неделя, 17 февруари 2013 г.

Неделен ябълков сладкиш с крем

 Защо неделен ли! Защото през седмицата все гледаме да приготвим нещо набързо, само и само за да задоволим грешната и вредна потребност от нещо сладко. Затова пък в неделя можем да приготвим нещо по така. И не че има кой знае каква философия и трудност в приготвянето на тази рецепта, но не е и съвсем от рода на "забъркай и изпечи".
Времето, което ще вложите в този сладкиш, си струва всяка хапка от него:))








Необходими продукти:

За тестото: 

250 гр брашно
60 гр захар
1 щипка сол
125 гр студено масло нарязано на малки кубчета
1 яйце, мазнина за формата
1/2 ч.л. канела

За плънката:

600гр. обелени и нарязани на четвъртинки ябълки
3 големи едри сливи
2-3 с.л. галета
1с.л. пудра захар, 1/4к.л. канела, 1 с.л царевично нишесте за овалване на ябълките

За крема:

60 гр. нишесте"Ванилия"
3-4 с.л. захар
550 мл. прясно мляко

1/2 ч.ч нарязани на едро орехи за поръсване


Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта, прибавяме яйцето и постепенно на части прибавяме пресятото брашно и канелата. Може за свършите всичко това в кухненски робот. Отделете 1/3 от получената топка маслено тесто, завийте в свежо фолио, приплескайте, за да стане тънка и я поставете във фризера за около 30 мин. Останалото тесто завийте също в свежо фолио и оставете в хладилника.
През това време почистете ябълките, обелете ги, нарежете ги на четвъртинки и ги напръскайте с лимонов сок, за да не потъмнеят. Нарежете сливите на четвъртинки.
Пригответе крема, като разтворите нишестето в малко студено мляко и го прибавите при непрекъснато разбъркване към подсладеното врящо мляко. Трябва да получите  гъст крем. Оставете го да се охлажда.
Извадете тестото от хладилника и го разточете между силиконова подложка и хартия за печене или фолио на кръг в диаметър 30 см. Пригответе откопчаваща се форма с диаметър 23 см., намажете я с масло и покрийте дъното с кръг хартия за печене. Прехвърлете разточеното тесто в нея и оформете с пръсти висок борд.
 Поръсете дъното с галетата и подредете оваляните в нишестето и пудрата захар ябълки с изпъкналата част нагоре. Във вдлъбнатинките поставете сливите и залейте с леко охладения крем равномерно.
Извадете другата част от тестото от фризера и я настържете на едро върху крема. Поръсете с орехите и изпечете за 40-45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.


Извадете сладкиша и го оставете 5 минуги във формата. Откопчайте и пренесете в тортена  чиния.





Охладете напълно. Нарежете сладкиша, когато изстине напълно.

Адаптирано оттук!

33 коментара:

  1. Изглежда страшно сочно и вкусно. Поздрави за чудесното предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. Нелка, каква прекрасна идея ми даваш :)
    Хубава и сладка неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Nе се и съмнявам, че си струва! Изглежда невероятно вкуснио!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянка, че не ме изпускаш от око! Поздрави!

      Изтриване
  4. Нели, разкошен сладкиш!
    Апетитен и ароматен, красиво поднесен и чудесни снимки!
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубави думи си намерила отново за мен, Тили! Благодаря!

      Изтриване
  5. Много сочен сладкиш, Нели!
    Аз си останах днес без сладичко :) Да намина, а :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си добре дошла по всяко време, Пеп! Но да знаеш, че въпреки че още сме болни, сладкишът свърши:))

      Изтриване
  6. Великолепен ще добавя, че е сладкишът и много апетитен. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда много вкусно и ароматно, поздравления и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Нели, правя такъв сладкиш с две разлики - крема ми е домашен и никога не съм смесвала плодове, което пък е чудесна идея! Сините сливи (особено сушените) и ябълките се комбинират чудесно, а и с тези едри парченца орехи ми иде да бръкна през екрана и каквото докопам, взимам всичкото и бягам ;) Много, много изкушаващ сладкиш, с изумителни снимки!
    Голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този тих сладкиши не са новост, Ирмичка! Вариантите са многобройни и всичко е въпрос на вкус! Благодаря ти за щедрата похвала! Прегръщам те!

      Изтриване
  9. Невероятно апетитен сладкиш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Ябълково разкошество! Нели, този сладкиш би бил чудесен завършек на всяка трапеза, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Точно си търсех комбинация от ябълки и крем, много ми хареса!Снимките са прелестни!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ти хареса, Соня! Ще се радвам да споделиш! Спорна седмица!

      Изтриване
  12. Изглежда прекрасно -
    наистина си заслужава труда, а предполагам за финия аромат и вкус.
    Снимките са неустоими...
    Чудесна ябълкова рецепта,
    поздравления и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От естет като теб, Диана, тези думи наистина много радват! Благодаря ти сърдечно за милото отношение! Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  13. Интересен сладкиш-ябълки и крем,много ми допаснаха!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Тонислава! Радвам се да те видя тук и, че оценяваш сладкото ми предложение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Нели, невероятен сладкиш! Много хубава идея и красиви снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  16. И с първата снимка,която ти бе водеща ми премрежи погледа,и с тази сега още повече,Нели!
    Докато отговарях на коментарите при мен в дясно на блог рола ти следях изкъсо рокадите,и най-после пристигам да аплодирам сладкиша и да му се нагледам в близък план и цял ръст!Разкош,разкош и пак разкош,няма две мнения!Покрива всички необходими критерии за топ-десерт по моите стандарти!
    А снимките-ето това се казва да гледаш на фотографията сериозно,красота!
    Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, мило Роси, благодаря за щедрите похвали. Ще ми се да правя по- добри снимки, но нямам време за упражнения. Важното е да те накарат да си представиш храната вече на небцето ти и да я пожелаеш:)) Благодаря ти, че оценяваш старанието ми и ме поощряваш. А относно сладкиша-просто трябва да го направиш или да ми дойдеш на гости:)) Прегръдка!

      Изтриване
  17. Страхотен е този сладкиш, а снимките са прелестни!:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...