Да поднесеш цяло печено пиле в комбинация от картофи е класика, която е позната в много семейства. Без съмнение това е вкусна и питателна храна, но е добре понякога да разнообразяваме менюто у дома и дори да изненадваме любимите ни хора с нещо по-нетрадиционно, различно и, разбира се , вкусно. Днешното ми предложение ще ви даде възможност да се докоснете до една от най-вкусните и опияняващи по вкус кухни – мароканската. Известна с ароматните комбинации от сладки сушени плодове, ядки, ароматни и пикантни подправки, тя не случайно се слави като изключително богата и разнообразна. Нека заедно приготвим едно ароматно и вкусно цяло пиле по марокански.
Необходими продукти:
1.5 кг. цяло пиле на Градус, разделено на порции
1 1/2 с. л. готова подправка Ras El Hanout
½ ч.л. черен пипер
1 ч. л. сладък червен пипер
сол
4-5 с.л. олио или екстра върджин зехтин
1 средна глава жълт лук, ситно нарязан
4 скилидки чесън, обелени и ситно накълцани
малко парче пресен джинджифил колкото лешник, обелено и нарязано ситно
½ връзка прясна мента или магданоз
1 био лимон тънко нарязан
3/4 чаша ( 60г) маслини без костилка
1/4 чаша ( 40 г) стафиди
6 бр. ( 40 г) нарязани сухи кайсии
3 с. л. доматена паста
1 1/2 ч.ч. (350 ml) пилешки бульон
1 люта чушка по желание
Препечени бадеми или шам фъстък, по избор
За кус куса:
1 ч.ч (200г) арабски кус кус
Гореща вода или пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Подправката Рас Ел Ханут е най-популярната подправка в мароканската и въобще в северно-африканската кухня. Ако не я намерите в магазина, може да си я приготвите сами като смесите 1 ч. л. смлян сух джинджифил, 1 ч. л. смлян сух кориандър, 1/2 ч. л. смляна канела, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, 1/2 ч. л. куркума, 1/4 ч. л. смляно индийско орехче, 1/4 ч. л. смлян бахар и 1/4 ч. л. смлян карамфил.
В малка купа комбинирайте подправката Ras El Hanout с двата вида пипер и солта.
Натрийте подсушените пилешки парчета с подправките много добре, включително и под кожата. Оставете овкусеното месо на стайна температура за 40 минути (или покрийте и поставете в хладилник за 2 часа или най-добре за една нощ). През това време сварете с малко сол 1 л. пилешки бульон от останалата част на пилето – фенер и крилца. Бульонът ще използвате както при готвенето на пилето, така и за приготвянето на кус куса.
Включете котлона и в дълбока керамична тава или в по-дълбок чугунен тиган загрейте олиото до средно висока температура, като внимавате да не започне да пуши. Добавете парчетата пилешко месо с кожата надолу и запечатайте до кафява коричка за 5 минути. Обърнете месото и повторете същото за още 3-4 минути.
Намалете температурата на готвене на котлона и добавете джинджифила, лука, чесъна и (по желание )нарязаната люта чушка. Покрийте с капак и гответе за 3 минути, след това добавете лимоновите резенчета, маслините, стафидите и сушените кайсии. Използвайте био лимон – неговата кора не е третирана с вредни за здравето химикали.
В малка купа смесете доматената паста и пилешкия бульон. Налейте внимателно сместа върху пилето, покрийте съда с капак и гответе на бавен огън 35-40 минути, до готовност на месото. Ако е необходимо, добавете още течност.
Сипете кус куса в чаша с вместимост 300мл и го залейте с горещ пилешки бульон или леко подсолена вода малко под горния ръб на чашата. Бульонът трябва да е с около 2см над кус куса. Покрийте чашата с чинийка или фолио и оставете кускуса да поеме течността около 10-15мин. Разбъркайте го с дървена пръчица или вилица, за да стане пухкав.
Сервирайте ястието
с арабски кускус като поръсите със свежа мента/ магданоз/, нарязана червена чушка и запечени бадеми. Рецептата, както и други вкусни рецепти с пиле, може да видите на сайта на Градус. Приятно готвене!
Изглежда много апетитно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеКолева, къде си? :)
ОтговорИзтриванеПиленцето отдавна е изядено. Загуби се нещо от мрежата.
Не му прости, а Даре? Чакам си вдъхновението, че се поизгуби заедно със свободното време. Радвам се, че ме държиш под око! Поздрави!
Изтриване