С днешната рецепта ви давам още една страхотна идея какво да сготвите с цяло пиле на Градус. Изпълнението е сравнително лесно, с достъпни и немногобройни продукти, а резултатът – фантастичен.
Непременно направете това ароматно пилешко с крема сирене и спанак. Тук се използват гърдите и целите бутчета на пилето. От фенера и крилцата можете да приготвите бульон или супа.
Ето и необходимите продукти за 4 порции:
1 цяло пиле на Градус
2с.л. олио
40г масло
5 скилидки чесън
4 гъби
1 пакет/125г/ и половина крема сирене
300г замразен или пресен спанак
1 пакет пушен бекон на слайсове
Сол, черен пипер, индийско орехче
Листа от прясна салвия /градински
чай/
Пригответе първо плънката.
Размразете леко спанака, ако е замразен. Ако използвате пресен, го измийте
много добре и го нарежете едро. Накълцайте на малки парченца 1 слайс от бекона,
гъбите и скилидките чесън.
В тиган с дебело дъно загрейте олиото и маслото и
прибавете първо чесъна и гъбите. Разбърквайте ги около 2-3 мин, докато омекнат
и пуснат аромата си. Добавете нарязания бекон и гответе още 1-2 мин. Сега можете да
добавите малко течност от размразения спанак или 2-3 с.л. вода, ако ползвате
пресен. Сложете спанака, разбъркайте
добре и покрийте тигана за 2-3 мин. с капак. Махнете капака и върху сместа
настържете малко индийско орехче и поръсете с черен пипер на вкус. Добавете
крема сиренето и разбъркайте много добре докато получите хомогенна кремообразна
смес. Не бива да е много гъста. Опитайте за сол и добавете, ако е необходимо.
Плънката е готова, изключете котлона и я оставете да се поохлади. От нея за
пълнежа на гърдите и бутчетата ще
използвате около 1/3, останалата плънка сервирайте като подложка на месото. От
двете части на гърдите с помощта на остър филетиращ нож оформете тънки пържоли. Сложете всяка пържолка върху по-дълго свежо
фолио и я покрийте добре с него. Начукайте лекичко, докато изтъните филето
равномерно. Поставете по 1 пълна с.л. от охладената плънка в единия край на
всяко изтънено филе и завийте внимателно на рулце. Обвийте всяко рулце с минимум два слайса бекон и го закрепете с клечка за
зъби.
От целите бутчета на пилето
оформете още две порции като подпъхнете равномерно с пръсти спаначена плънка
под кожата им. Няма нужда да ги увивате в бекон, кожата ще ги запази сочни при
печенето. Поставете готовите рулца и бутчета в леко намазана с мазнина форма с
незалепващо покритие, налейте малко водичка и върху всяко порционно парче сложете
по едно листенце салвия.
Покрийте съда с алуминиево
фолио и го поставете в предварително загрята на 200 градуса фурна първоначално
20 мин. След това намалете градусите на 180 и печете още 10-15 минути. Внимателно отстранете
фолиото, полейте порциите със сос и само на горен реотан или на програма "грил" запечете месото на 200 градуса за около 5 мин. Извадете тавичката от фурната и
оставете месото да си почине 5 минути.
Изсипете в тигана с останалата плънка по-голямата част от течността,
която се е отделила при печенето, и
затоплете леко на котлона.
Сервирайте месото върху богатата ароматна спаначена
плънка и полейте всяка порция с малко от соса, останал в тавата от печенето.
Тази и още чудесни рецепти с пилешко месо може да намерите тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар