сряда, 3 юли 2019 г.

Пилешко с крема сирене и спанак


   С днешната рецепта ви давам още една страхотна идея какво да сготвите с цяло пиле на Градус. Изпълнението  е сравнително лесно, с достъпни и немногобройни продукти, а резултатът – фантастичен.
 Непременно направете това ароматно пилешко с крема сирене и спанак. Тук се използват гърдите и целите бутчета на пилето. От фенера и крилцата можете да приготвите бульон или супа.






Ето и необходимите продукти за 4 порции:


1 цяло пиле на Градус

2с.л. олио

40г масло

5 скилидки чесън

4 гъби

1 пакет/125г/  и половина крема сирене

300г замразен или пресен спанак

1 пакет пушен бекон на слайсове

Сол, черен пипер, индийско орехче

Листа от прясна салвия /градински чай/   


              

Пригответе първо плънката. Размразете леко спанака, ако е замразен. Ако използвате пресен, го измийте много добре и го нарежете едро. Накълцайте на малки парченца 1 слайс от бекона, гъбите и скилидките чесън. 


В тиган с дебело дъно загрейте олиото и маслото и прибавете първо чесъна и гъбите. Разбърквайте ги около 2-3 мин, докато омекнат и пуснат аромата си. Добавете нарязания бекон и гответе още 1-2 мин. Сега можете да добавите малко течност от размразения спанак или 2-3 с.л. вода, ако ползвате пресен. Сложете  спанака, разбъркайте добре и покрийте тигана за 2-3 мин. с капак. Махнете капака и върху сместа настържете малко индийско орехче и поръсете с черен пипер на вкус. Добавете крема сиренето и разбъркайте много добре докато получите хомогенна кремообразна смес. Не бива да е много гъста. Опитайте за сол и добавете, ако е необходимо. Плънката е готова, изключете котлона и я оставете да се поохлади. От нея за пълнежа на гърдите и бутчетата  ще използвате около 1/3, останалата плънка сервирайте като подложка на месото. От двете части на гърдите с помощта на остър филетиращ нож оформете  тънки пържоли.  Сложете всяка пържолка върху по-дълго свежо фолио и я покрийте добре с него. Начукайте лекичко, докато изтъните филето равномерно. Поставете по 1 пълна с.л. от охладената плънка в единия край на всяко изтънено филе и завийте внимателно на рулце. Обвийте всяко рулце с минимум  два слайса бекон и го закрепете с клечка за зъби. 

От целите бутчета  на пилето оформете още две порции като подпъхнете равномерно с пръсти спаначена плънка под кожата им. Няма нужда да ги увивате в бекон, кожата ще ги запази сочни при печенето. Поставете готовите рулца и бутчета в леко намазана с мазнина форма с незалепващо покритие, налейте малко водичка и върху всяко порционно парче сложете по едно листенце салвия. 


Покрийте съда с алуминиево фолио и го поставете в предварително загрята на 200 градуса фурна първоначално 20 мин. След това намалете градусите на 180 и печете още 10-15 минути. Внимателно отстранете фолиото, полейте порциите със сос и само на горен реотан или на програма "грил" запечете месото на 200 градуса за около 5 мин. Извадете тавичката от фурната и оставете месото да си почине 5 минути.  Изсипете в тигана с останалата плънка по-голямата част от течността, която се е отделила при печенето,  и затоплете леко на котлона. 


Сервирайте месото върху богатата ароматна спаначена плънка и полейте всяка порция с малко от соса, останал в тавата от печенето.
Тази и още чудесни рецепти с пилешко месо може да намерите тук.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...