вторник, 9 юли 2019 г.

Терин с череши

 Летните млечни десерти с плодове са ми любими. Те внасят прохлада и свежест в менюто, а и са толкова красиви. Днес ви предлагам един много приятен на вкус и консистенция десерт, който ще изкуши сетивата и ще задоволи небцето ви. Може да го приготвите с каквито сезонни плодове разполагате. В случая аз съм използвала череши, но съм го приготвяла и с ягоди, малини, праскови и касис. При всички случаи ще получите чудесен резултат.




Необходими продукти:

За млечната смес:

200г кисело мляко
200г заквасена сметана
400мл млечна неподсладена животинска сметана 30% масленост
130г пудра захар
13г желатин
1 ванилия
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 /350г/ пакет шоколадови бисквити тип "Закуска" или други бисквити с какао

За плодовата смес:

600мл сок от компот от череши
9г. желатин
около 40бр обезкостени череши


Начин на приготвяне:

Накиснете 13г. желатин в 100мл студена вода, докато желира и стегне. В 80мл от компота накиснете 9г желатин и оставете също да стегне. Почистете черешите от костилките и настържете лимоновата кора.
Затоплете в подходящ съд на котлона черешовия сок от компот, но без да завира. Дръпнете от котлона и добавете към него стегнатия 9г желатин като бъркате постоянно докато се втечни и разтвори. Охладете леко и прецедете течността, за да избегнете нежелани неразтворени бучици.
 В подходящ съд /при мен с размери 26см на 12см, но може и по-голям/ излейте малко от черешовия сироп с желатина, докато покрие на тънък слой дъното и подредете внимателно почистените от костилките череши. Останалата черешова течност разделете на две. Сложете съда за 15 мин. във фризера, за да желира по-бързо и след това налейте внимателно половината от останалата течност от компота. Течността не бива да е много топла, за да не втечни вече желиралия слой. Поставете отново формата във фризера за 10-15 мин докато стегне.
 През това време  разбийте добре киселото мляко и заквасената сметана с пудрата захар, добавете ванилията и лимоновата кора.  Затоплете всички продукти леко в подходящ съд на котлона.  Сместа не бива да завира, трябва да е топла до гореща, но не и хладка. Отдръпнете от котлона и добавете стегналия вече 13г желатин. Разбъркайте добре до пълното му втечняване и разтваряне в сместа. Охладете леко.
Извадете съда с желиралата вече черешова смес и изсипете върху нея с лъжица на части около 1/3 от млечната част. / Ако изсипете сместа наведнъж и тя е още топла, ще втечни желиралия вече долен слой/. Покрийте я с  шоколадови бисквити и я сложете за 15 мин. във фризера да стегне. Общо взето това е принципът на приготвяне на подобен тип желирани слоести десерти. Извадете съда от фризера, изсипете върху шоколадовите бисквити тънък слой от последната част черешов компот с желатин и отново сложете на студено за 10 мин. Редувайте така млечна смес, бисквити, черешов сироп до свършване на продуктите. Ако ви остане от млечната смес, може да я разлеете в малки купички като индивидуални порции.
След като и последният слой е стегнал, преместете съда с терина в хладилника и го покрийте със свежо фолио. Оставете го да престои поне 3-4 часа преди поднасяне.
За да го обърнете в подходящ съд, топнете формата за няколко секунди в гореща вода - така ще се втечни горният слой с крем по вътрешните стени на съда и внимателно обърнете в избрания от вас продълговат съд като го прикрепяте плътно и добре към формата за терин.



Нарежете терина на индивидуални парчета и сервирайте. Ако предпочитате,  може да разлеете двете смеси в  индивидуални малки порционни форми, които да обърнете в чинийки преди поднасяне, както съм направила аз по-долу.


Подобни десерти радват семейството и особено децата , защото са свежи, вкусни и много красиви. Повярвайте, че по-сложно ми бе да напиша рецептата, отколкото да я приготвя. Опитах се да обясня всичко подробно и обстоятелствено, защото много хора се страхуват да работят с желатин, смятайки, че това е трудно и не е по силите ми. Самата аз бях от този отбор допреди време, но се радвам, че преборих тези си страхове и съмнения, защото това ми даде възможност да приготвям и радвам семейството си с тези красиви и разхлаждащи летни десерти. Опитайте и вие.




Добър апетит и хубаво лято!


2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...