понеделник, 29 юли 2019 г.

Пиле по марокански


 Да поднесеш цяло печено пиле в комбинация от картофи е класика, която е позната в много семейства. Без съмнение това е вкусна и питателна храна, но е добре понякога да разнообразяваме менюто у дома и дори да изненадваме любимите ни хора с нещо по-нетрадиционно, различно и, разбира се , вкусно. Днешното ми предложение ще ви даде възможност да се докоснете до една от най-вкусните и опияняващи по вкус кухни – мароканската. Известна с ароматните комбинации от сладки сушени плодове, ядки, ароматни и пикантни подправки, тя не случайно се слави като изключително богата и разнообразна. Нека заедно приготвим едно ароматно и вкусно цяло пиле по марокански.









Необходими продукти:


1.5 кг. цяло пиле на Градус, разделено на порции

1 1/2 с. л. готова подправка Ras El Hanout

½  ч.л. черен пипер

1 ч. л. сладък червен пипер

сол

4-5 с.л. олио или екстра върджин зехтин

1 средна глава жълт лук, ситно нарязан

4 скилидки чесън, обелени и ситно накълцани

малко парче пресен джинджифил колкото лешник, обелено и нарязано ситно

½ връзка прясна мента или магданоз

1 био лимон тънко нарязан

3/4 чаша ( 60г) маслини без костилка

1/4 чаша ( 40 г) стафиди

6 бр. ( 40 г) нарязани сухи кайсии

3 с. л. доматена паста

1 1/2 ч.ч. (350 ml) пилешки бульон

1 люта чушка по желание

Препечени бадеми или шам фъстък, по избор


За кус куса:


1 ч.ч (200г) арабски кус кус

Гореща вода или пилешки бульон







Начин на приготвяне:


Подправката Рас Ел Ханут е най-популярната подправка в мароканската и въобще в северно-африканската кухня. Ако не я намерите в магазина, може да си я приготвите сами като смесите 1 ч. л. смлян сух джинджифил, 1 ч. л. смлян сух кориандър, 1/2 ч. л. смляна канела, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, 1/2 ч. л. куркума, 1/4 ч. л. смляно индийско орехче, 1/4 ч. л. смлян бахар и 1/4 ч. л. смлян карамфил.

В малка купа комбинирайте подправката Ras El Hanout с двата вида пипер и солта.

Натрийте подсушените пилешки парчета с подправките много добре, включително и под кожата. Оставете овкусеното месо на стайна температура за 40 минути (или покрийте и поставете в хладилник за 2 часа или най-добре за една нощ). През това време сварете с малко сол 1 л. пилешки бульон от останалата част на пилето – фенер и крилца. Бульонът ще използвате както при  готвенето на пилето, така и за приготвянето на кус куса.

Включете котлона и в  дълбока керамична тава или в по-дълбок чугунен тиган загрейте олиото до средно висока температура, като внимавате да не започне да пуши. Добавете парчетата пилешко месо с кожата надолу и запечатайте до кафява коричка за 5 минути. Обърнете месото и повторете същото за още 3-4  минути.

Намалете температурата на готвене на котлона и добавете джинджифила, лука, чесъна и (по желание )нарязаната люта чушка. Покрийте с капак и гответе за 3 минути, след това добавете лимоновите резенчета, маслините, стафидите и сушените кайсии. Използвайте био лимон – неговата кора не е третирана с вредни за здравето химикали. 
 В малка купа смесете доматената паста и пилешкия бульон. Налейте внимателно сместа върху пилето, покрийте съда с капак и гответе на бавен огън 35-40 минути, до готовност на месото. Ако е необходимо, добавете още течност.

 Сипете кус куса в чаша с вместимост 300мл и го залейте с горещ пилешки бульон или леко подсолена вода малко под горния ръб на чашата. Бульонът трябва да е с около 2см над кус куса. Покрийте чашата с чинийка или фолио и оставете кускуса да поеме течността около 10-15мин. Разбъркайте го с дървена пръчица или вилица, за да стане пухкав.  







Сервирайте ястието с арабски кускус като поръсите със свежа мента/ магданоз/, нарязана червена чушка  и запечени бадеми. Рецептата, както и други вкусни рецепти с пиле, може да видите на сайта на Градус. Приятно готвене! 

4 коментара:

  1. Колева, къде си? :)
    Пиленцето отдавна е изядено. Загуби се нещо от мрежата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не му прости, а Даре? Чакам си вдъхновението, че се поизгуби заедно със свободното време. Радвам се, че ме държиш под око! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...