О, Нели, толкова вкусно изглеждат. И толкова майсторски си ги направила!

    ОтговорИзтриване
  4. Нелка, прекрасни са!
    Ще ги опитам със зехтин, или с масло!
    За мен маргаринът е вреден :(
    Има много ниска енергия на излъчване :(
    http://patechka-bg.com/?p=1101
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз препоръчвам с масло или зехтин. Споменах маргарина в рецептата, защото така е в оригинала, но аз също не съм му фен! Поздрави и хубава вечер на теб!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Бяха, тази седмица искат пак да им направя!:)) Благодаря, Траянка!

      Изтриване
  6. Рецептата наистина е с маргарин. Но има разлика от маргарина преди години и сега. Не се получават добре, стават твърди. Затова масло или хубава мас. Със зехтин не съм пробвала.
    Нели, прекрасни са! Апетитно си ги поднесла! Изкушават да си вземе човек!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили, за милите думи! За маргарина- то е ясно! Хубава вечер!

      Изтриване
  7. Нели, изкушаващи са, прекрасно е да се гризне от подобно подносче, независимо от разновидността - сигурна съм, е всичките са били перфектни! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И, чак перфекти едва ли, но бяха вкусни и изчезнаха за нула време:)) Хубава вечер, Иглика!

      Изтриване
  8. Много изкушаващи соленки, Нели! Колко пъти вече да ги погледна все ми се иска да си взема! Но и аз не би ползвала маргарин. Винаги го замествам с масло, а ако нямам в момента изчаквам да купя, но маргарин - не!
    Прегръдка и прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въобще не съм му фен. Мирише ми на лошо, а и като знам, че не е полезен, това напълно го изключва от нашето меню. Благодаря ти, Ирмичка! Спорна седмица на теб!

      Изтриване
  9. Ами много са симпатични. Толкова ми харесаха, че се чудя дали да не ги правя още тези дни??
    Само маргарина ще пропусна!С масло ще са;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладурчета са, нали, Мъхче!:)) С масло най-добре! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  10. Страхотни са -
    изглеждат нежни, много фини и апетитни...
    Хубава, успешна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко хубави думи си намерила за тях, Дианка! Благодаря ти! Много слънчево настроение през февруари ти пожелавам!:))

      Изтриване
  11. Много нежни, крехки и красиви соленки! Чудни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Кенди! Наистина са красиви тези госпожици:))!

      Изтриване
  12. На Лабрекс рецептите са невероятни Нели ,а ти си се справила страхотно.Много нежни и апетитни!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Зичка, никога не са ме разочаровали! Голяма прегръдка и за теб!

      Изтриване
  13. Ах как искам утре на работа някой да ми донесе такова подносче със соленки! Страшно много ми харесаха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, чудесна изненада - и аз не бих отказала такава!:))Хубав ден и ......късмет :))

      Изтриване
  14. Соленките,че ще са уникално вкусни нямам никакво съмнение,отдавна го харесвам това изварено тесто,обаче снимките-ах,снимките,още в отчетната оплакнах око и сега отново не си спестих това удоволствие!
    Прекрасен ден,Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Познаваш ги ти тези работи, още щом ги видиш.:)) Благодаря за похвалата , Роси, стараем се:)) Хубав и спорен ден!

      Изтриване
  15. Hi! I’m new follower of your blog and would like to invite you to join me at my weekly Clever Chicks Blog Hop:

    http://www.the-chicken-chick.com/2013/02/clever-chicks-blog-hop-21-and-chocolate.html



    I hope you can make it!

    Cheers,

    Kathy Shea Mormino

    The Chicken Chick

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасни, не, съвършени по форма, а сигурно и на вкус са прекрасни! Изкуши ме да ги опитам. Поздрави, Нели! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви! Надявам се да ти харесат! Поздрави!

      Изтриване
  17. Правих ги преди година и повторих, пак трябва :) Поздрави, Нелка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...